Fórum témák
» Több friss téma |
Lehet, hogy a távolkeleti szenzorok tulajdonsága, én sem találkoztam még ilyennel.
Semmi más hibát nem dob ezen kívül.
Gondolom amelyik nem ment át a teszten, azt kidobás helyett eladják bizonyos eladók. A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2019
Ezeket a szenzorokat a dallas semiconductor gyártja, ezért nem hinnem, hogy ilyen lazán kijusson tőlük gyenge minőségű termék. Márcsak a hírükért sem. Inkább valami hamisított példány, bár ezt is kétlem...
Szerintem simán lehet hamisítvány! Gondolj bele mennyire népszerű!
Lehet hogy a Dallas is kínában gyártat, ott meg bármi is előfordulhat, pl kilopják a hibásakat..
Hibás mindig keletkezik a gyártás során.
Gondolj bele, ha csak szobahőmérsékleten használom, sosem derül ki ez a csalás.
Nem emlékszem, de nagy valószínűséggel már több, mint 100 darabot felhasználtam. Mindegyiket ellenőriztem fagyasztóval (FREEZE 75) és hőlégfúvóval, egyszer sem találkoztam ilyen hibával. Programhibával igen, de az más kérdés. Az is igaz, hogy ilyesmit nem rendelek távolkeleti helyekről. Én dB_Thunder gondolatát osztom ezügyben.
Megbízható forrásból megbízható alkatrészt kapsz, én kínából rendeltem, Ebay-ről.
Tudom, párszor panaszkodtál már. Nem unod még ezeket a kínlódásokat a hamis alkatrészekkel?
Nem unom, köszi. Bőven megéri még így is. Most se buktam semmit, max. 10-20 percet, eddig tartott, mire rájöttem, hol a hiba. Pénzt visszakaptam.
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2020
Sziasztok,
A felhúzó ellenállás is okozhatja ezt a hibát. Itt írnak róla a readme-ben: GitHub "In case of temperature conversion problems (result is -85), strong pull-up setup may be necessary. See section Powering the DS18B20 in DS18B20 datasheet (page 7) and use DallasTemperature(OneWire*, uint8_t) constructor."
Csak ha parazita power módban használja. Igaz nem írta hogyan használja így elképzelhető.
A Dallas Semiconductor megszűnt 2001-ben amikor megvette a Maxim.
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2020
Sziasztok,
Vettem valamilyen hőérzékelőt amit sehogy se értek. A boltban DS18S20+ tipust számláztak, az eladó DS18S20 tipusként adta, a tokozáson meg sima DS1820 szerepel. Ahyogy próbálom: GND, DQ-4.7KΩ-5V+ 1820-as programmal olvasva kb. 20 °C-nál dec 40 értéket ad vissza a lowbyte. Ha osztom kettővel akkor kb. reális. Lehet, hogy tényleg ilyen egyszerű lenne a konvertálás? Én valami bonyolultabbra gondoltam. Sehol se találtam ezt a konvertálási leírást. Valaki tudja esetleg, hogy konkrétan milyen tipus lehet ez?
DS1820 = DS18S20
Ennek 0.5 °C felbontása van, tehát ha a kapott értéket elosztod kettővel, megvan a hőmérséklet °C-ban. DS18B20 vagy DS18B20+ 0.0625 °C-os felbontással bír. A konvertálás, ha már megvan a kiolvasott hőmérsékleti eredmény, akkor valóban csak ennyi. A OneWire protokoll kezelése kicsit több, de ha ezt neked elintézi egy-két makró/könyvtár és így megfelel, akkor célba értél. A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2020
Kösz a választ, ezek szerint tényleg DS1820-at adtak. (ennek ellenére a weboldalon is írják, meg mondta az eladó is: A termék már nem vásárolható) viszont DS18S20+t ígértek és számláztak.
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2020
DS18S20+ típus tudtommal nem létezik. Úgy tűnik, va nnémi keveredés.
A 'B' karakteres változat az újabb és jobb.
Itt az oldal, ahonnan vettem.
Ohh, bocsánat, már szórom a kukoricát a sarokba. Létezik 'S' és 'B' kódjelű, + változat is. Ezek az újabb variánsok, a + jel nélküliek a régebbiek.
Na jó, nem ragozom tovább a témát, maradok a /2 dekódolásnál.
Esetleg az ID alapján be lehet azonosítani a tipust (ID:10 07 DB D6 02 08 00 61) vagy ez csak egy sorszám?
Az csak egy sorszám, hogy a buszon meg tudd "szólítani" ezt az egyet a sok közül.
Ezért nincs 2 egyforma ID...
Ez logikus, csak arra gondoltam, az első 1-2 bájt jelölheti a tipust mint az I² C eszközöknél.
Szerintem minden kérdésemre megválaszoltál, köszönöm!
Sziasztok.
Ha a szenzor hőmérséklet adatait lekérem úgy, hogy nem indítottam konverziót, 85°C-t szolgáltat vissza. Kivéve, amelyik hamis. Lehúztam, csatlakoztattam a szenzort néhányszor egymás után, és meglepődve láttam a 25°C-t a kijelzőn, majd utána közvetlenül a 30-35°C-t (kéz melege miatt). Persze ezek a szenzorok sem mérnek 60-70°C felett semmit (csak -127°C-t). Ebay-es hamisítványok. Évek óta használom a DS18b20-at, nagyon szeretem, de amióta 4-5$-ba kerül 10db, nem érdemes rendelni Ebay-ről. További infó: Bővebben: Link. Egy kis segítség a 85°C-os problémára: ha 85°C-t mérünk, nem tudhatjuk, hogy ez most a tényleges hőmérséklet, vagy pedig a szenzor által tárolt, bekapcsolás után azonnal kiolvasható hőmérséklet értéke-e. Erre megoldást nyújt, ha ilyenkor ismét indítunk egy konverziót, kiolvassuk a hőmérsékletet, és ha még mindig 85°C, akkor ez tényleges érték. Számomra ez azért fontos, mert rugalmassá tettem a programom, bármikor le lehet húzni a szenzort, csatlakoztatáskor automatikusan használatba van véve (ugyanezt produkálja egy kontakthiba, vagy sérült kábel is). Ilyenkor néha jöhet egy 85°C hőmérséklet (hamis IC-nél 25°C), ezt ki kell küszöbölni. Üdv.
Sajnos a ROM kód sem követi a gyártó előírását:
Chip = DS18B20 ROM = 28 C0 6C 79 A2 00 03 D1 . Így kellene kinéznie: 28-xx-xx-xx-xx-00-00-xx. Az általam linkelt oldalon ajánlották mint megbízható Ebay-es eladót, az Alice1101983 nevű felhasználót. Nála drágább a szenzor, de ő megbízható, a terméke pedig elvileg eredeti: Bővebben: Link , 8.22$ a 10db.
Ez az eladó szerintem is a megbízhatóak közé tartozik. Valóban nem a legolcsóbb, de eddig nem csalódtam benne.
Szia!
Idézet: „Így kellene kinéznie: 28-xx-xx-xx-xx-00-00-xx.” Szerintem a csatolt kép szerint kell kinéznie, nem tudom, hol láttad ezt a formátumot !? Valószínűleg már nagyon sok darabot gyártottak belőle ( népszerű !) és az egyedi sorozatszámhoz azok a karakterek is kellenek !
Csak megerősíteni tudom, én is rendszeresen vásárolok tőle, nem volt még probléma vele.
Szia!
A régebbi chipeken ott mindig 00 00 van (megnéztem régebbi projekteket), kivéve a tokozott hőmérőkön, de ott meg a 28 után mindig FF volt. Sokat szenvedtem én is mostanában 1Wire-el, ezek szerint ezért.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |