Fórum témák
» Több friss téma |
Heló mindenki! Egy olyan kapcsolásra lenne szükségem ami alapállapotban (resetelés, bekapcs után) állandó logikai 0 et ad ki, és logikai 1 jelre meg megváltoztatja a kimenetet 1-ra és ott is tartja hiába kap utána megint 0et.
Szerintem ehhez egy buffer kellene aminek a kimenetét belekötném a bemenetére +1 felhúzoellenállás a bemenetre, és ha megszakítom a kimenet-bemenet közti vezetéket akkor log 1-et kap -a felhuzóR miatt- és átvált log 1 re, innentől kezdve ott is marad.?? ha az elgondolásom jó akkor kérnék egy full 1*ű buffer áramkört (ha ez az) (kicsi a hely ahova építeni akarom, nyák: 13*16mm (smd lesz)) ha nem akkor valami mást ami jó néztem neten, de csak olyat találtam ami fordítva müxik tehát 1re 0ra vált, 0ról 1re
schmitt trigger is jó lesz asszem, valaki egy egyszerű kapcsolást monnyuk lm833-mal? (ez van itthon smdben)
Csak annyit szeretnél, hogy ha 0ról 1re billented a kapcsolót akkor a kimenet 1re billenjen? És utána bármit csinálsz a kapcsolóval, akkor a kimenet ne változzon?
Ehhez elég egy AND kapu, meg 1-2 ellenállás.
Szia!
Ha találtál olyat, ami fordítva müködik, csak köss utána egy invertáló kaput és kész. Schmitt trigger nem jó szerintem, mert 1/3 táp alatt visszaáll 0-ba. Üdv
Tirisztor+ellenállás. Amit leírtál, sztem azt megcsinálja.
jah.. csak sajna az nem férne már el a nyákon...
nem hiszem, hogy ez jó lenne, mert úgy kéne nekem, hogy szakadás után beállna egy helyzetbe és ott maradna, nem pedig a zárásra, azért kössz
elmondom 1*űbben mit szeretnék : van egy kapcsoló (gomb) alapállapotban zárva(!) ha egy pillanatra megnyomom a gombot gyulladjon ki egy led, és maradjon úgy.
vagy : a-bekapcsolás-óta-megnyomták-e-már-a-gombot-visszajelző berendezés fontos, hogy alapállapotban zárt legyen a kapcsoló(gomb)!
Opix kapcsolása pont ez amit leírtál. Ha a kapcsoló után teszel egy NOT kaput, akkor megszakításra működik, ha nem akkor kapcsolásra.
Ezt ilyen pici helyre nem olyan egyszerű megcsinálni.
Rengeteg módon meg lehet csinálni, de nem 1-2 alkatrészből.
A bemenetre érkező impulzus a tirisztort nyitott állapotba vezérli, melynek következtében a kimenet H szintre kerül és ezt az állapotot a tápfeszültség megszünéséig megőrzi. Nem számoltam utána, nem biztos, hogy ez kell, de pl. valami hasonlóval is lehet. A lehetőségexáma végtelen... :yes:
ok lenne, de honnan szedjek egy and kaput meg egy not kaput, mert ezek általában 6 v 8 a csomagban vannak egy icében....... sőt ezek a ritkábbak (and, not)
és egy nand-al nem lenne vhogy összehozni????
NAND-al
Egy IC-ben van 4 db, abból 3-at felhasználsz.
há én kettővel megcsináltam az előbb... circuit maker szerint jó is!: csak ajánlani tudoim mindenkinek! (baloldali a reset gomb)
"Ha találtál olyat, ami fordítva müködik, csak köss utána egy ....." 1db ellenállást és 1db tranzisztort, az smdből elég pici. (földelt emitteres kapcsolás, ellenállás a bázisra)
kössz, deasszem most nekem jó lesz a saját megoldásom , eddig ez a legsegyszerűbb amit találtam/csináltam...
kettő NAND-ból lehet inverz RS-t csinálni, 4-el kapuzhatót, 2 kétbemenetű és 2 hárombemenetűből presetelhetőt, 8db NAND kapuval pedig Master-Slave RS FF.
aha sztem te ezt nagyon vágod, mit gondolsz arról amit csináltam, nem hagyható le egy-két ellenállás?
(nandos.wmf a neve) jah egyébként én ezt a 40107-es icvel gondoltam
circuit maker szerint lehagyható, de nemtom...
?
Az enyém? Az tuti jó. A wmf-ben látható elég instabil lehet, és nem tudom mi biztosítaná a bekapcs utáni reset-et? Nálam ott az RC-tag, ha nyomógombos reset is kell, akkor a kondival párhuzamos nyomógomb (egy soros 470ohm-mal hogy ne égjen be) megoldja a dolgot.
hmm, az van hogy most mi az az odadobott led+r ? mintha hiányoznának a vonalak....
vagy csak én nem értem??? hová meg a fesz, hova a led?
Egy öntartós relé és kész.Alap kapcsolás, és lehet kicsi relét is kapni.
-Vagy:kell egy vagy kapu , és egyik bemenetére a kapcsoló(de csak alapnyitottas)és másik bemenetére a kimer csatlakozva kondi- vagy ell vagy dióda kellékekkel ha öszegerjedne. Ha egyik menetre jel kerül a kiemenet + lesz.1 e bemenet a kapcsolo 2 es az öntartó rész.
Mint mindig: a led anód oldala megy a tápra, a katódja meg arra a kimenetre (itt két ellentétes állapot áll mindig rendelkezésre) amilyen kijelzést akarsz. Tehát megteheted hogy pl 1 zöld LED világít mindaddig míg a nyomógomb 1szer megszakít, utána elalszik és resetig úgy marad. Vagy: a másik kimenetre kötsz 1 pirosat, ami akkor lesz aktív amikor nyg volt és úgy marad resetig. (vagy mindkettő)
Napi Csát!
Fox 1 tirisztort, 100k-val felhúzod tápra a vezérlő lábacskáját, azt a pontot meg az alap helyzetben zárt érintkezőjű nyomógomboddal földre húzod. Ebből következik, hogy amikor fesz alá helyezed a kapcsolást, földponton lesz a gate, majd ha egyszercsak valaki benyomta a gombot, a kapu tápra ugrik, és mindaddig feszt kap a tirisztorral sorba kötött fogyasztód, amíg meg nem szakítod valahol a tápvezetéket, attól függetlenül, hogy hányszor nyomogatják a gombot.
így??? és a többi lábához mit? bocsi, de a tirisztorok nagyon távol állnak tőlem...
ja meg Idézet: melyik pontot, a tápot a földre húzom?? „azt a pontot” |
Bejelentkezés
Hirdetés |