Fórum témák
» Több friss téma |
én is igy oldottam meg az egyik lézert, csak az a baj ha a lencsét becsavarom a hengerbe akkor már nem pontot kapok hanem egy elnyúlt csíkot de megoldottam a dolgot szóval működik. Amit meg előzőleg feltöltöttem lézeres kép, azt azért csináltam mert a diódán volt egy kis alu darab és egyszerű megoldásnak találtam a rézcsöves dolgot.
Sziasztok!
Collector írása alapján végül a full-fejes kolliminálás mellett döntöttem... Eddigi tapasztalataim egy olvasóból bontott diódával voltak, de most beleraktam egy 8x író diódáját, hát majdnem hanyattvágtam magam a különbségen :eek2: Még most sincs teljesen egy kis pontba kolliminálva a nyaláb, hanem egy kb 1,5 cm átmérőjű paca van a falom, de így is káprázott a szemem a visszaverődő fénytől :eek2: De én nem égetni akarok vele, hanem egy lasershowba lesz a dióda, ezért nem kell akkora fényerő, mint van... A gond csak az hogy nem szabályozható generátort építettem neki, hanem egy statikusat ami stabil 120 mA-t ad neki, ezért lehet h még égetni is fogok vele Köszi a sok hasznos tippet mindenkinek!
Helló!
Engem érdekelne, hogy milyen áramgenerátort találtál a lézerednek. Esetleg felraknád a kapcsrajzot?
Nem a legprofibb!
Sőt, kifejezettem egyszerű... A rajz már fent van ebben a topicban... 2 tranzisztoros, mindjárt megnézem melyik oldalon van írva... Van neki a tranyók miatt 1-2%os szórása, de eddig még egy diódát sem nyírt ki... Az előzőt volt hogy 10 percig hajtottam egyfolytában, hűtőborda volt rajta, és melegedett egy kicsit, de nem halványult a fénye... A 32. oldalon van a rajz, Djatis hszében mellékletként... Szupepe félét is próbáltam megépíteni, de az sajnos kifogott rajtam... Ez viszont eddig bevált nekem, és jóval egyszerűbb...
Köszi!
Ez gyors volt szerintem meg is építem. Mondjuk tranzisztort csak hétfőn tudok venni, de nyákot tudok csinálni
Nem muszáj pont olyan tranyókat használni...
Nekem mind a 2 BD139es, és ugyanúgy müxik... A köszönet nem nekem jár hanem a rajz feltöltőjének...
Sziasztok!
Ezt a diódát egy ismerősömtől kaptam. Volna valakinek ötlete, mi a bekötése? Üdv.
Hát. Egy soklábú diódával nekem is volt már dolgom, a vége kuka lett, mert semmit nem lehetett vele kezdeni. Keress rá googléval a diódán lévő számok alapján. Aztán próbálgasd végig a lábakon a feszt, ha nem megy -> kuka. De én már eleve nem foglalkoznék ilyen 'csoda' 100 lábú diódákkal
Sziasztok!
Én is kitermeltem egy pio DVD íróból a fejet aztán rákötöttem két 1,2 V cerka akksira és pillanatig jól világított aztán már olyan gyenge Szóval elképzelhető hogy tönkre ment a dióda? Sok lett volna a két cerka akksi? Mert láttam valaki írta itt, hogy megy neki cerka akksiról és éget is. Egyébként most összeraktam egy áram generátort is, amivel max 280mA ármot tudok előállítani, 5V tápról. Úgy gondoltam ennyi elég neki, 0-280mA szabályozható. Kár hogy nem ezzel próbáltam ki. Most ha maxra tekerem akkor is gyengébben világít mint az 5mW-os lézer pointerem. Szal tönkrement igaz? Jah, és nagyon melegszik
Nem értem az embereket...
Itt van 61 oldal DVD író lézeres hozzászólás. Minden oldalon legalább egyszer be van írva, hogy DVD lézert csak áramgenerátorral szabad hajtani. Egy-két hozzászólás van, hogy elemről is működ(het). Erre nagyon sokan elemről próbálják, és csodálkoznak, hogy nem jó. Persze működhet elemröl is, csak egy pár paraméteren múlik: dióda típusa, kora, elemek típusuk, koruk. Gyakorlatilag elég pici az esélye, hogy működjön... Aki elemröl próbálja, az meg is érdemli, hogy ne működjön a dióda. Ennyire már ne akarjuk leegyszerűsíteni a lézert! pepe1125 ez nem a személyed ellen irányult, illetve nem csak rád értettem
ÉN csináltam áramgenerátort... De hogy a pékbe találjam ki a max energiát amit ki lehet venni egy diódából ha nincs megadva az adat. Egyébként 2V táp az absolute max amit elbírnak. Az áram változó. A dióda teljesítményétől függ. Valahonnan szükségem lenne rosz DVD íróra amiből kiszedhetem a diódát. De nincs
Ha 16X-os DVD íróból szeded ki a diódát, akkor a max áramerősség amit ráadhatsz az 195mA, 5V feszültség mellett.
Vagyis 5V az áram generátor tápfeszültsége, a diódáé változhat üzem közben is (hőmérséklet függő, ezért kell áramgenerátor)
Nekem amúgy egyátalán nem melegszik a diódám... egy nagy hűtés van rajta, de "feleslegesen" azért levenni már nem fogom, de egyátalán nem melegszik 15 perc után sem, csak az áramgenerátor stabkockája
Nem tudom honnan tudnád kitalálni, de a topikba úgy 25x elhangzott minden lényeges dolog a diódával kapcsolatban.
Én 300mA-el küldtem a diódámat (16x lg) néhány hónapot bírt, de melegedett. A max határ, ahol még nem károsodik a diófa 250mA alatt van. Efelett csak impulzusüzem.
Van a gépemben egy LG-4160B író. Előfordult párszor hogy Servo Tracking Error -al leállt írás közben, pl most is. Úgy döntöttem kikapom belőle a fejet. Mekkora energia jöhet ebből ki? Hány mA lehet benne a DVD író lézer diófája?
Most akkor leírom másodszor, hogy a topikba 25x említve van minden, a diódával kapcsolatos adat.
Könnyebb föltenni egy kérdést, mint átbogarászni ezt a közel 1000 hozzászólást
Gyakorlatilag engem az érdekelne, hogy érdemes-e kiszedni, mert ha 100mW nem jön ki belőle, akkor nem nyúlok hozzá... Ez csak 8x-os író. Ha 16x-os lenne már nem is kérdeztem volna, hanem szedem ki
Az biztos, hogy könyebb, (bár korántsem biztos, hogy a keresőnél is könyebb, amit bizonyára még nem láttál) Nekem meg nincs kedvem huszonhatodszorra is leírni a diódához kapcsolódó dolgokat (meg ahogy látom, másnak is kezd tele lenni a hócipője azzal, hogy a 62 oldalból 61 ismétlődik folyamatosan, mert a Tisztelt kérdező marhára lusta utánanézni)
Vettem hq-ban említett optikát. Az utolsó darabot vittem el, de biztos lesz még. Ha van valakinek 1k körül diófája, az szóljon rám.
Képeket az optikáról mellékeltem. Ez biztosan állítható? Mondjuk csak kézzel próbáltam tekerni, de nemigazán ment. A dióda látható benne, igazából tényleg csak ki kell cibálni, a dvd diódára paszta és már mehet is be a helyére.
Szia!
Körülbelül 2 hete én is ugyanezt vette meg hq-ról, ez a kis, 3mW teljesítményű. Igen állítható a fókusza kézzel elsőre nekem sem ment. Papírszepit tekerj a fekete részre és finoman fogóval kezdd el tekerni, vigyázz a menatre! Kipréselés egyszerű feladat, kis csavar, be a satuba és kész, az sem baj, ha tönkremegy a dióda, bár nekem sikerült megmentenem A dvd íróból lesz nehéz kiszedned úgy hogy levakarod a köré öntött fémet is... Arra kell figyelni, hogy a dvd írókban is külömböző lézer van... Már nem tudom milyen márkájú volt az a 16X-os dvd író amiben a lézerdióda kb 1mm-rel magasabb volt mint a NEC íróban. Ez azt jelentette, hogy belepréseltem a rézhengerbe a diódát, és a fókuszt úgy állítottam be, hogy kb fél csavarásra tettem csak bele, de még ez is közel volt és kb 3-4 cm-es kör volt a falon... Tehát csak rá kellett tennem a rézhengerre az optikát, akkor volt pont jó, de megoldottam. Aztán tönkrement és ekkor vettem észre mikor a NEC lézerdiódát tettem bele, hogy az kb 1mm-rel alacsonyabb... most kb úgy van belecsavarva az optika, ahogy a gyári, 3mW-osnál.
Ha lesz egy diódám, akkor majd kipróbálom
Ezeknek a DVD írós lézereknek mekkorára lehet összefokuszálni a fényt? Mármint mekkora a pont átmérője?
Amekkorára akarod. Nem elsősorban a lézertől, hanem az optikától függ a dolog. A feljebb említett optikával lehet szabályozni a fókusztávolságot is.
Azokkal a lencsékkel amelyek CD/DVD meghajtókban vannak azokkal akkor összelehet fókuszálni akkorára ammekkorák pointereknek van? Mert előző balul elsült (szó szerint ) lasershowban már ott ülnek az 1X1cm-es tükrök, akkor azok nem lesznek kicsik?
Szerintem hagyd a dvd-kben található optikákat, vegyél te is hq-ban ilyet : Bővebben: Link
Kikapod a diódát belőle, és beletárazod a dvd diódát, röviden ennyi. Precízebb, biztonságosabb stb. ennél tökéletesebb megoldás nem is kell a dvd diófának, hidd el
Pontosan
Én is így calósítottam meg
80mW körüli a teljesítmény
Vagy ha már veszel egy ilyen diódát, akkor szerintem használd azt! a kínai pointert még így is simán odaveri, és a 3mW azért nem olyan kevés (persze ha nagyobbak az igények, akkor csak rajtad múlik, hogy kicseréled-e a lézert)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |