Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ez az, amit jelenleg a kamerával látok. Tulajdonképpen szinte semmit...
![]()
Sziasztok!
Egy egyszerű kérdésem lenne, lehet feszültségstabilizátor kimenetére egy másik stabilizátort tenni? Nem találtam utalást arra, hogy nem lehet. Szükségem lenne 12V és 5V-ra kérdés, hogyan célszerűbb, ha a trafó kimenetére külön külön teszem a 2db stabilizátort vagy egymás után kötöm őket? Mindkettőnek van előnye hátránya. A 7805 jobban fűt ha közvetlenül az egyenirányító után teszem, ha a 7812 után akkor kevésbé, de akkor a 7812-t terheli a saját ágának terhelésével, bár a 300-300mA stabonként nem olyan vészes, 600mA a 7812-nek maximum, de inkább kevesebb. A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2020
Mindegy, hogyan kötöd. Az eldisszipált teljesítmény összességében ugyan annyi lesz mindkét esetben. Csak azt tudod megválasztani (ha tudod a terhelést), hogy melyik IC-n mennyi hő keletkezik.
Én sorba szoktam kötni, ha két tápfeszültség van.
Sziasztok!
16v 680uf kondi helyettesíthető 25v 800 uf-el? Pc táp. Sajnos holnap dolgoznom kellene a géppel de lehalt a táp és ez a legközelebbi ami itthon van. A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2020
Általában igen. A biztonság kedvéért visszakérdezek, hol használnád?
Mivel módosítottál a kérdésen: Ha tápegységben, pufferként használnád, akkor az egyenirányító adatlapját ellenőrizni kell, bírja-e? A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2020
Nincs hozzá kapcsolási rajzom de púpos a kondi.
Kicserélem mert muszály. Ha nem indul és nem találok rá megoldást akkor felteszem az ingyen elvihetőbe. Reggel kell vennem egy gépet a döglött helyére. ![]()
Ha elfér az a kondenzátor, akkor kicsi az esély, hogy nem fog működni. A 680 mikrofarád nagyobb szórású, szabvány érték. A 800 már elég alacsony tűrésű, precíziós típus. Puffernek túl jó, de működnie kell.
Ha az a szekunder oldalon van, akkor 100% hogy low ESR kondi. Ha nem olyat teszel bele rövid idő alatt tönkre fog menni, plusz a nagyobb feszültségűvel az a baj, hogy annak az ESR értéke alapból is nagyobb. Szóval ideiglenesen beleteheted, de hosszútávon biztos hogy nem lesz jó.
Nagyobb feszültségű ESR értéke nem hogy pont kisebb?
Általában nem, de kapacitás függő, minél nagyobb a kapacitás annál inkább igen. Kis kapacitásoknál nő, nagyoknál csökken, középen meg nincs nagy különbség. Mondjuk a 680µF esetén lehet hogy csökken. Én ekkorákat nem szoktam mérni, mert meghibásodást nem ezek okoznak hanem a kicsik, ilyen 47µF alatt.
Sziasztok!
Kapacitiv gombot szeretnék csinálni, Ahhoz keresnék kapcsolást ( az arduinos modulos verzió sajnos nem jó hely stb...) mlyik topikban van vele a helyem vagy hol találok rá kapcsolást? A google nem nagyon a barátom... ![]()
Eddig semmi.. most ahogy kitettem a hsz,-t dögivel találok kapcsolási rajzot.. ugyhogy inkább csak a topikot kérdem hogy hol tárgyalhatok erről...
![]()
Arduino topicban.
Egyébként alig kell hozzá valami alkatrész, és nagyon jól működik, megbízható. Hogy nekem melyik készült el, nem tudom megmondani, mert már több éve volt... A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2020
Sziasztok!
Segítséget kérnék valaminek a be azonosításában. Grafikus kártyáról van szó, a kék keretben levő összetevőt keresem R betű van rajta. Tudom hogy nem itt van a vga topic, de nem vagyok profi csak forrasztgatok ide oda. ![]() Előre is köszi! Üdv Tomi
Helló.
Egy 2W-os ellenállás 2W-nyi hőt tud disszipálni, ha csak simán a nyákba van forrasztva, és a levegő tud körülötte áramlani. Viszont ha venti fújja rá a levegőt, akkor kb. 4W-ot is le tud adni a környezetének? Köszi.
Negatív értékelésű és ahhoz kapcsolódó hozzászólások törlésre kerültek felhasználói kérésre.
Lehet, de nem ajánlatos így kalkulálni, sőt inkább alá. A hő keletkezési helye -itt ellenállásréteg-, és a levegővel való érintkezési felület között is van hőellenállás, jelen esetben festék bevonat. Tehát a ventillátorral forszírozott levegő nem a keletkezési helyén veszi el a hőt. Persze vannak itt még más körülmények is, levegő hőmérséklet, panel felé lábon elvezetett hőmennyiség, tehát nem mondható éles határral az, hogy ha 2W-nál még jó, 2.1W-nál tönkremegy.
Kérdés, hogy milyen hőmérsékletet visel el. (Szénréteg/fémréteg).
Fontos figyelembe venni azt is, hogy ne forrassza ki magát.
Sziasztok!
Köszönöm mindenkinek a segítséget kondenzátor kontra akkumlátor ügyben.
Ahogy számoltam, 4W-nyi ellenállás testen disszipáltatnék el max. 6W-ot, amit egy venti fúj óriási szélviharral
![]() Köszönöm egyébként a válaszokat, majd a tesztek során akkor kiderül, bírja-e. Ha nem bírja, akkor még mindig tudom az ellenállás hőmérsékletét csökkenteni, ha ki- és bekapcsolgatom bizonyos időnként.
A kérdés teljesen tárgytalan lett. Ma kaptam három infra fénnyel rendelkező 12V kamerát bontásból.
![]()
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy cnc vezérlésű plazmavágót. Arduinót és léptetőmotorokat szeretnék használni a vezérléshez. Ezt a területet nem ismerem, és nem tudom hogy milyen számítógépes programot kell használni az alakzatok kivágására, Milyen témában tegyem fel a kérdéseim? Előre is köszönöm.
Hello .
Van egy Yamaha típusú dolbi hangrendszerem , egyik nap már nem üzemelt , szétszedtem egy trafó volt a hibás és ha jól tudom akkor egy egyenirányító. A trafót cseréltem de az "s1nb" egyenirányítót nem tudom cserélni mert egyszerűen nem tudok venni . A kérdéseim a következők lennének , van e valami más alkatrész ami helyettesíteni tudná azt a bizonyos s1nb-t ? És vajon mitől mehetett tönkre ? Buta kérdés de olyan keveset használtam hogy nem értem mi történt . Köszönöm a segítséget . |
Bejelentkezés
Hirdetés |