Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Régi motoros vagy az Actrk kapcsolásban, nem is igazán értem miért kértél megerősítést a helyettesítéshez Bővebben...
Bocs, hogy OFF-ba vittem a témát. A hozzászólás módosítva: Feb 29, 2020
Igen, de ott még nem a módosított változatról beszéltünk. Azóta számtalan alkatrész módosítva lett, és "ráncfelvarrva".
Sziasztok!
Milyen keresztmetszetű kábel kell a képen látható hangfalhoz? Az egyikhez 6 méter a másikhoz 10 méter kábel kell. Mindkettő egyforma. Egy videoton ra4301s apolló rádióra lenne rákötve. Előre is köszönöm! A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2020
Szia!
Minél vastagabb annál jobb. De természetesen meg kell találni a kompromisszumos határt, ahol az elvárások még teljesülnek. A keresztmetszet csökkentése a vezeték ellenállásának növekedését eredményezi, ami módosítja a hangváltó karakterisztikáját, az erősítő kimeneti ellenállását, valamint teljesítmény korlátozó hatása is van (elolvad). Ezen kívül teljesítmény veszteséget okoz. A jelforrás, a szükséges hossz, a hangsugárzó minőségi kategóriája és a várható teljesítményszint figyelembe vételével 0,5mm2 elegendő. Viszont inkább a 0,75mm2, vagy 1mm2 keresztmetszetet ajánlom, mivel ezek ugyanabból a gyártmányból nem sokkal drágábbak (1,2-1,5X), és egy későbbi fejlesztés esetén akár 100W teljesítményszinten is megállja a helyét.
Köszönöm a választ! A két kábel lehet egyforma, vagy a rövidebb más keresztmetszetű legyen?
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2020
A rövidebb is ugyanabból lehet, nem okoz semmi problémát.
Attól tartok ez lehangolóan bonyolultra sikerült 2x30 W-os erősítő létére.
Mintha láttam volna már egyszerűbbet. De lehet, hogy csak rosszul emlékszem.
Attól még tetszetős!
Bátorkodtam. Újdonságot nem tartalmaz, csak a nálam bevált fogásokat egyesítettem, mintegy hiánypótlásként. Ráncba szedem a rajzot, a szimuláció végére elég kaotikus lett.
Sziasztok,
Segítséget kérnék: - a képen látható kapcsolásban Q501-es 2SC2259-es duál tranzisztort mivel lehetne helyettesíteni?
Látom, hogy ez egy "deszkamodell", így ki se próbáld, mert minden elszállhat!
Ez a kábelezés tényleg kaotikus, magyarul, nem jó. Ahhoz a böhöm tápegységhez vastagabb vezetékezés kell, mert egyébként semmi értelme. Minden elektromos beállítást csak a készre szerelt állapotában lehet végezni, mert fals eredményt kapsz így. A nyákok rendezettnek tűnnek, de az kevés, magában. Üdv!
Olyan jó helyette, ami az adatlapjának is megfelel, tehát feszültségadatok, erősítési tényező, fölső határfrekvencia, amik lényegesek.
Biztos cserélni kell? - mert ebben a pozícióban ritkán mennek tönkre, - vagy egyéb miatt keresed? Üdv!
... szerintem a lehetséges problémákkal, ha valaki, Reloop tisztában van.
Biztosan cserélni kell, az egyik fele B-E, B-C zárlatos. Sajnos helyettesítőt nem igazán találtam.
Ha nem találsz duál tranzisztort, ragassz össze két ehhez hasonló paraméterű kisjelűt. Nem annyira különleges ez a kapcsolás, hogy ne felelne meg ez a megoldás is.
Alapvetően jó a meglátásod. Tartozom a magyarázattal, hogy miért is lehet ennél a kapcsolásnál büntetlenül rablógazdálkodni a kábelveszteséggel.
Sziasztok!
Tudjátok hogyan kell beállítani a nyugalmi áramot egy American Audio VLP 2500-as végfokon? Két trim poti is van rajta, de rajzott nem találtam hozzá.
Szia!
Mindenek előtt el kell dugni a hálózati kábelt, hogy véletlenül se lehessen bekapcsolni. A puffermezőt le kell választani a végfokról, nehogy méregetés közben valamit összezárj. A végfok kis elkóin feszültséget mérve nem lehet több mint egy V. Ha több, ki kell sütni őket egy elenálláson keresztül (500Ω-2k), soha ne rövidzárral. Bocs a túlságos óvakodásra buzdítástól, de ha közben el is romlik valami egy ismeretlen erősítőben, akkor nagyobb feladat lesz rendbehozni mint egy nyugalmi áram beállítás. Rajz hiányában első körben a topológiát kell visszafejteni. Nem kell a teljes rajzot lerajzolni, csak a lényeges részleteket. A tápegységből kiderül hogy "AB" osztály vagy "G" esetleg "H". Földelt kimenetű, vagy hagyományos. Ha már a topológia megvan, akkor meg lehet keresni a bias tranzisztort. Láthatóan 10 hasonló tokozású teljesítmény tranzisztor van egymás mellett, de csak 8 darab 0,22Ω-os. Elképzelhető, hogy a meghajtó tranzisztor is nagy teljesítményű. Ezek emitter ellenállása 5-10Ω körüli. Ilyen kivitelnél gyakori a "zéró bias" beállítás, ahol a párhuzamosított végtranzisztorokon nem folyik semekkora áram. Ebben az esetben nem is találsz beállító elemet a végfokon. ..........
Szia.
Fő a biztonság!!! Sajnos tapasztalatból tudom mire képes a feltöltött kondi. H osztály az erősítő. Szerencsére van egy hibátlan oldal is benne, amin tudok referencia feszültséget mérni az emitter ellenállásokon. Csak a két poti zavar be. A jó oldalon minden második tranzisztor bázis-emitter lábán 10mV-ot mérek.
Szia!
Nagyon rossz minőségű rajzokat találtam, így fel sem teszem. De annyi kiderült, hogy az egyik trimmer a bias, a másik a bemeneti jelszint szabályzó. Ez utóbbi egyik kivezetése a bemeneti gnd-n van. Ha szakadás vizsgálóval rámérsz, akkor kiderülhet hogy melyik az. No akkor a másik a bias poti.
Megeshet hogy más rajzot találtam, valahogy nem egyezik minden. Majd még keresem.
Rendben!
Akkor még várok. De kimérem, hogy melyik poti van a GND-n.
Sziasztok!
Végerősítő tervezés előtt állok, és csatolónak tantál kondit tennék be. Jó ötlet? jobb mint az elko? 4.7µF 35V. Mit ajánlatok?
Oda igazából sem tantált sem elkót nem szoktak tenni, inkább fóliát, abból se mindegy hogy milyet. A legolcsóbbakat, ilyen 1cm-es kocka MKT kerüld, azon felül meg határ a csillagos ég. Nagyon jó réz-fólia kondik vannak már olyan 18000/db áron.
Szia,
Egyik trim potméter lába sincs összekötve a GND-vel.
Köszi a választ, olyan 1000Ft/ darab értékig gondoltam.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |