Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Csőhelyettesítéssel kinek milyen tapasztalata van? Lenne egy hiányos Orion 332 rádió amibe a miniatűr (7 lábú) csősorozat került. Kortárs még a 442-es ami hasonló, de más gépet nem is tudok ami idehaza ezzel épült volna, szóval elég egzotikus ritka csövek ezek. A 6x4 helyettesíthető lenne EZ80-al, a 6AQ5 EL84-el, illetve a 6BE6 ECH81-el? A fűtések 6,3V-osak azzal nem lenne baj.
Szerintem átalakítással elveszti a muzeális értékét. Esetleg, hogy ne kelljen átalakítani, vannak ilyen elektroncsöveim újak.
Annyira nem egzotikusak; nekem is van, börzén is szoktam látni.
Szia!
6X4-et az apróban is kínálnak:6X4
Aki menteni akar annak tessék. Monoron van.
Még kép.
Sziasztok szép estét van nálam egy graetz stereo melodia 1017 régi rádió és le éget az egyik kimenő trafó már raktam bele másikat szól szépen el 84 lábán lévő 1nf -os kondenzátor lett zárlatos most raktam bele újat menyire létfontosságú ez a alkatrész ? 1nf kondi
Nem fontos annyira...
Sziasztok?
Esetleg valakinek lenne tippje hogy ez melyik rádiónak a belsősége? Válaszokat előre is köszönöm!
Üdv
Lehet szerezni még ilyen kondikat használatlan és működőképes állapotban, vagy inkább érdemes új típusokat belerakni valahogy a meglévők házába? Az eredeti kinézet megőrzése lenne a cél.
Azokat a sárgákat nem cserélném, hacsak kimérve nem szakadt/ vagy zárlatosak. A WMF igaz, nem tudom, pontosan mit takar, de kinézetre ugyanolyan, mint az MKT. 10 µF / 150 V meg talán létezik még ilyen láb elrendezésű: Bővebben: 10µF 350V
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2020
1 db hiányzik belőle az egyenirányító cső. És a táp részénél komoly égés is van amit újból kell építeni szinte. Az a baj hogy semmi jelzés nem látszik rajta hogy milyen rádió lehetett.
Esetleg valaki tudna segíteni hogy ezek milyen típusú csövek lehetnek? Felirat lekopott már sajna. Esetleg a csőtípusokból sikerülne beazonosítanom a készüléket.
Az a gyanúm, hogy ez nem gyári készülék. Nincs kimenőtrafó, lehet, hogy hallgatóval használták? A kapcs.rajzot kellene (sziszifuszi munkával) visszarajzolni, akkor már jobban ki lehetne találni, hogy milyen elven működött (szupreg, szuper, stb.), így a csövek is is jobban azonosíthatók. Másik megoldás: tkp. új készüléket építeni - retro stílusban pl. jobban elérhető loktal (színüveg "-21-es") csövekkel.
A képek nem zárják ki, hogy lehetett kimenőtrafó is, hiszen az nem a sasszin, hanem a hangszóró közelében, vagy éppen a hangszórón szokott lenni.
Azok a sárgák általában hibátlanok.
Az az elkó gyanús egy kicsit nekem...
Üdv! Bogarammá vált hogy építek magamnak amerikai mintára egy nagyobbacska szekrény televíziót. Nagyjából kész is vagyok vele. Viszont képcsőmaszknak híján vagyok. Ezért megkérdezném nincs e valakinek egy régi horizont tv-je nagyon lehercolt állapotban, vagy talán csak ez a tartozéka hozzá? Válaszokat előre is köszönöm.
Sziasztok! Egy RFT SR 1510 rádióserősítőhöz kérek némi segítséget. Az A273D(TCA730) IC-vel szerelt hangerőszabályzó tartalmaz loudness áramkört? Ha igen, mit kell változtatni, hogy eltűnjön? Másik gondom ugyanezen rádióval a térerőjelző, az első két LED ugyan világít megfelelő jelszintű adónál, de mikor a további LED-eknek világítania kellene, egyik sem teszi.
Köszönöm a válaszokat, az összes elkót lecserélem inkább és beépítem a régiek házába. A modernek sokkal kisebbek, nem lesz nehéz, minden más típusú kondi marad a helyén.
Üdvözlet mindenkinek.
Van egy orion Duna tévém aminek javítása közben zsákutcába jutottam. A rádióamatőr füzet 48. kiadásában a 22.oldalon a 18as hibajenségként van leírva. Kép nincs, hang esetleg torz. pl36 cső anódja izzik, a biztosíték kiég amikor elkezd izzani a pl36 anódja. A füzet szerint a 100kohmos rácslevezető ellenállás cseréjével lenne orvosolható. A valóságban ez az ellenállás nincs megszakadva, körbenéztem az ecc82 cső környékét, de semmi nincs megszakadva. Mi a teendő, vagy a hiba máshol keresendő?
Úgy általánosságban minden papírkondenzátor csere, de a többit is érdemes átnézni zárlatra, szivárgásra. Ellenállásokra szintén érdemes ránézni. Tápfeszültsége megvan rendesen mindenhol? Kutyaház hátulján levő teljesítményellenállások mind jók?
Én mindenképpen megnézném a 33kohm-os ellenállás nem szakadt-e, és a C78 nem zárlatos, ill. nem vezet át.
Ne ragadj le annál a 100 kohmnál - van ott még más is, ami megszakadhatott vagy kontakthibás.
Ha nem megy az ECC82, nincs sorfreki, nincs negatív impulzus és előfesz a PL36 vezérrácsán, persze, hogy izzik. Próbálj frekit mérni/ellenőrizni valami biztonságos módszerrel ( 15.625 Hz ).
A 33k ohmos ellenállás nem szakadt. A C78 az lehet rossz is.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |