Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Elnézést, kizárólag egy páka és egy multiméter áll rendelkezésemre, ami a "műszereket" illeti. Most, hogy bele gondolok, lehetséges, hogy annak elenére rossz lenne a billentyűzet, hogy a tápfeszre reagál (LED-ek egyet villannak bekapcsoláskor)?
![]()
A NumLock, CapsLock gombok megnyomásakor a megfelelő LED világít?
A tápfesz ráadásakor történő teljesdséggel természetes LED villanáson kívül semmire sem hajlandó...
Az korrekt ha a billentyűzet tök halottnak látszik, magától nem csinál semmit, a ledeket sem kapcsolgatja, ezt is szoftverből kell kiküldeni. A host(pic-ed) kell hogy küldje a clock-ot, amíg ez nincs addig semmi nem történik...
Idézet: „kizárólag egy páka és egy multiméter áll rendelkezésemre, ami a "műszereket" illeti.” Szerintem engedd el ezt a projektet.
Vagy a billentyűzettel, vagy a bekötéssel lehet valami... Két ellenállással kellene "felhúzni" a két adatlábat, ahogyan a kapcsolási rajzon is látszik...
Idézet: „ahogyan a kapcsolási rajzon is látszik” Aki segíteni szeretne keresse meg hol ( nem ) látszik a kapcsolási rajzon amiről írsz. Sokszor írtam már, ha segítséget kérsz Te is segíts annyival, hogy a lehető legtöbb adatot megadsz. Ne nekünk kelljen már minden részletnek apránként utána járni. A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2020
Emlékezek bizony. Erre igen. Jó sok oldalt elírogattunk.
Idézet: „Vagy a billentyűzettel, vagy a bekötéssel lehet valami.” Vagy a programmal. Akkor mintha ezzel vacakoltunk volna sokáig.
Sziasztok,
Van egy mp3 lejátszó ami 2 db kis vékony AAA elemmel működik. Szeretném az elemek élettartamát növelni és az lenne a kérdésem, hogy ha a 4 elemet csatlakoztatom párhuzamos módon, akkor evvel növelem az élettartamot anélkül, hogy tönkretennék valami alkatrészt a lejátszóban? Elvileg azt olvastam, hogy párhuzamosan kötve ugye nem lesz 6V hanem 1,5 és a mA növekszik ami ilyen kis kütyünél elhanyagolható és nem tesz kárt igaz ez? Elnézést, de teljesen laikus vagyok és ráadásul szőke is ![]()
A két-két elem párhuzamosan megduplázza a kapacitást. 3V dupla üzemidő. A 3V-os szerkezet 6 V-tal tönkremegy, 1,5V-tal nem működik.
A párhuzamos kapcsolással az elemek élettartama nem növekszik, csak a működési idő. Tehát ha két elemmel működik mondjuk 4 órát egyfolytában, akkor 4 elemmel 8 órán keresztül működne. De ez ugyanannyi, mintha a 2 elem lemerülése után betennél másik kettőt. Nincs értelme párhuzamosan kötni, ráadásul macerás is.
Helyette akkumulátort kellene használni, az sokszor tölthető. A "közönséges" akkumulátorok ebben a méretben 1,2V-osak, ami probléma lehet a lejátszónál (az elemek 1,5V-osak). Lehet viszont olyan akkut kapni, ami mindig 1,5V-ot ad ki, amíg le nem merül. Ebben lítium-ion akku van (3,7V-os) egy feszültségátalakítóval, ezért tud mindig 1,5V-ot kiadni. Bővebben: Link
Ez igaz, erre nem is gondoltam
![]() Ha sorba kötöm a két elemet ami ugye ad 3V-ot és ezt még egyszer megcsinálom, majd összekötöm őket párhuzamosan, akkor marad 3 V és dupla kapacitás. Ergo most működik így 3 napot és ha megduplázom, akkor 6-ot, ugye? Jaaajjj elnézést, de szőke is vagyok és hölgy is ![]() készítettem egy rajzocskát, amit feltöltök és így értitek mit is magyarázok ![]()
Igen, pont ez lenne a cél, hogy akkor nem kell babrálni, hanem majdnem egy hétig is elegendő az energia. Miért macerás ? Nem úgy kellene ahogyan a rajzocskámban van?
Akkura gondoltam én is, de egyszeri alkalomról lenne szó, ráadásul jobb lenne a telefon, de nem lehet telefont használni sajnos és a lényeg, hogy Csütörtökig össze kell raknom valahogy ![]()
Hello! Jól írtad, csak rosszul rajzoltad. A baloldali elemektől jövő pirosat, nem oda, hanem a másik piroshoz kell kötni.
Lemértem... 5mp az elemcsere... Ezt a hozzászólást megírni idáig 20mp...
Szigorúan elméleti síkon maradva, két, vagy több elem párhuzamos kapcsolásával több energiát lehet kifacsarni. Ha elég alacsony az áramfelvétel, léteznie kell egy olyan terhelésnek, ahol a két (vagy több), önállóan már nem használható elem némileg tovább tud működteti egy kütyüt. A párhuzamos kapcsolással csökken az eredő belső ellenállás, magasabb lesz a kapocsfeszültség.
Lehet valami hasonlóra szükséged lehet, mert ceruzaelemre forrasztani nem triviális. Innentől már csak körömcsipesz és cellux is elég.
Proli007 mesternek igaza van (mint az esetek döntő többségében ![]() Örülök hogy kérdeztél. ![]()
Nem tudom, milyen körülmények közé kerülhet a kütyü, külső elemtartóval. Extrém esetben a ceruzaelem (AA) helyett a sokszoros kapacitású Mono (D) elem is megfelelhet?
Ilyenhez is lehet kapni elemtartót: Bővebben: Link.
Most hogy megint elolvastam az eredeti kérdést:
Idézet: „Van egy mp3 lejátszó ami 2 db kis vékony AAA elemmel működik.” szerintem mindannyian eléggé (bár műszakilag valamennyire megalapozott) butaságokat mondtunk a kérdezőnek. ![]() A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2020
Én már első válaszomkor tisztában voltam az eredeti elem méretével, de további elem be/hozzá építésével mindenképpen elveszíti a kompakt, zsebrevágható felépítést, tehát bármilyen méretű elemtartó használata megfelel az eredeti kérdés szellemének.
De nem értek hozzá, a kristálygömböm pedig a karanténon kívül maradt.
Abban nedudgi -nak igaza van, ha már külsőleg kell rátenni elemeket (mert az elemtartójába úgyis csak két AAA fér), akkor már lehet nagyobb kapacitásút is, saját méretű elemtartójába, majd rákötözve a pici MP3 lejátszóra.
Azért szerintem még mindig a legjobb megoldás, ahogy kitalálták, két db AAA 1,5 V -os elem, és csere. Lehet kapni négyes blisztert, vagy két db hármast, és mikor az utolsó pakkot berakja, lehet venni a következő adagot. A NIMH akkuval az a baj, hogy egyrészt kisebb a feszültsége, másrészt elég drága, (nagyjából a harmadik, negyedik bliszter elhasználása után térülne meg) Az akkuval még az is probléma (Murphi törvénye szerint) pont akkor kéne órákat tölteni, mikor használni kellene. Ezen a feltöltött pótakku hurcolászása sem segít túl sokat, a viszonylag magas önkisülése miatt. (tapasztalat)
A Ni-MH akku hamar ejti a feszültséget. Általános aksi, alig működne. Ha meg igen drága jobb minőségűt vesz, eneloop márkát, az árán kap egy táska elemet. Ha már mankózni kell, inkább nagyobb méretűvel.
A tapasztalatot valószínűleg az LSD megjelenése előtt szerezted.
Az LSD (= Low Self Discharge) akkumulátorok egy évet is kihúznak mérsékelt kapacitásveszteséggel.
AAA méretben még nem találkoztam ilyennel. AA méretben viszont már régen ilyeneket használok.
Van két PMR rádióm, amikbe 3 db AAA elem való. Azoknál szereztem a rossz tapasztalatokat, aztán inkább veszem az elemeket.
Igen, készüléke válogatja. Nem mindegy az az 1.2 <-> 1.5 kapocsfeszültség. Finnyásabb készülékek akkuval el sem indulnak/hamar panaszkodnak ahogyan Pucuka is irta...
i-require-1-5v-battery-but-rechargeable-batteries-are-1-2v A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2020
Szervusztok!
Remélem jó topicba rakom a kérdésem. KK0-6037 kapcsoló érintkezőpárok kapcsoláskori funkcióit szeretném megtudni. Guglin nem találom. ![]() ![]() Segítséget előre is köszönöm!
Hello! Ez egy kiválasztó kapcsoló, minden állában csak egy érintkező van zárva. Mint ahogy az általad feltett képen is látható.. Pld. az 1-es állában az 1-2, míg a 2-es állásban az 6-6 van zárva.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |