Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Üdv !
Szerintetek ha egy médiabox fülhallgató-kimenetére egy "y-elosztó"val két régi erősítő (LINE) bemenetét akasztom,* hosszú távon életben maradnak az eszközök ? szerintem valószínű, mert a fülhallgató néhány 10 Ω, az erősítő meg ( tudomásom szerint) inkább kΩ ... *Jó lenne néha a másik szobában is hallgatni a zenét ![]()
Meg terhelném a két kimenetet legalább 1 Amperes terheléssel és mérném a kimeneti feszültségeket. Ha így is jók a feszültségek, ( nem változnak/ akkor már csak azt kéne kideríteni hogy a "dióda" valójában ilyen védelmi alkatrész.
A 12Volt -os kimeneten lévő "diódát" kivéve méréssel kiderülhet, hogy dióda, zener vagy esetleg más. Amennyiben terhelve változnak a kimeneti feszültségek az optocsatoló körül lévő alkatrészeket és az optót kell átvizsgálni! A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2020
Ha nem csinálsz vele földhurkot (azonnal hallani fogod, erős búgás), akkor nem lesz gond. A hangerő valószínűleg kevés lesz mert egy fejhallgatót árammal, egy erősítő bemenetét inkább feszültséggel kell vezérelni.
Köszönöm gyors válaszod !
Külön már kipróbáltam a két erősítőt, szépen ( nekem tetszik) szólnak. Az elosztó azért jött a képbe, mert nem akarom "állandóan" ki- be huzigálni a kábeleket... ![]()
5V -> 4,7V (0,7 A-nál)
12V -> 10,4 V (1,0 A-nál) Csak külö-külön tudtam megterhelni az egyes ágakat. Ezek megfelleő értékekenk számítanak vagy túl nagy a feszültségesés ?
Ez így még szerintem nem jó.
Az 5 Voltos ágban át kéne mérni az alkatrészeket. Ellenállások opto és a referencia(u3) jelű referencia fesz alkatrész és környéke.
Nézem tüzetesen a panelt.
Az R21 ellenállás hova lett? Kondi cserénél leforrasztottad? Az 5 V -os kimenetre szerintem jó az 1n4448 dióda. A katódja ( csík) kötendő a + -ra.
Hello!
Gyanítom, hogy ott Transil dióda volt és azért röppent el, mert a visszaszabályzó körben forrasztási hiba volt (amit Te ki is szúrtál). Ha nincs meg a szükséges teljesítmény, akkor vélhetően a primer oldalon lesz valami hiányosság. De vajon mennyi lehetett a terhelhetőség (meg ami szükséges) eredetileg?
Sziasztok!
A mellékelt képen látható három fázisú egyenirányító felhasználható-e egy sima "mezei" tápegység egyenirányítójaként? Ha igen mi a bekötése? Bármelyik kettő ~ra mehet a trafó szekundere? Köszönöm!
Helló!
Köszi, közben megtaláltam a híd kapcsolását, ![]() Azt hiszem ez bírni fogja a gyűrődést....
Megnéztem a tetthelyet az R21 után kutatva, de nem találtam és nem is rémlik, hogy lett volna ott valami (figyeltem a kondi cserénél, hogy máshoz ne nyúljak). A műanyag külső burkolatban is megnéztem, de semmi. De biztos nem véletlenül van ott a felirat meg a helye....
Megmérem az alkatrészeket amiket tudok, beforrasztom az ajánlott diódát és újramérem a kimenetet. Köszönöm a folyamatos segítséget.
Bemásoltam Proli nekem írott válaszát ne kelljen vissza keresned.
Idézet: „Hello! Gyanítom, hogy ott Transil dióda volt és azért röppent el, mert a visszaszabályzó körben forrasztási hiba volt (amit Te ki is szúrtál). Ha nincs meg a szükséges teljesítmény, akkor vélhetően a primer oldalon lesz valami hiányosság. De vajon mennyi lehetett a terhelhetőség (meg ami szükséges) eredetileg?” Fentiek szerint lehet, hogy mégsem jó a sima dióda? A 12V-os ágban lévőt kéne kimérni mi lehet az. Valószínű, hogy az 5 v-os ágban is ugyan ez kell, csak más -odavaló értékkel. Ha a szekunder körben minden jó szerintem is a primer kör vizsgálata lenne célszerű.(kondi kapacitások, ellenállások, diódahíd mérése. Sajnos nem találtam rajzot a készülékről.
Szia!
Szegény srác ezzel kűzd. Rajz nincs. 12V/5V 2-2A A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2020
Sziasztok
Tud valaki olyan IC-ről ami USB csatlakozást létesít egy SD kártyával? Szeretnék építeni egy egyedi olvasót. Köszönöm
Bővebben: Link
Kell valami extrát tudjon? Aprópénzért kaphatók usb kártyaolvasók...
Hello! Ha alapból működik, tehát van és stabil a kimeneti feszültségek, akkor elvileg minden működik. Így én pld. a primeroldal pufferkondiját "gyanúsítanám" meg.
Egy saját építésü hordozható olvasót szeretnék készíteni ami több kártyát tartalmaz és kulcstartókén is funkcionál. Egy kártyát kell csak olvasni, a többi csak be lenne tárazva.
Esetleg ilyesmiből is indulhatsz
Bővebben: Link
Az első szimpatikusabb csak a beszerzésre nem leltem, de köszönöm, még keresgélek.
Szia!
Az a baj, hogy alapból működik csak fél terhelésnél esik a feszültség. Én is azt írtam, hogy végig kéne vizsgálni a primer kör alkatrészeit. Remélem a rossz forrasztásokat kijavította. Elképzelhető megnyúlt ellenállás, Graetz hiba vagy ahogy írod a puffer vagy valamelyik másik elkó csökkent kapacitása. Ezeket ki kéne mérnie. De nem vagyunk ott. Köszi!
Sziasztok.Amatőr kérdésre keresek választ.Van egy óraforgatóm,négy voltos adapter hozzá.Ezt a forgatót használnám powerbankról.A probléma az,hogy amikor a forgató áll forgásirány váltás között (10 percet,vagy 3 órát),a powerbank lekapcsol.Valahogy meglehetne oldani,hogy ne kapcsolódjon le?Nem szeretném szétszedni,tehát valami terhelésre gondoltam.Várom az ötleteket.Köszönöm.
Ha USB-s a powerbank kimenete, megpróbálnám a forgató adapterét egy egyszerű USB hubon keresztül táplálni. Lehet, hogy a hub áramfelvétele már elég plusz terhelést adna hozzá. Ha nem elég a hub saját fogyasztása, akkor egy másik kimenetére még mindig rá lehetne kötni egy 50-100 Ohmos ellenállást, az 100-50 mA terhelést jelent.
olvasd el a 16:23 -as hszt.
Hol tartasz a hibakereséssel,javítással? A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2020
Idézet: „varisztor ” Eltévesztettem, supressor -ra gondoltam. Bocs.
Sziasztok!
A különféle készülékek élesztéséhez szeretnék támpontot kérni. Mint ismeretes, amikor egy készüléket élesztünk akkor egy izzóval meg lehet védeni egy esetleges hibából kifolyólag. Odáig stimmel a dolog, hogy az izzónak van hideg és meleg ellenállása és ez az ami korlátozza a felvehető áramot. A kérdéseim ezzel kapcsolatban: -Mi határozza meg a bekötendő izzó teljesítményét? -Lényeges-e az izzó feszültsége? Köszönöm! ![]()
A készülék zárlata esetén az izzónak el kell viselni a teljes tápfeszültséget.
Szia!
A tápfeszültséggel legyen összhangban az izzó feszültsége, a teljesítménye pedig a védendő áramkör teljesítményétől függ. Az is fontos, hogy az izzó és a próbált áramkör között legyen egy viszonylag nagy pufferkondenzátor, azért, hogy az izzó mindenképpen felizzon bekapcsoláskor. Így nem az izzó hideg árama fog átfolyni az esetlegesen rosszul viselkedő áramkörön.
Az izzó feszültsége legyen (valamennyivel, de ne sokkal) nagyobb, mint az élesztendő berendezés tápfeszültsége. Ha alacsonyabb feszültségű az izzó, mint a tápfeszültség, akkor zárlat esetén kiég. Amúgy feszültségben, teljesítményben nincs túl nagy választék.
A teljesítménye pedig passzoljon a berendezés max áramfelvételéhez. (I=P/U) |
Bejelentkezés
Hirdetés |