Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok. 1541 II floppy drive nem találja a fájlokat (file not found error) Lemezt forgatja, fejet lépteti de mintha nem látna semmit. Sárga LED villogva marad. A komplett mechanikát áttettem egy másik drive-ba. A mechanika jó. A panelen lesz valami. Az az érdekes hogy évekkel ezelőtt úgy lett eltéve hogy jó. Most előszedve meg nem működik.
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2019
Az a mágneslemez mikor volt utoljára használva? A lemez SD vagy DD, vagy netán SD-ből csinált DD? Az utóbbi nem tartja meg évekig az adatokat... Lehet hogy "összekeveredtek" a mágnesvonalak....
Egy mobil, kapcsolótáp, hangszóró ... ha mellékerül ... Fogj egy üres lemezt, formázd le, majd írj rá valamit, olvasd vissza, ekkor kiderül, hogy hol a hiba.
Szia. Írtam hogy a mechanika jó, áttettem egy másik 1541-be és ott jó volt. Kizárásos alapon a panel maradt.
PC-vel jártam úgy, a tantál kondenzátorok elvesztették a polarizálásukat, ennek örömére zárlatossá váltak.
Én először letakarítanám, lemosnám a panelt. Majd a csatlakozók érintkezőit is ellenőrizem, nincs e rajtuk valamilyen szennyeződés, ami a meghibásodást okozhatja.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2019
Szia. Ezeket már mind megtettem, a forrasztásokat is átnéztem. Sajnos valami elromlott rajta.
Először a tápfeszültségeket kellene megnézni. Ha azok jók, akkor a szervizkönyv szerint kellene továbblépni. Oszcilloszkóp mindenképp kell hozzá.
https://elektrotanya.com/commodore_model-1541-ii_disk_drive_sm_.pdf...d.html
A léptető motor meghajtó IR21C19 (ULN2003) hajlamos elszállni? Elég érdekesen mozog a fej.
Ebben nincs tapasztalatom. Az 5V és a 11,9V meglétét ellenőrizted? A szervizkönyv leírja sorjában hogy miket kell ellenőrizni. Én is aszerint mennék végig.
További irodalom:
https://www.mocagh.org/cbm/c1541II-manual.pdf A 83. oldalon van egy leírás a hibakódokról, a szervizkönyv 9. oldalán pedig egy kis program ami kiírja a hibakódot. A szervizkönyvben lévő kapcsrajzon egyébként feltüntették hogy az egyes vonalakon/lábakon milyen jelszintnek ill. jelalaknak kell lenni. Az fejet is léptetheted egy kis programmal, úgy mérheted hogy a léptetőmotor, ill. a meghajtója megkapja-e a megfelelő jeleket.
Sziasztok. Előszedtem egy Commodore 16-ot. A gép működik de a joystick-ot nyomkodva furcsa dolgokat produkál. Bizonyos játékoknál nem arra megy amerre nyomom. Tűz gombot megnyomva ha a 2-es portra van dugva megszakítja a program futását. Basic képernyőnél a joystckot nyomkodva írkál a képernyőre érdekes dolgokat.
A C64-en az 1-es port csinált hasonlókat, de ez természetes volt.
Sziasztok.
Hozzájutottam ma egy géphez "20 éve a padláson pihen" Bekapcsolva csak a led világít kép se AV-n se rf-en nincs. Tápfeszek megvannak. Szétszedve látszik a D ram-oknak tettek be foglalatot. R1 cserélve volt. Van esetleg ötletetek merre tovább? PCB assy:NO 250469 PCB NO.2523II REV.B
Bár elég alaposnak ismertelek meg a hozzászólásaid alapján, de azért megkérdezem...
Az alaplapon lévő biztit ellenőrizted? Mert emlékeim szerint annak szakadása okoz hasonló jelenséget!
Igen. Most elkezdtem az ic-k tápjait mérni a 8580 nál kevesebb és mire odaértem forró is volt. Sehol máshol nem látok hibát remélem csak az adta meg magát Van másik de nem merem kicserélni még jobban belemélyedek
Szia!
Vedd ki a hibásnak vélt SID-et. Nélküle is el kell indulnia a gépnek, ha egyébként egyéb hiba nincs..
Sziasztok!
Commodore PLUS/4 javítási kérdésekkel is lehet jönni ide? Nem találtam külön topikot.
Tessék, figyelünk.
Van egy beteg plus/4, segítséget kérek a gyógyításhoz.
Tápja nincs meg, a teszteket labortáppal végzem. 5 Volton 0.9 Ampert vesz fel. Elektrolit kondenzátorokat cseréltem. Rendben bekapcsol, képe szép. Rövidebb BASIC programokat be lehet gépelni, le is futnak, ám véletlenszerűen megváltoznak. Tehát a print hello world goto 10 egy darabig írja a szöveget majd megáll hibaüzenettel. 10 sornál hosszabb programot már be sem lehet gépelni, megfagy közben.
Első körben végig mértem a TED-et. A különböző jelek nem igazán mennek el 5 Voltig, inkább 3 és 4 Volt közöttiek.
Bővebben: Itt az összes mérés Minden tippet köszönök.
Szia, bocs most ültem gép elé. Első körben TED-re tippelek, de nézd át a ramokat melyik forróbb esetleg a kelleténél. +/4 nél is gyakori már a RAM hiba , bár ott inkább CPU/TED hiba szokott lenni sajnos.
Donort találni drága és időigényes.
Szia! Ram hiba lesz az, TED-nek nem sok köze van hozzá! Esetleg még PLA lehet. A hibás ram lefoghatja a buszt is!
Kaptam egy másik gépet is, ami egyáltalán nem ad képet. Átraktam belőle a memóriát. Most működik. Kösz a tippet.
Sziasztok. Végigolvastam a fórumot, de nem találtam választ a gondomra, ami a következő.
C64c gépemen nem megy a magnó. Load után lenyomom a play gombot, képernyő bezöldül (monochrom monitor) de a magnó meg se rezdül. Save gombra sem. Merre induljak el? Floppy műxik, de nincs lemezem még. Szeretném a magnót is használni. Köszönöm a segítséget!
Szia!
Amit első körben megtehetsz: csak képek keresése - találsz 64-es rajzot, ott keresd meg a "casette port" csatlakozót és a rá csatlakozó vonalak egy részét ellenőrizd le, van-e változás, ha indítod a kazettás egységet. Motor meghajtás tranzisztorai.....
Szia, 3x előfordult, hogy elindult, egy játék után ki-bekapcs, és nem megy. Aztán random, ha kedve volt, elindult. És azt is észrevettem, hogy addig hang sincs. Poke parancsal teszteltem. Ha hang is lett, a magnó is üzemelt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |