Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv mindenkinek.Ra 6363S hibával fordulok hozzatok.Termeszetesen Fm hibaval.Egyik keszülek hibája hogy az fm modul hangoló feszültsége 30-40 sec utan all be a 11Vra bekapcsolas után.Utanna nem valtozik szépen szol nem hangolodik el.Trimmer ic elko zener cserelve lettek a stabilizáló áramkörben.Másik készülék stereo visszajelzője csak időnként vilagit.Program válltás után par percig ujra program váltás és újra vilagít. Ezen hibák javításában kernék segítséget. Köszönöm.
Az FM modul javítását megtalálod a korábbi hozzászólásaim között. A sztereó dekóder beállítása a következő: Fogsz egy frekvencia mérőt és csatlakoztasd a dekóder IC11-es (üres láb a nyákon) lábára. Majd keresel egy adó mentes frekvenciát, ahol a muting is bekapcsol tehát némít) majd a dekóder modulon található trimmerrel beállítasz 19kHz-et. Ez volt a tökéletes (ideális) beállítási módszer.
A hideg állapotú elhangolódást, és a bekapcsolás utáni 10-20perc használat utáni elhangolódást is, a hangoló feszültség kismértékű megváltozása, illetve az FM.tuner kontakt hibái, és valamint a tasztatúra érintkezőinek el öregedése, okozza, okozhatja..
Ennek megfelelően a javítást, kontakt tisztító-spray-vel kezdjük, közben elvégezzük a szükséges méréseket, a hangoló feszültség Uh, pontokon, lásd, tasztatúra-tuner, csatlakozási pont. Ezután a forrasztásokat vesszük szemügyre, a tuner-panel tűcsatlakozókat szintén érdemes megpolírozni, aztán finoman megfújni spray-vel, a tápfeszültség, és hangoló feszültség-mérést bemelegedés után ismételten el kell végezni,. Ne feledjük el, hogy ez több mint 30-éves készülék, és nem Yamaha tuner, minőségi japán alkatrészekből összerakva.
okozhat elhangolódást az alaplemezen található, 10-100nF-os barna kerámia kondenzátor, elhasználódása is, VT. Orion tv-k ritka hibája volt ez, anno a 80-as 90-es években ez.ennél a típusnál is előfordult már,
Csináltam egy átvitel tesztet az RMAA progival és meglepő eredmény született. A végfok modulok nincsennek benne. A jelet a végfok 2-es tüskéiről vettem le. Ennek tényleg így kellene kinézni?
A magas és a mély potit 1-es állásba állítva már kicsit szebb az átvitel.
Teszek fel még pár képet a mérési eredményekről. Még mindíg végfokok nélkül a 2-es tüskére csatlakozva, a hangszín potik pedig 1-es állásba. Szerintem egész jó lett. Az frekvenciaátvitel 16Hz - 20KHz-ig csodálatos.
Sziasztok.
Vettem egy ilyen keszuleket a garazsba. Szemrevetelezes alapjan meg nem volt javitva.Vegfok panelje is meg sertetlen.A korabban Peter altal leirt tranzisztorcsereket es pufferkondikat kicserelem majd. FM “elmaszkalast nem tapasztaltam nala bar tegnap este kb.15 fok volt a garazsban es a radio burkolata sem volt rajta. Lehet,hogy nyaron fog jelentkezni... Bajom a negy potival van.Pontosabban a magassal nincs csak. A balansz:Balra attekerve okes,kozep allasban a jobb oldali halkabb,jobbra kitekerve a jobb oldali teljesen elhalkul es szol a bal oldal is. A mely: fel allasbol kitekerve max.-ra csokken a basszus. A hangero poti: hangot teljesen leveve is normal hangeron szol viszont ha tekerem feljebb akkor emeli a hangerot szepen. Olvasgattam izopropilos tisztitast ... eleg lenne ennyi? A segitseget elore is koszonom...
Azt azért nézd meg, hogy nem kapott-e véletlen egy jó nagy pofont?
Én jártam már úgy, hogy elrepedt a pálya... Az eleve gyanús hogy négyből hárommal gond van. Ha nincsen érintkezési hiba, akkor a tisztítás szerintem nem sokat ér.
Egyenlore meg nem bujtam bele , de a napokban jobban szetszedem.
Kapcsolok is kontaktosak... Multimeterrel ramegyek majd a potikra aztan meglatom ,hogy merre tovabb.
A balansz-mely-magas potmeterek megoldodtak kis kontaktsprey es egy napos allas utan.
A hangerovel nem tudok mit kezdeni,marmint,hogy nem lehet teljesen lehalkitani. Ha a korabban leirt loudness mokolast elvegzem akkor folyamatosan “be “ lesz kapcsolva vagy ellenkezoleg? Gondolkodtam a mezei 220k-os poti beepitesevel. Masik kerdesem,hogy a vegfokon a puffereket kicserelem a Peter altal leirt tranzisztorokkal akkor a munkapontot hogyan allitom be? Azt olvastam ,hogy a kicsatolokondikon (63v,10.000µF lesz) fel tapot kell beallitani? Most olvasom a pdf-jet,hogy a kondi pozitiv laban es a fold kozott merendo?A vp28-as potmeter segitsegevel? A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2019
Sziasztok.
Hangero potival nem tudom teljesen halkitani az erositot.Ramertem es 1.2 kOhmig tudom letekerni mindket savot. 100k-s potit betehetem a helyere?Esetleg egy-egy 120k-s ellenallast be lehet iktatni sorba a potival?
Szia, másik, sima log potméterrel a loudness nem fog működni, de ennél nagyobb gond a fizikai méret, mást oda befaragni elég esélytelen, talán régi tesla potméter befér.
Korábban vettem még pár eredeti hangerő potit, ha esetleg nem boldogulsz a pótlással, írj privátban, de nem voltak olcsók. A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2019
Befert viszont a hazat testelni kene... eleg gerjedekeny erintesre...
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2019
Kedves fórumtársak!
A minap én is szert tettem egy Cleopátrára. Úgy néz ki, hogy mindene rendben működik, egy kivétellel: az FM program tasztatúra gombjai nem maradnak bent. Úgy tűnik, hogy hiányzik egy kis rugó, ami a reteszelő sínt a helyén tartaná. Esetleg valakinek volna egy képe, hogyan kell kinéznie ennek a kis rugónak, illetve a helyének? Segítségeteket előre is köszönöm!
Sziasztok!
Kaptam egy Vidi Cleopatrát, és üzembe helyezéskor kiderült, hogy nincs mély hangja. Technics hangdobozokat használok, azok más géppel jók. Viszont a Cleon hiába tekerem fel a mélyet, nincs, illetve ilyen puffogó hang van a mély helyett. Mi okozhat ilyen hibát?
Szia, talán a nagyobb kondik kapacitáscsökkenése.
Akkor most melyik a helyes állítás ?
Idézet: „(#) Csupasz hozzászólása Válasz • Sze, 17:55 / Van 2db Technics hangdobozom, használtan kaptam őket. Kb 15-20 évesek. A mély hangok hiányoznak, de olyan dübögés szerű valami jön. Ez a hangváltó kondijának a hibája lehet? (más erősítővel is ilyen)” Bővebben: Link Most a hangsugárzó a hibás, vagy a rádióerősítő ? A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2019
Szia! Hallgasd meg külön a két csatornát és számolj be a tapasztaltakról!
Szia! Két csatorna ugyan olyan mély nélküli. Technics (SA200 receiver) nem jó, viszont rátettem egy grundig ST-1000-st, és kiváló.
Lehet, hogy a Cleo mégis a hibás? Köszönöm a segítséged!
Üdv. Szereztem egy 6380-ast Cleopátrát , de van pár probléma vele. De kettő a legnagyobb.
1. Az egyik oldal szól csak. BD243C elégett. képet mellékeltem. A kérdésem, hogy a másik tranzisztort is cserélni kell? Mert valahol azt olvastam. 2. A 3 műszerből csak az első, a térerősség-jelző működik. Van valami gyakorlat , hogyan tudnám megnézni ,hogy alapból hibás , vagy csak valami hiba végett nem működik? Elöre is köszönöm.
Nagy valószínűséggel négy tranzisztort kell cserélned. A BD243 - és BD140 -et, a meghajtóját, de ha biztosra akarsz menni, akkor cserélned kellene a BD244 - BD139 párt is.
A két egyforma műszer a kimeneten méri a szintet, ha szól a rákötött hangszóró, mutatni is kell valamit a hangerő szabályzó állásától függően. Ha nem, lehet kontakt hiba is a panel csatlakozójánál. A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2019
Elég valószínűtlen, hogy egy Videoton és egy Technics összesen négy csatornájában egyszerre és egyformán száradjanak ki az elektrolit-kondenzátorok. Valószínűbb például egy loudness a Grundignál.
Mindkettő huszonéves készülék, lehet, hogy most érték el a kiszáradást? A Technics egy kicsivel bővebb a mélyben, ott hallani valamit. Nálam kb. 1/2 éve nem voltak bekapcsolva. Előtte nem tudom, mennyit mehettek. A Grundig sem, de az eddig sem sokat volt használva.
Járasd pár órát/napot, a kondik ilyenkor formázódnak és lehet rendbe jön.
Karanténos üdv a Fórumlakóknak! Cleo HF panelon a VR21 (150ohm) és VR29 (220ohm) ellenállások alatt elégett a NYÁK lemez és mindkét csatorna panelján ugyanez az állapot látható. Még nem mértem bele, de a komplementerek szállhattak el? Párbaválogatásra mennyire érzékenyek ezek végfokok? A VT27 tranzisztor hőstabilizátorként működik? Javallatokat, tapasztalatokat szívesen venném. Köszönöm!
Kb. minden úgy, ahogy írod.
Bemeneti tranyón kívül a többi valószínűleg cserélendő. Párba válogatni nem árt, de nem mindig lehetséges, valamennyit után lehet állítani azért. BD911/912 végekkel, MJE340/350 jó meghajtó bele, VT27 néha kényes a típusra, meg a nagyon nagy bétájú új tranyókra. Potit is érdemes cserélni, azzal féltápfeszt kell beállítani a kimenő kondi előtt. Ismerős szerint azt is érdemes nagyobb feszültségűre cserélni, mert bekapcsoláskor robbant már föl neki, nekem még nem volt szerencsém ehhez.
Tisztelt Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni egy VT 6380S rádióerősítő kapcsán. Szeretném felújítani és szeretnék bele 4 db "új" potmétert (3db P76063 2xM10A, 1db P76064 2xM22A) , ha lenne valakinek elfekvőben, vagy ötlete a régiek felújításában. Segítséget előre is köszönöm! A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2020
|
Bejelentkezés
Hirdetés |