Fórum témák
» Több friss téma |
Kedves Szakik!
Előkerült régi RA6363 S-em, mait még jó 25 éve kaptam, lehet volt az 30 is. Nosztalgikus módon ragaszkodnék hozzá és megpróbáltam beüzemelni. A táp-elkókat kicseréltem 52V-os ra, de összeségében nem nyúltam hozzá. Szépen szól, jobban mint az újabb JVC. A rádió hangolása fix, a hangerő potméter jó, stb. Kis hibája, hogy a balance poti recseg cseppet, cserélni kellene. Viszont van azért pár komolyabb probléma amiben a segítségeteket kérném. Nem megy a némítás. Amikor régen hozzáértem egy pl. FM gombhoz, kikapcsoló gombhoz, az erősítő elnémult. Most durrog, ha átnyomok valamit. A másik, hogy a Phono vagy a Tape 1-be dugva jelforrást csak nagyon halkan hallatszik valami. Bármely forrásválasztót benyomva semmi reakció. Amennyiben viszont a Tape 2-be csatlakoztatok szépen szól, ahogy kell. -Igaz itt is hiába váltok bemenetet, nem változik semmi. Hol keresgéljek, esetleg típushiba vagy valaki találkozott már ilyen hibával itt a fórumon? UI.: Van egy feleslegesé vált RA6380-as gépezetem, ami jól szól, bár a rádióhangolással gondok vannak és a bal szélső skálaműszer sem világít. -kicsit recsegnek a potik, de még a gyári füzetkéje is megvan. Szeretném, ha valahol valakinél hasznossá válhatna. Van hozzá két retró Videoton Amethist D 257A hangfal is, eredeti működő képes állapotában.
Sziasztok!
Nemrég hozzájutottam egy EA 6380S erősítőhöz ami a korához képest elég jó állapotban van. Átolvastam az egész topikot és a Péter féle módosításokat meg fogom csinálni. Viszont lenne egy módosítási javaslatom a tápegységgel kapcsolatban. Az előfok és a szabályzó részére egy 560Ohm-os (HR97) ellenálláson keresztül jut a feszültség a főtápról. Egy 33V-os zenerrel szeretném stabilizálni ezt a tápágat és a HR97-et 390Ohm-osra cserélném. Szerintetek használható ez az ötlet, vagy jó ez így ahogy van?
Szia. Lehet stabilizálni de nem igazán lényeges. Nem nyersz vele semmit.
Sziasztok!
Az én EA6380S végfok panelemen gyárilag nincs rajta a VD41 és a VD42. Az itt közzétett rajzokon mindegyiken szerepel ez a két dióda. Kell az oda? A VD42 anódja valóban a kimeneten van? Valamint a VD41 anódja és az V. pont metszésénél hiányzik egy pötty a rajzról.
Nem ott hiányzik a pötty, hanem egy felesleges ( hibás) van a VD42 és a II. kimenet találkozásánál.
Az én erősítőmön a VT05 emittere és a VR14 össze van kötve. Másképp nem is működne. A rajzon ez nem látszik.
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2018
Ami viszont nem látszik, a VT27 tranzisztornak a hűtőbordán lenne a helye.
Ennek a termikus egyensúly fenntartásában van szerepe.
A VT27 helyére betennék egy BD139-et és az már mehetne a bordára. Jó lenne úgy?
Én az eredetit egy gyufafejnyi szilikon ragasztóval oldottam meg. Az is elég.
Itt a lista, hogy ha cserélsz, mit és mire érdemes. Bővebben: Link
Ezt láttam én is. Azért köszi. Már kicseréltem az összes félvezetőt és elkót az erősítőben.
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2018
Az RMAA programmal csináltam egy átvitel mérést a szabályzó rész után. A végfok modulok ki voltak szedve és a 2-es lábra csatlakoztam. A görbe szó szerint görbe lett. 4kHz után mindkét oldal esni kezdett és 20kHz-en már 6dB-t esett. Vizsgálta ezt már valaki közületek?
Üdvözletem!
Olvastam a bejegyzéseket, próbáltam itt ott utánajárni, hogy pontosan mi volt a modelltörténete a Cleopatra-nak. '78-tól kezdték gyártani, eredetileg fekete skálalappal, itt a felhasznált alkatrészekben, kapcsolásban is volt külömbség. Majd jöttek a szürke skálások, de létezett gyárilag szürke skálalappal de fekete műszerekkel összerakott változat, ahogy olvastam. A feliratok is módosultak az átmenetkor. Utána viszont keveset sikerült kiderítenem. Annyit láttam, hogy vannak szürkeskálások valószínű a gyártás végéhez közeledve (1984), amikor a FM program kiosztása megváltozott. (Gondolom ugyanaz a FM program kapcsolót használták fel más típusban is.) Tud erről valaki valamit, hogy mikor jött be ez a válzoztatás? Láttam olyanokat amelyeknél a műszerek bemattultak. Vannak még érdekességek a típus és a típus életútjával kapcsolatban? Köszönettel.
Tisztelt Úraim!
VT 6380S keresek műszereket. Segítségeteket előre is köszönöm.
Üdv!
Alaplap panelon -mi célt szolgál a nyilakkal jelölt alkatrész? -a gépben 1000µF van akkor a rajzon miért csak 470? -miért nincs beültetve a mellette lévő és vele párhuzamos HC61? -ha már javítom a végfokokat, érdemes ezt is kicserélni? Köszi: Zoli
Szia. Ott 2db 470-es szokott lenni de megoldották 1db 1000µF-al. Nem kell bántani. A hangszín fokozat tápját szűri.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2019
Szia!
Ha már javítod az erősítőt, szerintem cseréld ki az összes elkót. Nem egy nagy költség és hidd el megéri lecserélni a 30 éves elkókat. Én már túl vagyok ezen és azóta szebben is muzsikál.
Üdvözlet!
Egy kis segítségre lenne szükségem. Van egy 1984-es Cleopatra-m, sajnos az FM programnál hiányoznak a választó kapcsolókból néhány. Viszont a sávkiosztás pont fordított a legtöbb Cleopatrahoz képest. Javítható a modul ami tartalmazza a tekerőket? Vagy esetleg kompatibilis lehet más Videoton rádióéval? Köszönettel: Balázs
FM program modul bármelyik Cleopátrából jó hozzá. Ami a plexin van kiosztás az csak tájékoztató hogy kb. hol áll a frekvencia. 88-104 vagy 66-73 azt az OIRT-CCIR kapcsoló dönti el és egyszerre vonatkozik ind az 5 beállító elemre. Ha kell nekem van ilyenem keress meg privátban.
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2019
Sziasztok! Szerintetek milyen típusú Videoton esetleg Orion hangfalak szólnak jól a Cleopatraval?
Az eredeti dobozai a DC2002. Átalakítás nélkül a Prelidium csak pénzkidobás. A Cleopatra nem képvisel olyan minőségi osztályt, ahol kijönnének a Prelidium erényei.A loudness-t mindenképpen meg kell benne gyilkolni, meg a végfok panelt egy kicsit át kell rendezni a Prelidiumhoz! A DC2002 hibáit nagyjából elfedi a loudness....
Tulajdonképp akkor az eredeti hangdobozai a legmegfelelőbbek.
Viszont az FM (URH) sávja "nem tökéletes". Bizonytalanságot produkál, úgy értem a térerősség szint folyton ugrál és vele együtt a hang is pillanatokra elmeny és visszajön. Veletlenszerűen. A rádió összes többi sávja és az erősítő része is külső eszközökről rendeltetésszerűen működik. Ezért gondolom hogy csak az URH-val van baj. Mit mondtok erre?
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2019
Tipikus FM modul hiba. Nem a lassan elmászós hanem az ide-oda ugrálós. Ebben a topikban korábban leírták mr mit lehet vele tenni.
Olvasd vissza a régebbi hozzászólásaimat és a választ megleled!
De itt is sok hasznos infót találsz, ha elolvasod a hozzászólásaimat: https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_4471.html |
Bejelentkezés
Hirdetés |