Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   532 / 581
(#) mikrodigit válasza MakSamu hozzászólására (») Ápr 25, 2020 /

Az ellenállások értéke is "megnyúlhatott", javaslom, hogy mérd meg legalább azokat, amik a frekvenciákat befolyásolhatják.
(#) szikorapéter hozzászólása Ápr 26, 2020 /

Sziasztok. Keresnék olyan ujságokat/dokumentumokat, akár idegen nyelven is , ahol régi rádiók kapcsolási rajzai és megépítési utasítása is meg lehet írva. Amit keresnék úgy az 1900-as évek eleje, max olyan 1940-ig bezárólag.
(#) jani1987 válasza szikorapéter hozzászólására (») Ápr 26, 2020 /

(#) szikorapéter válasza jani1987 hozzászólására (») Ápr 26, 2020 /

Igen ismerem, köszönöm, de többnyire én ilyen újságszerű dokukat keresek vagy könyveket akár.
(#) jani1987 válasza szikorapéter hozzászólására (») Ápr 26, 2020 /

Akkor antikvárium pont hu? Igaz nem digitális.
(#) szikorapéter válasza jani1987 hozzászólására (») Ápr 26, 2020 /

Jelenleg pont a digitális forma volna a lényeges.
Pláne mivel menthető is pc-re.
(#) VJ72 válasza szikorapéter hozzászólására (») Ápr 26, 2020 /

Üdv.
Google papa első találata, old tube radio schematics.
Nagyjából 3 610 000 találat (0,34 másodperc)
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2020
(#) fecameca válasza tiko77 hozzászólására (») Ápr 26, 2020 /

Nagyon szép rádió. Amit emlegetsz, a pattogás, én azt gerjedésnek hallom. Mivel soha nem volt kezem közt ilyen audion, nem tudom megítélni, hiba -e? Szerintem az is öröm, ha egy ilyen korú készülék így megszólal. Én már csak ilyen felvételeken látatok ilyet. Gratulálok!
(#) tiko77 válasza fecameca hozzászólására (») Ápr 26, 2020 /

Köszönöm! Szerencsém volt vele, a korához képest kívül tényleg hibátlan, meglepő módon a szövet és a skálaüveg is. A kondenzátor tömböt már valaki kivette, persze alulról pótolva lettek az alkatrészek, emiatt kicsit másképp néz ki mint a gyári képeken. A belső fotón a sötét részek optikai csalódás, a vaku miatt van, a régen kifolyt elkók oxidálni kezdték a fém vázat. Finom papírral lecsiszoltam a rozsdát és WD40-es törlővel egy kicsit átkentem a csiszolt részeket, emiatt látszik sötétnek, valójában nem ennyire feltűnő. Lehet hogy a pattogás tényleg gerjedés, sajnos én sem tudom. Rengeteg minden zavarhatja manapság, kapcsoló tápok, fénycső, led izzók, meg még ki tudja. Sajnos nem tudom eldönteni hogy hiba vagy csak a körülmények okozzák. Gondoltam forgókondenzátor zárlatra is, bár ezt cáfolja hogy más kezelőszerv beállításnál máshol jelentkezik a hang, illetve a többi hullámnál nem hallható a pattogás. 8µF-os elkóim nincsenek, venni meg most körülményes, a benne lévők pedig már nem az igaziak, emiatt is gerjedhet akár. Persze biztos ezen kívül is akad még 1-2 ami csere érett(lenne) de én szeretek mindent amíg csak lehet eredetiben megtartani.
(#) fecameca válasza tiko77 hozzászólására (») Ápr 28, 2020 /

A visszacsatolás csökkentése / halkítás után is ugyanúgy pattog? A skálaüvegre én is gondoltam, hogy az utángyártott, vagy eredeti? Nálam még a tiszta víz is leszedte a festéket. Philips még nem volt a kezemben, de anno, amikor valamikor próbálkoztam, valami régi rádió tisztításával, erre emlékszem. Pontosan nem tudom, melyik, talán valami Orion vagy Terta?
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2020
(#) gkari válasza tiko77 hozzászólására (») Ápr 28, 2020 / 1

Cseréld ki az összes kondit (persze, a forgókat nem) úgy, ahogy megboldogult Janó bácsink is csinálta: a régi tokba bele kell "csempészni" az újat (pl. a 2x8 µF helyett akár 2x16 ). Ebben a topikban keress vissza a részletekre! Én ebbe a készülékbe "belecsempésznék" biztosítékot is.
(#) tiko77 válasza gkari hozzászólására (») Ápr 30, 2020 /

Tervben van de egy kicsit később, egyenlőre nehézkes az alkatrész beszerzés. Sajnos a kondik nem a "hagyományos" papírtokosak hanem műgyantával vannak kiöntve (a kép nem túl jó de látható hogy más mint mondjuk az Orionokban használt), nem hiszem hogy roncsolás nélkül szétszedhetők, talán majd másik rádióból nézek értékre egyező feliratú donort. Ha nem lenne rajzom bajban lennék, le sem lehet róluk olvasni semmit úgy el vannak színeződve, letakarítani sem lehet.
(#) gkari válasza tiko77 hozzászólására (») Ápr 30, 2020 /

Már csak azért is cserélni tanácsos, mert a szivárgó kondi(k) miatt a csövek is "izzadhatnak" - kuka állapotig.
(#) tiko77 válasza gkari hozzászólására (») Ápr 30, 2020 /

Egyenlőre félre tettem, részben a hiányzó alkatrészek miatt, annak azért nagyon örültem hogy legalább megszólalt. Ennyi idősen is becsülettel tette a dolgát. Köszönöm a jótanácsot!
(#) tiko77 válasza tiko77 hozzászólására (») Máj 1, 2020 /

AZ1 mellé lehet 22µF-os elókat tenni? Azt találtam itthon.
(#) pucuka válasza tiko77 hozzászólására (») Máj 1, 2020 / 1

Általában 16 µF -ot használnak, de egy Philips adatlapon találtam max. 60 µF értéket.
Azért jobb a békesség, ha 300 V -nál nem nagyobb a váltófeszültség, akkor nem gondolom, hogy gond lenne.
(#) _BiG_ válasza tiko77 hozzászólására (») Máj 1, 2020 / 1

Érdemes megnézni az AZ1 adatlapját, mert ott meg szokták adni, hogy adott trafótekercs-ellenálláshoz (ohmos) mekkora maximális kapacitás ajánlott, hogy a csövet az üres kondér ne hajtsa túl, míg feltöltődik, pláne felfűtés közben, attól a katód megpusztulhat idő előtt. Ha kicsi az ellenállás (nagy teljesítményű a trafó, kevesebb menettel), akkor érdemes betenni egy soros ellenállást.
Lásd LINK
(#) tiko77 válasza _BiG_ hozzászólására (») Máj 1, 2020 /

Tungsram AZ1-nél (jelenleg nekem ez van bent) ami adatlapot találtam nem látok maximális értéket a kondenzátorra vonatkozóan, a többi gyártónál 60uF, gondolom a Tungsramé is annyi lehet. A 16µF a mérési eredmények rögzítésekor alkalmazott szűrőkondenzátor kapacitását jelentheti ezen az adatlapon ha jól sejtem.
https://datasheetspdf.com/pdf-file/1042851/Tungsram/AZ1/1
Egyébként megvan az eredeti AZ1 is, Telefunken ha jól emlékszem, a Tungsramom viszont vadonatúj.
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2020
(#) tiko77 válasza tiko77 hozzászólására (») Máj 1, 2020 /

Megnéztem, Philips az eredeti de sajnos rossz.
(#) granpa válasza tiko77 hozzászólására (») Máj 1, 2020 /

Ki ne dobd, a burájába beleépítenénk egy modernebb csövet, mert az eredeti nem elérhető. Viszont a felújítás, eredeti kinézetű maradna.
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2020
(#) gkari válasza tiko77 hozzászólására (») Máj 1, 2020 /

Reméljük, hogy nem vagy messze tőlem (Nagyfalu 2. ker.), mert adok egyet szívesen, csak postát nem tudok vállalni.
(#) _BiG_ válasza tiko77 hozzászólására (») Máj 1, 2020 /

Én az általam mellékelt linken levő adatlapról beszéltem, azon belül az első oldalon az Rt értékéről. Az utána levő grafikonon ott van a kiszámítási képlete is.
(#) tiko77 válasza gkari hozzászólására (») Máj 3, 2020 /

Köszönöm a felajánlást! Nem lakom messze de mostanában biztos nem járok a városban, a Tungsarm csővel működik a rádió. Ha esetleg változna a helyzet írok privátban.
(#) tiko77 válasza granpa hozzászólására (») Máj 3, 2020 /

Nem dobtam ki, viszont még soha nem próbáltam ilyesmit, a múltkor egy elkóval is megyült a bajom, végül nem is építettem be mert nem lett szép. Csak úgy tudtuk szétszedni hogy a peremet alul leesztergáltuk, a műanyag menetes rész így is nagyon nehezen jött ki a gumitömítés miatt. A fegyverzetek csatlakoztatása sem egyszerű az alumínium szegecs miatt, szóval nem tudom Janó bácsi hogy csinálta ezeket, tapasztalat biztos kell hozzá. Nagyjából úgy saccolom hogy 2-3 a tudomány áldozata lesz ha ismét belefogok ilyesmibe mire egy valahogy sikerül majd.
(#) tiko77 válasza _BiG_ hozzászólására (») Máj 3, 2020 /

Valóban ott a képlet, köszönöm!
(#) tipesz2 hozzászólása Máj 7, 2020 / 1

Sziasztok!
Vettem egy VT 545 rádiót, óra nélküli kivitel. Azt az érdekes dolgot láttam, hogy nincs benne ferrit, pedig minden netes képen rajta van. A másik, hogy ez H-K-R hullámsávos ilyen a skála is. Nálam viszont K-R1-R2 -ként működik. Nem arról van szó, hogy elcsúsztak a sávok mondjuk a padding kondi miatt, precízen jön a közép a hosszú helyén. Minden gyári kinézetű, persze a skálához csak részben passzolnak a dolgok. Halottatok már ilyen kivitelről, nincs ferrit, nincs hosszú, eredeti skála?
Másik kérdés, van egy gerjesztett hangszóróm, teljesen hiányzik a gerjesztő tekercs. Meg lehetne ezt barkácsolni valami csévetesttel és mondjuk egy csengő reduktor primer huzallal?
(#) _BiG_ válasza tipesz2 hozzászólására (») Máj 7, 2020 /

Valószínűleg már buherált darab, mert az eredeti ilyen
A bal oldali elkón kéne lennie egy tartószerelvénynek a ferrit rögzítésére, de az elkót láthatóan cserélték már. A mellékelt képen látható hangszóró és a te képeden levő sem azonos, cserélhették azt is (a hangszórós kérdésed nem erre vonatkozott,úgyhogy én sem arra válaszoltam).
(#) tiko77 válasza tipesz2 hozzászólására (») Máj 7, 2020 / 1

Szia!
Emiatt én is sokat keresgéltem amikor vettem, többféle kivitel készült belőle, neked is Orion márkajelzés van a skálaüvegen? Az enyémen még az van, ha jól tudom ezt a készüléket az Orion és a Vadásztölténygyár is gyártotta egy időben.
Itt Például érdekes hogy Videoton R545 ként van az adatlapon de még Orion márkajelzésű üveggel (Ferrit nélkül), a hátlapon a VT jelzés mellé egy Orion cimke is van ragasztva:
http://www.radiohistoria.hu/Oldradio/mainhu.nsf/wcatalid/0001564
Ez pedig már a Vadásztöltény által gyártott:
http://www.radiohistoria.hu/Oldradio/mainhu.nsf/wcatalid/0001538
A leírás szerint készült belőle halászsávos kivitel is.
"R545/I jelöléssel ferritantenna nélküli, halászsávos kivitel is forgalomba került"
http://www.radiohistoria.hu/Oldradio/mainhu.nsf/wcatalid/672799FC23...45.pdf
Persze a buherálás sem kizárt ahogy _BiG_ írta.
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2020
(#) Sufnitek hozzászólása Máj 7, 2020 / 1

Igaz, hogy nem annyira múzeális rádió , de most tudtam szerezni egy Technics ST-S2 rádiót. 1981-ben gyártották. Tökéletesen müködik, pár karc van csak rajta , meg egy ELKO van elfolyva kicsit, de tervben az átkondizása. Rendes volt az elöző tulaj, adott hozzá service manualt is .
(#) tipesz2 válasza tiko77 hozzászólására (») Máj 7, 2020 / 1

Hát ez szuper! Leborulok a böngésző tudásod előtt! Összeállt a kép. A skálaüvegem VT-s. A belseje Orionos, így a hangszóró is eredeti. Az 545/I változat ami KH és két RH. A csatolt képen is van Orion "nyom". Akkor végül is ha rajzolok vagy elképzelek egy megfelelő skálaüveget akkor komplett lesz a dolog. Nagyon köszönöm.
Következő: »»   532 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem