Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Nincs mit! Ezt már régebben kiböngésztem, nekem is pont egy 545/I-t sikerült megvásárolni ( ami amúgy szerintem nem túl gyakori kivitel) és én is megijedtem először a ferrit miatt. Sajnos hátlap nem volt hozzá, emiatt is gyanakodtam először a hiányosságra. A skálaüveg viszont eredeti.
Esetleg egy jobb minőségű képet tudnál küldeni a skáláról? Nem fogom legyártani, csak tájékozódás végett.
Ha ez így kicsi írj privátban email címet és elküldöm oda is.
Ezeket a rádiókat a Vadásztölténygyár készítette, de hajdanán rádiót csak az "Orion" esetleg "Tungsram" néven lehetett (nyugatra) exportálni, ez a magyarázata annak, hogy még a skálán is Orion a felirat (meg a fesz. választón ott van a 240V.-os lehetőség is). Ezeket (többnyire pult alól) hébe-hóba itthon is lehetett kapni. A későbbi "Videoton" már önálló márkanév volt. A Telefongyár is készített pl. táskarádiót "Orionton" néven.
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2020
Akkor ez a magyarázat arra hogy miért van olyan kevés az Orionos skálaüvegesből, pult alól nem adhattak el túl sokat. Ha jól emlékszem a Videoton gyár történetében olvastam hogy ez volt az akkor még Vadásztölténygyár által gyártott első típus, és egyben az első nyomógombos hullámváltós rádió itthon, említették is a gyakori kontakt hibákat ami a kiforratlanság eredménye volt.
Itt részletesen írnak arról amit említettél, érdekes kis olvasmány, gyakorlatilag szinte minden Orion néven került exportra, köszönöm a helyreigazítást. https://lazarbibi.blog.hu/2015/05/23/az_orion_tortenete_ii_resz A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2020
Az Orion név dominanciájáról, ezt az égőt 1980 körül "szereztem " a Tungsramból amikor ott dolgoztam.
Több mint 2 év után elővettem újra a Tertát, és sikerült rendbetennem a középhullámot. Az első KF tranzisztor cseréje után helyreállt a KH tartomány. Mérve a tranzisztor teljesen jó volt, de a középhullám eleje mégis döglött volt.
Sziasztok! Bekapcsoltam a Terta 422 rádiómat. Indiánok lehetnek benne mert füstjelet ad. A trafón a papír olyan mint a pernye. kb 30 másodpercig lehet rádiózni. Fűtés 6V-ot még csak tudnék csinálni, de anódfesznek való trafót miből lehetne barkácsolni?
Módszeres hibakeresés?
Például miért ad füstjeleket? Vagy csak a hálózati transzformátor akart hirtelen döntés alapján végetvetni pályafutásának? Például, ha csak ő van egyedül, akkor is "ereget füstöt"?
Ha valóban (mérések) a trafó adta meg magát (öreg zománc, -papír), akkor letekerés,
-jegyzeteléssel-, és újratekercselés, új anyagokkal (odafigyeléssel). A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2020
A felső két réteg van elszenesedve,a papírból pernye lett. A fűtés 26 me vastag, az anódfesz hajszálvékony rengeteg. Na ezt nem tudom megcsinálni.
A két 4,7nF hidegítő kondenzátor átvezetése zárlata égeti le a trafót legtöbbször.
Bővebben: Link
Igen, az egyik kutyául is néz ki. Csak gondolom amire kikapcsolták addigra a trafónak vége volt.
Kis szerencsével csak a fűtőtekercs "izzadt le". Le kell bontani (az megy szétszedés nélkül is). Utána próbaüzem, melegszik-e még a trafó. Műterheléssel is. Mérni kell(ene) a szigetelését az anódtekercsnek, és a primernek.
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2020
Szétszedtem, az anódtekercs is ledobta szigetelést , a primer jónak néz ki. Áthidaló megoldáson töröm a fejem, fogok 15 db csengőtrafót vagy ilyesmi.
Ha nekem amatőrnek sikerült nulláról megtekerni egy trafót akkor neked sem okozhat gondot újra tekerni. Csak legyen bőven huzalod hozzá.
Idézet: „A két 4,7nF hidegítő kondenzátor átvezetése zárlata égeti le a trafót legtöbbször.” Pont tegnap mértem a kondikat válogatás miatt és az egyik olyan szépen sípolt hogy csak na.
Minek oda 15db trafó! 3 darabbal is meglehet oldani az anódfeszültséget a szekunderek szembekapcsolásával. Bővebben: Link
Hány voltos az anódfeszültség? 2 db. csengőtrafó elég (vagy 3 db., ha 4-500 V-os lenne az anód). A fűtést meg rátekered az ép primerre.
Az anódfeszej: 200V. Arra tanácsos gondolni, hogy ennek a rádiónak minden csöve ugyanarról a tekercsről fűt, tehát a tekercs és az EZ80 katód között 200V van (ill. a melegedés alkalmával csúcsban több is!).
Az EZ 80 max. K-f fesz. 500 V. És 2 trafóról menne. A csengősről az anód, az eredetire rátekerve pedig (d=1 mm-esből) a fűtések.
Persze, így tuti, csak arra gondoltam, hogy ha az egész újrateker...
"Tipesz2" nem nagyon akar vállalkozni rá.
Én is gondolkoztam rajta, hogy van fűtő trafóm, van tápfesz trafóm. Miért ne lehetne segédfesz trafót is tekerni? Egy helyett 3 trafót használnék de a szervíznél megúsznám a teljes lebontást.
Mindenkinek nagyon köszönöm a tanácsokat, (kicsit ezzel a 15 csengőtrafóval sikerült felkavarnom az állóvizet) két trafóval+fűtés sikerült beüzemelni, ez volt a cél. És még a hiba oka is meglett, nagyon örülök.
Egy Velence rádió trafója nekem is leégett egy bezárlatolt kondi miatt. Évek óta nálam volt néha be szoktam kapcsolni hogy megjárassam. Kimentem dolgozni, mire visszajöttem még szólt a rádió de valami eszméletlen büdös volt minden. Gyorsan kihúztam de már késő volt. A kondi kibuggyant és vitte magával a trafót is. Kicsíptem a kondit de üresjáratban is fél perc után forró a trafó. Azóta minden rádióból ezt a 2 kondit kicsípem.
Sziasztok. Van egy Videoton Dallam R4010 rádióm. Működik csak az állomás keresés közben nagyon recseg. Mi lehet?
Szia!
Vagy nagyon oxidos a tengely a leszedőnél, vagy a lemezek néha összeérnek.
Lehet akár a skálahúr és a fém skálamutató is az ok, ha a mutató hozzáér keresés közben a fém chassis-hoz, akkor ez is okozhat recsegést.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |