Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   533 / 581
(#) tiko77 válasza tipesz2 hozzászólására (») Máj 8, 2020 /

Nincs mit! Ezt már régebben kiböngésztem, nekem is pont egy 545/I-t sikerült megvásárolni ( ami amúgy szerintem nem túl gyakori kivitel) és én is megijedtem először a ferrit miatt. Sajnos hátlap nem volt hozzá, emiatt is gyanakodtam először a hiányosságra. A skálaüveg viszont eredeti.
(#) tipesz2 válasza tiko77 hozzászólására (») Máj 8, 2020 /

Esetleg egy jobb minőségű képet tudnál küldeni a skáláról? Nem fogom legyártani, csak tájékozódás végett.
(#) tiko77 válasza tipesz2 hozzászólására (») Máj 8, 2020 / 2

Ha ez így kicsi írj privátban email címet és elküldöm oda is.
(#) gkari válasza tiko77 hozzászólására (») Máj 8, 2020 / 1

Ezeket a rádiókat a Vadásztölténygyár készítette, de hajdanán rádiót csak az "Orion" esetleg "Tungsram" néven lehetett (nyugatra) exportálni, ez a magyarázata annak, hogy még a skálán is Orion a felirat (meg a fesz. választón ott van a 240V.-os lehetőség is). Ezeket (többnyire pult alól) hébe-hóba itthon is lehetett kapni. A későbbi "Videoton" már önálló márkanév volt. A Telefongyár is készített pl. táskarádiót "Orionton" néven.
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2020
(#) tiko77 válasza gkari hozzászólására (») Máj 8, 2020 / 1

Akkor ez a magyarázat arra hogy miért van olyan kevés az Orionos skálaüvegesből, pult alól nem adhattak el túl sokat. Ha jól emlékszem a Videoton gyár történetében olvastam hogy ez volt az akkor még Vadásztölténygyár által gyártott első típus, és egyben az első nyomógombos hullámváltós rádió itthon, említették is a gyakori kontakt hibákat ami a kiforratlanság eredménye volt.
Itt részletesen írnak arról amit említettél, érdekes kis olvasmány, gyakorlatilag szinte minden Orion néven került exportra, köszönöm a helyreigazítást.
https://lazarbibi.blog.hu/2015/05/23/az_orion_tortenete_ii_resz
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2020
(#) gkari válasza tiko77 hozzászólására (») Máj 9, 2020 / 1

Volt még a B 545 is - telepes.
(#) tipesz2 válasza gkari hozzászólására (») Máj 10, 2020 / 2

Az Orion név dominanciájáról, ezt az égőt 1980 körül "szereztem " a Tungsramból amikor ott dolgoztam.
(#) laczika válasza laczika hozzászólására (») Máj 10, 2020 /

Több mint 2 év után elővettem újra a Tertát, és sikerült rendbetennem a középhullámot. Az első KF tranzisztor cseréje után helyreállt a KH tartomány. Mérve a tranzisztor teljesen jó volt, de a középhullám eleje mégis döglött volt.
(#) tipesz2 hozzászólása Máj 14, 2020 /

Sziasztok! Bekapcsoltam a Terta 422 rádiómat. Indiánok lehetnek benne mert füstjelet ad. A trafón a papír olyan mint a pernye. kb 30 másodpercig lehet rádiózni. Fűtés 6V-ot még csak tudnék csinálni, de anódfesznek való trafót miből lehetne barkácsolni?
(#) Gafly válasza tipesz2 hozzászólására (») Máj 14, 2020 /

Módszeres hibakeresés?
Például miért ad füstjeleket?
Vagy csak a hálózati transzformátor akart hirtelen döntés alapján végetvetni pályafutásának?
Például, ha csak ő van egyedül, akkor is "ereget füstöt"?
(#) granpa válasza tipesz2 hozzászólására (») Máj 14, 2020 /

Ha valóban (mérések) a trafó adta meg magát (öreg zománc, -papír), akkor letekerés,
-jegyzeteléssel-, és újratekercselés, új anyagokkal (odafigyeléssel).
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2020
(#) tipesz2 válasza granpa hozzászólására (») Máj 14, 2020 /

A felső két réteg van elszenesedve,a papírból pernye lett. A fűtés 26 me vastag, az anódfesz hajszálvékony rengeteg. Na ezt nem tudom megcsinálni.
(#) VJ72 válasza tipesz2 hozzászólására (») Máj 14, 2020 / 1

A két 4,7nF hidegítő kondenzátor átvezetése zárlata égeti le a trafót legtöbbször.
Bővebben: Link
(#) tipesz2 válasza VJ72 hozzászólására (») Máj 14, 2020 /

Igen, az egyik kutyául is néz ki. Csak gondolom amire kikapcsolták addigra a trafónak vége volt.
(#) granpa válasza tipesz2 hozzászólására (») Máj 14, 2020 / 1

Kis szerencsével csak a fűtőtekercs "izzadt le". Le kell bontani (az megy szétszedés nélkül is). Utána próbaüzem, melegszik-e még a trafó. Műterheléssel is. Mérni kell(ene) a szigetelését az anódtekercsnek, és a primernek.
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2020
(#) tipesz2 válasza granpa hozzászólására (») Máj 14, 2020 /

Szétszedtem, az anódtekercs is ledobta szigetelést , a primer jónak néz ki. Áthidaló megoldáson töröm a fejem, fogok 15 db csengőtrafót vagy ilyesmi.
(#) jani1987 válasza tipesz2 hozzászólására (») Máj 14, 2020 /

Ha nekem amatőrnek sikerült nulláról megtekerni egy trafót akkor neked sem okozhat gondot újra tekerni. Csak legyen bőven huzalod hozzá.
Idézet:
„A két 4,7nF hidegítő kondenzátor átvezetése zárlata égeti le a trafót legtöbbször.”

Pont tegnap mértem a kondikat válogatás miatt és az egyik olyan szépen sípolt hogy csak na.
(#) VJ72 válasza tipesz2 hozzászólására (») Máj 14, 2020 / 1

Minek oda 15db trafó! 3 darabbal is meglehet oldani az anódfeszültséget a szekunderek szembekapcsolásával. Bővebben: Link
(#) granpa válasza tipesz2 hozzászólására (») Máj 14, 2020 /

Hány voltos az anódfeszültség? 2 db. csengőtrafó elég (vagy 3 db., ha 4-500 V-os lenne az anód). A fűtést meg rátekered az ép primerre.
(#) gkari válasza granpa hozzászólására (») Máj 14, 2020 /

Az anódfeszej: 200V. Arra tanácsos gondolni, hogy ennek a rádiónak minden csöve ugyanarról a tekercsről fűt, tehát a tekercs és az EZ80 katód között 200V van (ill. a melegedés alkalmával csúcsban több is!).
(#) granpa válasza gkari hozzászólására (») Máj 14, 2020 /

Az EZ 80 max. K-f fesz. 500 V. És 2 trafóról menne. A csengősről az anód, az eredetire rátekerve pedig (d=1 mm-esből) a fűtések.
(#) gkari válasza granpa hozzászólására (») Máj 14, 2020 /

Persze, így tuti, csak arra gondoltam, hogy ha az egész újrateker...
(#) granpa válasza gkari hozzászólására (») Máj 14, 2020 / 1

"Tipesz2" nem nagyon akar vállalkozni rá.
(#) jani1987 válasza granpa hozzászólására (») Máj 14, 2020 /

Én is gondolkoztam rajta, hogy van fűtő trafóm, van tápfesz trafóm. Miért ne lehetne segédfesz trafót is tekerni? Egy helyett 3 trafót használnék de a szervíznél megúsznám a teljes lebontást.
(#) tipesz2 válasza granpa hozzászólására (») Máj 14, 2020 / 1

Mindenkinek nagyon köszönöm a tanácsokat, (kicsit ezzel a 15 csengőtrafóval sikerült felkavarnom az állóvizet) két trafóval+fűtés sikerült beüzemelni, ez volt a cél. És még a hiba oka is meglett, nagyon örülök.
(#) laczika válasza jani1987 hozzászólására (») Máj 15, 2020 /

Egy Velence rádió trafója nekem is leégett egy bezárlatolt kondi miatt. Évek óta nálam volt néha be szoktam kapcsolni hogy megjárassam. Kimentem dolgozni, mire visszajöttem még szólt a rádió de valami eszméletlen büdös volt minden. Gyorsan kihúztam de már késő volt. A kondi kibuggyant és vitte magával a trafót is. Kicsíptem a kondit de üresjáratban is fél perc után forró a trafó. Azóta minden rádióból ezt a 2 kondit kicsípem.
(#) djhans hozzászólása Máj 17, 2020 /

Sziasztok. Van egy Videoton Dallam R4010 rádióm. Működik csak az állomás keresés közben nagyon recseg. Mi lehet?
(#) ferci válasza djhans hozzászólására (») Máj 17, 2020 / 1

Szia!
Vagy nagyon oxidos a tengely a leszedőnél, vagy a lemezek néha összeérnek.
(#) _BiG_ válasza djhans hozzászólására (») Máj 17, 2020 / 1

Lehet akár a skálahúr és a fém skálamutató is az ok, ha a mutató hozzáér keresés közben a fém chassis-hoz, akkor ez is okozhat recsegést.
(#) djhans hozzászólása Máj 17, 2020 /

Köszönöm majd ezeket megnézem.
Következő: »»   533 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem