Fórum témák
» Több friss téma |
Köszi, ez tervben volt.
E mellé még olyan kérdések társulnak, - Kell-e a kábelek mindkét végénél földelést elhelyezni. - Elegendő egy-egy túlfesz levezető a végeken az ethernetre pl Bővebben: Link - A DC24V-t elegendő-e védeni egy 3. típusú túlfeszültség-védelmi eszközzel ? Ha nem akkor mit javasolnátok ? A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2020
Ha mind a két végéhez teszel túlfeszültség levezetőt és védőföldelést, azzal növeled a biztonságot. Az épület bejáratánál mindenféleképpen kell a védőföldelés.
Egy hír. Emiatt vagyok sokszor vaskalapos a hozzászólásoknál , az internetes tanácsadásoknál.
A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2020
Pedig hány társasházban találni védőföldelés nélkül kiépített hálózatot és a bojlerek így működnek, még jó hogy a csőhálózat a jó öreg horganyzott cső és a fém összeköttetés ad némi védelmet. De erre nem lehet alapozni így ez nem teljes, sőt veszélyes.
A lakókat meg nagyon nehéz meggyőzni, hisz eddig minden ment 40 éve, most miért nem jó ? Hát csak addig, míg nem történik baj, tragédia.
Üdvözlet mindenkinek! Valójában nem tudom, hogy jó helyre írok-e, illetve jó helyen teszem-e közzé a kérdésem, de hátha igen. Szóval az lenne a kérdésem, hogy miért veri le a kerámialapos főzőlap az ÁVK-t? Amikor megvettem (használtan), kipróbáltam. Dugvilla, vezeték, dugalj. Működött. Most bekötöttem a helyére, veri le a 25A-es ÁVK-t. A 20 amperes kismegszakítóját viszont nem. Mi lehet a gond?
A védővezető valahol összeér a Nullával.
Hol próbáltad ki? HA nem otthon, ahol van ÁVK, akko rnagy valószínűséggel a zárlat már a vételkor is létezett, csak ÁVK hiánya miatt ezt nem vetted észre. Valamelyik áram alatt lévő rész érintkezik a földeléssel.
Ok, én is erre gondoltam, holnap átnézem az egészet. Köszi!
Ugyanott próbáltam, ahol most bekötném, ezért is állított falhoz a dolog.
Ugyanazon a megszakítón próbálod, vagy egy másikon?
Ha másikon, akkor a megszakító típusa (A/B/C) azonos ?
Nem ugyanazon a kismegszakítón, kapott sajátot.
Ha ugyanott nem verte le eddig, lehet beépítésnél keletkezett valami. Az is előfordulhat, bár nem tudom mennyire életszerű, A lapok egyike, az egyik végén levezet, mikor próbáltad, a zárlatos vég a nullára került, most meg a fázishoz van közelebb (fázis nulla csere, de amúgy kuka) A következő lehetőség, valami koszfolton, meg a beépítési helyen keletkezett levezetés. ( A biztosíték teljesen közömbös, lehet új/régi A/B/C...) A biztosítékkal csak egy gond lehet, hogy nem jó a bekötés, csak egyik vezető megy át a relén.
Üdv!
Az adott mért lakás főelosztón láttok valami kivetnivalót? https://img2.indafoto.hu/9/3/2603_98bd65207ee83bfd17ebb0db971eddf9/26705765_e995ed45be506783b3125ade158d4a81_xl.jpg
Szia!
Igen ! Az Al vezetők paszta nélkül Cu sinben,, A Piros védővezetők Z/s szinjelölése, Honnan jön a védővezető? 1be -1 ki? nem kevés? A Wagoval toldott Nu vezető, A FI relé melletti kismegszakitó 16A?-- Mert a 1,5 mm2 MMfalhoz nem megfelelő. A bejövő a FI relé felső ágán hány mm2 ? Mert régen is 6mm2 ,ma 10mm2 Cu vagy 16mm2 Al szükséges.
Az ideális világban nem lenne egy tragédia se. A majdnem ideális világban meg normálisan leírnák, mi is történt pontosan a villamos berendezéssel...
Csináld magad könyvek is megjelennek, és bármilyen szakkönyvet sem csak személyi igazolvánnyal és két kezessel lehet vásárolni, szóval az önkorlátozásod nem csökkentené a balesetek számát.
Van paszta, lehet a képen nem látszik, de ami a sínben van mind meg van kenve.
Zöldsárga színjelölés? Jogos lenne, de ha én is csak feltételezem honnan jön és hova megy lehet mégis jobb ha nem jelölöm meg, még a következőt félrevezetem. A vastagabb a bejövő, a vékonyabb megy a lakás fele, gondolom én. Biztos kevés a száma, de a lakás konnektorainak többségébe oda sincs víve a védővezető. Falkábel tehát még újrahúzni sem egyszerű. A toldott nullavezető a folyosóvilágításhoz megy, elvileg egy lámpa van rajta csak. De ha nem ér ki a falból csak toldani lehet. B10,B10, C10 van berakva. A két B10 -esen a világítás, a C10-en pedig az összes konnektorok vannak. C10 megfelelő lehet? De nagyfogyasztóhoz ( mosógép, mikró, sütő) mind a konyhában lesz, oda falon kívül külön lesz húzva vezeték. Az összes többit ( tévé, laptop, telefontöltő, porszívó) meg remélhetőleg kibírja a régi hálózat is. A bejövő C10-es kismegszakító ha jól tippelem 4mm2-es mért fővezetéken érkezik be, tudom karcsú, de a szomszédnak C20-as van rajta. Mi is megelégednénk egy B16 vagy B20-assal, teljesítménybővítés lesz, azért raktam fel hogy mennyire fog leszúrni a szerelő ha ezt meglátja.. Ezt cseréltem saját kezűleg testvérnek: patkolt olvadóbiztinél tuti jobb.. És még a FI is fennmarad, próbalámpára leold.
Szia!
Igen az érveket értem, de a lényeg azért marad. A C10 --igen. A dugaljakhoz ki fogja kiépiteni a védővezetőt? Azért a konyhát és a Fürdőt mindenképpen újra kábelezném.Ezek a legveszélyesebbek ,és itt a legnagyobb a teljesitmény igény is. Igen valamivel jobb .
Sziasztok! A mérő helytől a 3 fázis el van hozva a kis műhelye ig. Szeretném elosztani. Eloszto doboz fel van szerelve, 3-as c16 kismegszakító be van kötve.Egy 3 fázisú dugalj van felszereve. 230 voltos dugaljakat, és világítás szeretnék. 6 db dugalj és 7 db fenyforras a terv. Hogyan alakítsuk ki? Köszönöm!
Konyhába új kábel fog menni védővezetővel és minden nagyfogyasztó ottlesz.
Nem a fürdőben lesz a mosógép, ott van védővezető, maximum a hajszárító lesz oda bedugva de annak viszonylag rövid az üzemideje. A többi konnektorba nem lesz védőföld, de olyat igénylő fogyasztó sem. De viszont a melegpadló helyett hidegpadló lesz. De akkor ha kijön ehhez egy villanyszerelő bővíteni akkor nem fogja leszedni a fejem hogy ordas nagy hibák vannak? Jó az alu falkábel önmagában hiba...
A mérő órától a kis műhelybe az Eon embere anno a 3 fázist bekototte. Egy eloszto dobozba 3-as c16-os kismegszakító van beszerelve. Szeretném tovább osztani. 1 db 3 fázisú dugalj, 6 db 230 v konnektort, 7 db világítás lenne a terv. Tanácsokat kérek. Köszönöm.
Ez villanyszerelés, semmi több, ezért kár volt új témát felvetni, mert nem az. A 3 fázis továbbosztása nem "külön tudomány", a 3 fázisú aljba értelemszerűen mindent bele kell kötni, míg a világítás, és 230V-os dug aljak a 3 fázisra szétosztva legyenek, saját kismegszakítókkal.
Semmit nem írtál a bejövő, és a szükséges teljesítményekről, így nehéz bármi hasznosat ezen felül mondani.
Keress egy megbízható villanyszerelőt. Hidd el így jársz a legjobban. Tudod mit szeretnél de tanácstalan vagy...
Szia!
Nagyon .---nem ! De kicsit, azért --igen ? A konyhai vezeték bekötése előtt meg kéne mérni a piros vezetékek hurokellenállását. esetleg ; Én feltennék egy 10mA ÁVK -t a régi vezetékeknek (földeletlen) a 30mA -st meg az ujaknak hagynám. A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2020
Nem értek egyet - de ez az én bajom. Csináld magad villanyszerelésnek nem lesz jó vége sose. Az építőiparban látom nap, min nap. Az egyik pék volt előző nap, a másik műbútor asztalos, a harmadik egy évet volt a Telekomnál és mindent tud, zsebre tett kézzel, rágóval a szájában. Aztán, ha két vezetéket helyes sorrendben kell bekötni, neadjisten lemérni, akkor mindenki hülye. Sok szakmában jól jön az egészséges önbizalom. De a szakmai alázat sem árt.
Azért azt tegyük hozzá, hogy ezt a villamosenergiaellátást ezt folyamatosan tanultuk és tanuljuk, így régen a fém vízcső volt a megoldás meglévő épületeknél. Egyforma szöveg volt nullázás és védőföldelés esetére a rendeletben, "meglevő épületekben megengedett a védett fogyasztókészülékek testét a villamos vezetően összefüggő vízvezeték nyomócső hálózathoz kapcsolni." Ide azért hozzá kell tenni, hogy ez a rendelet meg már 1965-ben előírta új épületnél a védővezetőt.
Lehetett volna úgy is, bármikor, hogy a bármelyik kormány rendeletben szabályozza, hogy mennyi időnként kell átépíteni az új szabványoknak megfelelőre a villamos berendezést, de ezt érdekes módon az elmúlt 80 évben egyik kormány se lépte meg. A vízcső folytonossága pedig a 90-es években már megkérdőjeleződött, pont akkor, amikor a nyugdíjasok olcsó pénzért megvehették az addigi 40 éve lakott bérlakásokat, és onnantól kezdve meg aztán végképp nem volt és nincs pénz felújításra.
Jó van úgy, nem látszik, máshol is így csináltam, semmi gond vele. Kőműves, burkoló, ja és villanyszerelő.
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2020
Még a schneider C10 A-es kismegszakítón belül is van ipari és lakossági felhasználású kategória.
A képen az első az ipari ( iC60N) az ára is kétszerese a lakosságinak ( Resi9). A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2020
Ez is új nekem, ipari és lakossági??
Miben tud többet az ipari?
Bővítés lesz, gondolom aki felteszi az új megszakítót csak leméri a földet.. de társasház 4. emelet, itt már csak jó a föld.
A 10mA-es mehet a 30-as után nem? Mert azért én nem bízok ezekben... egyszer sikerült egy régi NDK fi relét megvakítani föld-nulla zárlattal. Szóval többlépcsős védelem kell, minden el tud romlani. |
Bejelentkezés
Hirdetés |