Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Én sem úgy gondoltam, hogy két nap alatt rozsdállt be és repedt tovább.
Ahogy elnézem a váz sem rozsdafátyolos.
Én is mindig mondom a gyereknek, ne a gázcsőhöz làncolja a bringát.
Ehhez csak annyi kell, hogy az ember egyszer nem húzza meg rendesen, aztán pár lötyögvehagyás után soha meg nem tudod húzni. Vagyishát:meghúzod, de lötyög, lejön. Nejem is akkor szólt már, hogy feszt lejön a hajtókar, amikor már jól szétteposta.
Új tengely és hajtókar állja a helyét. Nem ergya a gyári új, csak fel kell koppintani, aztán (ésszel, de erősen) jól meghúzni. Leszedni is csak leszedőszerszámmal tudtam az enyémről tavalyelőtt. A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2020
Nem a gázcsőhöz volt, hanem a belső ajtó vasrácsához, de volt náluk megfelelő szerszám. Délután levonultak (átadták), este visszajött az egyik, és levágta. Áldom a lustaságom, hogy nem cseréltem benne ki a középső agycsapágyat, az örökké tartóra. Addig 5-10 havonta cseréltem a gagyit benne.
A fiamé illesztetlen gagyi volt, az acélcsavart majd' eltéptem (felpréselés után), de akkor is lelötyögött.
Azért így utólag tényleg úgy tűnik, kár is lett volna, de az enyémben a legolcsóbb monoblokkos tengely csak kibírta 8 évig. Előtte a régebbi kempingbiciklimben én is kínlódgattam a tengelyekkrl/golyóskosarakkal évente tényleg.
Azt akkor jól kifogtad... szerencsére én még így nem járzam négyszögtengelyessel. Ékessel gyűlt meg a bajom, mert nem vettem új éket :megmentettem" a régit. Hát senkinek sem tanácsolom (fater sem tanácsolta, de hát okosabb minden gyerek az apjánál, azt hiszi )
A cseh bringámban min. 30 éves a (eredeti, kosaras) csapágy, de meg se nyikkan, kottyan.
Az szerencsés. Nekem a régi biciklijeimben sosem bírták még tán évig sem. Igaz, eleve használtan beszerzett, elhanyagolt (általam is) gépek voltak.
A mostanira azért jobban vigyázok (csak saját gyártmàny)
Nem látom pontosan, mi rögzít, mit, de létezik önzáró anya és csavarrögzítő, több erősségben. Először kékkel próbálnám, ha kilazul, akkor pirossal. Zsírtalanítani kell a csatlakozó felületeket és ki kell várni a 24 órát! Legközelebb már csak akkor fogsz írni, amikor nem tudod a csavart kicsavarni!
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2020
A vázban jó anyag a golyófészek rész. Nejemé újonnan vásároltan fél év után kikopott, illetve nyomódott, fél fordulaton szorult, másik fél fordulaton meg lötyögött, ez már ilyen. Ezt beállítani? Mivel ez a váz anyaga és a tengely, nincs más mint a monoblokk, ami szuperül bevált.
Ó a csavarra nem szabad bízni ezt. Az csak biztosító. Ha a hajtókar néhányszor már lötyögött azon a kúpos négyszögtengelyen, akkor elnyalódik, a csavar azt nem tudja ellensúlyozni, ki is csavarodik, de azelőtt is érezhetően "ugrik". Csak az elnyalódás növekszik. Nem olyan drága a mnoblokk-hajtókar.
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2020
Voltam a boltban, és konzultáltam a szakemberrel. Valóban létezik a másik lehetőség, meg is mutatta, de pont úgy van mint itt is írták, azaz a két pedálkart is cserélni kellett volna. Ezzel együtt kb. 10 pénz lett volna az egész, de ez a bringa már véleményes megér-e ilyen beruházást. Nem vetettem el a kérdést, de most a hagyományos módon raktam össze. Később visszatérek a csere lehetőségére.
Néhány ma hallott okosságot megosztok, amit a szerelőtől hallottam. - A kosaras golyók szerelése sokkal egyszerűbb, Ők ezt használják. De ha akármilyen okból a kosár sérülne, akkor a golyók feltorlódnak és drámai roncsolást végeznek. (Én most is kiraktam golyókkal, és így raktam össze.) - A "monoblokk" szerintük is nagyon jó, de a négyszögletes pedálfelfogás nem minden esetben válik be, nem törvényszerű a tengely és a pedál illeszkedése. Sok gond van ezzel náluk. Végül egy saját tapasztalat: Vettem új "ékeket" is. Ezek lapolása nem elegendő. Ezzel szerelve a pedált, nem ér ki a menetes rész. Hosszabbra reszelve a lapolást tökéletes az illeszkedés. Azt nem tudom szándékosan ilyen-e, hogy be lehessen pontosan állítani, vagy rossz a konstrukció, de az biztos, hogy bíbelődni kellett vele. Idézet: Nálunk is csak ilyet lehetett kapni, és lágy anyagból, ami kiverődött. „Ezek lapolása nem elegendő.” A monoblokknál elfelejtettem, hogy pedálok sem passzolnak hozzá. Nekünk fél-egy éven belül 3 bicónál kiverődött a pedáltengely golyófészke, itt csak a monoblokknak volt értelme. A négyszögletes pedálvéggel viszont még semmi gond nem volt. Hozzáteszem, az én bicóm erős strapának van kitéve. Ezek szerint a 35 éves bicónál nem tud elkopni a golyópálya, ma ez ennyivel gagyibb.
A "gagyiság"-hoz kapcsolódva. Nem tudom mit hoz majd a jövő, de pusztán szemrevételezéssel jelentős különbség van a régi, és a most vásárolt tengely között. A régi egy kovácsolt darabnak tűnik (még a két szerszámfél vonala is látszik rajta), amin a golyópálya és a pedált fogadó átmérős rész egyértelműen köszörültnek látszik. A mostanin semmilyen megmunkálás nem látszik, olyan mint egy fröccsöntött műanyag, csak vasból. A felület nem látszik tökéletesnek, de a pedál furata jól illeszkedett rá. Csak remélem, hogy hasonlóan jól fog funkcionálni mint az elődje.
Még az is fontos lehet, hogy a régi az talán olajban feketített és nincs rajta más bevonat, az új pedig talán vegyihorganyzott felületű. Idézet: Rosszul fogalmaztam, a vázban lévő golyópályát akartam írni, ami nem cserélhető. „kiverődött a pedáltengely golyófészke”
Nekem ilyen nincs, mindkét oldalon kitekerhető a golyófészek. Megnézegettem őket, szép fényesek, és sem kopás, sem berágódás, sem kagylósodás, sem egyéb atrocitás nem látszik a fészek futófelületén. Most a tengely vállának futófelülete tűnik a leggyengébb pontnak, de bízzunk benne hátha beválik.
Őszintén szólva én is igen meglepetten olvastam a beépített csapágycsészékről.
Én még csak 40 éve kezdtem a bicajaimat szerelgetni, de már akkor is ilyen volt mind az orosz versenybicaj, mind a magyar Csepelek. Mondjuk a menetek nem voltak kompatibilisek... A lánckerék felőli oldalon tövig behajtottad a menetes csapágycsészét, jól meghúztad. A másik oldalon egy nagy, vékony kontraanyával kellett rögzíteni és a csapágycsésze megfelelő betekerésével beállítani a kotyogásmentességet.
Szia Galfy,
neked és a többieknek is - Madzagos, dlevy, Bakman - nagyon köszönöm a segítséget! Sajnos ez a bő 25 éves csap nem adja meg magát, esélytelen A tekerőket még le bírtam valahogy feszegetni, de alatta csonkokat (ez az amit csapfelsőnek hívnak?), na azokat már nem. Két napja próbálom franciakulccsal, tiszta erőből (még a kezem is belefájfult), még a rögzített franciakulcs nyelét kalapáccsal is ütöttem (ez gondolom szakértők szemében barbár tettnek számít...) hogy megmozdítsam, de hiába. Mint a két fotón is látszik, csak annyit értem el hogy a hatszögletű elem éleit lekoptattam, lassan már szabályos kerek lesz Ez ennyi, ez szétszerelhetetlen, és ha szét is tudná valaki szedni, valószínűleg a belsejében is össze van kövesedve minden. Kiszolgálta az idejét, nem panaszkodom. De akkor most egy újat kell vennem. Most voltam a Lidlben ahol épp akciósan adnak egy Miomare nevű csaptelepet (erről is csatoltam kép képet). Az ára is nagyon jó, most én nem nagyon költenék drága cuccra. Szerintetek ez jó vagy vegyek mást?
Nem régen vettem a Lidlben 10 ezerért egykaros kádtöltő és mosdókagyló csaptelepet. Eddig tetszik.
Lehet ma még elmegyek veszek ilyen termosztátos zuhanycsaptelepet. Meg esőztető garnitúrát.
Dugókulcs, vagy csillagkulcs kellett volna, ha láthatóan nem megy. Azok körbefogják minden sarkon a hatszöget. De lehet annyira összerohadva is, hogy szétreped a ház mire szétjön.
Milyen állat okoz ilyen károkat? Ketrecbe vannak.
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2020
Moderátor által szerkesztve
Csőfogóval kellett volna megfogni. Az biztosan kilazítja+egy kicsi csavarlazítót neki. Első körben még próbálkoznék vele.
Azzal lehetnek problémáid, hogy nem pontosan passzol a régi helyére. Erre szolgál a "Z" idom, lásd a magyarázatot.
Vegyél egy guriga "teflon" szalagot is, mert kelleni fog. Sok sikert! A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2020
szia!
A betétre tegyél olyan méretű csövet amely a 6 -os tengelyre rácsúszik és többször kisebb ütésekkel kalapáld meg. Utána egy nagyobb csőfogóval tekerd ki, mivel a hatszöget már sikerült használhatatlanná tenned. Sok sikert! A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2020
Cserébe lehet hogy megfolyósodik mögötte a kötés, ez mondjuk bármikor előfordulhat, ha sok év után bármit piszkál az ember a vizvezetéken...
Kálmán (nem granpa, egy másik ) mondta hogy lakótelepre hivták WC tartályt cserélni. Állitólag amikor már harmadik lakásba kellett bemenni mert "a mozgatástól" megfolyósodott/elrepedt a "strang", a megrendelő csaj sirva fakadt, ő meg megfogadta hogy soha többet lakótelep és elöregedett műanyag csőhöz nyúlás.
Menyét, görény, nyest.
Népi védekezési mód: kutyaszőr, kutya*** (gumi). A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2020
Moderátor által szerkesztve
Vagy kutya, mert macskák is képesek ilyesmire. Nagyon elszántak tudnak lenni. Vagy patkányfogó kutya, patkány is csinált már ilyet eléggé rá tud kapni.
Elég brutál, én töröltetném a képet a helyedben. Jobb lett volna, ha körülírod. Van, aki pl. evés közben fórumozik!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |