Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Ki mit épített?
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma.
Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
No valami nem tiszta. Jól olvasom/látom hogy ATX tápot üzemeltetsz, te pedig a primer oldali kapcsolótranzisztorok hűtőbordáját tapogatod? Egy szerencsétlen szilikonos szigetelő alátét választ el a hálózattól. gyorsan hagyd abba.
A probléma abból ered, hogy a borda és a tranzisztor közötti szilikon alátét mint kondenzátor kapacitíve 50kHz körüli 300Vpp négyszögjelet küld a testedre. Ez valahol a rendszerben akkora tüskéket kelt, hogy simán ki tudja vezérelni a ketyerédet. De ha nincs is bekapcsolva a táp, a primer oldal akkor is feszültség alatt van. Az meg egyenirányított 230V. Viszont a készenléti táp az akkor is üzemel benne, ami csak 5V/1-2A, de ugyanezen a bordán lehet a kapcsolótranzisztora. Az pedig 50-100kHz-en rezeg 4/500Vpp feszültségen. De ne fogdosd azt a bordát. Nem viccből írtam.
A borba az egyenirányított hálózafi feszültség negatívjára van kötve normális esetben, tehát -330V van rajta földhöz képest minden félperiódusban.
A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2020
Az még jobban indokolja a nemfogdosást.
Borba különben sem nyúlálunk, mert gusztustalan.
Nem gusztustalan, csak ha zafiból szőtt hálóval tesszük azt. Nem tudom mi az a nyúlálás, de valami nem jó lehet.
Csak prellezett az írókája neki na. Vagy ...?
Köszönjük, ha minden résztvevő megmarad a Ki mit épített témánál.
Egy újabb órát állítottam össze.
Hello! Az új Fabergé.. Ezek szerint vákuum van a búrában, mert nem hallani hogy ketyeg..
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2020
Át lehet írni a nevedet órás mester-re?
Kedves Fórumtársak!
Elkészültem egy GU50SE erősítővel. Csöves egyenirányítás, majd utána szimmetrikus CLC tápszűrés, külön-külön a két elő- és végfoknak. Kombinált katódbias és negatív előfeszültség állítja be a GU50-ek munkapontját. Pentódás bekötéssel 2x8W kimenőteljesítmény jön ki belőle 300V-os tápfeszültség mellett. A kis műszer az elején az anódfeszültséget jelzi vissza. Az elő- és hátlap Zoli_bácsi fórumtársunk munkája, az előlap feliratozását is ő csinálta, a hátlapot egy barátom lézerrel gravírozta. A kapcsolás CHZ fórumtársunkat dícséri, akinek külön köszönet a sok segítségért, valamint TAttila77-nek is köszönöm a segítségét. Néhány kép a végeredményről. Az építés fázisairól még több kép itt:Bővebben: Link Köszönöm, hogy megnéztétek.
Szia,
nagyon szép lett. Különösen tetszik a hangerővel szimetrikusan elhelyezett kis retro műszer, meg a belső szerelés is azzal a forfüll léccel, vagy hogy hivják. Igaz, nem egy gyerekbiztos darab a csövek miatt Nem látom jól, a földelés be van kötve? Az alsó fém hálóra és a trafók fém dobozára mindenképpen kellene.
A hálózati transzformátor kettős szigetelésű, így tudtommal nem szabad a védőföldelést rákötni a fémházra.
Köszönöm a dicséretet.
Ejj nagyon szépen kivitelezett erősítő.. Ügyes vagy.
Nekem az tetszik benne, hogy ugyan NYÁK lemezt bárki rendelhet netről, meg mostanság CNC-vel megcsináltatható az előlap, meg a hátlap is, és igy tovább...
De az a kézimunka, amit az igényes huzalozásba forditottál, az szép.
Nagyon szép és igényes munka.
De ha már retro stílusban építetted, javasolnám a huzalozáson a kábelkötegelők cseréjét varrott bandázsra. Úgy a tuti retro.
Sziasztok!
Elkészült az új sub erősítőm. Régen is ezt a típust használtam, de most teljesen újat építettem, csak a trafó a regi benne. Actrk Nmos 350, de lazán adja a 400W-ot 4 ohm-on. Teljesen csendes, semmilyen zaja-gerjedése nincs, az rca csatlakozó le lett földelve, és a fémházas potméterek is kontaktban vannak a tömör aluminium előlappal. Minden más alkatrész el van szigetelve a háztól, még a nagy hűtőborda is.
Szép munka , de nem túlzás kicsit az a vastag előlap tömör alumíniumból? Szerintem az egyik legnehezebb alkatrésze lehet a konstrukciónak...
Szia! Köszi! Csak 2.3 kg az előlap, a hűtőborda panellal 2.8kg, a trafó 11.5kg, azért nem a legnehezebb része az az előlap.
Befőttesüveg lámpa csíptetős alapra építve.
(A piros 11W égő csak ideiglenes míg nem veszek kisebb LED égőt. Eredetileg másik üveget akartam használni csak kisebb égő kell bele.) A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2020
Moderátor által szerkesztve
Csak egy kérdés. Mégis mire jó ez? Mert elnézve nem IP szabványú gondolom, hogy kültérre való legyen. Így meg az üvegbe zárt égő felesleges...
Vannak ilyen lámpák, Zsombor újra feltalálta.
Még az 5ös feliratúra azt mondom, hogy egész jól néz ki, de el nem tudnám képzelni, hogy ilyet feltegyek a lakásba.
Nekem se tetszik.
A nyitott tekercselésű toroid trafó nem kettős szigetelésű, az csak akkor lenne, ha be lenne öntve. Védőföldet nem kell/nem lehet rákötni, de csak beépítve használható. Így a trafóra nem is kell, de a megérinthető fém részekre rá kell kötni a védővezetőt. Illetve az erősítő test pontjával is egy közös csillagpontban össze kell kötni. (plusz csövesnél a fűtésre a mellékelt módon) Lásd még: Itt Ugyanez vonatkozik lobbooo erősítőjére, ahol szintén nincs bekötve a védőföld. |
Bejelentkezés
Hirdetés |