Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Ki mit épített?
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma.
Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
No valami nem tiszta. Jól olvasom/látom hogy ATX tápot üzemeltetsz, te pedig a primer oldali kapcsolótranzisztorok hűtőbordáját tapogatod? Egy szerencsétlen szilikonos szigetelő alátét választ el a hálózattól. gyorsan hagyd abba.
A probléma abból ered, hogy a borda és a tranzisztor közötti szilikon alátét mint kondenzátor kapacitíve 50kHz körüli 300Vpp négyszögjelet küld a testedre. Ez valahol a rendszerben akkora tüskéket kelt, hogy simán ki tudja vezérelni a ketyerédet. De ha nincs is bekapcsolva a táp, a primer oldal akkor is feszültség alatt van. Az meg egyenirányított 230V. Viszont a készenléti táp az akkor is üzemel benne, ami csak 5V/1-2A, de ugyanezen a bordán lehet a kapcsolótranzisztora. Az pedig 50-100kHz-en rezeg 4/500Vpp feszültségen. De ne fogdosd azt a bordát. Nem viccből írtam.
A borba az egyenirányított hálózafi feszültség negatívjára van kötve normális esetben, tehát -330V van rajta földhöz képest minden félperiódusban.
![]() A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2020
Az még jobban indokolja a nemfogdosást.
Borba különben sem nyúlálunk, mert gusztustalan.
![]()
Nem gusztustalan, csak ha zafiból szőtt hálóval tesszük azt. Nem tudom mi az a nyúlálás, de valami nem jó lehet.
![]()
Csak prellezett az írókája neki na. Vagy ...?
![]()
Köszönjük, ha minden résztvevő megmarad a Ki mit épített témánál.
Egy újabb órát állítottam össze.
Hello! Az új Fabergé.. Ezek szerint vákuum van a búrában, mert nem hallani hogy ketyeg..
![]() A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2020
Át lehet írni a nevedet órás mester-re?
![]()
Kedves Fórumtársak!
Elkészültem egy GU50SE erősítővel. Csöves egyenirányítás, majd utána szimmetrikus CLC tápszűrés, külön-külön a két elő- és végfoknak. Kombinált katódbias és negatív előfeszültség állítja be a GU50-ek munkapontját. Pentódás bekötéssel 2x8W kimenőteljesítmény jön ki belőle 300V-os tápfeszültség mellett. A kis műszer az elején az anódfeszültséget jelzi vissza. Az elő- és hátlap Zoli_bácsi fórumtársunk munkája, az előlap feliratozását is ő csinálta, a hátlapot egy barátom lézerrel gravírozta. A kapcsolás CHZ fórumtársunkat dícséri, akinek külön köszönet a sok segítségért, valamint TAttila77-nek is köszönöm a segítségét. Néhány kép a végeredményről. Az építés fázisairól még több kép itt:Bővebben: Link Köszönöm, hogy megnéztétek.
Szia,
nagyon szép lett. Különösen tetszik a hangerővel szimetrikusan elhelyezett kis retro műszer, meg a belső szerelés is azzal a forfüll léccel, vagy hogy hivják. Igaz, nem egy gyerekbiztos darab a csövek miatt ![]() Nem látom jól, a földelés be van kötve? Az alsó fém hálóra és a trafók fém dobozára mindenképpen kellene.
A hálózati transzformátor kettős szigetelésű, így tudtommal nem szabad a védőföldelést rákötni a fémházra.
Köszönöm a dicséretet.
Ejj nagyon szépen kivitelezett erősítő.. Ügyes vagy.
Nekem az tetszik benne, hogy ugyan NYÁK lemezt bárki rendelhet netről, meg mostanság CNC-vel megcsináltatható az előlap, meg a hátlap is, és igy tovább...
De az a kézimunka, amit az igényes huzalozásba forditottál, az szép. ![]()
Nagyon szép és igényes munka.
De ha már retro stílusban építetted, javasolnám a huzalozáson a kábelkötegelők cseréjét varrott bandázsra. Úgy a tuti retro.
Sziasztok!
Elkészült az új sub erősítőm. Régen is ezt a típust használtam, de most teljesen újat építettem, csak a trafó a regi benne. Actrk Nmos 350, de lazán adja a 400W-ot 4 ohm-on. Teljesen csendes, semmilyen zaja-gerjedése nincs, az rca csatlakozó le lett földelve, és a fémházas potméterek is kontaktban vannak a tömör aluminium előlappal. Minden más alkatrész el van szigetelve a háztól, még a nagy hűtőborda is.
Szép munka
![]() ![]()
Szia! Köszi! Csak 2.3 kg az előlap, a hűtőborda panellal 2.8kg, a trafó 11.5kg, azért nem a legnehezebb része az az előlap.
![]() ![]()
Befőttesüveg lámpa csíptetős alapra építve.
![]() (A piros 11W égő csak ideiglenes míg nem veszek kisebb LED égőt. Eredetileg másik üveget akartam használni csak kisebb égő kell bele.) A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2020
Moderátor által szerkesztve
Csak egy kérdés. Mégis mire jó ez? Mert elnézve nem IP szabványú gondolom, hogy kültérre való legyen. Így meg az üvegbe zárt égő felesleges...
![]()
Vannak ilyen lámpák, Zsombor újra feltalálta.
Még az 5ös feliratúra azt mondom, hogy egész jól néz ki, de el nem tudnám képzelni, hogy ilyet feltegyek a lakásba.
Nekem se tetszik.
A nyitott tekercselésű toroid trafó nem kettős szigetelésű, az csak akkor lenne, ha be lenne öntve. Védőföldet nem kell/nem lehet rákötni, de csak beépítve használható. Így a trafóra nem is kell, de a megérinthető fém részekre rá kell kötni a védővezetőt. Illetve az erősítő test pontjával is egy közös csillagpontban össze kell kötni. (plusz csövesnél a fűtésre a mellékelt módon) Lásd még: Itt Ugyanez vonatkozik lobbooo erősítőjére, ahol szintén nincs bekötve a védőföld. |
Bejelentkezés
Hirdetés |