Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » GPS GSM modulok programozása
Témaindító: Moris Grant, idő: Aug 20, 2008
Témakörök:
Hmm. Kellemetlen bevallani, de legalább itt lesz, ha valaki más ebbe a csapdába esne.
A kapott értékek DDMM.MMMM formában vannak megadva. (D- Degree, M-Minute) Ezt át kell váltani decimális értékre.
Vannak Command-ok, amivel lehet "konfigolni" ezeket és sok más dolgot. Quectel honlapján eldugva meglehet találni. Én már GPS modult upgrade-eltem, mert nem ment egy gyári command. Írtam nekik és küldték a FW-t és a progit hozzá.
A GPRMC sentence tartalma tudtommal szabványos. Nem hiszem, hogy a koordináta formátumot konfigurálni lehetne ebben a formában. Szólj ha tévedek.
Sziasztok! A SIM800L modul használható még valamire? 2G kártyát kezelne elméletileg. Én vettem bluemobil, telenor, vodafon, telekom kártyát egyikkel sem müx. Külön kell kérni, hogy 2G kártyát adjanak?
Ehhez sajnos még hozzá kell olvasnod, mert SIM kártya és a 2G/3G/4G ortogonális fogalmak.
Azt meg tudom érteni, hogy nem működik. Olyan kártyát próbálj, ami az adott hálózatra be van regisztrálva, a készüléked nincsen letilva, és van is rajta pénz. Esetleg fenti okoból fizikai károsodás nem érte, sem a kártyát, sem a készüléket. De nem értek hozzá.
Használható, bár nem Európában forgalmazott típus.
Hasonlítsd össze az adatlapját a SIM800H-val, hogy frekvencia sávok egyeznek-e. Amúgy ha érdemi segítséget szeretnél, érdemes relevánsabb információkat közölnöd, mint Idézet: „Én vettem bluemobil, telenor, vodafon, telekom kártyát egyikkel sem müx.” Esetleg ezt fejtsd ki egy kicsit AT parancsok szintjén. CPIN,CSQ, CREG A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2020
Erről a kártyáról van szó https://www.hestore.hu/prod_10039576.html feltételezem, hogy nem afrikában honos kártyát forgalmaznak. A SIM kártyákon van pénz(bár a hálózatra csatlakozáshoz ez nem feltétel), az AT parancsok rendben vannak(hálózatot AT parancs nélkül is kéne találnia szerintem).
És honnan tudod, hogy látja-e a hálózatot, vagy sem?
Na mindegy. Láthatóan nem érzed szükségesnek, hogy a kérdéseddel együtt a megoldáshoz szükséges információkat is megosszad. Semmi baj, én odalátok az íróasztalodra és a monitorodra. Ezek alapján azt javaslom, hogy kapcsold ki a kártyán a PIN kódot, mielőtt berakod a SIM foglalatba.
Nyilván a szám át van írva A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2020
Na itt jönnek a gondok. Neten talált Arduino kód. +91 az valamelyik ország előhívó száma. Talán Indiáé. De gondolom nem oda akarsz SMS-t küldeni.
"hogy kapcsold ki a kártyán a PIN kódot"
Ki van kapcsolva.
A szám át lett írva, nincs pin kód, 4,2V 5 A meg van, egyéb ötlet?
Tölts le legalább egy adatlapot ahhoz a modemhez.
https://img.filipeflop.com/files/download/Datasheet_SIM800L.pdf Keress rá a "netlight" szóra. 4.15 network status indication
Mielőtt adatlapokat böngésznék (sajnos még nem értek én az ilyesmihez), nem az okozza a gondot, hogy a 2G-s modul, nem hajlandó foglalkozni a 3-4G- gagyi feltöltőkártyás SIM-ekkel?
Nem.
A modemmel egyébként AT parancsokkal érdemes kommunikálni, terminál programból, legalább addig amíg megismered a működését. Letöltöttél egy kódrészletet, azt várod, hogy működjön. Közben nincs meg az az alapvető információ, hogy mit válaszol a modem az AT+CREG parancsra. Vagy be van-e egyáltalán kapcsolva. Azt FELTÉTELEZED, hogy nem jelentkezett fel a hálózatra, de a leírtak tükrében ennek nincsen semmilyen alapja. Lehet, hogy igaz, lehet hogy nem. Nem írtad, hogy mérted volna az áramfelvételét, próbáltad volna megcsörgetni másik telefonról, küldtél volna rá SMS-t, stb. Ez így találgatás, vaktában lődözés. Annyi az ismeretlen tényező, hogy ha valami véletlenül működni fog, az puszta szerencse lesz. Javaslom kezdd el az elején. Táp, soros kommunikáció, terminál program. A modemet bekapcsolod a pwrkey lábbal és hajrá. ps.: sajnos a panel amit vettél úgy látom nem rendelkezik netlight LED-el, ami komoly hiányosság. A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2020
Köszi a segítséget! Akkor egy 2G-s modemben minden további nélkül működnie kell egy 3 ill. 4G kártyának?
Kódtól programtól parancsoktól függetlenül egy üzemképes SIM-el bekapcsolt modul 1 másodperces villogással jelzi a hálózat jelenlétét folyamatosan, ha fel tudott csatlakozni, ez viszont 3 gyors villogás és 2-3 sec szünetet produkál. A kód meg egyéb pajzánságok majd ezután jönnek, elősször találjon már hálózatot.
Olyan hibába is simán belefuthatsz, pl pin kódot kér a kártya. Nekem még ami másik telefonban működött az a SIM800 modullal is gond nélkül működött. Illetve volt még egy ravasz hiba, ha az RX TX lábon nagyobb volt a feszültség, mint 2,8V, akkor nem kapcsolódott hálózatra, illetve dobálta. Hasonló hibát okoz, ha a modul mellett nincs közvetlenül egy párezer mikros kondenzátor a tápágon.
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2020
Köszi kipróbálom ezt is, de valaki oszlassa már el a homályt, hogy egy 2G modemben a telenoros 4G kártyának ill. a telekomos 3G kártyának illik üzemelnie?
A pin kódot levettem kezdésnek róluk. Egyébként egy Nokia 5110 sem talál hálózatot egyikkel sem, Nokia 630 Lumia már talál mindegyikkel. Nem mindegy mi hány G ez nyilvánvaló de továbbra sem tudom, hogy ilyen régi 2G kártyát külön kell igényelni, vagy csak előfizetés? Állítólag az összes pénztárgép, biztonságtechnikai kütyü 2G-t használ többnyire.
Olyan nincs (kivételes eseteket leszámítva), hogy a SIM kártya csak 3G-re kapcsolódik. Olyan viszont van, hogy a telefon/egyéb kütyü csak a 2G-t ismeri és adott helyen nincs csak 3G/4G. Könnyen lehet, hogy ez utóbbiba estél bele.
Találkoztál már ilyennel MO-n? Mármint, hogy valahol nincsen 2G lefedettség, csak magasabb?
Könnyen lehet, hogy adott terület közelében van olyan állomás, ami sugároz 900 MHz-en de ott is 3G-t biztosít. Vagy éppen úgy számoltak, hogy adott terület két állomás közé esik, mindkettő sugároz 2G-t, lefedik a területet, a harmadik közbenső pedig már csak 4G-t ad. Feleslegesen nem üzemletetnek semmit, drágák a frekvenciák, szűkek a sávok. A lefedettséget pedig mindig az utcán mérik, kivéve ott, ahol beltéri antennarendszer is van.
Vagy. Nem ismerem behatóbban az eszközt de lehet, hogy GSM 850 MHz-re van állítva, már ha tud ilyet. Adott SIM kártya egyik telefonban igen, másikban nem működik, ez is árulkodó. Mindezek felett kellene állnia egy USB-UART modulnak, azzal kb. percek alatt ki lehetne deríteni, hol bucskázik el a jóságos hálózat.
Köszönöm szépen Kérni szeretnék még tanácsot, hogy milyen GSM modult javasoltok ami mindenről megy?
Olyan nincs. Első lépésként azt kell kideríteni, a tiéd miért nem megy. Szerezz egy USB-UART átalakítót, nézd meg a GSM modulod AT parancskészletét és kezdj el beszélgetni vele.
Egyáltalán tudod, hogy mit jelent ez a 2, 3, 4 G?
A 2G ben (EGSM) csak GPRS van, A 3g -ben UMTS, és a 4G -ben LTE. De a frekvencia sávoknak is stimmelnie kell. Ez készülék specifikáció, nem SIM kártya kérdés. A SIM800L "négysávos" készülék Ebből kettőn, 900 MHz (EGSM, GPRS), és 1800 MHZ (DCS GPRS) működik is, tehát ha az előfizetések rendben vannak, és a PIN ki van kapcsolva, működnie kellene. Csak ezek után jöhet az AT macera. A SIM kártya csak azt határozza meg, hogy mire vagy előfizetve. ÉS igen, a SIM kártyának aktívnak kell lennie, ("lennie kell rajta pénznek") Előfizetéses kártyán lehet adatforgalom, feltöltős kártyán nem biztos, hogy van. Ha a SIM kártyádon nincs adatforgalom fizetve, nem is fog működni.
Az is kérdés, hogy mihez fog csatlakozni. Közönséges telefonszámra max SMS -t fogsz tudni küldeni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |