Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Szóval a fekete tranzisztorok jó helyen legyenek, és a kollektor, emitter lábuk jól legyen bekötve. Vagy rossz helyen vannak, vagy fordítva, vagy mindkettő. Ezeket ellenőrizd le! A BC 301 -303 -akat is kimérném, mert általában igen rövid életűek voltak, ma már nem használatosak. A rajzot, amit mellékeltem, felejtsd el, az nem azé.
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2020
Ez a kis egyszerű tranyós vég szerintem jó lenne a trafóhoz mérten,csak nem tudom mit szólna a 60voltos tápfeszhez...
Elméletileg nem lehetne baj. Természetesen ezt arra értem, ha a darlingtonok eredetiek. Az ad okot félelemre, hogy miért mosódik el egy felirat a tokozáson, miért nem egyforma méretű a "pnp" és "npn" tranzisztoron a gyártó felirata komplementer tranzisztornál, miért van sorja a tokozáson. Ha a gyártó ennyire igénytelen a tokozásra, mennyire igényes magára a lapkára.
Ettől még lehet jó, de ki kellene próbálni.
Hát igen a tranyók minősége kérdéses...ha eredeti akkor elvileg gond nélkül el kellene bírnia ekkora feszültséget.Kérdéses még mekkorák a kondenzátorok...ha csak 63voltosak az is elég necces.Ami sorjának tűnik az szerintem hővezető paszta alatta.
Az csak paszta, és aki ezeket gyártja nagyon sokat csinált ilyeneket sok régi készlete van még , nem hiszem, hogy fake cuccokat használ
Szia!
Jogos amit mondasz, csak rosszul rajzoltam. Megzavart hogy napok óta nem nagyon alszok és hogy azok pont fordítva vannak beültetve mint a 214-212-esek. Javítottam a rajzot. Újra mértem a 301-303 párokat és azok jók, kiszedve is . Viszont a 100Ohmokat nem értem. Kettesével vannak összekötve és úgy megy tovább egy 22K-val keresztbe a BC-k bázisára. Azt a fetes rajzot láttam én is de köze nincs ehhez csak a kb 20évvel későbbi utódjához, de az se teljesen olyan, csatolok arról is egy fotót milyen az eredeti nyák. Sajnos azt én öltem meg lakás átépítés alatt a sok por, meg egér ürülék végett kicsit elmászott a munkapont és pár hét eltéréssel mind 2 oldal kihasalt azon is.
És bocsánat, volt még egy hiba a rajzon. A 1,5V os ZPD és a 33R + ágon felcserélődött.
Meg kell kérdezni az eladót, az a biztos.
Az eladó itt is árul a fórumon, meg kell kérdezni tőle hogy a többi félvezető is bírja-e a 120V-ot (VAS fokozat).
Az elkók csak a jelútban, a visszacsatoló hálózatban, valamint a bootsrap része. Ez utóbbi esetleg kicserélhető.
Szia! Ismerem ezeket a tranzisztorokat. Pont most javítok épp egy Videoton SPA-300 végfokot. Abban ilyenek vannak. Mostanában vettem egy marékkal a tranzisztorból egy aukciós oldalon, mert elfelejtettem, hogy nagyon sok éve megtettem már ugyanezt egyszer. Szóval van egy csomó már belőle és mind egyforma. Közben láttam, hogy vannak ezek a kitek is. Mindegyiken ugyanaz a dátumkód. Sorja sehol. A PNP/NPN felirat differencia megvan. De amit kiszedtem a Videotonból és elhaláloztak, azok közeli dátumkódosak és szintén felemás a feliratuk. Még csak a javítás közepénél járok, nem ment több órát, de eddig nem volt gondom velük. Ami feltűnt, hogy a kiszedett rossz BDV-k lába könnyen letört tőben, ha hajlítgatva lettek. Most beépítésnél erre külön figyeltem.
Nem volt még nállam ilyen.(Nem huznák le senkit , de: )
Nem szeretem az olyan alkatrészeket amiket Magyarországon biztonságos helyről nem lehet beszerezni . Legalább le lehetne csekkolni eredeti-e? (sorozatszám ,kinézet.....). Idézem "de az ideális a +-50 Volt..." .Biztos nem véletlen. (Nem le akarlak mindenről beszélni de én sokat szívtam amire egy elég jó rendszer összeált viszonylag olcsón. )
Ezért is gondolkozok inkább a sima mj tranyós végén...csak nagyon nagy a panel,ez pont a mérete miatt lenne jó. Ui: két elvileg egyforma trafót összeköthetek párhuzamba? Mérve 1volt különbség van köztük.
Sziasztok!
Adott egy JBL Cinema SB400 hangprojektor szett sub része ami aktív, viszont semmilyen bemenettel nem rendelkezik, csupán bluetoothon keresztül kommunikálna a hangprojektor résszel ami viszont nincs. A kérdésem az lenne, hogy valamilyen módon lehetne-e bemenetet csatlakoztatni rá, a panel melyik részén keressem a megfelelő pontokat, ha a csatolt képek alapján lehetséges egyáltalán a javaslat? A puffer kondik 2200µF értékűek, ezeket is érdemes lecserélni ha jól sejtem?
Én nem vagyok nagy penge a témában. Sok segítséget kaptam,így amiben tudok én is próbálok segíteni. Én az egyik trafóról hajtanám az egyik végfokot , a másik trafóról a másikat.
Sokszor okozott problémát a tápfesz nekem is , de találtam egy egyszerű smps kapcsolást azóta beleszerelmesedtem.Ha szeretsz barkácsolni nagyon ajánlom,és akkor nem köti meg a "kezed" a tápfesz (talán még kissebb is mint a trafó).
Sziasztok! Van egy Skytec Spl500 erősítő. Két ellenállás szénné égett benne. A képen látható melyik. A panelra nyomtatott érték 220 Ohm 2 watt. Ki kellett cserélni a mellette levő diódákat is mert zárlatos lett mindkettő. Most működik, de nagyon melegszenek az ellenállások. Van egy videó amiben ugyanezek helyett 10 Ohmos-akat tettek bele, és egy másik videón is látszik hogy ezek megégették a panelt. Vajon miért melegszik ennyire? Lehet valamit tenni hogy ne füstöljenek el gyorsan?
Szia, ha jól látom azok nem sima diódák (ZPY?) azok zéner diódák, és az ellenálláson esik teljesítmény a segédtáp pontos tápfeszültséggel való ellátásához.
Azt nem tudom hogy normális vagy nem ennél az erősítőnél az ellenállás melegedése , bár jó eséllyel valamennyire melegszik, de a szenet én eltakarítanám onnan mert szereti vezetni az áramot.
Oda jóval nagyobb teljesítményű Zenerek, és ellenállások kellenének. A zenereket összerakhatod 2-2db 7.5V-os 1,3W-os sorba kötésével. Az ellenállásokat 2-3mm-re emeld el a paneltől. Akkor jobban tud hűlni és a panelt sem égeti el.
Nem venni kell, építeni! Irs2092 igen is jó, attól hogy ismerősöd nem járt sikerrel. Nem egy embert tudok akinek sikerült, sőt nekem is sikerült.
Szerintem sokkal jobb hangja van mint a tda-nak (de ez az én véleményem)! Nem vagyunk egyformák. Én pl. Szeretem ha végig egyformán erősít. Frekvencia átvitele 1Hz-25kHz-ig folyamatos, afelett kezd el vágni. Nincsenek benne olyan részek amit jobban kiemel vagy kevésbé. Szóval van jó minőségű D-osztályú erősítő!
Ebben igazad van, de én többségében a kínai példányt írtam le, az IRS-el készült házilag bemért, javított végfokoknak is lehet jó hangja, de az már nem ugyan az amint amit rendelsz.
Én vagy a TDA7294-hez hasonlítok vagy ha túlontúl jó akkor a 300B SE végfokomhoz. De ez a része már itt OFF az úriember megkapta a választ amit szeretett volna. A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2020
Éjszaka megpróbáltam az egészet visza rajzolni de elég káosz egy kapcsolás.
Minden alkatrészt jónak mérek és mégis a mélyeknél betorzít és elhúzza a kimenetet is. Viszont lehet hogy mégsem az elején lesz a baj, mert most a másik oldal meghajtó panellal is ugyan úgy csinálja.
Szia! Zavarja az áttekinthetőséget, a pozitív és a negatív táp felcserélése a valóságoshoz képest, valamit a BC tranyók kollektor és emitter lábainak fordított berajzolása.
Elkezdenénk a rajzot javítani egy feltétezett logika alapján, az csak találgatás lenne. A teljesítményfokozat erre hasonlít egy kicsit.
Sziasztok!
Kaptam egy JVC RX-555 receivert. Hangszóróval még nem próbáltam, csak rámértem a kimenetekre. Egyen fesz nincs kint, viszont az egyik csatornán 3V a másikon 5V körüli váltó feszt mérek. Az LCD kijelző lámpa panelje nincs meg. Ennek a panelnek a hiánya okozhat-e valami brummot a kimeneten? (Vagy éppen rádió módban van és az antenna nélküli zaj van a kimeneten?) Kiváltható-e a háttérvilágítás LED-ekkel, vagy az eredeti 2 izzós kapcsolást készítsem el hozzá? Tetszik ez a készülék, szeretném magamnak megjavítani. Segítségeteket előre is köszönöm!
Szia! A 8-as pont szerint köss rá hangszórót!
Szia!
Kösz a tippet, erre gondoltam én is, hátha csak a rádió zaja van a kimeneten. De előbb megcsinálom a háttér világítást hogy lássam is milyen módban van a kütyü. Valószínű hogy csak a jövő hétvégén jutok odáig, mert most még máson dolgozok. Addig megveszem az izzókat és a foglalatokat és megcsinálom a NYÁK-ot.
Üdv
Nem igazán ide való téma de konkrétabb helyet nem találtam ezért elnézést . Adott egy minihifi amin Phono (lemezjátszó)felirattal van rca bemenet jobb és bal csatorna . Ezt a bemenetet szeretném használni úgy hogy egy telefont használnék lejátszónak . Lehetséges ez ? Nincs más bemeneti lehetőség sajnos . A csatlakozókábelt megcsinálnám hozzá egyik végén két rca másikon egy 4 pines 3.5 - es jack dugó .
Az nem fog menni, mert az a bemenet nagyon érzékeny és nem is lineáris.
Tessék parancsolni, pontosan ezt kerested:
Reverese/anti riaa
Szia
mit és hogyan hogy használható legyen ? |
Bejelentkezés
Hirdetés |