Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek

Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   358 / 626
(#) szs válasza sargarigo hozzászólására (») Aug 1, 2020 /

Nem is tudom, milyen paragrafust ragadhatna elő az ellen, ami az1/1975 függelékében benne van, hogyis: a párhuzamosan közlekedők egymás melletti elhaladása nem előzés.
(#) nedudgi válasza szs hozzászólására (») Aug 2, 2020 /

Az igazi baj az, hogy hitvita lehet. Egyértelműbben kellene definiálni, hogy mi az előzés, mi a az elhaladás.
Ebben az autógyártók is ludasak, mert a sebességmérérő szándékosan többet mutat a valós sebességnél.
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2020
(#) szs válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 2, 2020 /

Idézet:
1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendelet
Hatályos: 2019.07.27 - 2022.12.31

1. számú Függelék az 1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendelethez379

A rendeletben használt egyes fogalmak meghatározása a következő:

III. A közúti forgalommal kapcsolatos fogalmak

c) Előzés: járművel az úttesten azonos irányban haladó jármű melletti elhaladás. Párhuzamos közlekedés esetében a különböző forgalmi sávokban folyamatosan haladó járművek egymás melletti elhaladása nem minősül előzésnek.

Ennél egyértelműbben nem lehetett definiálni, csak az nem érti, aki nem akarja.
(ki sem merem mondani: aki nem tanulta meg, csak átcsúszott a vizsgán)
(#) nedudgi válasza szs hozzászólására (») Aug 2, 2020 /

Többször elkaszálták ismerőseimet ilyesmiért. Szerintem, és szerintük sem jogos, mégis megtörtént.
(#) szs válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 2, 2020 /

vagy hazudnak, vagy gyengék. Elkaszálni azokat lehet. Én még csak akkor fizettem, amikor tudtam is, hogy áthágtam a szablyt, Idén 5000Ft-ot, 11 éve 30000Ft-ot. Ezek gyorshajtások voltak, teherautósofőrrel megtörténik, hogy a Dormándi kanyarból kiérve már nyomja néki
Igaz. én "CSAK" havi 8000 km-t vezetek
(#) Massawa válasza szs hozzászólására (») Aug 2, 2020 /

Egy gond van, hogy egy autopályán nincs párhuzamos közlekedés, hanem kötelezö jobbra hajtás van. Ettöl a ponttol a vita felesleges. A párhuzamos közlekedés csak egy település határain belül létezik. A legujabb autokban is igy van beépitve, a félautomata üzemben lelassul az autopályán, ha jobb oldalrol akarsz elmenni a másik mellett.
(#) nagym6 válasza szs hozzászólására (») Aug 2, 2020 /

Idézet:
„Én még csak akkor fizettem, amikor tudtam is, hogy áthágtam a szablyt,”
Van másik oldala a dolognak, amikor sokkal egyszerűbb olcsóbb kifizetni egy kisebb rendőri tévedés -pld.: 5000 Ft.- bírságot, mint felvenni a harcot, és igazamat bebizonyítani. Amikor az ember dolga gondja ezer, még pisilni sincs idő. Ha valaki ráér, az megint más.
(#) szalamandra válasza Massawa hozzászólására (») Aug 2, 2020 /

37. § Közlekedés autópályán és autóúton

(2) Az autópályán és az azonos irányú forgalom számára legalább két forgalmi sávval rendelkező autóúton a párhuzamos közlekedés szabályait kell alkalmazni.
(#) Bakman válasza szalamandra hozzászólására (») Aug 2, 2020 /

36. § (1) Olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom számára két vagy több forgalmi sáv van (párhuzamos közlekedésre alkalmas úttest) - a (2)-(4) bekezdésben említett eseteket kivéve - a külső (jobb szélső) forgalmi sávban kell közlekedni.

Autópályán fokozottan érvényes a jobbratartási kötelezettség.
(#) Massawa válasza Bakman hozzászólására (») Aug 2, 2020 /

(#) sonajkniz hozzászólása Aug 2, 2020 / 1

Számomra ebben az a legnagyobb Érdekesség, hogy mennyi jogásznak hobbija az elektronika.
Van a viták számára külön topik.
Ott kellene folytatni.
(#) nagym6 válasza Bakman hozzászólására (») Aug 2, 2020 / 1

Régen mifelénk büntettek is a rendőrök jogosan ha viszonylag üres szélső sáv mellett a belsőben mentünk.
Ma mindenki a lassúk is a belsőben megy, a szélsőben lehet elmenni mellettük, sajnos a gyakorlat fordított.
(#) szalamandra válasza Bakman hozzászólására (») Aug 2, 2020 /

A válasz erre a mondatra szólt:
Idézet:
„Egy gond van, hogy egy autopályán nincs párhuzamos közlekedés”

De van.
A jobbratartás mellett.
Vagy mást írtam?
(#) Massawa válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 2, 2020 /

Nemrégen küldtem az egyik autopályafenntartonak egy fényképet, hogy trágyázni kellene a jobboldali sávokat, mert már lassan nö ott a kukorica. ....... .
( azaz ez az agymenés terjed, mint a bozottüz... és az sem igaz, hogy ezt nem látják az illetékesek, amikor Ausztriában több mint 7000 kamera figyeli a forgalmat minden elsö osztályu uton a településeken kivül. )
(#) nedudgi válasza szalamandra hozzászólására (») Aug 2, 2020 /

Nem párhuzamos közlekedés van, hanem annak a szabályait kell alkalmazni, a jobbratartási kötelezettség mellett.
(#) szalamandra válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 2, 2020 /

Ez kb. ugyanazt jelenti szerintem. Ha egy valaminek a szabályait alkalmazom, akkor magát azt a valamit alkalmazom.

De szerintem én sem írtam mást, illetve megint szimplán egy paragrafust idéztem.
Nem neked szól, de tényleg sok itt a jogi doktor.
(#) szalamandra válasza Massawa hozzászólására (») Aug 2, 2020 /

Kezdjünk ujabb témába, ha már az eredeti befulladt.
(#) Massawa válasza szalamandra hozzászólására (») Aug 2, 2020 /

Istenem. Mi nem világos még neked?
A párhuzamos közlekedésben nem vagy köteles jobbra hajtani, az autopályán igen.
(#) szs válasza Massawa hozzászólására (») Aug 2, 2020 /

Dehogyninvs! Valójában naponta tapasztalhatod, hiszen nagy forgalumban kialakulnak párhuzamos oszlopok, és teljesen szabályosan, hiszen szabad ott akkor is előzni, ha nem látod a visszatérés lehetőségét. Ésvha kialakult, onnantól a különböző sorok különböző sebességgel haladharnak.
(#) sargarigo válasza szs hozzászólására (») Aug 2, 2020 /

Na jó! Srácok! Tudtam hogy ez lesz belőle, azért szóltam előre hogy el se kezdjétek! De a szomszédom rendőr, elkapom napközben és megkérdezem tőle ok? Azt már csak elfogadhatjuk hitelesnek, ha a büntető személy mondja!
(#) Massawa válasza sargarigo hozzászólására (») Aug 2, 2020 /

Na jo akkor egy másik KRESZ kérdés. A tanulok 99%-a ezen elbukik.

Mit jelent a két piros felváltva villogo fény?

(#) Epu2 válasza Massawa hozzászólására (») Aug 2, 2020 /

Jön a vonat, huhú.
(#) Massawa válasza Epu2 hozzászólására (») Aug 2, 2020 /

Sajnos nem, ismétlés ( a KRESZ szerint).
(#) szs válasza Massawa hozzászólására (») Aug 2, 2020 /

Pedig csak két szó
(Még annyit szoktak hozzátenni, hogy nincs kivétel)
(#) Udvari Zsombor válasza Bakman hozzászólására (») Aug 2, 2020 /

Ha ezt mindenki tényleg betartaná, akkor a jobb szélső sáv lenne tele és lassulna le, a többiben pdig csak egy-két kósza jármű haladna... Megfigyelésem szerint a jobb szélső sávban a lassabb járművek, mint például Volánbusz és kamionok mennek inkább, a többi sávban pedig a gyorsabb mikrobuszok és személyautók szoktak inkább menni.
Mi értelme van a többi sávnak, ha úgyis jobbratartási kötelezettség van?
(#) szs válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 2, 2020 /

Az, hogy lehessen előzni, a szabályokat betartva akár folyamatosan is, azonban ha fékezés nélkül vissza lehet térni a szélső sávba, akkor kötelező is. Ha előzés közben fékezés nélkül nem tudsz visszatérni, akkor az nem indokolatlan akadályozás.
(#) nagym6 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 2, 2020 /

Másik értelme, hogy nem férnek el egy sávban, sok az autó.
(#) sargarigo válasza sargarigo hozzászólására (») Aug 2, 2020 /

Fhú, ez nagyon gáz!
Megkérdeztem az illetékest, és ő is csak vakargatta a fejét. Szerinte _végülis_ párhuzamos közlekedés van, tehát _végülis_ el lehet menni a totyogós mellett jobbról is. De nézzem meg az előzés fogalmát. Megnéztem. Több helyen is. A kivételektől eltekintve az számít előzésnek, ha elmegyek mellette. Itt amúgy a jogszabályok sem konzekvensek, a bíróságoknak van döntési joguk ebben az esetben, ami ráadásul nem precedens értékű. Szóval fene megette az egészet, én bizony nem fogok a külső sávban elhaladni a totyogós mellett.
Azt gondolom hogy a témát sikerült kimeríteni, ne erőltessük tovább
(#) sargarigo válasza Massawa hozzászólására (») Aug 2, 2020 /

Idézet:
„Két, felváltva villogó vörös jelzés a vonat közeledtére szólít fel. Álljon meg a vasúti átjáró előtt és csak akkor haladjon tovább, ha a vörös jelzés kialudt és újra a fehér jelzés villan fel.”

Én így tudtam, de rákerestem
(#) Massawa válasza sargarigo hozzászólására (») Aug 2, 2020 /

Csak van még egy jol elrejtve a KRESZben.
A vonat azért nem jo, mert ahhoz a villogo piros fényekhez András kereszt is jár, meg elöjelzök stb. mig a másik piros villogok csak ugy vannak. (Szerencsére nagyon ritkán találkozik velük az autos, sok helyen nem is lettek felszerelve, mert a forgalom nem igényli.)
Következő: »»   358 / 626
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem