Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Érdekességek
Testvérem vályog házában több mint 150 éves ajtók vannak. 8 réteg festék lekaparása után olyanok lettek min az új. Ezt műanyaggal nehéz megoldani.
Idézet: Itt a lényeg, de úgy látszik, többen nem akarják megérteni. Elhiszem, hogy vannak régi és jó ablakok de ne mondja/sugallja már senki, hogy ez a jellemző, mert nagyon nem. „Talán azokat kellett lecserélni, amik gyengébb minőségű fából készültek.”
Nem akarok belefolyni nagyon ebbe az ablak mizériába. Az első, nagyjából jól záródó ablakok kb 30 éve jelentek meg az országunkban. A Sofa volt az. De ez az első ilyen ablak volt, tehát ennek még voltak gyermek betegségei. A rendszerváltás előtt nem is lehetett normális ablak vasalatokat venni. Volt a diópánt meg a baschule zár és kész. Tehát, azért érdemes figyelembe venni azt is, hogy egy asztalosnak mióta van lehetősége rendes ablakot csinálni. Illetve ott a faanyag. Élettartamra össze sem lehet hasonlítani egy tölgyfa nyílászárót egy lucfenyővel. Össze sem lehet hasonlítani egy olyan ablakot, aminek a frízei rétegekből van össze ragasztva, egy olyannal, ami egy darabból van készítve. Az sem mindegy, hogy milyen anyaggal van kezelve. Kevesen fizetik meg a tölgy nyílászárót, ami ragasztott anyagból készült (itt jegyezném meg, hogy nem túl régóta van olyan ragasztó sem, amivel normálisan lehet ragasztani kültérre). Tehát a fa és a fa között nagy a különbség. Ráadásul a tulaj is csak akkor foglalkozik a felületkezelés megújításával, amikor már nyugodtan hagyhatná.
Idézet: „Mint amikor kicserélik a régi nem tökéletesen záró ablakokat újakra, majd apró réseket építenek a keretbe jó pénzért, hogy tudjon szellőzni.” Régi, de működik -> Kicserélik újra, de az problémát okoz -> Utólag kell kijavítani azt a hibát, ami eredetileg nem is létezett. Az én olvasatomban: Átgondolatlan munka csak bajt okoz. Nem általánosítás, hanem a szakértelem hiányából fakadó pénzkidobás. Mint amikor a vályogházat tökéletesen leszigetelik és csodálkoznak, hogy tönremegy. (Ebbe is bele lehet kötni, hogy szerintem a vályogház mennyivel jobb, mint a modern anyagokból épült zéró-emissziós - DE nem ezt írtam!) Idézet: „Azt sugallni hogy jók a régi nyílászárók, felesleges cserélni, nem is tudom, kicsit fura.” Amire reagáltál, az nem sugallta, hogy a régi nyílászárók mind egytől egyik jók, csak azt, hogy vannak olyanok is, amiket kár cserélni, mert csak rosszabb lesz az eredmény. A "Mint amikor" szófordulat egy (itt negatív) példát hoz, nem pedig egy általános, gyakori esetet... Idézet: „Elhiszem, hogy vannak régi és jó ablakok de ne mondja/sugallja már senki, hogy ez a jellemző, mert nagyon nem.” "Elhiszem, hogy vannak régi és jó ablakok..." Akkor azt hiszem, ennek a vitának a végére is értünk! Szép napot mindenkinek! A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2020
Ablak témában az üveg hőszigetelő képessége kimaradt. Nagy felület, ma már vannak sokkal jobb hőszigetelő üvegek. Csak ezért tán érdemes lehet a csere, régibe nemigen megy bele a vastag hőszigetelt üveg. Kérdés, hogy ablakcsere költség - fűtésspórolás költség arány hogyan áll.
Idézet: „A tulajdonos meg csak azt látja, hogy a műanyagkeretes ablakok esetében jobb besorolást kapott volna a ház..” Ez a másik átverés. A müanyagkeretes ablak korunk egyik legsilányabb terméke. Az életkora jobb esetben a faablak felét sem éri el, és ráadásul hajlamos vetemedni. Viszont lehet ma már jo faablakot is gyártani és van egy sereg hibrid technologia is, ahol valoban garantál a minöség minden szempontbol. Ez a tiszta müanyag ablakok esetében sajnos nem áll fenn. A cégnél, ahol dolgoztam, 10 után minden müanyag nyilászárot cserélni kellett.
Mert a festése macerás. Leégetni a régit, glettelni, csiszolni, két rétegben festeni. Ki tudja azt megfizetni?
Nem erre akartam rávilágítani. Arra, hogy eszeveszett a tempó. Minden túl van pörgetve, minden maximumon megy és még akarnak rajta srófolni. A régi technikáknál elindult a fejlesztés, mivel sok minden nem volt optimális, ezért elég meredek görbét adott a fejlesztés hatékonysága. Gyorsabban, jobbat, olcsóbban, mégis nagyobb profittal lehetett gyártani. Aztán, ahogy kezdték kiaknázni a lehetőségeket, a görbe laposodni kezdett, nem volt már annyi tartalék. De a befektetők megkövetelnék a végtelenbe tartó meredeken emelkedő görbét. Ez viszont nem tartható. Irdatlan mennyiségű pénz és anyag kell ilyen gyártóüzemek építéséhez, fenntartásához. Fura, hogy az ott gyártott luxusautókhoz képest csak egy munkafolyamatot végző robot is többszörös árba is kerülhet. Úgy be van osztva a termelés, hogy egy apró kiesés is óriási veszteségeket jelent, egy globális probléma pedig sokezer dolgozó létét veszélyezteti egy-egy konszernél. Alap, hogy mindenki menjen haza, aki tud, maradjon életben, majd ha megint be tudjuk indítani a gyárat, akkor lehet visszajönni dolgozni. Ha úgy látják, hogy nem éri meg annyira, akkor végleg becsukják és mindenki mehet ahova akar. Mi ezzel a gond?
A másik az emberi oldal. A gyártott termékek embereknek készülnek. De ha egy csekély számú, gazdag kisebbség tudja csak megvenni (pl. luxusautók) és közben az alacsonyabb egzisztenciájú réteg már dolgozni sem tud rajta a robotok miatt, akkor az már tényleg a vég. Hova mutat ez a tendencia? Mi a cél? Terveznek-e előre ilyen téren? Nem nagyon...már most is vannak gondok munkaerő téren is, nem csak a munkanélküliséggel. Az ablakkal kapcsolatban többen is leírták azt, amire én is gondoltam. Nem a legszutykabb ablakokra gondoltam, ahol ki tudtad dugni a kezed a résen és rajzoltál télen a jégvirágos üvegre. Csak arra, hogy észszerűen kellene gondolkozni, számolni, tervezni, kalkulálni, a reklámok mögé látni, de sok embernek ez egyáltalán nem megy. Igazából ez nem csak ablak téma, globálisan rossz a helyzet a logikus gondolkodás, helyzetfelismerés, az emberi értékek, a természet, valós szükségletek, észszerű döntések, hozzáértők a felelős pozíciókba, stb. téren. A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2020
Ez így van. A régi kétnyílós faablakoknak van egy nagy hátránya: A két nyíló között több centiméteres távolság van (5-7 cm is akár). Azt gondolnánk hogy ez tök jó, mert a levegő szigetel. DE! Mivel a belső üveg meleg, a külső meg hideg létrejön egy folyamatos körkörös áramlás ami a meleg üvegről átszállítja a hőt a hidegre. Folyamatos hőveszteség, és még csak tökéletlen záródás sem kell hozzá. Ezért vannak a korszerűbb nyílászárókon az üvegek közel egymáshoz. Érdemes cserélni!
Idézet: Gondolod, hogy fél mondatot kiragadva a környezetéből, elferdítve a lényeget, felnagyítva azt, bizonyítottan igazad van? Olvasd el az elejétől, látni fogd, mire reagáltam. „"Elhiszem, hogy vannak régi és jó ablakok..." Akkor azt hiszem, ennek a vitának a végére is értünk!” Idézet: „Igazából ez nem csak ablak téma, globálisan rossz a helyzet a logikus gondolkodás, helyzetfelismerés, az emberi értékek, a természet, valós szükségletek, észszerű döntések, hozzáértők a felelős pozíciókba, stb. téren.” Remek meglátás, és a cél minél több pénzt huzzanak ki a zsebedböl. Ha olcso müanyag ablakot veszel, az 10-15 uta.n cserélni kell, ha meg egy jo minöségüt, annak meg most fizeted meg az árát, hogy 50 évig ne kelljen hozzányulni.
Csináltam több mint 20 éve egy kültéri tesztet. Nem volt normális távtartóm a csatornacsövek falhoz rögzítéséhez a lefogató u lemezek alá. Palma faexpress faragasztóval ragasztottam össze a hulladék tetőléceket. Festetlenül, kezeletlenül van kint esőben, fagyban, napsütésben. Semmi baja. Sima lucfenyő egyébként.
Pontosan azt tettem: visszanéztem a vita elejét, hogy mire reagáltál.
Bemásoltam azt a mondatot Inhouse írásából, amire reagáltál, és értelmeztem (azt hiszem helyesen, hiszen a legutóbbi hozzászólása is ezt erősíti). Bemásoltam az első reakciódat az előbbire és rávilágítottam a kettőtök között félreértésre. Bemásoltam azt a fél mondatodat, amivel (legalábbis az én olvasatomban) döntetlennel le lehet zárni a vitát és továbblépni. Ha mindenáron nyerni akarsz, nem fog sikerülni... csak sértődés lesz belőle.
Valamit félreolvasol. Általánosan, többen állítják, hogy a régi ablakok jók. Pont. Erre írtam, többször, hogy van, amelyik jó, de messze nam a többség. Mások is leírták már, többnyire miért nem jók a régi ablakok. Az is lehangzott, hogy új, jól záródó és szigetelő ablakok mellé nem ártana némi ismeretet is felszedni.
Rendben, akkor most kicsit szájbarágósabban is leírom, amit a korábbi hozzászólásomban már kifejtettem.
1. Inhause egy hasonlatot írt, "mint amikor" egy régi ablak cseréjével bakot lőttek. Vagyis meggondolatlanul, értelmetlenül cseréltek egy régit újra. Nem arról írt, hogy a régi ablakok milyen jók (ezt te olvastad félre!), hanem arról, hogy a csere közben megfeledkeztek egy fontos dologról (a szellőzésről), amit utólag, további költséggel kellett megoldani. Nem az ablakról szólt a mondata, hanem a meggondolatlanságról, a pazarlásról. 2. Erre te reagáltál, hogy helytelen azt sugallni, hogy felesleges a csere. Senki sem sugallta ezt! Inhause és a te írásod között nem volt más bejegyzés, és ő nem írt ilyet. Ezt te olvastad félre, de alaposan! A mondata alapján nem a cserét tartja feleslegesnek, hanem az átgondolatlan munkát. Leegyszerűsítve a dolgot: Ha te nem érted félre Inhause írását és nem kötsz bele olyan valamibe, amit ő nem is írt, akkor ez az egész vita el sem kezdődik! Egyébként azt sem értem, miért hoztad bele a fák genetikáját??? Annak semmi köze sincs ahhoz, amire reagáltál! Arra válaszul írtad, amikor valaki a fa kitermelése és a faanyag beépítése között eltelt igen rövid időt reklamálta. Egyébként szerintem (és a hozzászólások alapján mások szerint is) ez egy lényeges eltérés a régi és a mai fafelhasználás között, ami okozhat különbséget a régi és a mai faanyagok élettartama között. Ezt az véleményt nem támadtad, csak éppen teljesen felesleges dolgot (genetika) próbáltál behozni (talán az írást nevetségessé próbáltad tenni?). De befejezhetnénk már végre ezt a teljesen értelmetlen vitát??? Tényeket, vagyis konkrét felmérés alapján meghatározott számadatokat arról, hogy a világon valaha elkészített fa nyílászárók átlagosan hány évig voltak használhatók gyártási évekre, fafajtára, feldolgozási folyamatra, utókezelésre lebontva senki sem fog tudni bemutatni. Anélkül pedig mindenki csak a saját tapasztalatára, véleményére, hitbeli meggyőződésére tud támaszkodni. Abban pedig senkinek sincs igaza, illetve mindenkinek igaza van.
Így van. 1cm-nél kisebb légrés kell ahhoz, hogy ne legyen automatikus cirkuláció.
Nem állítom, hogy a luc elrohad. De azoknak a kis léceknek a méretváltozására kíváncsi lennék. Teknősödött-e, repedt-e, meg ilyesmi. Ami egy nyílászárónál nem működik. (Mondjuk a réteg-ragasztás ezt hivatott meggátolni).
Idézet: Azt látom hogy olvastad, de azt is látom, hogy nem érted. Erre mit írjak? Már leírtam egyszer. „miért hoztad bele a fák genetikáját?”
"Népszerűségének csúcsán Charlie Chaplin jelentkezett egy Charlie Chaplin-hasonmás versenyre, San Franciscóban. Meglepő módon 20. helyen végzett!"
Teljes mértékben igazad van. 35 éve szereltem be a házamba a műanyag ablakokat, de még nem festettem le őket. Nem is cseréltem.
Sziasztok!
Ha valaki egy kicsit belelát, csak úgy morbid kíváncsiságból kérdezném, egy 850.000. magos processzort hogyan programoznak fel? Már hogy 850.000 másodperc az kb 1 hét, ha 1 sec/proc... no, meg a meghajtás (ha párhuzamosan megy)... J.
Processzort nem programoznak, hanem programot futtatnak rajta. Másként működnek, mint a mikrokontrollerek.
Jó, igazad van (terveztem procit), valamiért pár 10 éve a uC-re áll rá az agyam... Azért a 128GB RAM-ot feltölteni sem semmi, mennyi buffer kellhet, mire a wafer másik oldalára elér a jel, újra Karácsony lesz
Rosszul közelíted meg. A programok azért vannak, hogy saját magukat szaporítsák. Lásd nyomtató. A titkárnők gyöngye úgy 60 éve mit össze számolgatná, mennyi idő alatt gépelte le az alig írni tudó gyerek azt a mesekönyvet....
Ez jó eséllyel egy "koprocesszor", szóval gyanúsan valamilyen masszívan párhuzamos számításokat futtat, amit egy (több) CPU szór ki neki. Ugyanazt a kódot futtatja rengeteg adaton, vagy néhány különböző kódot néhány hatalmas adathalmazon. Van olyan nvidia VGA, amiben van 5000 (ötezer) mag, ahhoz képest a 850e már nem akkora ugrás. Kb. hasonló feladatokat is végezhet szerintem - nyilván nem arra gondolok, hogy Pistike "gémel" rajta...
200 éves épületből bontottunk fa nyílászárókat. Tökéletesen zárnak, el is vitték beépítésre. Lehet méregetni a centit. Mindegyik technológiának van előnye-hátránya. Én csak a saját tapasztalataimat mondtam el. Szüleim házában 50 éve ugyanazok a fa nyílászárók vannak, kifogástalan állapotban és műanyag redőnyök , amik szintén 50 évesek. A műanyag bemattult, de még ép. Igaz, nem mai műanyagok.
Hogyan programozzák fel? Pazarlóan. A programozók munkája a szűk keresztmetszet. Kezd érni a mesterséges intelligencia kora. Mi éppen ezért igyekszünk már programozómentes, feladat-orientált rendszereket fejleszteni. De ebbe már beleszól az etika is. Igaz a nagy gyártók magasról tesznek erre a részére (például önjáró, önvezető autók és felelősség kérdése). Ekkora számítási teljesítményt akor lehetne jól kihasználni, ha vagy nagyon stabil és kikezdhetetlen alapokra épülne és iszonyat programozói munka lenne benne - de mint tudjuk a programozó az élet császára nem a szorgalomé... Vagy olyan algoritmusokat kell létrehozni, ami helyettük dolgozik. A dolog természetéből fakadóan én úgy látom a lustaság fog győzni. Ahogy eddig is. Majd lesz A.I. fejlesztőkészlet.
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2020
|
Bejelentkezés
Hirdetés |