Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Érdekességek
Ami a lényegesebb folyton fizetni is kell, nem ugy mint régen egyszer megvetted és azzal el volt intézve. Ma rendszeresen le akarnak gombolni rolad nem kevéske vagyont....
Én sem az MS Worddal kezdtem. Ha jol emlékszem volt valami chipword vagy valami hasonlo nevü SW, aminek az volt a legnagyobb elönye, hogy bármilyen karaktert vagy figurát is tudtál magadnak rajzolni. Akkoriban volt egy belsö kiadványom ( 3 évet élt meg) annak minden bekezdését egy ilyen rajzolt karakterrel kezdték. Azt hiszem az is valami DOS verzio volt. Azután megjelent egy másik DOS verzios hazai szövegszerkesztö, annak az elektromos formáját már a hivatalok is ismerték és már tudtunk ilyen modon dolgozni (floppyre mentett szövegeket el lehetett küldeni, jo pár évvel az e-mail megjelenése elött..).
Lehet kapni "normális" office licenszt is, nem csak előfizetésest. Hosszabb távon az az olcsóbb.
Már amikor lehet. Egy öreg barátomnak akartam a mult héten venni (az uj laptophoz) - azt mondták a boltban, hogy már nincs csak a bérelt 365-s verzio. Tovább nem firtattam, igy feltelepitettem az open officet.
Én a diplomamunkámat ChiWriter-ben írtam. Azóta sem tudom, hogyan kell(ett) kiejteni, mert hallottam "csí-rájter" - "khí-rájter" - "kháj-ráter" néven is... (DOS 3.5 alatt, mert akkor az volt a legújabb... )
Ez volt az csak már nem emlékeztem pontosan a nevére.
A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2020
Ügyes: UFO diorama.
Tegnap volt egy film a TV-ben hadihajókról.
A történet szerint, az amerikaiak elhatározták, hogy csinálnak egy lopakodó hajót a lopakodó repülőgép elvei alapján. Meg is csinálták, nagy titokban. Majd a film szerint, amikor kivitték próbaútra, meglepődve tapasztalták, hogy a tengerészeti radarokon (ahol a hullámzás miatt állandó villódzás van), a hajó tényleg nem látszik, de a helyén egy nagy fekete folt terpeszedik. Azóta készültek hasonlók, de nem lett egy nagy sikertörténet.
Motor (újra)tekercselés itt és ott...nagy a választóvonal, de...kicsit olyan érzésem van, hogy nem jó ez így teljesen. Mint amikor kicserélik a régi nem tökéletesen záró ablakokat újakra, majd apró réseket építenek a keretbe jó pénzért, hogy tudjon szellőzni. Nagyon szép üzem, biztosan hatékonyabb, precízebb..mondjuk azért manapság is vannak megbízhatósági problémák a komolyabb gyártóknál is. De irdatlan mennyiségű anyag, alkatrész, elektronika, motor, hatalmas elektromos fogyasztás, kevés, de szükséges kézi munkaerő. Akik mondjuk a régi vicc szerint inkább: a disznókat naponta háromszor megetetni, a gombokhoz nem nyúlkálni! morálban kell dolgozniuk. Közben meg nehéz alacsonyan tartani a munkanélküliséget.
Valahogyan csak az tűnik ki, hogy a gyártó pénzembereinek csak az emberi tényező emberi oldalával van gondjuk, ezeket akarják teljesen kiszűrni, munkakedv, ügyesség, betegség, emberi szükségletek, pihenőidő, kikapcsolódás, monotonitás, stb... Nem azért élünk, hogy dolgozzunk, hanem azért dolgozunk, hogy éljünk...
Szerintem itt kevered a szezonokat a fazonokkal. Az egyik egy tömeggyártás, a másik egy újratekercselés, de ezt zárójelben meg is jegyzed.
Mit vársz egy tömeggyártástól? Ezek nem jótékonysági szervezetek hanem profitorientált cégek. A vevő elvárja az olcsóbb berendezést, ennek kielégítésére jöttek létre ezek az üzemek. És igen, a gépek nem nyavajognak, nem kell kimenniük pisilni és sokkal kevesebbet is hibáznak. A régi ablakok hőszigetelése sokkal rosszabb mint az újaké, cserébe még a függöny is mozgott előttük kissé szeles időben. Nálunk is ki lettek cserélve a régi nyílászázók korszerűekre. Az első olyan télen, amikor már a csere megtörtént, vertük a fejünket a falba, hogy nem előbb csináltattuk meg. Azt sugallni hogy jók a régi nyílászárók, felesleges cserélni, nem is tudom, kicsit fura. A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2020
Igen, kicseréled a nyílászárókat "korszerűre", aztán jön a penészedés, meg a megfulladás.
Jártam közös képviselő okj -s iskolába (barátaim szerint diplomás házmester vagyok), ott mondta az építész tanár, hogy annyira jól zártak az új nemtomhány cellás műa nyílászárók, hogy ki kellett fúrni hogy legyen valami szellőzés. Ha megnézed a keretet, vannak rajta olyan hosszúkás lyukak. Azt is mondta még, hogy megnézné hogy fognak 100 év múlva muzsikálni, mert a fa nyílászárók között nem ritka a 100 éves darab, amik jól is zárnak a mai napig.
Láttam én nem kevés 20 éves fa nyílászárókat, amelyek még tüzifának is ócskák. A régi ajtók és ablakok többnyire se nem szigetelnek, se nem zárnak rendesen. Pár jól sikerült darabbal lehet példálózni de valljuk be, nem ez a jellemző. Ha azok a fa ajtók/ablakok olyan jól zárnának, ott is jönne a penész és a fulladozás.
Igen, mert használati útmutatót nem adnak hozzá, s a jónép nem tudja önmagától, hogy bizony kellene szellőztetni, van-e rajta résszellőző funkció, vagy éppen gázos helyiségbe automata szellőztetős ablakot kellene tennie. Megfelelő használat mellett a penészedés és a megfulladás olyan események, amiket csak hírből hallasz.
A fa nyílászárók pedig csak akkor bírják ennyi ideig, ha folyamatosan ápolva vannak. Ha napos oldalon van és nincs évente lekezelve, akkor menthetetlenül szétrohad előbb, vagy utóbb...
Ha már hajó... (vagy mi?)Bővebben: Link
Az öreg nyilászárók nem olyan fából készültek, amelyiken pár hónapja még madárfészek volt. A ma a fatelepen kapható gerendákból nem tudnál olyan házat építeni, ami többszáz évig stabilan áll.
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2020
Viszont lehet (még) látni vidéken olyan parasztházakat, amik homlokzatán ott virít az építés éve, pl. 1889, és még eredetiek az ajtók, ablakok. Az pedig nem ma volt.
A dédapám házát pár éve bontották el, épült helyére puccos erkélyes háromszintes "családi ház". Az is igaz, manapság a hamar gyorsan dívik, olyan fából készítik a "fa" nyílászárókat, amin pár hónapja még a rigó fütyült, azt aztán lehet mű öregbíteni, biztos vetemedni fog. Az is biztos a zárás sem lesz 100%, de nem is kapott mellette senki szénmonoxid mérgezést, pedig a sparheltben égett a tűz éjjel is.
Gondolod, hogy a fák genetikája annyit változott az utóbbi 100 - 200 évben, hogy a maiak már semmire sem jók? Nem? Akkor miben más egy mai fenyőgerenda mint egy 100 évvel ezelőtti?
Ha nincs gondozva, elkorhad mindegyik. Ha nincs jól kiszárítva, megvetemedik mindegyik. A hanyagságot és a tartósságot ne mossuk már össze. Szárítókamráról hallottál már? Abban a szú is elpusztul, növelve a fa élettartamát.
Most láttam videót "Érdekességek Amerikában" címmel, és ott mondták, és mutatták is, hogy Floridában betiltották a gyufaszál házak építését (a hurikánok miatt). Az új épületeket betonnak tűnő falazó blokkokból lehet kizárólag építeni. Az ablaküvegek is speciális kivitelűek.
Mint már leírtam, vannak pozitív példák is, de nem jellemző, ebből hiba lenne általánosítani és erősíteni a "Régen minden jobb volt!" közhelyt. Voltam több régi parasztházban, nem egy helyen olyan ablakok büszkélkedtek, amelyeket szinte a függönyök tartottak a helyükön. Ha olyan jók lennének, nem cserélné le őket senki, kevesen ellenségük a saját pénzüknek.
Velence városa igen sok vörösfenyő cölöpön nyugszik. Lehet, hogy süllyed, de lehet hogy a vízszint emelkedik, lehet mindkettő.
Amit nem tartanak karban, az tönkre is megy. Ez nagy igazság. De ha meggondolod, hogy a régi budapesti favázas villamosok mennyi ideig bírták, a mostaniak nem biztos, hogy lesznek 100 évesek.
Már csak arra vagyok kíváncsi, ha ennyire jók a régi nyílászárók, miért cserélik le?
Vannak ma már spéci gyártástechnikájú fából készült ablakok, rétegelt ragasztott nem vetemedik idővel. Sokan ilyenre cserélik, pedig jóval drágább mint a műanyag. A régi fa ablakok gyártástechnikája olyan amilyen volt, sok volt a pontatlan hézagos, vetemedős.
Ez világos de itt a régi ablakokról, ajtókról volt szó.
Nem a fák genetikája változott, hanem a feldolgozásuk. A fa, amíg a saját nedveinek maradésa menne van, változik a formája. Egy kis zuhany nem oldja meg, csak az idő. 5,,,10 évig fetrengett a fa az erdőbe, mire a fűrésztelepre került. Van egy városka, szó szerint városka, ahol még középkori házak is előfordulnak. Stein an Rein. A vára is nagyon öreg. idétlen vastag gerendái vannak és annyira régi, hogy termeinek nincs ajtaja, ablaka. Galériáinak nincs korlátja.
Idézet: „Gondolod, hogy a fák genetikája annyit változott az utóbbi 100 - 200 évben, hogy a maiak már semmire sem jók? Nem? Akkor miben más egy mai fenyőgerenda mint egy 100 évvel ezelőtti?” Nem a fák változtak, hanem az emberek hozzáállása... Régen kivágták a fát, bevitték a telepre, hagyták jól kiszáradni, majd évekkel később feldolgozták gerendának, deszkának, bárminek. Mivel volt ideje vetemedni ( = "feszültség-mentesedni"), ezért feldolgozás után már nem tette. Ma nincs arra hely, hogy évekig tárolják a fát. Nem fekhet benne a cég pénze a "pihentetett" fában. És bizonyára vannak remek megoldások a fa gyors szárítása érdekében, de az sosem lesz ugyanaz, mintha a maga természetes folyamata szerint száradna.
A kérdésre még mindig nem kaptam választ, csak tereléseket: ha ennyire jók a régi nyílászárók, miért cserélik le?
Mert azok nem illeszkednek pontosan a keretbe, és igy nem zárnak tökéletesen ( ujkoruktol). Söt voltak esetek, amikor a fürdöszoba (stb) ablakot kicserélték modernre, akkor elaludt a gáz a konvertorban mert nem kapott elég levegöt. Ekkor jelentek meg az uj ablakok, amiken volt egy kis nyilás, hogy jusson be elég levegö. Nálunk is a régi lakásba, vagy 30éve ilyent szereltek be. Ma már nem kell az uj készülékekhez.
Egy részére tudom a választ. Mert a szomszéd is kicserélte. Nevetségesnek tűnik a válasz, pedig teljesen komolyan mondom, és így is van. Az embereket nagyon viszi a "csordahatás". Ha mások azt csinálják, akkor én is azt akarom, akármiről legyen szó.
Többi nyílászáró meg vagy tönkrement, vagy jobb szigetelést akarnak.
Persze, hogy divat is meg sok az eröszakos propaganda. ( környezetvédelem, energiasporolás). Nemrégen egy nagyvárosban csodálkoztam, hogy mit müveltek. Valoszinüleg a müemlékvédelem nem engedte meg az ablakcserét ( jo magas nagy ablakok). Igy azokat csak ujrafestették belül meg az ablaknyilást U alakban befalazták és abba a belsö falba rakták az uj ablakokat. Voltam bent is az épületben ( hivatalok), szörnyen néztek azok a galambducok amik ma belognak a falbol ( az eredeti ablakok duplák voltak a külsöszárny kifelé nyilt a belsö meg befelé igy a belsö fal jo 30cm-t benyul a helységbe).
Nem látok bele mások gondolataiba... Én még sosem cserélt(ett)em ablakot, tehát nem tudom.
Bizonyára azon is sok múlik, hogy mennyire foglalkoztak vele az évek során. A különbség az lehet, hogy a régi faablakok jók lehettek akár 100 évig is, míg az újabb fa ablakok esetleg csak 10-20 évig. Viszont épp pár hete cseréltem le a kerítést. 4 éve vettük a házat, és az ideköltözésünkkor csak lefestettem, hogy legalább a festék összetartsa, amíg ki tudom cserélni. A cégnél, ahol vettük a léceket többféle fa közül lehetett választani (akác, bükk, fenyő, borovi-fenyő, stb...), eltérő árakkal és eltérő várható élettartammal (ami természetesen megfelelő karbantartás mellett értendő). Tehát a kezelésen kívül a fa fajtája is fontos lehet. Miért cserélik le a régi nyílászárókat? Talán azokat kellett lecserélni, amik gyengébb minőségű fából készültek. Máshol meg nem kellett, csak a hozzá nem értő tulajdonos látta, hogy mindenki cseréli a faablakokat, hát ő is. A cég meg örült, hogy eladhatott még egy garnitúra műanyag ablakot - ki ő, hogy megmondja a kuncsaftnak, hogy felesleges a csere? Egy jó pár éve a házak eladásához kell energetikai bizonyítvány. Annak a kiállításakor is pl. figyelembe veszik, hogy az ablakok fakeretesek két üveggel, vagy 3-4-5 üveges, vákuumozott, műanyagkeretesek. A tulajdonos meg csak azt látja, hogy a műanyagkeretes ablakok esetében jobb besorolást kapott volna a ház... De a "miért"-et akkor is fel lehet tenni, amikor valaki 2 évente cseréli a mobilját, 4 évente a kocsiját, 5 évente a munkahelyét, 10 évente a feleségét... Miközben az "új" egyáltalán nem jobb annyival, mint amennyibe a csere kerül neki (nem is beszélve a Föld ökoszisztémájáról). A miértre gyakran nincs válasz, vagy túlságosan sok is van... Ha tényleg érdekel erre a válasz, akkor azokat kérdezd, akik lecserélték! |
Bejelentkezés
Hirdetés |