Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok! Tisztelettel kérdezném van egy kis philips zsebrádiom meg zavarodott elkezdett recsegni nem lehet érteni a hangokat uj elemeket raktam bele ugfy sem jó?
Hello! A Philips-eknek olyan gyenge volt a nyákja, hogy sokszor elszakadt még akkor is ha a rádió csak hanyatt esett az asztalon. Meg kell nézni a végtranyókat nem szakadtak-e ki. AC187-188 vagy valami ilyesmi szokott lenni benne. (Mondjuk nem írtad a rádió típusát..)
Szia! Az eredeti kérdésem az volt, hogy a fürdőszobai tükör keretében levő 12 V 10W-os AC-s táppal is meghajthatom-e a kb. 1 m-es LED sort (kb. 200 mA, 2,4W), amit eredetileg a 2 db halogén izzó táplálására szereltek bele? Nem tudom, hogy van-e benne feszültség és/vagy áram korlátozó. EIK!
Csak gyors egyenirányító diódákból épített hídegyenirányítóval érdemes próbálkozni, különben villogni fog.
Egyszerűbb egy 12V adaptert használni.
Ha a kis kapcsolóüzemű halogén tápról van szó, az lehet nem fog elindulni sem, mert 20-30%-os terhelés szükséges a működéséhez. Ha 50Hz-s sima trafós, akkor egy greatz híd egy kondi és működni fog.
Sajnos a próba nem sikerült, a motorvezérlő elektronikából nem jön ki a +5V ,így a Hall-szenzorok nem müködnek.
Ahogy nézem, egyre jobban visznek be az erdőbe.
Milyen erdőbe? Halogén táp
Tápegység halogén lámpához 12V/60W/50hz "Elektronikus transzformátor halogén (12 Voltos váltóáramú) lámpákhoz. LED modulok üzemeltetésére nem alkalmas! Trafó 12 voltos halogén világításhoz, pl. G4, MR16 GU5.3, GY6.35 kisfeszültségű 12V halogén izzók üzemeltetéséhez akár álmennyezeti spot világítás kialakításához, akár egyedi lámpatest elkészítéséhez is használható. Teljesítmény tényezője: 0,97-0,99 Ház maximálisan megengedett hőmérséklete: 80-85°C Zárlatvédelemmel ellátott biztonsági transzformátor Minimális terhelés: 20 Watt" Ha ilyen van neki az nem fog működni 20W terhelés alatt. Ha sima 50HZ-s trafós, arra tesz egy greatzet és örül.
Miért nem használsz ilyen jelfogót.
Ez működik a kis mágnesre is, nem kell neki semmilyen táp. Csak az érintkezőit kell bekötni, és kész. Az előnye, hogy nagyon érzékeny, könnyen kapcsol már egy pici mágnesre is. Viszont nagyobb a HALL-nál. Én mindenhol ilyet használok ahol HALL kellene (de persze ez lassúbb a HALL-nál). A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2020
Az ilyen relével csak az a baj, hogy véges az élettartama. A kapcsolt áramtól függően néhány százezer-egymillió kapcsolást bír. Ha ez egy motorban lenne, elég gyorsan összejönne a milliós kapcsolási szám. Én már megtapasztaltam ezt. Nem motorban használtam, csak egy átfolyásmérő impulzusai kapcsolgatták (nem is gyorsan, kb. másodpercenként egyszer), hónapok alatt tönkrement.
A másik, hogy tudna-e olyan gyorsan kapcsolni, ahogy a motor forog (fordulatonként sokszor kell kapcsolnia, sok pólus van)? Motorba szerintem a hall elemet kell használni. Nyilván egy gépnél, ahol kevés kapcsolás kell, kis árammal, lehet a reed relét (reed patront) használni.
Nekem doboz hozzászólásaiból és fényképeiből úgy tűnik, hogy a vezérlővel is gond lehet, az nem ad tápfeszültséget a hall szenzoroknak. Minden bizonnyal mással is van/volt gond, nem csak a szenzorokkal, hiába is váltja ki reed csövekkel.
Idézet: „hogy tudna-e olyan gyorsan kapcsolni, ahogy a motor forog” Igen, ez igaz. Erre írtam hogy lassúbb a HALL-nál. Ha az érintkezőkön néhány mA van akkor sem hosszú életű?
Igen egyenlőre a vezérlőt vizsgálom meg,hátha megtalálom a hibát,ami miatt nincs meg a +5V.
Ezt nem ismerem, de ha egy IC van benne, nem biztos hogy érdemes vele küzdeni.
Segitséget kérnék!
Van egy 3 fordulatu szellőzőventillátorunk.Kis fordulaton el sem indult,csak besegitéssel-kézzel,közepesen nyögvenyelősen megy,teljes fordulaton kifogástalan.Szétszedtem,amit lehet megtisztitottam,csapágyak nem szorulnak,a 1.5 µF 230V kondenzátor nem melegszik.Tisztitás után szépen indult minden fordulaton.Egy nap után ismét ugyanaz a hiba,kis fordulaton nem indul,ha elindul-kézzel,nem is pörög fel.A teljesitményfelvétel is minden fokozatban több,mint eredetileg,olyan 8 W al,tehát maxon 38W helyett 46W.Mi lehet a hiba okozója? Köszönöm előre is segítségeteket! Tomi
Kis olaj a csapágyaknak. Egy ideig jó lesz de nem sokáig, a kopást nem lehet javítani olajjal.
Köszönöm,akkor mégis csapágy lesz.Én inkább vmi elektromos hibára gondoltam.Akkor megpróbálom a csapágycserét,nagyon sajnálnám ezt az UFESA ventillátort,már több mint 13 éves.Köszönöm mégegyszer!
Ha siklócsapágy van benne (nagy valószínűséggel igen), akkor kb. reménytelen.
Régebben találtam a Hamlin relékre élettartam táblázatot, most már nem találok (2013-ban a Hamlint megvette a Littelfuse ).
Itt van egy másik gyártó reed kapcsolóira vonatkozó adatlap. Ebből is látszik, hogy az élettartam a kapcsolt áramtól kevésbé és a kapcsolt feszültségtől jobban függ. De alapvetően minél kisebb feszültséget, és minél kisebb áramot kell kapcsolni, az élettartam annál nagyobb. Ez a gyártó kis áramokra, kis feszültségekre elég nagy (százmilliós-milliárdos) kapcsolási élettartamot ad. A Hamlin relékre emlékeim szerint sokkal kisebb számokat adtak meg 10-100 mA áramokra is.
Nem ismerem ezt, de az IMI-k életét, a (sikló) csapágy tengelyirányú (kissé) összepréselésével, évekkel meghosszabbítottuk.
Akkor amire én használom ezeket, ott időtálló lesz.
Havonta átlagosan max. 1000 kapcsolás, mert van hogy negyed évig nem kell. (pl. tekercselő) Ha 1.000.000 kapcsolással számolok, ez több mint 80 év. Lehet hogy kiszolgál engem ?
Szevasztok,
persze hogy kiszolgál... Viszont a BLDC mociknál a mágneses tér pólus detektálása fontos, amire az átlagos reed nem képes, és a mérete is túl nagy...
Sziasztok!
Nem számítok kezdőnek, a kérdésem mégis ilyen lenne: Adott egy átfolyós (kb. 1500W) villanybojler, amit pillanatkapcsolóval szeretnék vezérelni. Azaz, mosogatás elött bekapcsolom egy nyomógombbal, és a kör addig marad zárva, amíg a termosztát meg nem szakítja. A bojlerbe nem piszkálunk bele (persze ez lenne a legegyszerübb), csak a dugója elé lehet valamit bekötni. Megoldhatnám AVR-el és nem-szigetelt segédtáppal (kondi+ellenállás+graetz+elko), de minél egyszerübben, minél kevesebb alkatrésszel akarom megépíteni. Áramvàltó trafó (1:1000), vagy max. 1W-os (kb. 20mΩ) ellenállás jöhet! 5V-os AC relé + ellenállás nem jó, az ellenállás túl sokat fütene el...
Öntartós relé, tekercse sorosan a bojlerrel.
Nyomógombra meghúz (ha a termosztát szerint is kell fúteni), amikor a termosztát kikapcsol, akkor elejt...
Azon a tekercsen 6.5A fog folyni. Hol kapni ilyen relét? ùgy látom, nem is annyira egyszerü a dolog.
A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2020
Hello! én a lehető egyszerűbben oldanám meg. Szerzel egy KR11-es 230VAC relét. Szét lehet szedni. Letekered, kiszámolod hány Ampermenet szükséges a behúzásához. Ezt áttekered a 6A-ra. Így ha sorba van a kontaktus és a tekercs, akkor ha kézzel benyomod a relét (ez lesz a nyomógomb) úgy marad. Ha kikapcsol a termosztát, elejt és szintén úgy marad. Nem kell külön tápfesz és nem fogyaszt..
|
Bejelentkezés
Hirdetés |