Fórum témák
» Több friss téma |
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Úgy értem ezt a Szentendre környékét, hogy Pest megye, és a szomszédos megyék. De ha nagyon nincs, akkor messzebb is szóba jöhet.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2020
Tiszteletem!
Van egy EO 201 szkópom, aminek a vízszintes eltérítéssel van gondja. a pozíció állító potit hiába tekerem, ennél csak kisebbre tudom húzni a vonalat. Kérdésem, hogy merre induljak a hibakereséssel? Német gépkönyvem van hozzá, de sajnos németül nem tudok, így az alapján nem mentem sokra. Jópár elkót kimértem benne, mindegyik jó, sőt van ami 47µF ra 70µF-ot mértem... A segítséget előre is köszönöm!
Szia!
A beírásod és a kép alapján nem egyértelmű, hogy csak a pozíció a rossz, vagy a vízszintes eltérítés is kicsi. Keresd meg a vízszintes végfokot a rajzban, ha van a doksiban és a pozíció álltásnak talán van még belül is egy trimmere. Az egyik tranyó beállítása biztos meg van csúszva a másikhoz képest..., hasonlítsd össze ( nem ismerem a belét..). A vízszintes méret pedig a tápfesztől is függ, elég-e vagy a fűrész amplitúdója, nagysága megfelelő-e. A német szöveget azért nagyjából le lehet fordítani, csak ezekre a részekre koncentrálj. A fényt vedd vissza kicsit és a fókuszt is állítsd be.. A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2020
Tipp. A vízszintes erősítő egyik fele nem megy. Táphiba, vagy az erősítőben hiba, esetleg ezen belül a végfokozata hiba.
Ha jól sejtem, aa gépkönyv 9. oldalán X-verstarker résznél van a vízszintes végfok. Ez a rajzon a jobb alsó sarok lesz. Ha jól látom, van néhány helyen beírva feszültség, ezek gondolom a sasszihoz képest vannak megadva. Holnap ezeket átmérem. Ha XY módba állítom, akkor sem tudom a bal széléhez közelebb vinni a jelet, ebből úgy gondolom, hogy akkor nem a fűrészjel lesz a probléma, hanem inkább valami tápfesz. Holnap délután mérek, és hátha van valami eltérés a rajzon levő szintekhez képest.
Végülis első lépcsőben a sasszihoz képest mérd először a 2 kollektort, mennyire tudnak mászkálni egymáshoz képest a poti forgatáskor..
Lehet, hogy a T2023 kollektora megy a T2022 kollektorfesz alá vagy fölé normál esetben. A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2020
Idézet: „sőt van ami 47µF ra 70µF-ot mértem...” Ez sem tűnik túl egészségesnek.
Miért nem? Simán voltak ilyen tág tűrésű elkók, rendszerint a + tűrés mindig nagyobb volt, mint a -. Még +100% tűrésű is létezett. Rendszerint bajt nem okoz, főleg, ha táp szűrő.
Nem csak elkók. Most vettem 600 db. 10 nF kerámiakondit, mennyiség kb. 90%-a +60-80% -os értékű. Dobhatom el, nem néztem a tűrést, erre nem gondoltam, hogy itt is van ilyen.
Üdv! Méregettem. Eredményeim a következőek.
A T2022 kollektorán szépen megjelenik a fűrészjel, a pozíció tekerésével pedig csökken az amplitúdója, az MP7 ponton ami a bázisra is megy, végig ott a fűrészjel. A t2023 kollektorán érdemben semmi nem jön ki akárhova tekerem a potit -1 és +2 volt között változik, a bázisán pedig a poti föggvényében -1 és 5V közötti DC fesz van, a Poti "teteje" 5V-on van, ergo az jól működik. Akkor jól sejtem, hogy a T2023 lesz a ludas? A két 12K ellenállás ami az elétrítőtekercs kivezetései és a 8 pont közt vannak azok nem szakadtak.
Szia!
Ha jól értem, a T2023 kollektoron csak olyan kicsi a fesz, VAGY csak annyit változik? A kapcsrajz szerint 60 voltot kell mérni. Ha ez közel sincs meg, akkor cserés lesz.. Ott ne keress fűrészt, ott csak a potinak kell a dc szintet változtatni, pl. +/- 15-20 voltot. Lemezek vannak, nem tekercsek. A 8-as pont az 6-os.. A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2020
Ott a sasszihoz képest csak annyi van, sajnos nincs differenciál mérőfejem, így máshova nem igen tudtam a testet tenni. A dc változik, de csak -1 +5V között, de a poti tápja is 5V, úgy gondolom akkor az rendben lesz. Valóban lemez, nem tudom honnan ugrott be a tekercs, hiszen még a rajzon is néztem hogy melyik két lemez van hova kötve... Mi lehet a helyettesítője a ennek a kt604b nek ami viszonylag beszerezhető?
Talán BF257-258-259, ha a csillagosokat látok a képen.. ( na, ezt nem is tudom, hol láttam..?)
Van kép ezekről? A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2020
Megtaláltam az adatlapját, amennyit kivettem a ciril betűkből akkor a BF259 az jó helyette, bár az csak 0,5W amíg az eredeti 3W lenne?
A 259 jó helyette és tuti nem 0.5 wattos... az elírás.
Ptot 5 W. A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2020
Köszönöm a segítséget, egyelőre még nem találom semelyik oldal (hestore, lomex) keresőjében, de beszerzem, és remélem megoldódik a probléma.
Biztos találsz valahol..
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2020
Esetleg BF458 is jó lehet, nagyobb teljesítményű. Orosz szkóp -10Mhz- végtranzisztornak tökéletes volt. Ajánlatos párban cserélni.
A BF259 több féle változatban is készül(t):
Motorola TO92 (TO226AA) tokkal Ptot=1.5W New Jersey Semiconductor TO39 tokkal Ptot= 5W ST Micronics TO39 tokkal Ptot= 5W SEME Lab TO39 tokka Ptot=0.8W Az utóbbihoz hasonló kapható a HQ Video -ban MEV TO39 tokka Ptot=0.8W kapható a HR Elektronika boltjában Multicom Pro TO39 tokkal Ptot 5W az FDH -nál.
Köszönöm, közben az Árwillben is találtam.
Volt annó valami BF2xx, amiről még azt sem volt egyszerű kitalálni, hogy FET, vagy bipoláris tranzisztor.
Internet kora előtt ebből (is) nagy anyázások voltak.
BF245 jFet. A, B és C verzióban, és nem mindenhova volt mindegyik jó. És nagy kérdés volt, éppen melyiket lehetett kapni a boltban.
Nem rá (BF244/245) gondoltam, a kis szines pöttyeivel.
Például a BF256 szivatásban ma is szinte verhetetlen.
Azt meg már meg sem merem emliteni, hogy a HE Store szerint "egysarkú".
Kicseréltem a tranzisztort, sajnos a jelenség továbbra is ugyanez.
A kivett tranzisztort vizsgáltad jó-e?
A jelenség egy dolog - mérd újra a T2023-gnd feszültséget.
Ha ugyanúgy max pár volt, vedd ki a tranzisztort és - ellenőrizd le a kollektor HELYÉN a feszültséget, felugrik-e a 6-os pont értékére ( 80 volt kb. ); - a csik elhúzódik-e totál a másik oldalra; - tegyél átmenetileg 12...22 kohm közötti ellenállásokat a c-e pontok közé és megy -e közép felé a csík. A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2020
110 V, nem 80..
65V környékére megy fel és a pötty az ernyő másik felére ugrik. 20K val kb a 2/3-ádra megy, viszont nem volan, hanem csak pötty. A kivett tranyó mérve dióda tesztelő állásban jónak tűnik.
Ha jól volt bekötve, akkor érdekes..- B-E, B-C átmenetek megvannak ezek szerint, mint dióda....
Az előző mérésed szerint totál kinyit... Rakd vissza a tranzisztort, aztán - mérd, a bázis feszültséggel ( R1 poti csúszka ) együtt mozog -e az emitter fesz; - ha a B-E elektródokat rövidrezárod egy csipesszel, átugrik-e a "pötty" ( Uc-e = 110 V )) ? |
Bejelentkezés
Hirdetés |