Fórum témák
» Több friss téma |
A szimulátorban nagyon szépen mutat, de valóságban. Elsősorban az elkészítésnél lévő hibákra gondolok.
Az aktív elemek nagyjelű tűrésén jelen esetben nem csak a venni kívánt jel számít bele, hanem minden olyan jel ami az antenna talppontján megjelenik. Minél rosszabb az aktív elem nagyjelű tűrése annál valószínűbben jelennek meg fals jelek az alkatrészen, amit a vevőben mi csak zajként érzékelünk.
Ha ezen fals jelek nagysága meghaladja a venni kívánt - nekünk értékes - jel nagyságát, akkor az eltűnik a zajban, a vétel meghiúsul. Régebben az antennát követően hangolt sávszűrőket alkalmaztak a fals jelek eltüntetésére, azonban ma már a rengeteg nagyteljesítményű jelforrás (FM adók, közép- és rövidhullámú több 100kW-os műsorszórók), vagy a szobában lévő WIFI, Bluetooth jelek kiszűrhetetlenek ezen módszerrel. Szerencsére ma már könnyen hozzáférhetőek a megfelelő alkatelemek, melyek magas IP értékkel rendelkeznek. Az ne602 és társai sajnos nem ezek közé tartozik. Azaz nagy jel az lesz, csak nem az amit mi szeretnénk.
Most már értem miért alkalmaznak, kristályokból kialakított létraszűrőt a DBM után.
Az már a DBM -en nem segít. Az IP3 a DBM nagyjelű tulajdonságait jellemzi, a szűrőt a DBM elé kell tenni, hogy idegen nagy jelek ne tudjanak keverő eszközre jutni. A bemeneti szűrő hiányában a nagy bemeneti jelek is létrehozzák a maguk keverési termékeit, amik aztán a hasznos vételi sávba esnek. Ezekkel a jelekkel a továbbiakban nem lehet mit kezdeni.
Kétféle szelektivitás létezik, az ún. távolszelektivitás (ide tartozik a tükör szelektivitás is), ami az előbb említett venni kívánt sávon kívüli jelek elnyomását jelenti, a másik a közelszelektivitás, ami a venni kívánt sávon belüli, de nem a hasznos jelhez tartozó jelek elnyomását jelenti. Ezen segít a "létraszűrő". Ez a szűrő határozza meg végsősoron az egész vevő sávszélességét, és ezzel együtt az érzékenységét is. A keskenyebb sávszélesség kevesebb zajt is jelent, ami a jel/zaj viszonyt növeli. Ennek a szűrőnek a feladata, hogy a végtermék (beszéd, zene, távíró) sávszélességére szűkítse le a vevőd eredő sávszélességét. Ha ennek a szűrőnek a sávszélessége nagyobb a szükségesnél, akkor ott már csak zajt enged át hasznos jel hiányában, ami rontja a jel/zaj viszonyt, és rontja a vevőd érzékenységét. Pl. beszéd esetén 3 - 4 kHz, zene esetén 10 - 15 kHz, távíró esetén pár száz Hz. A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2020
Idézet: „Szerencsére ma már könnyen hozzáférhetőek a megfelelő alkatelemek, melyek magas IP értékkel rendelkeznek.” Melyek ezek?
1.
+10-20- 30 dBm meghajtást kérő DBM (local osc oldalon) . 2. Gyors analóg (digitalis) váltó kapcsoló áramkörök (FST.... /74CBT3253/ HC4066 ...stb).
Üdv!
Tudja valaki hogy ml r-1251/v készülékben az E81H cső helyére miért tehettek ECC82-t? Ez valami variálás, vagy nem volt jobb? Nem is értem, a két cső azért más kissé..... Mellékelem a kapcsolást
Én már sokszor találkoztam olyannal, hogy próbálkoztak alkatrészek cserélgetésével javitani dolgokat...
Tiéd? Bekapcsoltad már? Úgy egyébént működik? Ha nem a tiéd, és már volt bekapcsolva és próbálgatva, akkor a "szent kapcsolót" körbetekerve mit mutatnak az egyes csövek?
Üdv, igen egyébként jó csak ez a típus érzékenyebb kellene legyen, a szent kapcsoló szerint rendben vannak a csövek.
Pontosan melyik cső helyett van ECC82?
Mert ugye van benne EH81 is, meg ECH81 is. V3 és V5. De semmiképpen, semmiféle kombinációban nem cserélgethetők egymással. Nekem valami nem teljesen kerek a történetben...
E81H ahogy írtam, v3, valószínű át lehet alakítva, ma belekukkantok majd.
Idézet: „valószínű át lehet alakítva” Én is úgy gondolom, hogy amit leirtál, az ebben a formájában biztosan nem lehet igaz. Vigyázzál rá, más a fél tökét odaadná érte.
Van aki meg csak köpköd hogy ezer éves, felejtsem el .... Mit értettél az alatt hogy ebben a formában nem lehet igaz? Cső kiteker, ecc82 van az e81h feliratuban, és fűt is stb, bele nézek mit mókoltak....
Levettem az alját, mellékelek egy linket első körben nem látom hogy bele nyúltak volna, minden forrasztás gyárinak tűnik, balról jobbra a második cső foglalat.
Bővebben: Link
Nem rossz A nálam tesztelt 1250-ből hiányzik a dobváltó alatt lévő ECC-82, s a kvarc. Ezen meglepődtem, de üvöltenek rajta az állomások, így is minden sávon. Felette az 1251 már harmatgyenge, pedig abban minden cső benne van.
Na megyek pakolni.
A ft8-as digimóddal kapcsolatban lenne egy kérdésem!
A wsjtx spektumablakában látom a sávokat,(adások) látszólag ugyanúgy néznek ki, mint amikor van vétel, de nem vesz semmit, vagy nagyon keveset. Az óra programmal szinkronizálva van, és a adások is benne vannak az időkeretekben. A sávok nem hajlottak, tehát az oszcillátorom is rendben van. -Nem tudom mi a helyzet a 77 / 75 bit problémával. Régebben (wsjtx1.9 verzió) 75 bites volt egy ft8 adás, 2.0 ? után már 77 bit. A program készítője az új 77 bites verziót erőlteti, és ezért az új (pl 2.1 wsjt) csak a 77 bitest veszi. Ez az inkompatibilitás is oka lehet a vétel hiányának. Van e olyan megoldás, hogy a régi és az új ft8-at is dekódoljuk?? -Nem jó a túl erős, vagy túl gyenge hangkártyabemeneti jel. -Az is gond, ha a vevőbe az antennáról erős jel jut, és ez torzítást okoz. -Nyilván nem jó a zaj sem, keletkezzen bármilyen forrásból. Idézet: „Van aki meg csak köpköd hogy ezer éves, felejtsem el” Akkor cseréld ki benne benne az összes kondenzátort, mert ők jobban tudják. Idézet: „Cső kiteker, ecc82 van az e81h feliratuban,” Ha már "kitekerted" a csövet, már mindegy... A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2020
Szőrszálhasogatás megy ám Kupak leteker, cső kivesz...
Akkor fogalmazok másként.
A fénykép, a linkelt rajz és a hiba leirása számomra nem áll össze. Gyulának van igaza: Idézet: „Na megyek pakolni” Valamilyen szinten én is Gyula vagyok, tehát: Idézet: „Megyek nyúlpaprikást fözni.” De mindkét "Gyulának" van ilyen működő rádiója. Legyen neked is, mert nem sok van már.
Valaki tud segíteni, hogy mi ft8 vétel legfőbb akadályai?
(Két hozzászólás, előtt írtam)
Közben aludtam a dologra, és megcsináltam a házi feladatot.
Tehát be lehet csavarni az EH81 helyére az ECC82-t, és rettenetesen nagy baj nem történik. De mivel az első keverő fokozatról beszélünk, süket lesz (már az is csoda hogy szól) mint az állat. Tehát ha: - Az internetre hallgatsz akkor cseréld ki az összes kondenzátort. - Ha rám, akkor vegyél bele EH81-et a börzén (de nem értek hozzá). Múltkor volt a rádióban egy orvossal riport. Megfontolandó amit mondott: Ha mindenki arra használná a testnyilásait amire való, nekünk sokkal kevesebb dolgunk lenne.
Cseréltem, olyankor a V4 (ecc82) ami mellette van nem fűtött, illetve az eh81 sem, azóta visszatettem az eredeti állapotába minden baja van, alig van sávzaj, belső ref kvarc sem hallható, megy szakihoz
Idézet: „azóta visszatettem az eredeti állapotába minden baja van” Hinnye. Idézet: „megy szakihoz” Hozzám ne, mert nem értek hozzá.
Köszönöm, azóta megvan az egész kézikönyv, alkatrészjegyzék stb, csak a sötétség nem múlik el a fejemben mi ez a variálás a vevőkben, rajz szerint mi kell bele, a cső mellé mit írnak, a valóságban mit tesznek bele...
Tudjuk, meg nem tudom hogy innen van-e a forrás (ugyanott lévő gyűrődések a szkennelésen azért beszédesek):
Idézet: „A RÁDIÓTECHNIKA ÉVKÖNYVE 2008 A készülék kapcsolási rajzai innen tölthetők le: 3. ábra, 5. ábra, 7. ábra” Valamint linkelte is már Sanyesz5. A baj szerintem nem a rajz hiányában keresendő.
Az ML1251 egy nagyon jó kis rádió, sok van amatőrkézen, de sajnos a rádióamatőrök közt is elég sok kókler van, tehát a szakszerűtlen belejavítás sajnos mindennapos probléma.
Tudom, ez nem vigasz, hiszen te vagy a szenvedő alany, de nézd a jó oldalát, semmilyen beszerezhetelen alkatrész nincs benne.Elektroncsövek is beszerezhetők. Ha nem hangolták szét a rádiót, akkor jó eséllyel javítható.
Szia!
Szerintem is valamit nagyon félrenézel. A két csőnek teljesen más a bekötése a fűtésen kívül. A Mechlabort ismerve, nem módosítottak a gyártáson. Délután kibontom a sajátomat, megnézem mi hol van. Nekem is van kis gondom a készülékkel, a sáv végén érzéketlen. Ezt a hibát az összes dobváltó állásnál csinálja. Remélem csak a oscillátor cső gyengélkedik. Üdv: Gábor A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2020
|
Bejelentkezés
Hirdetés |