Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Nem robban az olyan könnyen. Legfeljebb teljes rövidzárban, de a 15 Ω korlátozza az áramot.
Ha nem bízol benne (amúgy lehet 15 Ω), kösd 24 v-ra, és mérj feszültséget; oda-vissza.
Sziasztok!
12V-os LED-szalagos problémában kérném segítségetek: adott 20m LED szalag, 120db LED/m... Spec. szerint 600mA/m. 2 felé szedtem, 2x10m-t szertnék meghajtani, tehát 2x12V/6A -al, fényerőszabival. Van 2db 12V/10A-es gyári tápom, direkt LED-szalaghoz + egy fényerőszabályzós ki/be kapcsoló kütyüm, ami 12V-ról csak 8A-t tud kezelni max, a dobozán lévő spec. szerint. Kérdés: hogyan oldjam meg, hogy erről az egy dobozkáról a 2x10m-t tudjak vezérelni? A dobozkában lévő panelt fotóztam, a mosFET, ami a végén van 40N03P (N-csatornás, Id=40A (folyamatos), RdsOn=17mOHM). A vezérlőjét lecsiszolták. Valahogy nem lehetne párhuzamosítani a kimenetet úgy, hogy +1 hasonló mosFET-et kötök a vezérlő kimenetére? Komplett más megoldás is érdekel, pl. építeni egy önálló, szintén mosFET-es meghajtót, amit a dobozka kimenete vezérel, a LED szalaggal párhuzamosan kötve? +1db dobozkát azért nem veszek (ami amúgy kemény 2.700Ft), mert rádiós távirányítós és minden dobozka saját frekin fogadja a távvezérlő jelét. elég gány megoldás lenne, ha 2db távirányítóval kéne felkapcsolnom a szobában a világítást.... Sajnos mosFET-ekben nem vagyok jártas... Előre is köszönök minden ötletet!
Szerintem meg lehet oldani a páthuzamosítást, nem is bonyolult. Egy külön panelen helyezz el egyetlen FET-et (ez a típus sem rossz, de pl. az IRL3803 6 mOhm!), és a gate-jét hajtsd meg 330-470 ohmon át az U4 7. lábáról. Az gyaníthatóan egy PICxxxx (8. láb a negatív táp). Feltételezem, hogy a tápfesze 5V (1. láb). A kimenet tartósan 25 mA-t bír, úgyhogy a 2 FET meghajtásával impulzusüzemben nem lesz gondja. A két 12V-os táp negatívját a FET-ek source-ánál kösd össze masszívan, a legrövidebb úton. Remélem, érthetően írtam le...
Ja, és tegyél be az új FETnek is G-S ellenállást, 4,7 - 10 kOhm értékben. A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2020
Véletlenszerű ki/bekapcsolgatást szeretnék nagyságrendileg 10mp időközönként, nagyságrendileg 1mp kitöltéssel.
Három csatornán: - X és Y ventillátor, - valamint a lézer. Ventillátorok és a lézer (most még nem, de azzá fog vállni) is 12V-os táplálású, mint a PLC amit ki kellene váltani... Jelenleg diódákkal összekapuzott villogó LED-ekben gondolkozom, egyszerűbb ötlete van-e valakinek? A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2020
Sziasztok!
Egy 4 bites bináris számlálót szeretnék csinálni JK tárolókból. A kérdésem az lenne, hogy hová kell kötni a Preset és Clear lábakat, mert nekem egyszerűen sehogyan sem akar léptetni. Előre is köszi a segítséget!
Bíztam benne. Rászolgált a bizalomra. 110/127/220 primer, 3-20 voltig mindenféle szekunder.
És most alkoholista filccel jól ráírom a mért értékeket.
Valamilyen nyolclábú kontroller, Random függvény vagy lebegtetett bemeneten elvégzett ADC.
Természetesen kontroller nélkül, az lemaradt a listáról.
De a legjobb, ha megnézel egy JK flip flop adatlapját.
Van két igazság táblázat. Az egyik a Preset, és Clear lábak állapotát, a másik a JK lábak hatását mutatja. Az első táblázatban láthatod, hogy csak akkor számol a Flip flop, ha mindkét láb L állapotú., ezért hogy billegjen, földre kell kötni. A JK -t összekötve H, azaz tápra. ekkor fog normálisan működni. Ha egyiket sem kötöd sehova, vagy működik, vagy nem, bizonytalan.
Elnézést, nem tudtam, hogy perverz kedvedben vagy. Clocked 8-bit random pattern generator.
Első fokozata teljesen jól működik. Volt a Rádiótechnikában is publikálva.
Zener dióda adott áramnál fellépő zaja. Kis szinten sok jel, nagy szinten már kevés jel van.
Ennek erősítés utáni komparálási szintjével és osztóval kb. 10 sec, monostabillal 1 sec talán beállíthatók az idők.
Köszönöm, sikerült .
Még egy kérdésem lenne. A CD4020-nak mekkora a max. kimeneti áramerőssége? Sajnos az adatlapján nem találtam és nem tudok rajta rendesen eligazodni.
Hello! Rossz a kérdés! Mint minden CMOS IC-nek ennek is az a feladata, hogy másik CMOS áramköröket hajtson meg. Nem egy meghajtó áramkör ez.
Egyébként pedig az adatlapján ot van, mi várható el tőle. Output Hi/Output Low (IOL/IOH) paraméterként. ami megmutatja, hogy különböző tápfeszültség mellett megmutatja, mekkora árammal terhelhető, hogy a szabványos jelszinteket produkálja még.
Szia!
Értem, köszönöm. Arra lettem volna kíváncsi hogy meg tudna -e hajtani a kimenete egy ledet. Vagy ha egy tranzisztor bázisára kapcsolom akkor mekkora áramerősséget engedhetek meg neki. Nem hiszem hogy FET-et rakhatnék a kimenetre, mert csak 5V-ról szeretném működtetni. Vagy igen?
Egy ilyen kimentet "túllehet terhelni", amennyiben nem használjuk a kimentet közben más CMOS bemenet meghajtására is. Közvetlen nem illik rövidrezárni vagy egy tranyó bázisát rákötni. de 3..5mA-ig lehet terhelni a kimentét.
Rendben. Nem szeretném túlterhelni így most fetet keresgélek ami szóba jöhet. Minden kimenettel egy ledet szeretnék meghajtani. Ennek már 3-4V körüli Gate -nél elegendő lenne a Drain árama. 15-20mA kellene csak. Szerinted ez így jó lehet? 2N700?
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2020
Lenne még egy olyan kérdésem, hogy a logikai szintillesztést hogy szokás kulturáltan megoldani?
Van egy áramköröm amiben egy PIC szolgáltatja a kimenő jelet. A PIC-nek a tápfeszültsége 3.3V, feltételezem, hogy a kimenő feszültsége sem lehet nagyobb, amit viszont egy bináris számlálóhoz kapcsolnék mint órajelet. Ennek pedig 5V tápfeszültséget kellene adni, hogy a kimenetein is közel 5V legyen. Ezzel FET-eket hajtanék meg, amik egy-egy ledet kapcsolnának kimenetenként. Hogy lehet azt megoldani, hogy a PIC kimeneti 3.3V-ja 5V-ként jelenjen meg a számláló bemenetén (mint H szint-ként) mint impulzus?
Pedig az is ott van az adatlapon, Fig.5, 6, 7, 8 diagram, illetve a statikus jellemzők táblázatban, sink, source rovatban. Erősen függ a tápfeszültségtől.
Ennek az áramkörnek erősített (bufferelt) kimenete van, ami azt jelenti, hogy nagyobb árammal terhelhető, mint egy közönséges típus. Az adatlap sematikus ábráján is látható, hogy mindegyik kimenetén erősítő (buffer) van.
Igen, ezt nézegettem, de nem értettem pontosan. A Fig. 5 -nél pl. úgy értelmezem hogy ha 5V-os a rendszer akkor 4mA a max. kimeneti áram. Jól gondolom? ebben nem voltam biztos.
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2020
A táblázatba a minimum, a görbéken a tipikus értékek vannak megadva. Mindenesetre figyelni kell a tok összes disszipációs teljesítményére is.
Itt van pár megoldás: Logikai szintillesztések.
Hwllo! Ha a logikai IC-t a 74HCT családból választod, akkor annak bemente illeszkedni fog a 3.3V-os szinthez. Mert ez a család illeszkedik a TTL sorozathoz, aminek bemeneti H és L szintje alacsonyabb. Az adatlapon megláthatod, hogy a VIH és VIL bementi szint soraiban. (De ne a HC családot nézd, hanem az 5, oldalon!) 74HCT family
A Led-ek meghajtásához pedig használhatsz ULN2803-at is, annak terhelhetősége akár 500mA is lehet. (Persze ez már ágyúval verébre, viszont egyszerű a bekötözése..)
Mi a különbség e közt, amit most találtam, és a Skori oldalán lévők közti teljesítményszabályzók közt, és melyik a jobb? Ezen kívül hogy kell hálózati feszültséget szimulálni Tinában, és Micro-Cap-ben? Hogy kell beállítani az áramforrást?
Igazán nem tudjuk, hogy mit takar a LED fogalma, de a CMOS IC-k jelentős részének kimenete erősen áramgenerátoros jellegű a csatorna ellenállás miatt.
Azt mondanám, hogy 5V-os tápfeszültségnél direktben: - Mérnök énemet használva "szentségtörés"; - Hobbista énemet kérdezve pedig lehet, és nem megy tönkre (sem az IC, sem a LED). |
Bejelentkezés
Hirdetés |