Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   150 / 2499
(#) miklosch válasza proli007 hozzászólására (») Jún 16, 2008 /
 
Rajzot sehol sem találtam, a nyák alapján elkezdtem megrajzolni a kapcsolást, és közben megtaláltam a hibát, javítottam, és most úgy tűnik, hogy működik, már csak 2 végtranyót kell cserélnem, és elvileg működni fog mind a 4 csatorna. Amúgy igazad van, kapcsolás és mérés nélkül nem lehet segíteni, csak arra számítottam, hogy valaki találkozott már ilyen jelenséggel, és tud javaslatot adni, hogy minek nézzek utána.
(#) Sigismundo válasza Tom025 hozzászólására (») Jún 16, 2008 /
 
Köszi szepen, azt hiszem, a VF3 lesz a nyerö, szeretnem külön jaratni öket, JLH-t esetleg meg majd kesöbb, ha lesz penzem rendes tapra...
Megegyszer köszi:
üdv.:
Sigismundo
(#) powermaxi hozzászólása Jún 17, 2008 /
 
Sajnos ami most van erősítőm az az utolsókar rugja és szeretnék helyette egy másikat. Ki is nétem egyet:Reloop HA-210
Árkategóriában elég jó, nekem nem kéne sok mindenre. Még ez a teljesítményes me lenne kihasználva. Esetleg kisebb bulikat tartanék vele otthon. Mi a véleményetek róla?Bővebben: Link
(#) Müszi válasza powermaxi hozzászólására (») Jún 17, 2008 /
 
Árban ezzel jobban jársz: Bővebben: Link
Miért nem építesz egyet? Az izgalmasabb, olcsóbb, és mégiscsak TE raktad össze

üdv
(#) uli hozzászólása Jún 17, 2008 /
 
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy VF3-at. Vagyis kettőt, dual mono kivitelben ugyebár
Kérdésem, milyen hangszórókat kellene hozzá raknom?
Gondoltam egy olyat, hogy veszek majd két ovált, 3 utasat, és azt építem be dobozba. Szerintetek jó ötlet? Tudom, hogy kocsiba való...
Vagy másik lehetőség, hogy veszek 3-3 hangszórót, és építek egy 3 utas hangváltót hozzá.
És egy egy hangládába ugye ahogy azt illik, lenne a mély, a közép és a magas hangszóró. Ez az az ötlet, amit valahogy nem nagyon díjazok, anyagilag biztos többen lenne mint egy ovál. Másik. 8 vagy 4 ohmosat? és kb mekkora teljesítményűt?? Mivel a VF3 8R-15W /4R 30W ezért gondolom nem árt a kb 60-80 Wos ugye? És ugye meg fogom nézni, mekkora az a bizonyos W/m/dB érték is
Egy teljesen más kérdés!
VAnnak az úgynevezett 100 avyg 110 Vos hangrendszerek. Ezek hogyan működnek?? Hogy bír el egy hangzóró 110 Vot???
Válaszaitokat előre is kössz: Uli
(#) Peti_85 válasza uli hozzászólására (») Jún 17, 2008 /
 
Szia! Én csak részben válaszolnék az egyik kérdésedre... Szerintem nem kell feltétlenül 3-3 hangszóró. 2-2 is bőven elég: egy mély és egy magas, vagy egy mély-közép és egy magas, és még mindig elegánsabb mint egyetlen egy auto hangszóró egy dobozban... Jah és a hangváltó is kihagyható ha nem akarsz vér-profi rendszert összerakni, persze szebb megoldás, ha van.
Mindezek persze az én véleményeim

Üdv
(#) szamóca válasza uli hozzászólására (») Jún 17, 2008 /
 
Szépen sorban.
1,[/quote]veszek majd két ovált, 3 utasat, és azt építem be dobozba.
Idézet:

A kocsiba való ovál un. free air h.szóró. Magyarul, tömören, jókora dobozba kellene raknod, minnél nagyobb volumen annál jobb. (értelmes határok közt persze )
2”
veszek 3-3 hangszórót, és építek egy 3 utas hangváltót hozzá
Idézet:

Ez bizony nem kis feladat, és az anyagi részt is jól látod. :yes:
3,”
8 vagy 4 Ωosat? és kb mekkora teljesítményűt??
Idézet:

Ez a fet végfok jobban tolerálja a 8 Ohm-ot, mint a 4-et.
a teljesítmény pedig min PkiX2 (3) főleg ha hangszinszabályozod.
4,”
Hogy bír el egy hangzóró 110 Vot?[quote]
Úgy hogy a h.szóró előtt van egy transzformátor (reduktor) ami a megfelelő jelszintre, és impedanciára csökkenti a hálózati 100V-ot
(#) uli válasza szamóca hozzászólására (») Jún 17, 2008 /
 
Köszönöm mindkettőtöknek a választ!
Akkor még töröm a fejem egy darabig
Puli
(#) hapro hozzászólása Jún 18, 2008 /
 
sziasztok!

B5 végfok...

A cikkben olvastam ezt:
"Az erősítő meghajtása:

Az erősítő bemeneti impedanciája (1 kHz) kb. 40 kohm. Ha szabványos 47 kohm-os bemeneti impedanciát szeretnénk, akkor a bemeneti 47 kohm-os ellenállást 56 kohm-ra kell növelni! Ennél nagyobbat nem is ajánlok a bemenet lezárására. Ha kisebb bemeneti ellenállást szeretnénk, akkor azt szintén ennek a 47 kohm-os ellenállásnak a csökkentésével tehetjük meg. Az erősítő bemeneti érzékenysége 600mVeff jel 20Hz-20kHz-en. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb jelforrás (CD-lejátszó, tuner, stb.) kimeneti jele elég a teljes kivezérléséhez, tehát nem szükséges külön előerősítő használata. Ilyenkor elég egy jó minőségű 2x10 kohm - 50 kohm-os sztereó, logaritmikus potenciométer és egy bemenetválasztó kapcsoló is elé. Ekkor a bemeneten található 470 pf-os kondenzátort ne ültessük be, a 2,7 kohm-os ellenállást egy átkötéssel helyettesítsük. A 2,7 kohm/470 pF-os aluláteresztő szűrőt a potméter elé tegyük, mert a potméter kimeneti ellenállása (ami középállásban a legnagyobb, ha a bemenete lezárást "lát") alacsonyabb frekvenciára letolja a szűrőtag töréspontját és így a magas hangok nem kívánt levágását okozza. "

Ezt valaki magyarázza el nekem hogy ez miről szól, mert nem értem.
Gyakorlatilag, ha beültetem az alktrészeket, akkor csak előfokkal lesz jó a freki átvitel, és ha nem építem be azt a két alkatrészt, hanem a poti elé teszem, akkor meg előfok nélkül is jó lesz az átvitel?
(#) Imi65 válasza hapro hozzászólására (») Jún 18, 2008 /
 
Szia!
Az a lényege a dolognak, hogy az erősítő bemenetén (valahol) rajta kell lennie egy olyan alul áteresztő RC tagnak, ami a túl gyors jeleket megfogja az erősítő előtt. Ez akkor dolgozik jól, ha az említett arányok (2,7k-470p) vannak beépítve. Ha pl. egy 50 k-s poti közép hangerőn áll, akkor fele lesz a legnagyobb ellenállás, ami sorba kapcsolódik a 2,7k-val, és elrontja az arányokat, vagyis a megnövekedett ellenállás miatt lejjebb kerül a töréspont, olyannyira, hogy a hangfrekis sáv felső felét "lekaszálja". Márpedig ezt kisebb hangerőn amúgy is gyengébben halljuk. (Nagyobb hangerőn - persze - újra beáll az arány, mert egyre kisebb a "felső ellenállása" a potinak.) Ezért kéri a tervező, hogy ne a poti után legyen ez az alul áteresztő szűrő, hanem előtte.
(#) proli007 válasza Imi65 hozzászólására (») Jún 18, 2008 /
 
Tegyük hozzá még,
hogy ha a poti elé van kötve a szűrő, akkor az előtte lévő meghajtó fokozat (CD..) kimeneti impedanciája alacsony és ez kapcsolódik sorba a 2,7kohm-al. Így annak értékét, csak kis mértékben növeli, így a frekvencia átvitel a magas tartományban nem sérül.

üdv! proli007
(#) hapro válasza proli007 hozzászólására (») Jún 19, 2008 /
 
Így már étem.

A gyakorlatban ez mennyit jelent? Tényleg hallhatóan levágja a magas hangokat, vagy cask műszerrel mutatható ki?
Ugyanez marad a helyzet akkor is ha két poti van sorba kötve? Egy a végfokon, és egy a bemenetválasztón, ami külön egységként szolgál.

vagy gyakorlatilag vagy csak előfokkal és előfok elé kötött potival lehet jó ez a rendszer vagy csak a poti elé kötött ellenállás kondival?

köszi

Zoli
(#) proli007 válasza hapro hozzászólására (») Jún 19, 2008 /
 
Idézet:
„Így már étem.”


Ezek szerint mégsem.
Egy RC (alul, vagy felüláteresztő) szűrő -3db-es pontja: f = 1/(2*Pi*R*C) 1/(2*3,14*2,7e3*470e-12)=125kHz
Ha egy poti van az áramkörben és utána van a szűrő, akkor mivel a meghajtónak kicsi a belsőellenállása, a poti középállásában van a legrosszabb helyzet. (Ilyenkor a poti alsó és felső fele gyakorlatilag párhozamosan van kötve, tekintve hogy a tetejére csatlakozik a CD kis meghajtó ellenállásával.) Ha a poti 10kohm középállásban az ellenállása 2,5kohm. Ez kapcsolódik sorba a 2,7kohm-al.
Így f=1/(2*Pi*(R+Poti)*C) 1/(2*3,14*(2,7e3+2,5e3)*470e3) =65kHz
De még így sincsen tragédia, mert én 48kHz-re szoktam tervezni az ilyen szűrőt. Egyébként azt is figyelembe kell venni, hogy milyen hosszú árnyékolt kábeleket használsz és hol. Mert a normál hangfrekis átnyékolt kapacitása, 100...300pF/méter.

Nos mérni azért szoktunk, mert ott korrekt adatok jönnek ki. Míg füllel összehasonlítva is meghallod ha a felső határfreki csökken, de nehéz összehasonlítani. Részben a jelforrás milyensége, részben hogyan kapcsolgatod át. Addigra elfelejted az előző hangképet. Ha a szűrő határfrekije a végfok sávszélességén túl van, nem is hallod. Legfeljebb azt, hogy a hangképben nem stimmel velemi. Ugyan is a szűrő, azért szükséges, hogy a gyors felfutású jelek ne kerüljenek az erősítő bemenetére amit az úgysem tud már lekezelni. (meg esetleg valamelyik rádióadó jele)

De sokat csevegünk, nem beszélve, hogy Imi már megírta, csak figyelmesen kell olvasni. Remélem, most már tényleg igaz, hogy érted.

Hátha vizuális alkat vagy, készítettemnéhány szimulációt is.

üdv! proli007

Ha két poti van sorba, azt majd te kiszámolod.
(#) pali_2006 hozzászólása Jún 19, 2008 /
 
Hello mindenkinek . Csináltam egy 40 wattos mono erősítőt az 5.1-emhez csak van vele egy kis bajj .
Egy 40wattos hangszoro van rá kötve ami 4 ohm-os.
Fél hangerőnél nem bir többet mert akkor az egyen írányító ell kezd melegedni és akkor az erősítő is ell kezd torzítani.
Amugy TDA2030 végfok kell bele + két teljesítmény tranzisztor BD 249
BD 250
kell bele.
A segítségeteket előre is várom . Kössz mindenkinek
(#) DJ Szabcsa válasza pali_2006 hozzászólására (») Jún 19, 2008 /
 
Szerintem cseréld le a graetz hidat min egy 6 amperesre.A tápod mekkora?
(#) pali_2006 válasza DJ Szabcsa hozzászólására (») Jún 19, 2008 /
 
eggyen írányítva 16 volt plusz minuszba.
vagyis kettös tápegység.
Már háromszor cseréltem benne egyre erősebbeket tettem bele.
(#) DJ Szabcsa válasza pali_2006 hozzászólására (») Jún 19, 2008 /
 
A wattokra gondoltam.Ha 2x40 wattos az erősítőd akkor annak minimum egy 150wattos toroid trafó kell.A graetz szerintem legyen minimum 6 amper.Annál nagyobb biztos hogy nem kell egy 40 wattos erősítőnek.
(#) pali_2006 válasza DJ Szabcsa hozzászólására (») Jún 19, 2008 /
 
kössz a segítséget.
(#) Kovidivi válasza pali_2006 hozzászólására (») Jún 19, 2008 /
 
40 wattos erősítőre én min.100Wattos hangszórót tennék... A táp teljesítménye mekkora (minimum 65VA-nek kellene lennie/csatorna)?
(#) pali_2006 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 19, 2008 /
 
kb 70/80 között van
(#) DJ Szabcsa válasza pali_2006 hozzászólására (») Jún 19, 2008 /
 
Akkor azért torzít magas hangerőn.Kevés teljesítmény megy be,de sokat akarsz kivenni és nem bírja a trafó és az egész betorzít.Ez a trafó egy oldalnak lenne elég.Vagy kell bellőle mégegy a másik oldalnak vagy egy új trafó.
(#) szilva válasza DJ Szabcsa hozzászólására (») Jún 19, 2008 /
 
Mintha monó végfokról lett volna szó korábban. Az a megfogalmazás viszont nekem nem sokat mond, hogy "fél hangerőnél" kezd el torzítani. Talán tisztázni kellene, mit várnánk el a kapcsolástól, és mit teljesít. Meg lehet, hogy a rajzot is jó lenne látni, bár nagyjából el tudom képzelni, milyen erősítőről van szó.
(#) Mikrosilver hozzászólása Jún 23, 2008 /
 
Heló szeretnék az autómba egy erősitőt mejre egy mélyládát szeretnék kötni.A rádió tipusa mnc external és van külön mély kimenete nos kinéztem egy erősitőt
itt http://www.hestore.hu/termek_10021467.html
50 watos a mély ládám szerintetek jó lenne hozzá ez az erősitő?
(#) Kovidivi válasza Mikrosilver hozzászólására (») Jún 23, 2008 /
 
Az 50wattos mélyládádhoz egy 30wattos erősítő bőven elég lenne. Amit meg kinéztél IC-t, az B-osztályban 20wattot tud max (csatolom) tehát annyit, mint egy mai átlagos fejegység. Szerintem elég neki. Esetleg vehetsz egy olyan autós erősítőt, ami tényleg 70wattos, de azt sem fogo tudni jobban feltekerni, csak max. 30-40wattig... Viszont lesz tartaléka a dinamikai csúcsokhoz.
(#) Mikrosilver hozzászólása Jún 23, 2008 /
 
Köszi a választ esetleg tudnál ajánlani egy erősitőt ami
jól megmozgatja a 50 watos ládámat és árban is igy alakulna? mono is jó köszi
(#) Kovidivi válasza Mikrosilver hozzászólására (») Jún 23, 2008 /
 
12 voltról kapcs. üzemű táp nélkül nem tudsz kivenni 20wattnál többet 4 ohmon (és 2ohmon 35-40wattnál többet). Ehhez erősítő IC van rengeteg. TDA1562, TDA1514, TDA7376B (Ez 2ohmon is hajtható, sőt! párhuzamosítva az IC két kimenetét, 1ohmon is hajtható ,így max. 60-80wattod lesz 12voltról.)
(#) Kovidivi válasza Doncso hozzászólására (») Jún 23, 2008 /
 
(#) daewoo18 hozzászólása Jún 27, 2008 /
 
Üdv.

Ezt az erősítőt szeretném megcsinálni:
http://www.hobbyelektronika.info.hu/tartalom/kapcsolasirajzok/hangt...BD.jpg
Azzal a kérdéssel fordulok hozzátok hogy a BD 250 helyére 2SA1492 , a BD 249 helyére pedig 2SC3856 tranzisztort teszek. Namost hogy van ezen a kapcsoláson ezeknek a tranzisztoroknak a bekötése?
(#) roland9 hozzászólása Jún 29, 2008 /
 
Sziasztok!

azt szeretném megkérdezni hogy ebben a kapcsolásban a végtranyókon kívül nem kell más tranyót a hütőbordára rakni h termikussan csatolva legyenek a végfokkal?

köszi
Roland
(#) pesta19920809 hozzászólása Jún 29, 2008 /
 
25+25 W-os sztereo erösitö hibrid technikával két erösitö modul ezt szeretném épiteni csak milyen alkatrészek kellenek? nyák lapom van
végfok kéne ,ic-k
a könyv cime amibe van ez
:s.wirsum-gyakorlati elektronika
a hangszorok:8 ohm mind2 az egyik 120-150 W a másik : 2 va ezt nem tom h mit jelent
Következő: »»   150 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem