Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Örülök az eddigi eredményeknek.
A koppanásgátló áramkört a doksi 18. oldalán találod, a QK01-QK05 tranzisztorok alkotják. Ezen tranzisztorok üzemi feszültségéből szám szerint kilenc van feltüntetve. Ellenőrizd őket!
A QK03 collectoran 45.2V a 0.1V helyett illetve a QK02 38.8V a 49.1 helyett.
Tobbi feszultseg kozelit a megadottakhoz. Plusz eleg hianyos a nyak: CK05,CK01,DK01,DK02 sincs bekontve. Forrasztast nem latni a masik oldalan a nyaknak. A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2020
Pedig ezen szepen latszanak:
Lehet az átalakítás miatt tér el a feszültség. A meghajtók IC-k mellett találtam még egy C705 1 µF kondit, nem ártana cserélni.
Oke,viszont ez gyari vagy takolas lehet?
Nem erdemes potolnom a ket diodat es a ket kondit?
A gyártók szoktak ilyet bevetni, feltételezhető működött így is hibátlanul a készülék.
Késleltetés gyanánt a driver-ek tápját kapcsolja be. Az RK10-en követheted a feszültség változását. Nézd meg egybe esik e a pattanó hanggal!
A bekapcsolas pillanataban nincs merheto feszultseg az ellenallason viszont ahogy pattan a sugarzo ugy meg is jelenik rajta 150 mV.
Az 1µF-os kondit meg nem volt idom cserelni.
Az RK10 ellenállás a a QK02 kollektorához kapcsolódik ahol 38,8 V-ot mértél korábban. Kérlek ellenőrizd ezt a mérést!
A valosagban az emitterhez van forrasztva.
A kollektornal levo ellenallas a DK02 re van forrasztva es a forrasztasi oldalon (zold) atkotve es a 3.kepen lathato R711-re van kotve a barna vezetekkel.
Kulfoldi forumokon is rakerestem az erositore es ugyanezek az atkotesek jellemzoek
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2020
Válasszunk más taktikát! Az uPC1270 2-es láb a driver előerősítőjének pozitív tápja. A doksi szerint ennek késleltetett kapcsolásával éri el az áramkör a bekapcsolási tranziens csillapítását.
Az lenne a feladatod, hogy lekövesd a 2-es lábak hová futnak be a koppanásgátlóba. Ezen a vonalon, ha találsz elektrolit kondenzátort az valószínűleg része a csillapításnak és mérőeszköz hiányában érdemes kicserélned.
Latszolag a kesleltetes mukodik,mert az RK10-es ellenallason 3-4 masodperc utan tudtam csak merni a feszultsegesest.
Most olvasom a leirasban,hogy 10 masodperc utan kell a nyugalmi aramot merni. Jol gondolom,hogy hamar kapja a tapot az uPC1270? A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2020
Az időzítés teljesen rendben. Felteszem csak felfutás gyors, ezért keresünk kondit, ami eredetileg a CK05 lett volna.
Estét!
Lapozgattam az LM4780 doksiját, 4 ohmos végfokot keresve. Régebben csináltattam kínában nyákot az első kapcsolási rajz szerint, és ahogy elkezdtem nézegetni a két rajzot, sok hasonlóság van benne. Létezhet, hogy az általam csináltatott kétcsatornás panelt fel tudom használni párhuzamos kapcsolás szerint is?
Csak es kizarolag az RK10 es ellenallason keresztul.
Úgy látom az átalakítás miatt az uPC1270 3-as, MUTE lába használatban van. Ott fedezted fel az átkötést R711 helyén. Az hogyan kapcsolódik a némító áramkörhöz? A képekről nehéz visszakeresnem.
Ha a képen mellékelt erősítő IC-nek a +-VL pontjára 22V helyett 30-at kap, attól lehet baja?
8,2 V-ot stabilizál belőle, egy ellenállás és egy zéner segítségével. Nagyobb előtét ellenállással tudod korrigálni a nagyobb feszültséget (kb. 6,2-6,8 kR). Van még a rajzon egy kondenzátor is, aminek ellenőrizni érdemes a feszültségtűrését, ki kell bírja a nagyobb feszültséget.
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2020
Köszönöm a választ, de ez nem így működik. Az IC-ben van egy áramkör ami akkor kapcsol nagyobb feszültségre ha nagyobb teljesítmény kell. Engem az érdekelne hogy azt az egységet zavarná a 22V helyett a 30V ?
Igen, már látom, hogy az alapfeszültség is eljut az IC-be. Nem tudom elviseli-e a magasabb feszültséget.
(Csak megjegyzem, ha elő van írva valamekkora feszültség, akkor miért kellene azt kikerülni? Sokkal kevesebb bonyodalmat ígér, ha betartod az értékeket.)
A válasz nagyon egyszerű. Jelenleg szimmetrikus tápom ilyen feszültséggel van, és az érdekelt volna kipróbálhatom ezzel, vagy nem.
Szia.
A 3-as labak a DK02-es “helyen” bekotott ellenallason keresztul a QK02 kollektoraba futnak. Viszont a forrasztasi oldalon van egy a labainal szigetelt ellenallas is amelyet korabban fotoztam. Szinten a Q703/3 -rol indul vagy fut be es megy a Q704/9-10 labra.
Szia!
Ez egy "G" osztályú erősítő, aminek a végtranzisztoraira kivezérléstől függően hol az LV, hol a HV kapcsolódik ahogy ezt te is látod. Ha a LV és a HV is ugyanarra a tápsínre kerül, akkor csökken a hatásfok, mivel "AB osztályban fog üzemelni. Tisztán 2X30V nem árt neki, nyugodtan tákötheted. Arról nem írtál hogy a HV-t mekkora feszültségről kívánod járatni, de a lényeg az, hogy a disszipációt ne lépd túl. A 22/45V-os táprendszer az csak egy jó választás hogy lehető legjobb legyen a hatásfok.
Kikapcsolaskor is felkuszik terheletlenul a kimeneten a DC,Egypt csatornan 25V, masikon 16V es on an all make be 16-20 mV-ra.
Ez egy "H" osztályú erősítő, melynek a kimeneti fokozata a tápfesztől függetlenül "AB" osztályban üzemel...
Végül is igen. Az osztályba sorolás (lehet hogy tévedek) a magasabb tápsínre való átkapcsolásban tér el. A "H" osztálynál azt hiszem disszipatív, ezt nevezik tracking rail izének, a "G" pedig kapcsolóüzemű, switching rail izé ha jól rémlik.
Kicsit utána néztem a biztonság kedvéért, de mintha a szakirodalomban is keveredne egymással ez a két osztály (mármint a "G" és a "H"). Eddig úgy tudtam, a "G" osztálynál egy "lágy átkapcsolás" van, tehát az "AB" osztályú végfok végtranzisztorai egy feszültségszint fölött állandó és alacsony (néhány Volt tápfesz-en) maradnak, de van ennek sönt változata is.
"H" osztálynál pedig komparátor kapcsolja magasabb tápra a végfokot, mielőtt az klippelne. Az egyik könyvben ez úgy szerepel, hogy a "G" osztály egy "B+C" osztályú, a "H" osztály pedig egy "B+D" osztályú kapcsolás... máshol meg fordítva .
Igen, ez engem is zavar. Azért nem is mertem biztosra írni. Tehát inkább úgy értem, a kérdéses STK az a kapcsolt tápsínes.
Egyszer vitáztunk egy fickóval, hogy mi értelme van ennek 100W alatti erősítőknél. Arra gondoltam, talán a fogyasztás csökkentése miatt. Mondjuk heti hét nap szól rajta a rádió halkan, majd szombaton feltekeri a hangerőt a gazdája.
Ha így kötöm be mint a képen van, akkor működik csak AB osztályban? És ha csak az egyikre VL vagy VH kötök feszültséget akkor is szólnia kell?
Ha úgy kötöd be ahogy rajzoltad, akkor "AB". Csak VL, vagy csak VH nem jó, mert a meghajtó fokozatot a VH táplálja, így az mindenképpen szükséges. Elvileg (most nem néztem) ha nincs VL, akkor az átkapcsoló tranzisztorok alapból a VH-ra kapcsolják a végtranzisztorokat, így lehet hogy úgy is működik. De ha nincs két lépcsős tápod, akkor maradj annál amit rajzoltál.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |