Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Köszi, sokat segítettél.
Mondjuk ez lehet, de öt perc csak nem gond: "ha az időrelé nem sokkal a termosztát kikapcsolása után kapcsol be. Kicsit túl fogja fűteni a lakást." Esetleg elemes táppal rendelkező idő relé nem lenne? Mert így akkor még a 230V-nak vezetéket kell húznom, vagy a kazánból lehetne vinni a tápot?
Rakhatod közvetlen a kazán mellé is (nem fél a sötétben), a termosztát vezetékei úgy is oda futnak be. Funkció alapú eszköz, nem a nappali dísze mint egy formatervezett termosztát. Ha lehet, valamilyen dobozt keríts neki, csupaszon lehetőleg ne álljon.
Köszi az infókat. Megpróbálom és esetleg kérdezek még.
Mely esetekben használnátok ezeket a zavar szűrőket? Évekig gyűjtöttem őket de soha nem láttam értelmét beszerelni.
Szia, ezek úgynevezett közös módusú fojtók (common mode chocke). A méretűkből adódóan ezek a 230V-os betáppal kell sorba kapcsolni, de léteznek hasonló fojtók adatvonalakra is, csak sokkal kisebb méretben.
Célja a mindkét vezetéket közösen jelenlevő nagyfrekvenciás zavarjelek csökkentése. Tipikusan minden készülékbe kell, ahol kapcsoló üzemű a tápegység. vagy más módon jelen van a kapcsoló üzemű FET/IGBT vezérlés, például motorvezérlés. Itt azért, hogy a készülékből a hálózatra ne kerüljön (sok) zavarjel. De fordítva is alkalmazandó. Azaz minden olyan készülék 230V-os bemenetére, amit az ilyen zavarjelektől meg akarunk védeni. Érzékeny analóg áramkörök, erősítők, stb. Általában néhány kondi társaságában szokták alkalmazni (L-N közé X kondi a be és kimeneti oldalon, L-PE és N-PE közé Y kondi a kimeneti oldalon). A legegyszerűbb persze olyan IEC csatlakozót betenni a készülék 230V-os betápjára, ami zavarszűrővel össze van építve. Abban benne lesz ez is meg hozzá a kondik is. Például: IEC filter
Habvágó készítéssel kapcsolatos beszélgetés a helyére téve.
Van pár kondim ami 3 lábas és tartalmazza a 220, 100 és 50 mikrós értékeket. Sőt a minap tekertem egy UI magból fojtó tekercset. Nincs nagy értéke de a célnak megfelelő. Amúgyis szokott lenni nálam több tagos szűrő lánc.
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2020
Programozható a termosztát? Ha igen, hány programhely van, és abból hányat használsz?
Ha még van elég szabad programhely akkor időnként megemeled a hőmérsékletet ...
Az a szűrőbe való induktivitás, az nagyfrekvenciás zavarszúrésre való, a háromlábú szúrőkondid pedig 50 - 100 Hz re. Az 50 µF az egyenirányító cső katódjára, pufferkndiként, a 100 µF -os a fojtó tekercs másik végére (ide nem jó a bemutatott ferritmagos szűrőtekercsed, ide lemezes magos fojtó kell, egyrészt a frekvencia, másrészt a szükséges nagy induktivitás miatt).
A 220 µF os pedig a kisáramú és érzékeny fokozatok tápszűrésére való, néhány kΩ -os ellenálláson keresztül. Az 50 µF, és a 100 µF közé is használhatsz ellenállást ha éppen nincs fojtód.
Sziasztok,
A hét napjai indikálására összeraktam egy 7-ig számlálót CD41017-el a nixie órámhoz. Igen ám, de be is kell tudni állítani rajta az aktuális napot. Gondoltam, hogy csinálok egy OR kaput két darab BC182-vel, az egyik bemenetére az órából éjfélkor érkező trigger a másikra egy nyomógombon keresztül a +5V és kész. De nem így lett. Erre szeretnék ötletet kérni tőletek, hogy hogyan tudnék egyszerűen léptetni. Köszönöm. A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2020
Milyen VAGY kaput raktál össze? Mi a gond vele? A bemenetek ne lebegjenek a levegőben, hanem vagy GND-t vagy tápfeszültséget kapjanak. A képen lévő +6 V ne zavarjon meg, megy az 12-ről is.
A CL láb bemenet egy diódán keresztül kapja az éjféli "trigger" jelet, katód a CL lábon. CL láb 10K ellenállással GND-re kötve, és CL láb gombbal pozitívra. A gombhoz pergésmentesítés kell.
A pontos értékét nem tudom mérni. Csak tekertem rá vagy 5 sort.
Hello! A "vagy kapu" ott van az IC-ben, csak okosan kell használni..
Hogyan lehetne megoldani, hogy egy rádió este bekapcsoljon szürkületkor, reggel mikor világosodik kikapcsoljon és napelemmel működjön?
Arra gondoltam, hogy veszek egy napelemes kültéri világítást ami ezt nagyjából tudja ugye. Mármint a töltést és a ki, be kapcsolást. No, de vajon elég-e egy rádiónak az az áram? Ez lényegében vadriasztó lenne egy nagyjából 200*200m.es területen, hogy a vadak ne zabálják le a terményt. Tehát a közepére állítanám fel a földnek. Köszönöm.
Szerintem először próbád ki kézzel kapcsolgatva, de erős kétségeim vannak a hatásosságáról, megszokják... A szomszédomban egy kisebb kutyától sem félnek a szarvasok, a kertbe járnak legelni. Ha meg vaddisznókról van szó, azok szerintem több kutyától sem félnek. A szarvas a szomszédban fényes nappal, tőlünk kb. 50 méterre nyugodtan nézelődött, meg legelt, nem zavarta a 2-3 ember.
Ettől sokkal durvább hanghatásokat is megszoknak, a környékbeli gazdák tudnának mesélni. Viszonylag olcsó, jó és gyorsan telepíthető a villanypásztor.
Porszívóhoz keresek ilyen típusú potmétert. Honnan tudok rendelni? A tengely hossz a hq-nál rövidebb.
Toldásra nem gondoltál? Egy darab akármilyen műanyagcső, vagy vitrázs, teleszkópos antenna.
Zsugorcső, ha már villanyszerelés.
Vagy fixre kötni és sziv mint állat, vagy fix ellenállással moderálni?
Svájcban petárdák szabálytalan számú és időközű durrogtatásával, vagy madárhálóval védekeznek.
Nálunk az első valószínű nem megengedett. A háló drága. Marad a hesegetés ( ). A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2020
Karbidágyúval durrogtattak nálunk, de lehet, hogy csak régen lehetett.
Szia,
Köszönöm (mert ez a rajz igazából nekem szólt)! A dióda ezek szerint nem szükséges a 4017 CL lábára?
Igen, valójában természetesen Neked szántam, nem Bakman-nak.
De a kérdést nem értem. Rajzoltam bele diódát? |
Bejelentkezés
Hirdetés |