Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3533 / 3986
(#) alac710 válasza Bakman hozzászólására (») Nov 22, 2020 /

Köszi, sokat segítettél.

Mondjuk ez lehet, de öt perc csak nem gond: "ha az időrelé nem sokkal a termosztát kikapcsolása után kapcsol be. Kicsit túl fogja fűteni a lakást."

Esetleg elemes táppal rendelkező idő relé nem lenne?
Mert így akkor még a 230V-nak vezetéket kell húznom, vagy a kazánból lehetne vinni a tápot?
(#) Bakman válasza alac710 hozzászólására (») Nov 22, 2020 /

Rakhatod közvetlen a kazán mellé is (nem fél a sötétben), a termosztát vezetékei úgy is oda futnak be. Funkció alapú eszköz, nem a nappali dísze mint egy formatervezett termosztát. Ha lehet, valamilyen dobozt keríts neki, csupaszon lehetőleg ne álljon.
(#) alac710 válasza Bakman hozzászólására (») Nov 22, 2020 /

Köszi az infókat. Megpróbálom és esetleg kérdezek még.
(#) jani1987 hozzászólása Nov 22, 2020 /

Mely esetekben használnátok ezeket a zavar szűrőket? Évekig gyűjtöttem őket de soha nem láttam értelmét beszerelni.
(#) Bakman válasza jani1987 hozzászólására (») Nov 22, 2020 /

Tápegység esetén a 230 V-os oldalon.
(#) majkimester válasza jani1987 hozzászólására (») Nov 22, 2020 /

Szia, ezek úgynevezett közös módusú fojtók (common mode chocke). A méretűkből adódóan ezek a 230V-os betáppal kell sorba kapcsolni, de léteznek hasonló fojtók adatvonalakra is, csak sokkal kisebb méretben.

Célja a mindkét vezetéket közösen jelenlevő nagyfrekvenciás zavarjelek csökkentése.
Tipikusan minden készülékbe kell, ahol kapcsoló üzemű a tápegység. vagy más módon jelen van a kapcsoló üzemű FET/IGBT vezérlés, például motorvezérlés. Itt azért, hogy a készülékből a hálózatra ne kerüljön (sok) zavarjel.

De fordítva is alkalmazandó. Azaz minden olyan készülék 230V-os bemenetére, amit az ilyen zavarjelektől meg akarunk védeni. Érzékeny analóg áramkörök, erősítők, stb.

Általában néhány kondi társaságában szokták alkalmazni (L-N közé X kondi a be és kimeneti oldalon, L-PE és N-PE közé Y kondi a kimeneti oldalon). A legegyszerűbb persze olyan IEC csatlakozót betenni a készülék 230V-os betápjára, ami zavarszűrővel össze van építve. Abban benne lesz ez is meg hozzá a kondik is. Például: IEC filter
(#) Moderátor hozzászólása Nov 23, 2020

Habvágó készítéssel kapcsolatos beszélgetés a helyére téve.
(#) jani1987 válasza majkimester hozzászólására (») Nov 23, 2020 /

Van pár kondim ami 3 lábas és tartalmazza a 220, 100 és 50 mikrós értékeket. Sőt a minap tekertem egy UI magból fojtó tekercset. Nincs nagy értéke de a célnak megfelelő. Amúgyis szokott lenni nálam több tagos szűrő lánc.
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2020
(#) Lamprologus válasza alac710 hozzászólására (») Nov 23, 2020 /

Programozható a termosztát? Ha igen, hány programhely van, és abból hányat használsz?
Ha még van elég szabad programhely akkor időnként megemeled a hőmérsékletet ...
(#) pucuka válasza jani1987 hozzászólására (») Nov 23, 2020 /

Az a szűrőbe való induktivitás, az nagyfrekvenciás zavarszúrésre való, a háromlábú szúrőkondid pedig 50 - 100 Hz re. Az 50 µF az egyenirányító cső katódjára, pufferkndiként, a 100 µF -os a fojtó tekercs másik végére (ide nem jó a bemutatott ferritmagos szűrőtekercsed, ide lemezes magos fojtó kell, egyrészt a frekvencia, másrészt a szükséges nagy induktivitás miatt).
A 220 µF os pedig a kisáramú és érzékeny fokozatok tápszűrésére való, néhány kΩ -os ellenálláson keresztül. Az 50 µF, és a 100 µF közé is használhatsz ellenállást ha éppen nincs fojtód.
(#) MrBrown hozzászólása Nov 23, 2020 /

Sziasztok,
A hét napjai indikálására összeraktam egy 7-ig számlálót CD41017-el a nixie órámhoz.
Igen ám, de be is kell tudni állítani rajta az aktuális napot.
Gondoltam, hogy csinálok egy OR kaput két darab BC182-vel, az egyik bemenetére az órából éjfélkor érkező trigger a másikra egy nyomógombon keresztül a +5V és kész.
De nem így lett.
Erre szeretnék ötletet kérni tőletek, hogy hogyan tudnék egyszerűen léptetni.
Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2020
(#) Bakman válasza MrBrown hozzászólására (») Nov 23, 2020 /

Milyen VAGY kaput raktál össze? Mi a gond vele? A bemenetek ne lebegjenek a levegőben, hanem vagy GND-t vagy tápfeszültséget kapjanak. A képen lévő +6 V ne zavarjon meg, megy az 12-ről is.

OR.jpg

(#) nagym6 válasza MrBrown hozzászólására (») Nov 23, 2020 /

A CL láb bemenet egy diódán keresztül kapja az éjféli "trigger" jelet, katód a CL lábon. CL láb 10K ellenállással GND-re kötve, és CL láb gombbal pozitívra. A gombhoz pergésmentesítés kell.
(#) jani1987 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 23, 2020 /

A pontos értékét nem tudom mérni. Csak tekertem rá vagy 5 sort.
(#) proli007 válasza Bakman hozzászólására (») Nov 24, 2020 /

Hello! A "vagy kapu" ott van az IC-ben, csak okosan kell használni..
(#) Kolti0 hozzászólása Nov 24, 2020 /

Hogyan lehetne megoldani, hogy egy rádió este bekapcsoljon szürkületkor, reggel mikor világosodik kikapcsoljon és napelemmel működjön?
Arra gondoltam, hogy veszek egy napelemes kültéri világítást ami ezt nagyjából tudja ugye. Mármint a töltést és a ki, be kapcsolást. No, de vajon elég-e egy rádiónak az az áram?

Ez lényegében vadriasztó lenne egy nagyjából 200*200m.es területen, hogy a vadak ne zabálják le a terményt. Tehát a közepére állítanám fel a földnek.

Köszönöm.
(#) kendre256 válasza Kolti0 hozzászólására (») Nov 24, 2020 /

Szerintem először próbád ki kézzel kapcsolgatva, de erős kétségeim vannak a hatásosságáról, megszokják... A szomszédomban egy kisebb kutyától sem félnek a szarvasok, a kertbe járnak legelni. Ha meg vaddisznókról van szó, azok szerintem több kutyától sem félnek. A szarvas a szomszédban fényes nappal, tőlünk kb. 50 méterre nyugodtan nézelődött, meg legelt, nem zavarta a 2-3 ember.
(#) Bakman válasza Kolti0 hozzászólására (») Nov 24, 2020 /

Ettől sokkal durvább hanghatásokat is megszoknak, a környékbeli gazdák tudnának mesélni. Viszonylag olcsó, jó és gyorsan telepíthető a villanypásztor.
(#) jani1987 hozzászólása Nov 24, 2020 /

Porszívóhoz keresek ilyen típusú potmétert. Honnan tudok rendelni? A tengely hossz a hq-nál rövidebb.
(#) JZoli válasza jani1987 hozzászólására (») Nov 24, 2020 /

Milyen mértékegység a "hq"?
(#) jani1987 válasza JZoli hozzászólására (») Nov 24, 2020 /

Hq elektronikát akartam mondani.
(#) granpa válasza jani1987 hozzászólására (») Nov 24, 2020 /

Toldásra nem gondoltál? Egy darab akármilyen műanyagcső, vagy vitrázs, teleszkópos antenna.
(#) Gafly válasza granpa hozzászólására (») Nov 24, 2020 /

Zsugorcső, ha már villanyszerelés.
Vagy fixre kötni és sziv mint állat, vagy fix ellenállással moderálni?
(#) Epu2 válasza Bakman hozzászólására (») Nov 24, 2020 /

Svájcban petárdák szabálytalan számú és időközű durrogtatásával, vagy madárhálóval védekeznek.
Nálunk az első valószínű nem megengedett. A háló drága. Marad a hesegetés ( ).
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2020
(#) nagym6 válasza Epu2 hozzászólására (») Nov 24, 2020 /

Karbidágyúval durrogtattak nálunk, de lehet, hogy csak régen lehetett.
(#) Gafly válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 24, 2020 /

(#) MrBrown válasza proli007 hozzászólására (») Nov 24, 2020 /

Szia,
Köszönöm (mert ez a rajz igazából nekem szólt)!
A dióda ezek szerint nem szükséges a 4017 CL lábára?
(#) MrBrown válasza Bakman hozzászólására (») Nov 24, 2020 /

Szia, ezt raktam összeés 5V-ról jár.
(#) proli007 válasza MrBrown hozzászólására (») Nov 24, 2020 /

Igen, valójában természetesen Neked szántam, nem Bakman-nak.
De a kérdést nem értem. Rajzoltam bele diódát?
(#) jani1987 válasza Gafly hozzászólására (») Nov 24, 2020 /

Nem az enyém a gép.
Következő: »»   3533 / 3986
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem