Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   241 / 3989
(#) uli válasza proli007 hozzászólására (») Jún 18, 2008 /

Ajajj! Bocsánat!!! Nem figyeltem

Kössz Proli!!!
(#) uli válasza uli hozzászólására (») Jún 18, 2008 /

De nem igazán értem, most hogy így sokszor átolvastam
TEhét ha bekötök egy zöld ledet a Zéner helyére, akkor már használhatom 12 Vról???
Uli
(#) mali13 hozzászólása Jún 18, 2008 /

Helósztok!
Erősitőt szeretnek osszedobni othoni cuccokbol!!Ha valakinek lenne valamilyen otlete,rajza barmi amivel tudna segiteni egy kezdonek az segitsen !!!elore is kossz
(#) Imi65 válasza mali13 hozzászólására (») Jún 18, 2008 /

Szia!
Próbáld megszerezni Sipos Gyula: HiFi erősítők építése c. könyvet. Nem friss kiadás, de van benne rengeteg használható információ.
Azonfelül érdemes megtekinteni az erősítőkkel foglalkozó topikokat.
Végül azért azt is leírhatnád, mik az elképzeléseid.
(#) proli007 válasza uli hozzászólására (») Jún 18, 2008 /

Igen, és kicseréled a 2.3kohm-ot

üdv! proli007
(#) proli007 válasza wg_kezdo hozzászólására (») Jún 18, 2008 /

Szia!

Alapvetően ez a megoldás is elfogadható.

A probléma, hogy a motor, egyben egy tekercs is, és amikor a tranyó kikapcsolja ellenindukált feszültség képződik. Ennek visszajutását akadályozza meg a dióda. Viszont a soros diódán veszteség van. Kis mocinál nem számít, de komolyabbnál már problémát okozhat. Ezért a védődiódát a motorral (induktivitással-relével) párhuzamosan szokták kötni. Természetesen úgy hogy a motor üzeme mellett az záró irányban van. Amikor a tranyó kikapcsol, az ellenindukált feszültség iránya ellentétes az üzemivel, így a dióda kinyit és a keletkezett energiát visszavezeti a motorba.
Ez nem csak az áramkörre van jótékony hatással,hanem a tranyó életére is.

Egyébként a visszahatást az oszcillátorra, általában szükséges meggátolni. pld. úgy, hogy nem közvetlenül hajtjuk az oszcival a tranyót, hanem az egyik szabad kapu közbeiktatásával. A tápfeszültséget is célszerű leválasztani a motortápról (egy ellenállás és kondi szűrésnek)

Ha nem ugyan arról a tápról jár, akkor is figyelni kell a földhurok kialakulására. (Hogy a nagyáramú jelek, ne follyanak bele a kisáramú jelekbe, azaz ne közös úton follyanak)

üdv! proli007
(#) wg_kezdo válasza proli007 hozzászólására (») Jún 18, 2008 /

Ettől féltem .

Amúgy próbáltam párhuzamosan is kötni, de az valahogy nem sikerült sőt a tranyó is mintha melegedett volna, de ez nem biztos lehet, hogy más miatt lett forró (próbáltam mindkét irányt egyikkel sem ment rendesen).

Amúgy egy kis rádió távirányítós autó készül amihez remélem elég lesz ez a motor. Adó-vevőm már van így már csak a logikai jelet kellett valahogy átadnom a motornak és ez úgy látszik sikerült is.

A végleges modellben valszeg optot fogok használni ez csak amolyan ha már itt a motor próbáljuk ki vele a tranzisztort és tanuljunk című dolog volt.

(#) Kovidivi válasza wg_kezdo hozzászólására (») Jún 18, 2008 /

Motorvezérléshez keress rá a H-híd szavakra, vagy a H-bridge-re!
(#) zs0lt hozzászólása Jún 18, 2008 /

üdv!

nekem egy elég egyszerű kérdésem lenne az áramerősségel kapcsolatban.
(csak nehéz lessz éthetően leírni...)

szóval az áramerősséget úgylehet csökkenteni hogy ellenállásokat párhuzamba kötünk, tegyük fel hogy van 2 gép mondjuk egy erősítő és egy hangszintszabályzó, párhuzamba kötöm őket, az erősítőnek 1amper kell , a hagszintnek meg 0.1 namost én ezeket párhuzamba kötöm (tápfesz:40V 1.1amper) így 50:50-es arányban oszil el az amper, és a hangszintnek lealacsonyítom az ampert 0.55-ről 0.1-re.

és az lenne a kérdés hogy ilyenkor az a 0.54 amper elnyelődik az ellenállásokban, vagy visszamegy az erősítőre...melyik állítás az igaz?
énszerintem az lessz hogy elnyelődik, de ha igen akkor az gáz számomra...
(#) Peti_85 válasza zs0lt hozzászólására (») Jún 18, 2008 /

szia
Hát tényleg faramuci kérdésfeltevés

De szerintem a hangszínszabályzó csak annyi áramot vesz fel mint amire szüksége van. Ha pl egy autó aksira rákötsz egy 12 V-os kis izzót, akkor nem fogja felvenni a pl max 55 A-t, hanem csak amennyi neki kella a megfelelő működéshez
(#) teodor válasza zs0lt hozzászólására (») Jún 19, 2008 /

http://hu.wikipedia.org/wiki/Kirchhoff-t%C3%B6rv%C3%A9nyek

Még hasznos megismerkedni az ohm-törvénnyel is.
(#) Attila86 válasza zs0lt hozzászólására (») Jún 19, 2008 /

Üdv.!

Ohm törvénye azt mondja ki, hogy az áram és a feszültség közt arányosság van. Ebből jön ez a képlet:

R=U/I

Ahol:
R->ellenállás (mértékegysége: Ohm)
U->feszültség (mértékegysége: V)
I->áram (mértékegysége: A)

Idézet:
„az áramerősséget úgylehet csökkenteni hogy ellenállásokat párhuzamba kötünk”

Ha az U állandó, akkor az áramerősséget úgy lehet csökkenteni, hogy az ellenállásokat sorba kötjük. Azért, mert így az ellenállásuk értékei összeadódnak. Ha párhuzamosan kötünk ellenállásokat, akkor azok értékei repluszolódnak. Ezért az eredő értékük mindenképpen kisebb lesz.
Tehát az áram értéke ebben az egyszerű esetben a feszültség csökkentésével vagy az ellenállás növelésével oldható meg.

Idézet:
„van 2 gép mondjuk egy erősítő és egy hangszintszabályzó, párhuzamba kötöm őket”

Mit és hogyan kötsz párhuzamosan? A tápfeszültségüket?
Ha a tápfeszültségükre gondolsz, akkor:
Az erősítő és a hangszín-szabályozó annyi áramot fog felvenni amennyire 'szüksége van'. Tehát nem "oszlik meg". Peti 85-nek igaza van, ha például egy 12V 1A-es izzót kötsz egy akkumulátorra, akkor az 1A-t fog felvenni, attól függetlenül hogy már van ugyan arra az akkumulátorra kötve mondjuk egy 20A-es izzó.

Pár alapvető fogalom ami segíthet megérteni a dolgot, ha megengeded:
A feszültséget kapcsoljuk mindig valahova, az áram pedig folyik valamerre. Az áram "amper" pedig nem "nyelődik el". Olyat csak teljesítmény szokott csinálni, de azt disszipációnak nevezzük. A teljesítmény a feszültség és az áram szorzata (legegyszerűbb esetben).

Üdv.: Attila
(#) jocoo hozzászólása Jún 19, 2008 /

Szép jó reggelt/napot mindenkinek!
megépítettem a hestore.hu-ról megrendelt Sztereo kivezérlés jelzőt, tegnap tökéletesen müködött. ma viszont amikor az akkumulátor helyett (12v) egy régi már tönkrement fúrónak a töltőjével próbáltam müködtetni ( 14v, ami még elfogadható) hallottam egy pukkanó hangot, és azóta a képen látható módon csak az egyik oldalon és majdnem az összes led világít ( már akkor viláítanak, amikor az elözző aksit rákötöm). Gyanítom, hogy a töltő nem 14v-ot adott, hanem többet és valamelyik alkatrésznek ez nem tetszett
Csatoltam a képet és a kapcsolási rajzot is.
(a képek minőségéért elnézést, telefonnal csináltam)

A válaszokat előrre köszönöm!
Jocoo
(#) zoly15 válasza jocoo hozzászólására (») Jún 19, 2008 /

Szia!
Szerintem a T1 és a T2-est nézd meg lehet hogy összesült és max jelet ad a többi tranyának (nézd meg hogy nem-e repedt meg a tranya, amikor a pukkanást hallottad éreztél valamilyen szagot?)
A kondik hány V osak?
üdv!
(#) jocoo válasza zoly15 hozzászólására (») Jún 19, 2008 /

és valóban! T2 oldalán van egy repedés , akkor megpróbálom kicserélni, és megnézem müködik-e
Köszönöm!
(#) zoly15 válasza jocoo hozzászólására (») Jún 19, 2008 /

Nincs mit sok szerencsét
De majd írd meg hogy jó lett-e!!
(#) Csaplar hozzászólása Jún 20, 2008 /

Sziasztok!

Lenne egy nagyon egyszerű problémám, amiben a segítségetek kérném!

Egy készülék bemenetére kötni akarok egy iniciátort.
A problémám az, hogy a műszer 0V-ra érzékeny, azaz amikor az ini előtt van a mágnes, akkor 0V-ot kellene kapnom, amikor pedig nincs, akkor 24V-ot.

Van egy BC182B-s tranzisztorom, meg ellenállásom. Hogyan kell bekötnöm ezt az ini és a műszer közé, hogy jó legyen?

Az ini egy szimpla BALLUFF által forgalmazott mágneses ini. Ahogy néztem amikor elé rakok egy mágnest, akkor 24-et ad, egyébként meg 12 körül...

Nem nagyon értek az elektronikához, de tudom, hogy ez nektek baromi egyszerű feladat...

Köszi előre is!

Üdv.:
Zoli
(#) Iron Man hozzászólása Jún 20, 2008 /

Hello!

Most neztem a diodakat,es raakadtam valamilyen szupresszor diodakra,milyen diodak ezek?es mire hasznaljak oket?Kulonbozik valamiben egy szupresszor egy masiktol?
Elore is koszi
(#) Iron Man hozzászólása Jún 20, 2008 /

Lenne itt meg valami,milyen fajta forraszto ont vegyek,mert amit idaig vettem,az allig olvadt,letezik az hogy nem tiszta az on,hanem adnak hozza pl olmot is vagy mast amitol nehezebben olvadhat?

Koszi
(#) Dudus válasza Iron Man hozzászólására (») Jún 20, 2008 /

Pont az ólommentes olvad nehezebben és az ólmos könnyebben. Nincs egy ROHS jelzés az ónon valahol?
(#) Csaplar hozzászólása Jún 20, 2008 /

Találtam egy ilyen ábrát, azt hiszem, hogy ez kell nekem, ahhoz, hogy invertálni tudjam a jelem, viszont nem tudom, hogy mekkora ellenállásokat kell bekötni.

Mégegyszer alapból 24V-ot akarok, ha meg jelet ad az iniciátor, akkor 0-t.

Tudnátok benne segíteni? Hogyan tudom kiszámolni?

Köszi!

invertalo.PNG

(#) Iron Man válasza Dudus hozzászólására (») Jún 20, 2008 /

Ezt csak ugy kerdeztem,mert mert amit eddig vettem az nem is mondom ki milyen volt,ok koszi a segitseget
(#) proli007 válasza Csaplar hozzászólására (») Jún 20, 2008 /

Hello!

Azt nem írtad, hogy az közelítés kapcsoló (mert gondolkodnom kellett, mi is az az iniciátor) hány kivezetéssel készült. 2-3-4
Mert invertálni így csak akkor tudodo, ha három. A 2 vezetékes áramot (áram változást) szolgáltat, a 4 vezetékesben meg ott van a jel invertáltja is.

Aztán van olyan, hogy PNP-NPN kimenetű. Mert ezt a kapcsolást a PNP-re tudod használni. (semmi gond, csak más tranyót kell alkalmazni máshogy)

Az ellenállások értéke azért függ a kimeneti terheléstől is. De próba képpen a kollektorba egy 1kohm, és a bázisban egy 10kohm megfelelő lehet. Viszont szükséges még a bázis-emitter közé is egy 1kohm-os ellenállás, hogy az érzékelő "kikapcsolt állapotban" a szivárgó áramok ne adjanak bázisáramot a tranyónak. (BC182 megfelelő)

(Mert ahogy mérted, ha lett volna az érzékelő terhelésének beiktatva egy 1k-s ellenállás, biztos nem12V-ot mértél volna kikapcsolt állapotban.)

üdv! proli007
(#) Csaplar válasza proli007 hozzászólására (») Jún 20, 2008 /

A ininek 3 vezetéke, nincs ott az invertált sajnos!

Az a baj, hogy nekem itthon csak ez a BC182B-s NPN tranzisztor van... Azzal meg lehet valahogy oldani?

Illetve van egy BFJ45-ös is. Azzal könnyebben megoldaható?

Köszi és üdv!
(#) proli007 válasza Csaplar hozzászólására (») Jún 20, 2008 /

Hello!

Mi a probléma a BC182B-vel?
Működni fog, mint a huzat.
De nem írtad mit kötsz a kimenetére? Mert attól esetleg a megoldás is változhat. A 24V felöl BC-t akár 200mA-el is terhelheted, viszont az 1kohm miatt, (a 24V felé) csökkenni fog a kimeneti feszültség, ha terheled. Ha ez nem jó, módosítani kell.

üdv! proli007
(#) Csaplar válasza proli007 hozzászólására (») Jún 20, 2008 /

Mikrovezérlőhöz szeretném kötni, de nem közvetlen, hanem optocsatolóval (CNY74-2H). (az már be van kötve) Szóval ha a mágnes az ini előtt van, akkor 0V-ot akarok adni a bemenetre, egybként meg 24V-ot.

Nem tudom pontosan hány mA, de asszem a mikrovezérlő lábára közvetlen 50mA-nél többet nem lehet kötni, de ez most nem is közvetlen menne....
(#) Macsek71 hozzászólása Jún 20, 2008 /

Üdv Mindenkinek !

Szeretnék egy háttérmegvilágított km-órát a kerékpáromra.
A régi "hétdallamos" kvarcórák kijelző-megvilágítása egy picike izzó volt a kijelző mellett.
Kérdésem lenne Hozzátok : Egy km-óra LCDt oldalról LED(ekkel) megvilágítva, használható (látható) lesz-e ?

Előfordulhat-e, hogy a "hétdallamos" kijelzője más felépítésű volt, mint egy mai LCD ?
(#) Xenen Mo hozzászólása Jún 21, 2008 /

Protel 99ben keresek footprintet SSOP 28 hoz. Milyen név ill lib alatt fut? Elöre is köszi!
(#) feki00 válasza Macsek71 hozzászólására (») Jún 21, 2008 /

Ha csak oldalról világítod meg nem sokat ér, a fénynek hátulról kell jönnie.
Itt van egy kissebb útmutató hogy láss neki.

Shock sikert...
(#) (Felhasználó 16772) hozzászólása Jún 21, 2008 /

Sziasztok!

Van egy mosógépből való szivattyúm a kondival együtt. A kondi= REMIX 250nF+2X27nF 1Mohm 250V~. Kis kívül fémes henger amiből 2 fekete és egy zöld-sárga(test) vezeték jön ki. Csatoltam, hogy mi van rárajzolva.
A szivattyú= 220V 50Hz, van egy test vezeték(zöld-sárga) ami a tekercs vasmagjából jön ki, és a tekercs 2 kivezetésén van egy kék és egy barna vezeték.
Hogy kössem be, hogy üzemeljen ?

névtelen.JPG

Következő: »»   241 / 3989
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem