Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Erősítőhöz való hangsugárzó védelem (koppanásgátló)
Témaindító: Thom, idő: Márc 14, 2006
Témakörök:
Tényleg! Bocsánat, azt nem láttam. Azt írta, egyenfesz van C1 és C2 kondin... már csak az a kérdés melyik oldalán? Ha a kimenet felől, akkor nyilván szivárog (ha jól gondolom).
Az, hogy működik a védelem, a szivárgásra utal. De 150 Ohm esetében annak 4mA felett kellene lenni. Az meg elég sok lenne az én emlékeim szerint.
(Valaha építettem "puffanásgátlót" a Kleopátrához, de az más alapokon nyugodott. Egy J-Fet-el zártam a végfok bementét és a hangolófeszültség dinamikus változását/ugrását figyeltem. Így programváltáskor vagy a hangoló megtekerésekor is működöt a zajzár. De hogy pontosan hogy volt, arra nem emlékszem, csak hogy a LM3900 Norton-nal volt kialakítva.)
A Videoton "torony" erősítőjében is hasonlóan oldották meg ezt a "puffanásgátlást".
A bemeneti választó gombok és a hálózati kapcsoló némított ha hozzáért valaki az ujjával. És a "H2" is megy valahová, de nem találtam meg a túlvégét hirtelen.
Igen, akkor még nem volt a torony, csak a Kleopátra, meg volt még egy "lebutított" kivitele is. Barátom meg a sógorom vett ilyent, anno és szidtuk a bufogásét. (A H2 a táp aljához megy)
Tehát ha jól értem akkor hamarabb száll el a kicsatoló kondenzátor és ennek fejében nem fog tönkremenni a hangszóró?
Akkor legalább a be és kikapcsolási tranzienseket megszüntetem a kapcsolással. Mert ha a két 10kOhmos ellenállást kiveszem a DC figyelő rész már is nem lesz aktív, és kapcsolni fog a relé. Nagyon köszönöm a hozzászólást!
Ez a kivezérlésjelző nélküli változat ami nekem van, édesapám vásárolta még valahol a 80-as években. Aztán hozzám került és gondoltam akkor építek bele valamiféle védelmet.
Üdv,
R701-C701 és R702-C702 tag ami a csatolókondenzátorokat a földre köti.
A kicsatoló kondenzátor üzemszerűen választja le az egyenfeszültséget a kimenetről. A kondenzátor erősítő felőli oldalán a tápfeszültség fele mérhető, ami nem jut át a másik oldalára.
Ha "elszáll" ez a kondenzátor, akkor nem lehet tudni pontosan mi történik, de rossz dolgokra kell számítani, tehát abból induljunk ki, hogy a kondenzátor nem romlik el.
Szami kapcsolásában cseréld az R1, R2 ellenállásokat 1k-ra! C1 helyén rövidzár. Az áthúzott további alkatrészeket tetszés szerint eltávolíthatod.
A csatolókondikat nem kellene a földre húzni valamivel?
Én szerdán berajzoltam neki a kimenetre két párhuzamos 1k-t, amik a földre húzzák a kimeneti csatolókondit. Aztán Proli kijavított, hogy van a kivezérlésjelző panelen 150R. Most kiderült, hogy ebben a változatban nincs kivezérlésjelző, tehát feltehetőleg semmi nem süti ki a kondit ha késleltetve kapcsolódik a hangszóró a kimenetre. Illetve ott van a visszacsatolókör 4k7-es ellenállása, de annak túl nagy lehet az időállandója és komoly lengéseket is okozhat bekapcsoláskor (feltételezem).
Ha ez így van, akkor nincs más teendő, mint beépíteni az ellenállásokat amit Karesz ajánlott és kész is vagy.
Sziasztok!
Ez a kapcsolási rajz ehhez a koppanásgátlóhoz tartozik?
Hello! Igen, némi különbséggel. Két relét hajt a tranyó, és az AC feszültségből az áramkör számára az egyent is a panelen állították elő.
Akkor ez az áramkör élő?
Szeretném megépíteni. Köszönöm proli007.
Nem tudom mit értesz élő alatt, ha azt hogy működőképes-e, akkor láthatod hogy gyári nyák van hozzá. Tehát működik.
Teljesen igazad van.
Sziasztok! Kicsit amatőr kérdés lesz, de jobbnak látom inkább feltenni.
Tervezek építeni egy kis otthoni Hifit ( Végfok ), amihez egyből egy hangfalvédelmet is tennék ( Hangfalvédelem ). A nyűgöm abból adódik, hogy a tápegység 2*12VAC, egyenirányítva kb +/- 17VDC, és a hangszóróvédelem +/- 12V. Van az az ötlet, hogy a Z2-es (lásd a linken) dióda értéke a táblázatból kikövetkeztetve az én esetemben olyan 20-22V körülire adódik, és akkor ezt leszámítva használom a +/-24V os megjelölt alkatrészeket ( talán a kondit variálom majd az időzítés miatt). Viszont nem vagyok benne biztos, hogy ez az érték jó lenne. Másik pedig, hogy vagy egy mondjuk 7812-7912-es stab IC párral a végfok tápegységét szabályoznám, és azzal táplálnám meg a védelmi áramkört, vagy kapna egy külön trafót, amit úgyszint egyenirányítanék (~12,7VDC fesz egy 9V-os tápegységgel, vagy 12VAC az is, és azt szabályoznám hasonlóan 7812/7912 párossal), és közösített GND-vel ez látná el csak a hangfalvédelmet. Olvastam egy két helyen, hogy az sose árt, ha a hangfalvédelem külön trafóról, vagy a végfok trafóján egy külön szekunderről megy, így én a leírtak szerinti utolsó módszert választanám, de érdekelne, hogy a Z2-es dióda általam belőtt értékével nem-e lenne gáz, ha nem kapna külön trafót, hanem a végfoké látná el azt is. Szumma: Helyes lehet a Z2 diódának a kb 20-22V-ja? Illetve ez a jobbik/megbízhatóbb megoldás, vagy a külön trafós? Elnézést ha túlzottan bőszavú voltam. ![]()
Hello!
- Egy 24V-os zéner dióda teljesen megfelelő. - Felesleges a kettős tápot stabilizálni. Az áramkör igazából nem is használja azt, csak a relé megy a GND-re ha azt választod. - A külön tápot azért favorizálják, mert a védelemnek illik leoldani, ha a táp esik össze. Mert ha nem, akkor "krepegősen" hallgatna el a végfok, a nagy puffer lassú kisülése miatt. De itt ezt Skori pont a Z2 zénerrel oldotta meg. Ha külön táp van, akkor nem kell illeszteni a relé feszültségét a tápfeszültséghez (mellesleg amiről nem írtál) és a kis tápszűrés miatt hamarabb összeomlik, mint a végfok pufferkondija. A másik módszer a váltó figyelése, de akkor meg külön oda kell vezetni a váltót az áramkörbe.
Köszönöm a választ, ma is tanultam valamit
![]()
Sziasztok.
Tda7294-hez vedelmet szeretnek . Van itthon a kepen lathatobol. Azt olvastam visszabb,hogy a vegfoktol fuggetlen tap szukseges. Ez lehet ugyanazon trafo mas szekunderje es akar a kisebb segedtap is?
Szia! Ha a hangszóró és a táp GND össze van kötve a képen látható panelen, akkor nem kell feltételen független szekunder. A testhez képest legyen egy 12 VAC kivezetés.
Igen ossze van,mar par nappal ezelott kicsipogtattam.
Viszont nem all rendelkezesre 12V csak a kis trafon ami a kivezerlesjrlzot es a ventilatorokat latja el. Arrol taplalhatom?
Mivel a kivezérlésjelző össze van kötve a készülék testpontjával, csak úgy használhatod a védelemmel közös táplálásra, hogy a 12 V egyik ágát a testre kötöd és egyutasan egyenirányítasz.
Ha korábban egyenirányító híd volt a tápban, akkor azt el kell távolítanod. Segédtrafónak mindig olyat használok, amin van két független szekunder Bővebben: Link. Ha kezdetben nem is, idővel mindig akad feladat mindkét tekercs számára ![]()
Hidat hasznalom jelenleg igen.Bar beugrott most,hogy a veg es az eloerosito trafojan van meg egy kimenet de nem ugrik be,hogy mekkora feszultseggel,arra emlekszem,hogy 12V alatt.Na valamit majd kitalalok.
![]()
Sziasztok!
Megépítettem ezt a kapcsolást,de nem akar a relé meghúzni. A zöld led késleltetve fel gyullad,de a relé nem húz. Tudnátok valami támpontot adni a hiba okára?
Szia! Mérd meg a feszültséget az egyik relé tekercsén, mikor a zöld LED már világít! Ha 1 V alatti akkor például a D2 dióda van fordítva beültetve. Más értéknél más következtetést vonhatunk majd le.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |