Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3557 / 3992
(#) janigel válasza mhatalyak hozzászólására (») Jan 6, 2021 /

Ha az autóban fixen bekötöd akkor felesleges a dióda.
Akkor kell a dióda, ha nem fix a bekötés, és tévesztési lehetőség van. (pl. sorkapocs)
(#) janigel válasza mhatalyak hozzászólására (») Jan 6, 2021 /

Idézet:
„aztán legalább feszültség ingadozás sem lesz az elektronikában.”

Ennek semmi köze nincs a diódához.
(#) Gafly válasza mhatalyak hozzászólására (») Jan 6, 2021 /

Akkor nem kell.
(#) pipi válasza mhatalyak hozzászólására (») Jan 6, 2021 /

12-14V-ról kb 500mA terheléssel fűteni fog az a 7805-ös és ha álló motornál is megy, akkor jelentős az "önfogyasztása" is (kb 10mA). Javaslom az MP1584-es modult (ebay/ali) ez kapcsolóüzemű, és a saját fogyasztása 1mA alatt van.
(#) mhatalyak válasza janigel hozzászólására (») Jan 6, 2021 /

Nyílván, csak arra gondolok, hogy hiába teszek mondjuk 1000µF-ot a betápjára, azt visszairányba mondjuk egy lámpafelkapcsolásnál pillanatnyi feszültség esést biztosan okoz, diódával viszont a pufferből még tud menni arra a rövid időre.
(#) mhatalyak válasza pipi hozzászólására (») Jan 6, 2021 /

Csak gyujtásra üzemel, egy PIC van benne, meg egy LCD kijelző, pár ellenállás meg hőmérő IC. Még az 500mA-el is fölé lőttem szerintem, igazság szerint nem mértem meg az áramfelvételt, de a komplett elektronika fejlesztés alatt a laptop USB-jéről üzemelt végig, meg még fog is amíg el nem készül.
(#) mhatalyak válasza janigel hozzászólására (») Jan 6, 2021 /

Mivel idővel majd árulni szeretném a szerkezetet így szeretném már a "prototípust" is bolondbiztosra csinálni. Úgy, hogy a bekötési leírás alapján ha otthon kötözgeti be magának az ember, akkor véletlenül se tudjon kárt tenni benne.
(#) Tasznka válasza mhatalyak hozzászólására (») Jan 7, 2021 / 1

Ha 'bolondbiztosra' akarod csinálni,akkor dobj a betáphoz 1 graetz-et (így mindegy a polaritás), utána téve elkót marad tartalék az ingadozásoknál.
(#) Lamprologus válasza kadarist hozzászólására (») Jan 7, 2021 /

És vissza tértünk oda amit én írtam már a leg elején.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2021
(#) adamkruzics hozzászólása Jan 7, 2021 /

sziasztok,

javítok egy fűtésszabályozó mikro komputert, és kéne bele egy varisztor (lsd a képet), de nem találok pont ilyet sehol, és hiába kutatom a netet, nem is nagyon értem, hogy mi lenne a helyettesítő termék.
tudtok ebben segíteni?
előre is köszönöm!

varisztor.png

(#) vision61 válasza adamkruzics hozzászólására (») Jan 7, 2021 / 1

Szia!

Miért kellene helyettesíteni, hiszen kapható.
varisztor

385 V AC a fotódon lévő.
(#) Ódenka válasza vision61 hozzászólására (») Jan 7, 2021 / 1

Én tudok hazait, annyi féle van nekik, hogy el is adnak.
Nekem kb. 10 féle van itthon különböző feszültségekre, áramokra.
Én mindig itthon nézem meg az alkatrészeket és csak aztán nem veszek ilyesmit külhoni cégtől.
Varisztor hegyek 4 oldalon
(#) adamkruzics válasza vision61 hozzászólására (») Jan 7, 2021 /

jók vagytok, köszi; mire kell figyeljek?
az eredeti varisztoromon;
07 = az átmérő (fontos? nagyobb is elférne)
385 = GONDOLOM a max fesz, ami folyhat rajta
09 44 = ??
mire optimalizáljam a keresést? csak a fesz a fontos?
(#) granpa válasza adamkruzics hozzászólására (») Jan 7, 2021 /

A feszültség és az átmérő (terhelhetőség!) a lényeg (nagyobb is lehet). Bármelyik elektronikai (némely villanyász) boltban kapható.
(#) vision61 válasza Ódenka hozzászólására (») Jan 7, 2021 /

Szia! (Köszönéssel kezdem.)
Nem baj, hogy csak egy példa volt arra, hogy kapható is? Nem kell helyettesíteni.
(#) kendre256 válasza Ódenka hozzászólására (») Jan 7, 2021 /

Amit linkeltél, azok ugyan NTC-k, de vannak varisztoraik is
Varisztorok
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2021
(#) adamkruzics válasza granpa hozzászólására (») Jan 7, 2021 /

nagyon köszönöm MINDENKINEK!
(#) Feketel válasza J Balazs hozzászólására (») Jan 7, 2021 /

Szervusz!
A tipusa: AFTC 0826-E
(#) J Balazs válasza Feketel hozzászólására (») Jan 7, 2021 /

Sok infó tényleg nincs róla, de az kiderült, hogy 230V/185W-os, így a fűtőszál ellenállásának 285 ohmnak kéne lennie, a másik két kivezetés pedig egy j típusú hőelem lesz.
link:
https://d-m-e.partcommunity.com/3d-cad-models/?varset=%7BNB%3DAFTC0826E%7D%2C%7BREF%3DAFTC0826E%7D%2C%7BREFOLD%3DAFTC+0826+E%7D%2C%7BW%3D185%7D%2C%7BD%3D8.00%7D%2C%7BTD%3D7%2C94+tot+7%2C99%7D%2C%7BL%3D65%7D%2C%7BLMIN%3D62%7D%2C%7BLMAX%3D65%7D%2C%7BAFTC%3D2.000%7D&info=dme%2Fd_m_e_euro%2F8%2Fa%2Faftc.prj
(#) janigel válasza J Balazs hozzászólására (») Jan 7, 2021 /

Szia!
Miért nem használod a LINK gombot a hozzászólásnál ?

DSCF-72.JPG

(#) MrBrown hozzászólása Jan 8, 2021 /

Sziasztok,
Az MPX4115A abszolút nyomás érzékelő szenzor adatlapjában az áll, hogy:
Output Source Current at Full Scale Output: 0,1 mAdc (Typ)
Ez ugye azt jelenti, hogy egy 20mikroA-es deprezt gond nélkül ráakaszthatok (előtét ellenállással, természetesen)?
Köszönöm.
(#) granpa válasza MrBrown hozzászólására (») Jan 8, 2021 /

Leginkább sönttel, vagy egy 100uA-est (0.1 mA=100 uA)
(#) MrBrown válasza granpa hozzászólására (») Jan 8, 2021 /

A grafikon alapján 5,1V-os tápfesznél, 115kPa-os maximális nyomásnál majd' 5V jelenik meg a szenzor kimenetén. 5V / 0,00002A=250Kohm sorosan a műszerrel. Rosszul gondolkodok?
(#) moltam válasza MrBrown hozzászólására (») Jan 8, 2021 / 1

Nem áramgenerátoros kimenetű, a kimeneti feszültég az ami arányos a nyomással. Szóval neked feszültséget kell mérni úgy, hogy 0.1mA nél jobban ne terheld meg a kimenetét. Ismerni kell a műszer belső ellenállását, ebből és a maximális kitérés áramából kiszámolható hogy ekkor mennyi feszültség lesz a kapcsain. Egy akkora soros ellenállás kell elé ami biztosítja hogy 5V bemenetnél pont a maximális fesz essen a műszeren.
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2021
(#) MrBrown válasza moltam hozzászólására (») Jan 8, 2021 /

Az egész a 20mikroA-es műszer használatából indult ki, szóval nem áll fenn a túlterhelés veszélye.
Viszont akkor elég a 250Kohm-os többfordulatos cermet trimmer előtét, ugye?
(#) moltam válasza MrBrown hozzászólására (») Jan 8, 2021 /

Közben módosítottam, ismerni kellene a belső ellenállását a műszernek. Egy feszültségosztóba kell kötni amiben a műszeren 5V bemenetnél a maximum kitérés feszültsége esik, az előtéten meg a maradék.
(#) Bakman válasza MrBrown hozzászólására (») Jan 8, 2021 / 1

Az előtét ellenállást számolni kell a műszer ellenállásából kiindulóan.

A nyomásmérő az adatok alapján nagy belső ellenállású, én nem kötném direkt alapműszerre hanem valamilyen ismerten nagy belső ellenállású bementre, pl. műveleti erősítőre.
(#) Udvari Zsombor válasza Salinas hozzászólására (») Jan 8, 2021 /

Nem tudom, hogy még aktuális-e, de úgy kellene kialaítani a tápellátást, hogy az elemekre ne jusson a külső feszültségből, mivel lehet, hogy azt nem bírnák (gombelemből még nem találkoztam tölthetővel). Elvileg két 1,5V gombelem esetén egy egyszerű 3V dugasztáp is jó lehet, annak a kimenetét kellene figyelni, hogy ha az eltűnik, akkor a kapcsolás a gombelemek feszültségét kapcsolja az elektronikára.
(#) bitmixer válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jan 8, 2021 /

Idézet:
„(gombelemből még nem találkoztam tölthetővel)”

Lítium 2032 méretben már van, de az persze kérdés, hogy az eredeti kérdező kütyüjébe mechanikailag bele lehet-e barkácsolni. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2021
(#) granpa válasza MrBrown hozzászólására (») Jan 8, 2021 /

Így már más a helyzet.
Következő: »»   3557 / 3992
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem