Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Villamos ívvel kapcsolatos kísérlet
Témaindító: Marty McFly, idő: Nov 25, 2008
A Simson trafó mellesleg a pattintott kőkor csiszolatlan remeke, és ahogy fentebb proba szaktárs írta (én meg kifelejtettem), a kikapcsolás sebessége nagyon fontos. Amennyiben határozottan zár le a végfok (ebben segíti az 5k6 ellenállás a bázisán), de mégsincs rendes ív (nem szikra!), akkor vagy mégsem határozott az a lezárás (megszakítás), vagy pedig kampecka van már a trafónak.
És hát számoljunk: 600 rpm (erős indítás...) mellett a motoron 10 gyújtást adott az a trafó másodpercenként, és annak cirka a bő fele volt zárt megszakítós állapot, tehát mondjuk 60 ms fölé nem érdemes vinni azt az időt, amíg be van kapcsolva a primer áram. És ha ekkor rendesen meg van szakítva, akkor simán át kell vinnie egy centit levegőben, szép kékes színnel.
Vadi új trafóim vannak. Egy régebben 555 ből szerkesztett áramkörrel szépen szikráznak is. Remélem ez az 5V os max 20mA terhelhetőségű kimenet az M pontra kötve rendesen ki tudja vezérelni ezt az áramkört.
Aligha... A 15-ös pont akár 6, akár 12 V-ot jelent, gyakorlatilag nem zár le a BC212, ha az 5 V limitálja az M pont feszültségét. Be kéne akkor iktatnod még egy BC337 vagy hasonló tranzisztort, hogy tényleges megszakítást generáljon, az erősítő üzemmód gyors átugrásával.
szerk.: megszakítás akkor lesz jó, ha az M pont úgymond a levegőbe kerül (mint amikor kinyit a mechanikus megszakító). A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2020
Tudnád nekem rajzzal szemléltetni ezt?
Az elalvás határán
![]()
Szia Kobold!
Megépítettem a gyújtást amit még decemberben mellékeltél, mivel egy simsonos barátomnak felcsillant rá a szeme ![]()
Itt van a nyákterv is hátha segít hibát keresni
![]()
A BC 212 emitterébe túl nagy az az ellenállás. Szerintem nem is kell az oda, de ha mindenképpen akarsz valamit, próbáld 56 Ohm-mal vagy 47-tel!
Egy darab dróttal rövidre zártam, de sajnos így sem lett jobb a helyzet. Igazából a bemenetnél nemigazán értem mi történik. Lényegében addig kint kéne lennie a feszültségnek ameddig a megszakító (M pont) a GND re van húzva, és abban a pillanatban amikor M pontra lengő potenciál (szakadás) kerül akkor megszakítás történik elektronikusan is. Lehet rosszul látom de itt azzal hogy a BC212 bázisát a 2k ellenálláson és az 1n4148 on keresztül GND re húzom épp azt érem el hogy BC212 nem tud kinyitni nem?
A BC182-es tranzisztor lábkiosztása nem stimmel a NYÁK terven. CBE a helyes sorrend de a terven ECB szerepel.
Épp ez a gond hogy lámpával már teszteltem, de csak akkor hajlandó felvillanni a lámpa a a BC212 őt rövidre zárom.
Bakman beírta, rossz a nyákterved..
BC212 van a nyákon.
A BC212 es a google szerint ECB lábkiosztású
Nem - attól függ, honnan indulsz: alulról balról e-b-c.
Nem tudom, hol nézed de az adatlapban CBE van.
Na basszus akkor igazad lesz
![]()
Köszönöm a tippet! A helyes lábkiosztással működik mostmár
![]() ![]()
Nagyon egyszerű tranzisztor ellenőrzési módszer. Diódamérő állásban végigméred a lábakat. Amelyiktől nyitott diódát mutat mindkét másik felé, az a bázis. Értelemszerűen ha pozitívra nyit, akkor NPN, ha negatívra nyit, akkor PNP. Ha középen a kollektor, semmi gond. Ha valamelyik szélén, akkor már érdemes megnézni a tranzisztor adatlapját.
![]()
Köszönöm! Hála nektek, ma is hasznos tapasztalatokat gyűjtöttem be!
![]() ![]() ![]()
Üdv mindenkinek, Szeretnék egy olyan 1,5 cm-es szikraközt létrehozni, amelynek a két elektródája 40 cm hosszú, kazángyújtóként használnám, a szikraközre papírt helyezve. Milyen egyszerű megoldást javasoltok?
Jól értem, hogy vegyes tüzelésű kazánt szeretnél automatikusan/elektromosan begyújtani?
Szia!
Csak olaj vagy gázkazánnál láttam ilyet eddig. Ezekhez kapható készen a gyújtótrafó . A vegyes tüzelésűnél mivel nagy az gyújtási energia igény izzófejes gyújtás a szokásos A tűztérben megfelelő vascső ,forgáccsal kitömve + egy elektromos izzópatron (nem sima fűtőtest ! ) Ez megy kb 5 percig utána indul a ventillátor-legyen huzat a kazán-kémény együttesben. Szikrával nehéz a papirt meggyújtani (350C fok+ idő )esetleg valami olajos előgyújtás? |
Bejelentkezés
Hirdetés |