Fórum témák
» Több friss téma |
Mennyi az a sok tíz év? Nem lehet, hogy a 7809 itt dátumkód lesz?
TO-92-es tokozású, 5V-osnak feliratozott stabilizátornál már találkoztam olyannal, hogy az egész tekercs rossz volt, de azok semmilyen feszültségre sem stabilizáltak. Az nem derült ki, hogy valami más alkatrészt feliratozott el a gyártó, avagy annak szánták, ami rá volt írva, csak egyszerűen hibásak.
Lemértem! Az elektronika egy LED panelt (20W-os!) 2,8V-ot és 0,37-0,4 amperrel táplálja.
Ha direkte rákötök egyet a 3,2V-os akkura, akkor 1.6A az áramfelvétele (ezt csak rövid ideig próbáltam). Ha a lámpaelektronika "szunnyadó" világításra kapcsol, akkor 0,02A a panel áramfelvétele. 2 db panel (40W) pedig dupla ennyit fogyaszt, de ezekben már 2 db párhuzamosan kötött akku van (10Ah)...
Nem tudom mi a pontos dátum. Ha tippelgetni kellene, akkor a tokozáson lévő 95-öt mondanám évnek, és a 7809 feliratot típusnak, ami mint kiderült 7812 szöveggel lenne hiteles. Rátettem egy kis papírt, hogy mérve +12 V, és áttettem a 7812 rekeszbe.
Tanulj ökör, tinó lesz belőled !
Rákötöttem a "műszert" a frekiváltóra. Kevesebb, mint 1 sec. utáni eredmény látható. ( Én éreztem is ...) Meg láttam is. Illetve nem láttam semmit ... Gyorsabb volt, mint ahogy ki tudtam kapcsolni. A Zener megvédte a mögötte lévő részt ( zárlatba ment ), a 100 Ohmos ellenállás szakadásba füstölt, a Graetz -et még nem vizsgáltam meg. Tanulság: Ez a típusú műszer nem alkalmas ebben a formában az elképzelt feladatra. Öröm az ürömben, hogy a "megfelelő" helyen megtáplálva ( a Zener 2 forrasztási pontja) 12V -al, akár 0V -tól is használható lesz. Már csak az a kérdés, honnan veszi a "jelet" a frekvenvia méréshez. Gondolhattam volna, hogy magasabb frekin a kondi ellenállása kisebb lesz és az nem tesz jót néhány alkatrész egészségi állapotának ... Egész olcsón megúsztam.
A frekiváltó - egyebek mellett - a motorfrekvenciát is ki tudja írni neked ... már ha ezt túlélte
Valami ilyesmit emlegettem itt. A frekvencia méréséhez jelet az AC bemenetről vesz. Az AC bemenet most más (100 Ohm tönkrement) el van választva a táptól. Ha bekötöd az AC -t, mérni fogja a feszültséget és a frekvenciát is (remélhetőleg). Még annyit, hogy a formatényező más lehet a frekvenciaváltó után, mint közvetlenül a hálózaton.
Most nézegettem, hogy a stabilizátor IC - egy XC6203A - Maximum Operating Voltage: 8V.
Nem sok ennek a 12V ? ( A másik, jó szerkezeten annyit mértem ... ) XC6203
Tudod, az ember elméjében jobban megmarad az, ha benyúl a darázsfészekbe, mintha az anyja szavára hallgatna: Ne nyúlj bele kisfiam !
Kb. 4V - 4.5V -tól működnie kell a mérőnek.
Igen, működik - illetve most még csak világít. ( Nem tudom, mér -e valamit. )
Viszont a tápkocka tipusa - ami rá van nyomtatva:6203A Második sor:1648/44 ( Ez valami gyártási sorszám ? ) Jól értelmezem ? Ez az "A" azt jelentené, hogy 4.1V a kimenete ? Ugyan is 4.3V -ot mérek most rajta egy "mezitlábas" műszerrel. Vagy rossz adatlapot találtam hozzá ?
Kína nagy ország, ez-az megtörténhet. Bár ez akár hazai is lehet. Van egy két formára hasonlóan bélyegzett darabom szintén évtizedek óta. Ez akkoriban ugye úgy működött, hogy ha volt hibásan bélyegzett széria, vagy egyéb hibás, de azért magáncélra még használható selejt, pl. egyenetlen ónozás, lepattant tokozás, stb., akkor a szakik "kimentették" a gyárból "jó lesz az még valamire a magánszektorban, legalább ezért sem kell pénzt adni" alapon. Maradt még nekem is néhány bélyegezetlen darab a Tungsram Rádióklub jóvoltából.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2021
Rengeteg ilyen "jó dolgot" lehetett fillérekért venni Szalkai bácsinál a '60-as években. 1011 Batthyány tér 1., később Fő u. 40.
Bizony az öreg, igazi kereskedő volt! Elől bicikli kerekek lógtak alibiből, a fiókokban meg minden volt és tudta mit mivel lehet helyettesíteni a vásárló szakik infójából..
Atttya Isten!
Arról a boltról beszélünk, ami 1985 környékén úgy nézett ki, mint egy padlás? Volt ott minden, a rozsdás biciklitől a templomi füstölőn keresztül a műholdig...
Valószínűleg, bár a felesége vitte tovább a boltot valameddig. Aztán nem tudom, ki volt a tulaj, de a '60-as években is olyan volt a bolt.
Eredetileg szerszámokat kínált, de hamar átalakult a profil. Én voltam ott gyerekként, mikor valaki kar vastagságú dörzsárat vett tőle, igazi orosz ragacsba öntött darab volt. Alig bírta el a vevő.
Tudni lehet mi van most a helyén? A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2021
Annak idején még (jó lábam volt), végigjártam sok "maszek" boltot és sokszor sikertelenül.
Na akkor irány az Öreg, a Fő utcában olyan cuccot is megkaptam nála, amiről már le is mondtam. Tényleg mindene volt, és képben volt hogy mi hol van a "kupiban". Volt hogy nem engedett el, nyaljak el egy fagyit és menjek vissza mert meg fogja találni. Meg is volt mindig. Na - az ilyenek hiányoznak manapság.
Igen: Toldy Ferenc Könyvesbolt
Már ezen a fórumon is legalább 10-szer olvastam : Rámértem a multival a kimenetre...most levélnehezék lett belőle...
Abszolúte nem értem, miért akarják emberek előre megfontolt szándékkal, különös kegyetlenséggel kinyírni a műszereiket??? A kimeneten PWM jel van csúcsfeszültségű hálózati egyenirányított DC-ről. Olyan jelemelkedési sebességgel, hogy csak úgy nyiffannak kifele a jobb sorsra érdemesek. A multi nem erre való! Ha mutat is valami, akkor mi van? Az, hogy van feszültség a kimeneten. Ahhoz egy próbalámpa is megteszi. A frekiváltós témánál igazán lehetne írni a fejlécen Ember, aki belemérsz a kimenetbe a multimétereddel, úgy fogsz járni, hogy...ott fogsz te sírni, ahol senki se lát... Ami frekiváltókkal eddig találkoztam, mindegyiknek volt analóg, arányos feszültségű kimenete. Az egy néhány voltos arányos feszültség, egy leosztott deprez simán mutatja, milyen arányban aktív a kimenet.
Mi nem erről beszéltünk.
Ez nem a Fő utca.
De. Én is jártam oda alkatrészekért.
Több könyvesboltjuk is van, lehet nem görgettél lentebb. A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2021
De bizony erről, mert a csarnok melletti beugróból (az is Fő u., a Batthyány u. sarokház) átköltöztek a Vám utca felé, mikor a GELKA terjeszkedett. Én is a Fő u-ban laktam >30 évig, és még 22-t a Kalef alatt. De akkor már nem jártam oda.
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2021
1011 Mond ez valamit?
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2021
Amit korábban belinkeltél nem ide mutat.
Ezért nem értettem.
Remélem kitisztult a kép.
Ki leszünk hajítva, ha tovább offolunk. A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2021
De oda mutat, csak le kell görgetni.
De szerintem is off itt nagyon.
Szép estét!
Van egy ICE3B0565 táp IC, azt szeretném kérdezni, hogy az ICE3B0565J J végződésű az valamivel többet tud? Én megnéztem mind a kettő adatlapját, de nem látok különbséget. Lehet, hogy valamit benézek?! A J végű helyére betehetem a sima végződésűt? A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2021
Ha már Szalkai szóba került, megemlítem "a félszemű Csillag urat" aki minden apróságról tudta mibe való, honnan jöhetett - a repüléstől a rádiótechnikán át a bányászatig - vett az ezermesterben, eladta Szalkainak...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |