Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   545 / 579
(#) tdi75 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Jan 10, 2021 /

Köszi az infót. Végül gondolkodás nélkül cseréltem mindet. Az eredmény nem maradt el. Meglepő hangja van ennek az ősi EAG 706/A nak. A potmétereket szétszedtem kipucoltam az évtizedes piszkot és oxidot. Hibatlanok lettek. Semmi recsegés. Már csak ez előlapot kell rendbetenni, meg a dobozt lefesteni mert azért 1966 óta kapott az élettől rendesen.
(#) jani1987 hozzászólása Jan 10, 2021 /

Mi a helyzet a 63-ban gyártott kondikkal? Feltettem őket töltőre mondjuk 15 percre. A töltő feszültség a rákapcsoláskor a határ adat körül mozgott. Levettem majd magára hagytam kb ugyanennyi időre. A mutatós műszer a rákapcsoláskor be se lengett. Gyanítom hogy már nem jó.
(#) gkari válasza jani1987 hozzászólására (») Jan 10, 2021 / 2

Ha nem korlátoztad a töltőáramot, akkor bizony lehet, hogy most lett kuka.
(#) pucuka válasza jani1987 hozzászólására (») Jan 10, 2021 / 1

Az elektrolit kondenzátor nem akkumlátor. Ha feszültséget kapcsolsz rá, logaritmus görbe szerint töltődik arra a feszültségre, amit rákapcsoltál olyan időállandóval, amit a feszültség forrás belső ellenállása, és a kondenzátor kapacitása határoz meg.
Alapból vizsgálhatod egy multiméter ellenállás mérő állásában. A teljesen kisütött elektrolit kondenzátort (többszöri rövidre zárással) rákötöd az ellenállás mérődre helyes polaritással, és akkor először nulla ohm körüli értéket mutat, majd egyre lassulva halad a bégtelen ohm felé, a kapacitás nagyságától függő sebességgel.
Ha ez a folyamat lefolyik, és a feltöltött kondenzátoron nem tudsz ellenállást mérni, akkor a kondenzátor nagy valószínűséggel jó. Előfordulhat, hogy a névleges feszültségén átüt, zárlatos lesz, ezt viszont a következő hasonló mérés már jelzi azzal hogy mérhető lesz az ellenállás a két pólus között. Az egyetlen "öngyógyuló" kondenzátor típus a fémezett papír kondenzátor, az elektrolit nem az.
(#) TAttila77 válasza jani1987 hozzászólására (») Jan 10, 2021 / 2

Amúgy ezek az ős csöves tv-rádió kondik MA a jelen korunkban már teljesen használhatatlanok kivétel nékűl. Nyugodtan fel is nyithatod, egy gondolatnyi csepp olaj se lesz már vennük, összeviaszosodott hót kemény valami lesz a feltekert kondi.
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2021
(#) jani1987 válasza TAttila77 hozzászólására (») Jan 11, 2021 /

Majd ha lesz időm akkor veszek újat. Bár ahogy elnézem nem éppen olcsó mulatság.
(#) mohinger válasza jani1987 hozzászólására (») Jan 11, 2021 / 2

A csöves technika egy jó pár éve nem olcsó mulatság. Ha ezzel akarsz foglalkozni, bele kell törődni, hogy nem a szemétből kiguberált alkatrészekkel fogsz tudni építeni, javítani, hanem újat kell venni. Ha ezt egyszer végre az életben felfogod, egy csomó bosszúságtól és kudarcélménytől megszabadulsz.
(#) jani1987 válasza mohinger hozzászólására (») Jan 11, 2021 /

Azért egy ellenállás és egy kondi között van különbség. Ha bontott ha új. Kálmán most írt a frissítést illetően.
(#) szikorapéter válasza jani1987 hozzászólására (») Jan 11, 2021 / 2

Csatlakozom TAtilla77-hez, az új alkatrésznek nincs párja, sajnos a csöves hobbi nem az olcsó kategóriába esik, és hiába minden új alkatrész , előfordulhat az is hogy maga a cső okoz "bosszúságot".
Érdemes lenne egy alapkészletet csövekhez összeállítani (kisebb 1/2W-os ellenállások, nagyobb 5W-osak, kisebb-nagyobb elkók + csatoló kondik.)
Ez nem egy nagy összeg , nekem majdnem 8000+ ellenállás készlet van itthon a kínaiaktól (direkt nem írok oldalt, mindenki tudja honnét jött )
Kondenzátorokat inkább Hestore-ból , ugyan drága de minőség, nem fog szétnyílni az első használatnál mint kínai társai.

Ezek jó tanácsok érdemes megfogadni, sajnos tényleg 1-2 alkatrész hibája miatt megépített géptől elmehet az ember kedve is.
(#) jani1987 válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 11, 2021 /

Ccsak válogatott, tesztelt alkatrésszel dolgozok.
(#) granpa hozzászólása Jan 11, 2021 / 3

Nem hiszem, hogy seregesen jelentkeznének olyanok, akik 20-30-50-60 évvel ezelőtt 100000 Ft-os 330B-vel és vadonatúj alkatrészekkel kezdték a csöves technikát. Legalábbis ismeretségi körömben nem fordult elő ilyen kezdő építő. Akkor lenne igazán drága és elkedvetlenítő, ha a kísérleti projekten mindjárt nehéz ezreket bukna egy kezdő.
(#) szikorapéter válasza jani1987 hozzászólására (») Jan 11, 2021 1 /

Az a gond hogy lemérheted a multiméterrel , lehet jó értéket mutat, aztán amikor folyik rajta némi teljesítmény akkor "megnyúlik" az értéke. Tudom milyen bosszantó velem is előfordult.
A kondenzátornál ez kb a célbalövés kategória, méricskélni lehet de nem fog konstans eredményt adni, pláne ha a 400V-os kondit elkezded a rendes mondjuk 330-350V körülre feltöltve használni.
(#) szikorapéter válasza granpa hozzászólására (») Jan 11, 2021 1 / 2

Nem rosszból írtam amiket, de a mai világban, amikor rendelhetsz a világ másik feléről alkatrészt olyan olcsón mint még soha (pl.: 2100Ft~ 2500db ellenállás), akkor nem biztos hogy megéri a bontottal foglalkozni.
Jó az elején tanulásnak kiváló, mert nincs belefecölve egy forint se, de amikor az ember komolyabb, precízebb technikákat akar építeni, abba érdemes még ha egy keveset is de rászánni, hogy legalább megfelelően működjön,és az építés java idejét ne a hibás alkatrészek kiguberálásával töltsük a hasznos építési-bemérési idő helyett.
Nem sértésnek-sértegetésnek szántam, de szerintem ha már ezt a kis "tisztességet" sem kapja meg a technika , akkor csodát nem várjunk tőle.
(#) mohinger válasza granpa hozzászólására (») Jan 11, 2021 / 2

Kálmán!
Félreértesz!
Nem 100000Ft-os 300B-ről beszélünk, hanem szó szerint szemétből kiguberált, rozsdás lábú csövekről és oxidos foglalatokról. Ha emberünk azt kérdi, hogy mivel lehet a cső lábáról az oxidot, rozsdát leszedni, "kromofággal?", akkor merül fel ez a kérdés, hogy talán tényleg nem érdemes mindenen spórolni.
Szerintem majdnem mindannyiunk bontott trafókkal, csőfoglalatokkal és használt csövekkel építette az első csöves erősítőjét, de azért van egy határ, ami alá nem szabad menni. Amikor 25Ft egy 2W-os ellenállás, akkor nem 50 éves bontott, oxidos szénréteg ellenállást teszek be pl.
(#) jani1987 válasza mohinger hozzászólására (») Jan 11, 2021 /

Múltkor csináltam egy feszültség határ bővítést. Oda tökéletes a régi alkatrész is. Max nem olyan pontos mint a digitális.
(#) fecameca válasza jani1987 hozzászólására (») Jan 11, 2021 / 1

Nem minden rossz, ami régi. Hogy mitől függ az öregedés? A gyártási fegyelemtől biztosan. Én anno a MÁV - nál javítottam többek között elektroncsöves erősítőket. Azt mondta a főnökünk, magyar elkót 3 évente ki kell dobni a szemétbe. Ha az elkó Siemens, akkor minfenképp meg kell tartani, ha jó. Néhai antik rádiókat gyűjtő barátom hozzájutott egy NDK-s Beethowen rádióhoz. Brummos volt. Nagy szerencsénkre volt a fiókomban egy 1950-es években gyártott Siemens elkó, a rádió tökéletes lett. Mondom még korhű is, csak éppen nyugati, de azokban az időkben előfordulhatott, igaz, ritkán, hogy ha épp elfogyott a hazai, pár alkatrészt megvettek dollárért.
(#) TAttila77 válasza jani1987 hozzászólására (») Jan 11, 2021 / 2

Elmondanám (nánk), hogy a régi ellenállások is jószerivel a használt készülékekben pont annyira vannak megnyúlva-elhasználódva, mint a többi. Nagyon kevés cuccot lehet kitermeni ilyen dolgokból. Azt is inkább csak hasonlók restaurálására, javítására korabeli alkatrésszel. Én mint szervizes mondanám de inkább írom. El ne képzeld, de ne is merengj rajta, hogy ilyen bontott tűzrevaló vackok alkatrészeiből fogsz feltámasztani pl. egy csöves szkópot. (mert pontosan tudjuk, hogy ezzel szerencsétlenkedsz mióta kifehéredett a hajam ) Ahhoz aranyapám sokkal, de sokkal több tudás tapasztalat kell, nem mellesleg legalább egyetlen egy fórumtársam hozzáértő intelmét megfogadni. Egy oszcilloszkóp építèséhez halálpontos értékű R/C elemek kellenek ami nem biztos hogy a szabvány sorozatban szerepel. Példáúl. Egy rajz még semmi. Az sem elég.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2021
(#) jani1987 válasza TAttila77 hozzászólására (») Jan 11, 2021 /

Tételezzem fel, hogy egy műszer mérése nem tekinthető hivatalosnak? Ha van két másik az még eltérhet?
(#) TAttila77 válasza jani1987 hozzászólására (») Jan 11, 2021 / 1

El! És egy dogit műszer az .... eléggé precíz mérőhíddal szokás kritikusan pontos ellenállásokat méricskélni. Kéziműszer a csa SACCOLÓ! Az a pár ezer forintos meg pláne ami neked van.
(#) küzmös Gergely válasza jani1987 hozzászólására (») Jan 13, 2021 / 2

Töltőre? Ejj fel e robbantsd magad!.. Ezeket formázni szokás. Általában 350V-os, de sokkal kisebb feszültséggel kell hagyni észhez térni, "töltődni". Ha melegszik akkor kakukk. De legegyszerűbben a helyén szokták "formázni". Úgy hogy a készülékkel sorba kapcsolna egy, két nagyobb izzót. 230V/100W vagy 200W mondjuk. Az összes régi készülékemben ezek a nagy tápszűrő MM-ek működnek! Pedig van 1962-es is a Kékesben, (4db). Sőt a kuka mellől felszedetteket csöves erősítőbe építettem.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2021

P1150399.JPG

(#) Solymossi hozzászólása Jan 30, 2021 /

Tisztelt Csoporttagok!
Orion AR 321 készülékbe keresek hálózati transzformátort! Nem feltétlenül az eredetit, ami bele illik már az is megfelelne! Ha tudnak ajánlani ilyet, vagy eligazítani ezzel kapcsolatban, sokat segítene!
Üdvözletem!
(#) gkari válasza Solymossi hozzászólására (») Feb 2, 2021 /

Szívesen adok ajándékba egyet, ami egy O612 - ből való, - szerintem ugyanaz - de postázni sajnos nem tudom.
(#) Mazsika hozzászólása Feb 8, 2021 /

Sziasztok,

Egy régi csöves rádió javításához szeretnék találni valakit aki segítene, helyszínen. Elvileg sok lehetőség van ami a műszerparkot illeti, van oszcilloszkóp, függvénygenerátor, frekvenciamérő, forrasztóállomás, multimeter, alkatrészek, stb. Egy Orion AR612 pacsirtáról van szó, a gép már szinte makulátlanul tiszta, csöveket cserélgettem tesztelésre, a végfokja szépen szól, de a tuner része valamiért nem akar élni.

Természetesen fizetem az áldozatos segítséget ha valaki Budapesten XIX . ker környékén lakik innen nem messze.
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2021
(#) Gobe54 hozzászólása Feb 9, 2021 / 1

Hangszóróvászon!

muzealis.txt

(#) zolika60 válasza Gobe54 hozzászólására (») Feb 9, 2021 / 2

Így is betehetted volna, többen észrevennék mi is ez. Hangszóróvászon.
(#) Gobe54 válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 10, 2021 /

Sokféleképpen betehettem volna, én ezt választottam.
(#) e-chipmunk hozzászólása Feb 10, 2021 /

Sziasztok! Van egy Velence r636 rádióm. Nem működik, néha kicsit felsistereg, de kb ennyi. Nekem nagyon tetszik, időm most nincs felújítani. A kérdésem az, hogy érdemes-e felújítani? Légszerelve van majdnem minden, sztem majdnem minden alkatrész kuka, csere. Van esetleg valakinek tudomása róla, hogy lenne hozzá pcb terv? Most semmi időm nincs egy ilyennel foglalkozni, de ha úgymond nem ér semmit, mert rádiotörténetileg, vagy technikatörténetileg nem érték, akkor a fa burkolatot megmentem, és kap majd egy új erösitöt. De ha van értéke, akkor bedobozolom nyugodtabb időkre. Köszönöm 6válaszokat.
(#) gkari válasza e-chipmunk hozzászólására (») Feb 11, 2021 /

Hogy "majdnem minden alkatrész kuka" az esélyes, hogy túlzás. Csövek legalább egy része, ellenállások egy része, forgókondi, KF-ekben a tekercsek minimum, oszcillátor, modulátor-tekercsek szintén, trafók, hangszóró esélyes, hogy jók (kivéve, ha egérrágta). Semmi értelme a PCB - nek, max. a sasszi alatti alkatrészeknek, de azokat is vezetékezni kell a trafókhoz, csövekhez, KF - hez, hullámváltóhoz, elkóhoz.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2021
(#) tiko77 hozzászólása Feb 12, 2021 / 1

Üdvözlet mindenkinek!
Kaptam egy Loewe rádiót a napokban.
https://www.radiomuseum.org/r/loewe_opta_bella_modern_42013.html
Egész jó állapotban van kívül belül, egyedül az ECH81-et kellett cserélnem, illetve a ferritről mind a két tekercs kivezetései le voltak szakadva és a skálahúrozás is szakadt volt. Ezeket javítva és egy alapos takarítás óta szépen működik, meglepően érzékeny, egy nagyjából 50cm -es antennával is szépen veszi az adókat. Érdekes hogy a hullámváltó is hibátlan, nem recseg, nem kontaktos, hozzá sem kellet nyúlni. A potmétereket is csak meg kellett mozgatni, azok azért kaptak egy kis kenést.
Amit viszont furcsa hogy az FM adóknál a skála mintha "tükörkép" lenne, 88Mhz környékén jön a Retró, ennek 103,3Mhz-nél kellene lenni, a Jazzy is 90.9 helyett 101Mhz környékén jön és a többivel is ugyanez a helyzet. Tapasztalt már valaki hasonlót?
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2021
(#) mohinger válasza tiko77 hozzászólására (») Feb 12, 2021 /

A skálahúrozást fordítva tetted fel, emiatt lett a "tükörkép" adókiosztás.
Középhullámon is ugyanez a helyzet?
Következő: »»   545 / 579
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem