Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Érdekességek
Teljesen felesleges a "biztonságos eltávolítás" funkciót használni USB eszközöknél.
Kezeket fel, aki szokta használni, én hozzá se szoktam érni, csak simán kihúzom az eszközt. A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2021
Én akkor szoktam használni, ha a kolléga pendrive-ját távolítom el - és ott áll mögöttem.
Lássa, hogy szabályos minden. Később ne én legyek a bűnbak, ha tönkremegy. Az, hogy nincs kapcsolat a kettő között, a süsü embereket nem szokta érdekelni.
Én nem macskát akarom megérteni (azt úgy sem lehet, van három ), hanem hogy a búbánatba forditották/ferditették le az eredeti cikket ilyen módon magyarra.
Ha bontok, akkor csökkentett feszültségen járatom a pisztolyt és alig engedem el. Persze nekem már van rajta egy 50 mm-es ventilátor ami a bedugástól kezdve állandóan forog. A kezemnek kell csak bírnia a meleget. Már van pót hüvelyk körmöm, a feszegetéshez.
A mezei pákáknál támadt egy gyanúm. Még ellenőrizni kell. A bevonatra felragad a trutyi és utána a forrasz anyag egyre kisebb felületen fut meg. A formája egyébként is tragédia. Nincs felület pont ott, ahol át kell vinni a hőt. Azt már csak rosszindulatból jegyzem meg, hogy egy hegyet adnak a pákákhoz, mert mire egy is elkopna, már rég halott z ügy.
Elgondolkodtató. Én speciel felemelem a kezem, le szoktam választani mielőtt kihúzom. Mondjuk nem windózt használok, de eddig nem néztem mit cache-el. Nem örülnék ha csak a felmásolt adat fele menne fel a hordozóra.
Már többször megjártam.... Amíg csak olvasunk a pendrive -ról, nem kell a biztonságos eltávolítás. Ha csak igen rövid állományokat írunk, akkor sem. A op-rendszer beállításaitól függ (write behind cache), hogy hosszabb állományok esetében kell-e vagy sem.
Én mindig eltávolítom, mióta úgy jártam, hogy sérültek a rajta lévő fájlok. Maradtak olyanok is, amit nem tudtam törölni. Ráment egy órám mire rendbe hoztam.
Ha nem írtam rá, nem módosult rajta semmi, akkor simán kihúzom, viszont minden más esetben leválasztom kihúzás előtt, ellenkező esetben sérülhetnek a fájlok, vagy a fájlrendszer.
Aki használ PC-t, és nem "egység sugarú júzer" az tudja, hogy vannak úgynevezett hot-swap eszközök, és vannak olyanok amelyek nem azok. Az USB hardver szempontból hot-swap, és a bedugott eszköztől függ, hogy ténylegesen bármikor kihúzható-e. Pl. egy USB billentyűzet nyugodtan csatlakoztatható, és ki is húzható bármikor. Összehasonlításképpen egy PS/2 portra csatlakozó eszköz (billentyűzet/egér) esetében a PS/2 port meghibásodását kockáztatja, aki menet közben rádug, vagy kihúz belőle valamit. Ugyanígy pl. aki mondjuk vga monitort csatlakoztat, egy bekapcsolt PC-re, az kockáztatja a hardver épségét. Viszont az E-SATA az USB-hez hasonlóan működik, menet közben is lehet csatlakozni rá, és bontani is a csatlakozást. Persze egy pendrájvhoz hasonlóan, a leválasztás itt is szükséges, ha a csatlakoztatott eszközön a fájlok módosultak.
Mások cuccaira illik vigyázni, akkor is, ha az illető nem látja, ez alapvető tisztelet/korrektség másokkal szemben, ha azt várod el, hogy téged is tiszteljenek, és korrektül bánjanak veled. Ez máskor jusson eszedbe...
Én is mindig leválasztom. Linux alatt ez őszinte.
Időnként a Windows (nem tudom, miért): "Az eszköz használatban van!" Sutty! ......MÁR NEM! A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2021
Még az "őskorban" amikor a számítógépeknél (hálózatokban) nem volt ritka jelenség a lefagyás, informatikus kollégám kihúzta a gép hálózati dugóját, és megkérdezte, "Na erre mit lépsz öreg?" Aztán szállóige lett a mondás.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2021
Oké, oké, de amikor adatsérülés történik (NAGYON!), akkor az embernek könnyes lesz a szeme...
Azért vannak ám programok amikkel visszalehet hozni az adatokat. Még ha azután nem lesz is lesz írható az adathordozó.
Bocsi: az ADATOKAT nem vissza kell hozni, hanem idejében el kell menteni....
Való igaz, igaz minden adatra.
De mennyivel jobb nézni, szerintem, a fényképeket is kézbe fogva, mint a monitoron nézni. A gépen adatok bármikor elveszhetnek. Még a nagyszüleim szüleinek fényképei nem hiszem, amik még a 20. század első felében készültek, hogy olyan nagy valószínűséggel lennének meg, egy NAND memóriában, mint a szekrény aljában egy papírdobozban. A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2021
Azt lehet visszahozni, amit már ráírtak az adathordozóra, teljes egészében.
Az hogy valakinek még nem sérültek emiatt adatai, nem tudja, mivel játszik. A jutyúbnak meg elég vastag őr van a képén...
Való igaz.
Ugyan be vannak már szkennelve, nekem is, de amikor azokat a régi, megsárgult fotókat a kezébe veszi az ember... Az mégis más....
Üdv! Xp óta nem választok le semmit. Pendrive-n akkor van adatsérülés ha ideiglenes fájl van, vagyis valami nincs bezárva ami rajta van. Ha nincs engedélyezve a rejtett fájlok láthatósága, észre sem venni, csak a hibaüzenetet következő használatkor A biztonsági Pen-em,W10-nél egy kapcsolós USB-be van dugva. Ha kell bekapcsolom, ha nem kell, ki. Minél kevesebbet legyen elérhető, de kéznél legyen. Időnként biztonsági mentés egy külső HDD-re.
A legkorábbi képem egy 99-es rajz. A lányom próbálkozása 12 évesen. Azóta nagyon-nagyon keveset vesztettem el, inkább a rendszer meghibásodása folytán. Legutóbb pár napit, amikor az SSD minden előzetes nélkül, meghalt.
Nekem 2004-ben készült képem van ami már digitális, számítógépen tárolt és még megvan. Volt 2012-ben egy olyan esetem, amikor fontos képeket töröltem véletlen egy SD kártyáról. Nem lehetett visszaállítani valamiért. Mai napig nagyon bánom. Ha filmmel készült volna, akkor még talán a mai napig meglenne.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2021
Valaha volt egy pozitív szolgáltatása a pendrive-nak, egy picuri led, ami addig villogott, amíg a gép foglalkozott vele. Az olcsósítás jegyében ( gondolom) ez elmaradt. Én a leválasztást sem tartom biztonságosnak, mert egyszer volt egy olyan érzésem, a leválasztás csak fizikailag védi az eszközt, a ráírandó adatok teljes befejezéséről mintha nem gondoskodott volna. Azóta ha biztosra akarok menni, akkor visszamásolás, vagy legalábbis visszaolvasás, ha kevésbé, akkor pár perc nyugalmi állapot, amikor a gép látszólag nem elfoglalt. utána zokszó nélkül kihúzom.
Ez lesz a robotokkal (MI) is ha elszalad velük a világ. lekapcsoljuk a töltőt.
Nem engedi leválasztani, amíg bármilyen használatban van a pendrive, elég, ha Total Commanderben rajta állsz.
Azt azért tudni kell, hogy az az adat ami csak egy példányban van valamire rögzítve, azt már lehet is elveszettnek tekinteni!
A fontos dolgokat több adathordozóra kell kiírni, amiket leválasztva, kikapcsolva több helyen kell tartani. Nekem a fényképeim ilyen érzékeny adatok. Már húsz évre visszamenőleg. Azt azért eléggé bánnám ha elvesznének. Ezért amellett hogy dropbox-ra mennek a fényképezés pillanatában, onnan egy 500G-s merevlemezre ami itt van a gép mellett kikapcsolt mobilrack-ben, és pár havonta onnan átmásolom egy másik 500G-s merevlemezre, ami meg a fiókban van eltéve. Széfet és klimatizált páramentes bunkert azért nem építettem neki, de azt gondolom hogy emberileg ettől többet már nem lehet a célért tenni. Ha valami döglik, akkor is maximum pár hónap veszik el, az nem valószínű hogy áramtalan állapotban mindkét winyó megdögöljön. Minimális a befektetés, és szerintem eléggé megbízható így a védelem. Fontos hogy fizikailag ne legyen a gépben, az már volt hogy pusztult.
Lehet, hogy mázlis vagyok, nem tudom, de eddig csak úgy veszítettem el pendriveot, hogy maga a pendrive fizikailag adta meg magát.
Egy 4GB pendrive forraszásai repedtek el az USB csatlakozónál, megforrasztást követően le tudtam róla másolni, de a nagy része már sérült volt, inkább vettem helyette egy másikat. Egy 32GB pendrivenál pedig maga a memória csip szűnt meg érintkezni, kivettem a burkolatából, hosszabbító kábelbe dugtam, markomba fogtam és a hüvelykujjammal rányomtam a memóriára, hát, rendesen elfáradt az ujjam, mire ~5 perc alatt minden adatot sértetlenül átmásolt egy mappába, de megérte. (Vettem helyette másikat.) Továbbá van még egy 2GB pendrive, ami az első pendriveom volt valaha, de még mindig működik. Valamint egy ~1GB pendrive is van, ami szintén jól működik, csupán a műanyag burkolata akar szétesni. Tehát, jelenlegi pendrivejaim: ~1GB, 2GB, kettő 4GB (kaptam), 8GB, 32GB.
Pedig elvileg pont fordítva. Amikor leválasztod, akkor kiírja rá az írási
gyorsítótáe tartalmát, majd elengedi az eszközt, de mivel ez usb, ezért (elvileg) fizikailag nem szükséges védeni, arra van kitalálva, hogy ki-be tegye az ember az eszközöket.
Mert képtelen vagy vigyázni rá. Van kb 10db adathordozó itt előttem, ami a sajátom, az első 4GB-os Kingstontól kezdve a két 64GB-os Sandisk-ig. Egyetlen egy ment tönkre mind közül, az ebayes 1300Ft-os, "128GB-os" darab, amire 8 gigánál többet az istenért nem tudtam felmásolni, utána elkezdte azt is elveszíteni, és már írni sem lehet. De hát olcsó húsnak híg a leve, egy próbára is jó volt ennyiért, direkt nem másoltam rá pótolhatatlan dolgokat.
Nekem még nem ment tönkre Pen-em elektromosan. Pedig az első 64 MB-os volt nem elírás. Mechanikusan több is. Beletört az USB-be egy hibás mozdulat miatt. Le esett és szét ment. Vagy elöregedett a műanyag és szét mállott. Azt megjavítottam 2 komponensűvel. Fontos a strapabíró ház. NAgy divat a körömnyi Pendrive. A 120 GB-osom is csak egy újpercnyi és vékony.
Idézet: „Tehát, jelenlegi pendrivejaim: ~1GB, 2GB, kettő 4GB (kaptam), 8GB, 32GB.” Nincs ki a sor! Hol marad a 16GB-os? Feltétlenül szerezz be egyet! |
Bejelentkezés
Hirdetés |