Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Kizárásos alapon, az input láb feszültsége 5 V alá esik a terhelés hatására.
Az adatlapban lévő diagramok alapján ezt a tok hőmérsékletének változása is okozhatja. Nagyobb felületű hűtőbordát javasolok.
Egy amd phenom2 processzor bordájára van rakva ami nagyon nagy, több külföldi forumon olvasom ezt a voltage drop jelenséget, üresjáratban megvan nekik de terhelésre leesik.
2.68 volt kell hogy 1 amper mellett legyen 2.5 voltom
A bemenetén hány voltot lehet mérni?
Mekkora az egyenirányító utáni puffer kondenzátor kapacitása?
Mekkora a transzformátor feszültsége és teljesítménye? Milyen diódákat / diódahidat használsz?
RS602 típusu graetz híd van, utána egy 4700µF kondi, trafó nyersen 8 volt ac-t produkál, teljesítményét nem tudom de méretre elég combos.
Biztos hogy elég, mert volt hogy a labortápomat csíptettem a graetz + - részére tesztnek, 10 ampert tud, azzal is ez a jelenség. Téma A fenti linken is hasonló a probléma A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2021
A linken szereplő problémafelvetések megkérdőjelezhetők. Lehet, hogy az én szemléletemmel, esetleg angoltudásommal van baj, de szerintem a konkrét szituácíókban a kérdezők nem végeztek konkrét mérést. A probléma behatárolásához és megoldásához nekem nem elég precíz meghatározás, hogy egy öreg SATA tápegységről járatja, meg hogy a trafó combos.
Azt kell tudni, hogy 4700 µF kondenzátoron mekkora feszültség van. amikor 1 amper áram (mérve) folyik át az LM350 kimenetére kötött terhelésen. Ott van az IC be- és kimenetén a két gerjedésgátló kerámia kondenzátor?
Van egy 100nF és egy jobb híján 33 µF kerámiának kellene lennie? Végzek egy mérés nemsokára terhelés alatt a kondin
granpa, Epu2
Köszönöm a segítséget, és elnézést, hogy későn reagáltam. keresem a kondit,
Most kapcsolok, bár nem hiszem hogy köze van hozzá, én a link szerint bele tettem a két diódát is:
Bővebben: Link
Ha nem fordítva tetted be, és nem zárlatos, valóban nem zavar, csak védelmi célokra van ott.
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2021
Hello! Nem írtad (vagy én nem olvastam/emlékszem), miről táplálod, és mekkora feszültség van a bementi oldalon. Met 1A áram esetén, kb 1.5..2V többletfeszültségnek kell lenni a ki és bement között. Tehát ha 2.5V a kimenet, akkor minimum 4.5V bemeneti feszültségre van szükség. Ha ez egy szűrt feszültség, akkor a hullámosság alsó pontja nem mehet ez alá. Adatlap 4. ábra.
Szia!
Rámértem 5.4 volt van a puffer kondenzátoron. De mint írtam volt hogy levettem a trafót, és labortápról adtam feszültséget akkor is ugyanez volt a jelenség. Ezekből vajon van hamis, kínai? Vagy esetleg selejt
A kimenő feszültséget a stabilizátor lábán, vagy a terhelésen méred? Ha a terhelésen esik, de a stabilizátor lábán nem, akkor a vezetékeken esik feszültség. A vezetékeken eső feszültség kiejtésére a következőket próbálnám ki:
Az R1 ellenállás kimenet felőli lábát nem a stabilizátor lábára kötném közvetlenül, hanem egy külön vezetékkel elvinném a terhelésig. Ha nem elég "vastag" a földhálózat, akkor az R2 földre menő lábát is a terhelésnél földelném. Így:
Közbe vettem észre, hogy volt további hozzászólás már.
Ha a labortápon meg volt a 4.5V, akkor illett volna működnie. Hogy van-e ezekből hamis vagy sem, arról fogalmam sincs. Nekem biztos nincs, mert 20 évnél idősebb alkatrészeim vannak. Igaz LM350 nincs, csak LM317. De az 1A áramot annak is vinnie kell.
Szia!
Ez egy nagyon jó ötlet, meg is nézem hogy mi a helyzet, kap terhelést a vezeték végén és megmérem hogy ott mennyi ill a stabnál mennyi a feszültség. A vezetékem kb egy méter, és eléggé vastag furcsállnám a dolgot, de soha nem lehet tudni.
Érdekes eredmény született, van a körben egy biztosíték is, egy zéneres tirisztoros védelem esetleges feszültség megszaladás ellen. Stab végén 2.67 volt, megy a biztosíték foglalathoz utána már csak 2.56 volt (a biztosíték 1.6 amperes, 1.1 ohm), megyünk tovább a készüléknél amibe megy 2.46 volt a vége.
1,1 Ohm a biztosíték? Ez egy multifuse?
Az a biztosíték aminek mérhető ellenállása van az már nem biztosíték. A rendes vezetéken sem esik 0,1 V, ha megfelelő a keresztmetszete.
Én itt feladtam mára, építettem már jó pár dolgot, tény hogy ilyen kis feszültségre még tápot nem de hogy ez így kifogjon rajtam...... Erre alszom, mára elég volt, köszönöm a tippeket
Ez sem lehet rossz megoldás, de itthon nem találtam sehol: Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2021
Köszi, valahogy elsiklottam felette, fene tudja ez mennyivel lenne jobb, azért rendelek belőle.
A ChipCad hetente hoz árut a Microchiptől. Ráadásul a MicroChip mostanra összevásárolt mindent, a leggyorsabb beszerzés ChipCad-en keresztül megy, leszámítva Farnell/Mouser féle nagyágyúkat. Viszont az árak általában barátságosabbak.
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2021
Én elvesztettem a fonalat ...
Idézet: „Ahogy rákötöm a fogyasztóra a 2,5 ből lesz 2,2volt.” Idézet: „Stab végén 2.67 volt, megy a biztosíték foglalathoz utána már csak 2.56 volt (a biztosíték 1.6 amperes, 1.1 ohm), megyünk tovább a készüléknél amibe megy 2.46 volt a vége.” Idézet: „Én itt feladtam mára...” Szóval a 2,5V = 2,67V ? , a 2,2V = 2,46V ? Neked kéne a fogyasztón 2,5V , helyette 2,46V van ... ez mondjuk 2% eltérés (lehet a műszered ennél többet csal) ... Ha a biztosíték tényleg 1 ohm lenne, akkor azon 1A hatására 1V esne... Szépen ki is mérted hol esik a feszültség ... hurrá megvan a hiba! És most adod fel???
Itt azért számolni kell azzal is, hogy a műszernek is van hibája, tehát a mért értékek pontosságát fenntartásokkal kezelném. Ha általános multiméterrel mért, valószínűleg 20V-os méréshatárban tudott mérni (nem nagyon vannak 3V-os méréshatárú műszerek), abban pedig 1-2 tized volt szinte mérési hiba. Ha 4 és fél digites műszere van esetleg, akkor is csak egy fokkal jobb a helyzet, de ott is 20V-os méréshatárban kell mérnie 2,5V körüli értékekekt.
Ok hogy van a műszernek hibája, de ha egyszer ugyan azt a feszültséget 2,5V nak méri, utána meg 2,67V-nak, illetve 2,2V-nak majd 2,46V-nak akkor azt a műszert akár el is lehetne dobni.
Mindeközben meg azon problémázunk, hogy 2%-al kisebb feszültség van a fogyasztón? (legalábbis az utolsó mérési eredmények alapján) Ha nem referencia feszültséget akar, akkor mi a gond ezzel? A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2021
A fogyasztó egy vevőkészülék, ott van a képen a saját alapműszere amivel hivatalosan be lehet lőni a terhelés alatti feszültseget. Az alapműszer új, ugyanazt mértem azzal is mint a multiméterrel, a vevőnek 2.5 volt kell érzékeny a túlfeszültségre, illetve a pár tizeddel kevesebb meg érzéketlenebbé teszi. Van benne egy inverter ami a csöveknek megcsinálja a nagyfeszültséget. Itt találkoztam először azzal a jelenséggel ha pl krokodil csipesszel csiptettem rá a tápfeszt, mozgattam a csipeszt, változott a feszültség, olyan érzésem volt ha nem elég nagy felületen van kontaktus akkor megérzi az inverter, eddig ilyen jelenségbe nem botlottam sehol.
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2021
Tized voltokról beszélsz miközben 0,04V azaz négy század volttal kisebb csak a feszültség ( na ezt biztos nem a mutatós műszerről olvastad le!).
A biztosítékról azt állítod hogy 1,1 ohm, azon már 1A terhelésen 1,1V esne ... valahol sántít a dolog!!! A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2021
Persze a készüléknél 2.46 a vége, de ahhoz 2.67 volt kell hogy ott annyi legyen.
Így van valahol sántít a dolog ma kezdem elölről tegnap délelőtt 10 óta csináltam este 8-ig hidd el a végére kellően ki voltam égve hogy aznapra "feladjam". A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2021
Időrendben egymástól eltérő hozzászólásokat vágsz össze:
"Én elvesztettem a fonalat ... Idézet: „Ahogy rákötöm a fogyasztóra a 2,5 ből lesz 2,2volt.” Igen az első felállás szerint, amikor 2.5 voltra állítottam a kimenetet, a készülékre már csak annyi jutott!!! Idézet: „Stab végén 2.67 volt, megy a biztosíték foglalathoz utána már csak 2.56 volt (a biztosíték 1.6 amperes, 1.1 ohm), megyünk tovább a készüléknél amibe megy 2.46 volt a vége.” Itt a stab-ot mint írtam feljebb kellett húzni hogy a készüléknél meg legyen a kellő fesz, kompenzáljam az esést. Szóval egy napi beszélgetésbe és a végén futva átolvasás után elhiszem hogy nem érthető, és hidd el engem is meglep az egész. Kapott az egész táp egy 2 ohm-os terhelést ellenállásokból, ott is más az üresjárati, és más a terhelt feszültség ez van, ellentmondások egymás hegyén hátán. |
Bejelentkezés
Hirdetés |