Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   809 / 981
(#) ONKYOS válasza kissi hozzászólására (») Márc 19, 2021 / 4

A règi kapcsoló órák 182Hz-es , hangfrekvenciás jellel voltak,, vezèrelve,, a mostani, kb, 10ève ,, használatban lèvők,, Rf, jelek vètelèvel, működnek, ill. kapcsolnak be, egy nagyáramú relèt,
Ezekben a tipusokban van, egy kis ferritantenna is, amit egy motor forgat be, az adó antenna irányába,,
Amikor áram alá helyezzük, lehet hallani a kis motor morgó hangját,,a felerősitett rf, jelet, demodulálja a vevő, majd amikor on, jel, modulációt fog, akkor behúz a relè, ami zárja a fázist,kiadja az áramot, a bojlernek,
(#) Gafly válasza ONKYOS hozzászólására (») Márc 19, 2021 /

Idézet:
„Ezekben a tipusokban van, egy kis ferritantenna is, amit egy motor forgat be, az adó antenna irányába”

Ezt mondjuk nem gondoltam volna.
(#) kissi válasza ONKYOS hozzászólására (») Márc 19, 2021 /

Köszi, nem gondoltam, hogy ilyen érdekes technika van benne !
(#) freddyke hozzászólása Márc 19, 2021 /

40 éves, barna, sima falú, 14mm külső átmérőjű védőcsöveim vannak a falban, mennyezetben. Ki kellene jönni vele a falon kívülre vagy a falban elágazással folytatni. Létezik ehhez az átmérőhöz T idom? Csak 16mm-esben találtam: 1, 2.
(#) VIM válasza freddyke hozzászólására (») Márc 19, 2021 /

Ezt komolyan gondoltad? A T idomban hogyan kanyarodik be a befűző szalag?
(#) freddyke válasza VIM hozzászólására (») Márc 19, 2021 /

Az összeszereléssel egyidőben belehelyezem a vezetékeket.
(#) Tomi20 válasza freddyke hozzászólására (») Márc 19, 2021 / 1

Villanyszerelés alapszabálya, először csövezünk, utána kábelezünk az újrahúzhatóság miatt. Ha ilyen helyzet van, oda süllyesztett dobozt illik alkalmazni.
(#) freddyke válasza Tomi20 hozzászólására (») Márc 19, 2021 /

A benne lévő vezetékek egyikének segítségével bármikor újrahúzható (ha nem így lenne, az én problémám legyen). Csak világításhoz megy. A mennyezetre nem szeretnék dobozt tenni. Nem lenne logikus egy meglévő kötődobozból egy másik nyomvonalon több métert vésni, hogy végül ugyanoda lyukadjak ki. Érthető okok miatt a T idom nem elterjedt megoldás. Reménykedtem, hogy nem én vagyok az első, akinek kellett és léteznek idomok a régi, 14mm átmérőjű csövekhez is. Méretpontos, 14/16mm belső/külső átmérőjű szilikoncsővel fogom megoldani a pontos illeszkedést.
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2021
(#) Tomi20 válasza freddyke hozzászólására (») Márc 19, 2021 /

A kötődobozt a T elágazás helyére gondoltam, sose lehet tudni, idővel ki fog a rendszerhez nyúlni, Én úgy vagyok ezzel engem, vagy anyukámat ne emlegesse senki... El is lehet a dobozt rejteni, nem kell a régifajta kerek bedugózásra gondolni. Szerintem ez is jobb megoldás, mint egy később áthúzhatatlan T elágazás.

Teljesen egyetértettem már az előbb is, csak nem szeretném ha bármi is látszódna a mennyezeten és most ez a fő szempont. Az egész cső csak világításnak van, abból ágazna le. Esetleg tudnál a mennyezettel síkba glettelhető fedelű, alacsony profilú dobozt ajánlani?
(#) Tomi20 válasza freddyke hozzászólására (») Márc 19, 2021 /

Nem tudok, nem is kerestem, esetleg ötlet, sima szerelvénydoboz, mélyebben berakva mint a mennyezet síkja, bármiből kivágni egy akkora átmérőjű (68mm) műanyag lapot, felcsavarozni fedőnek, és innentől a festő megoldja. Esetleg még 1-2 rövid csavart bele lehet tekerni a műanyagba, vigyázva, hogy a kábeleket meg ne sértse, hogy a festő által felvitt anyag biztosan fent maradjon. (De ez mind csak ötlet, saját meglátásod szerint megoldod)

Létezik csavaros fedelű doboz, csak kisebbet nem találok, ez túlméretes oda. Szerelvénydobozhoz nem kapható fedél?
(#) Tomi20 válasza freddyke hozzászólására (») Márc 20, 2021 /

Legjobb megoldás lehet, szerelvénydoboz vakolófedél néven keresd jó dolog, pont beleillik a szerelvénydobozba, csak jelen esetben benne is marad.
(#) freddyke válasza Tomi20 hozzászólására (») Márc 20, 2021 /

Megtaláltam közben én is a vakolófedelet, de mégiscsak jobb lenne a rugós fedél, akár átfúrva és belecsavarozva. Ha a mennyezetben pont ott beton van (jó esély van rá), akkor részemről vállalhatatlan a doboz befúrása nem csak a magas költségek, a mennyezet szerkezetének a kímélése miatt is. A csőnek már egyszer be lett vésve a hely, onnan csak a vakolatot kell kiütögetni. A T idom nem igényel a cső szélességénél nagyobb helyet, ha merőlegesen kivezetem a falból a leágazást. Az idomba egy csipesszel benyúlva ki lehet húzni a vezeték végét. Bármikor újrahúzható.
(#) KissAttila válasza freddyke hozzászólására (») Márc 20, 2021 /

Szerintem ezzel, a hozzászólásodban szereplő, T idommal jó az elgondolásod.
(#) gyuszo válasza freddyke hozzászólására (») Márc 20, 2021 / 2

Ezek a T idomok a falon kívüli szereléshez vannak, nem a falban. Nem véletlenül 2 darabból és szétszedhető a kivitel. Ha falon kívül szereled, semmi gond nincs vele, de kötés ebbe nem tehető, csak kötődobozba. 16 mm-es a legkisebb méret . Nem véletlenül. Mü II csőhöz használható.
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2021
(#) freddyke válasza gyuszo hozzászólására (») Márc 20, 2021 /

Ez a T idom jobb lenne, csak nem tudom honnan szerzem be. Nincs kötés. Csak annyi szerepe lenne, hogy négy 0.75mm2-es vezetéket nyílegyenesen ki tudjak vezetni a mennyezetbe épített védőcsőből.
(#) gyuszo válasza freddyke hozzászólására (») Márc 20, 2021 / 2

1,5 mm2-es vezeték a falba beépíthető legkisebb keresztmetszet.
Még ha elegendő is lenne áramerősségre, akkor sem szabad.
Az elérhetőség ott van a weboldalon. Meg tudod rendelni, tudsz telefonálni, vagy elmenni érte.
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2021
(#) freddyke válasza gyuszo hozzászólására (») Márc 20, 2021 /

Jó tudni, be tudom tartani a szabványt, csak a világításnak felesleges lett volna. Sajnos nincs készleten. Mini OBO-s dobozt tudnék a falba élére állítva beépítve elképzelni, ahhoz keveset kell vésni. Jó lenne mégkeskenyebb doboz, de attól tartok nem lesz. Mardok ennél a megoldásnál. Köszönöm a hasznos hozzászólásaitokat.
(#) freddyke hozzászólása Márc 21, 2021 /

Kézi fal vésésnél egy 200-300g-os (hagyományos) lakatos kalapácshoz képest van bármi előnye egy elnyújtott fejű villanyszerelő kalapácsnak?
(#) Gafly válasza freddyke hozzászólására (») Márc 21, 2021 /

Szigetel a nyele.
(#) Hutty válasza Gafly hozzászólására (») Márc 21, 2021 /

Mocsok vagy. Az üveges kalapácsra mit mondanál?
(#) Hutty válasza freddyke hozzászólására (») Márc 21, 2021 /

Nekem nagyon régen a falvésőhőz 1 kg-os ráverő kalapácsot ( pöröly ) adtak készletben. A 23-30 dekást kevésnek érzem.

Például.
(#) freddyke válasza Hutty hozzászólására (») Márc 21, 2021 /

Van egy 1.25kg-os ráverő kalapácsom, beton véséshez vettem. Eltúloztam, nagyon nehéz volt vele dolgozni a tömege miatt. Most tégálhoz kellene. A 8mm-es vágóélszélességű vésőhöz fél kilogrammos nem lenne elegendő?
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2021
(#) granpa válasza freddyke hozzászólására (») Márc 21, 2021 /

Próbáld ki mindkettőt, a nagyobb haladósabb.
(#) Remci válasza granpa hozzászólására (») Márc 21, 2021 / 1

Meg jobban is fáj ha ráver a kezére
(#) elektroncso válasza freddyke hozzászólására (») Márc 22, 2021 /

A fél kilósat felejts el, 1kg alatt csak szenvedni lehet nem vésni.
(#) freddyke válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 22, 2021 / 1

1.25kg-os van, csak a csuklóm nem bírja. Talán 800g-os kellett volna, de már késő, fél kilóst rendeltem, legfeljebb másra lesz jó.
(#) elektroncso válasza freddyke hozzászólására (») Márc 22, 2021 /

Gyúrni kell rá.
Mink gyakran 2kg-sal véstünk mert azzal haladni is lehetett. Főleg ha 300-as vésővel dolgoztunk. De olyan is volt, hogy 5kg-al csináltunk helyet az elosztószekrénynek (a francnak volt kedve egy 50x180cm-es 23cm mély lyukat vésni a 25cm-er vastag téglafalba).
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2021
(#) sany válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 22, 2021 /

Az 5 kg-ossal vigyázni kell, mert összedöntheti a házat.
Következő: »»   809 / 981
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem