Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3594 / 3993
(#) antikzsolt válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 25, 2021 /

Lényegében pattan egyet a hangszóró, néha bevillan a monitor is. És lehet hogy nem is az áramszolgáltató hibája miatt állt le a számítógépem hanem a fagyládám miatt.
(#) pucuka válasza antikzsolt hozzászólására (») Márc 25, 2021 /

Az bizony könnyen megeshet. Még az analóg TV -s korszakban elég sok zavarbejelentés volt emiatt, a hűtő indulásakor "pislantott" egyet a szomszéd TV -je.
Tegyél rá a hűtőkompresszor 230 V közvetlen bemenetére egy 2 µF 350 V -os kondit, bár eredetileg rajta kéne lenni. Lehet, hogy ami rajta van, az már csak kondinak látszik.
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2021
(#) antikzsolt válasza pucuka hozzászólására (») Márc 25, 2021 /

Na erre volt szükségem hogy milyen kell rá. Máris körbenézek honnan tudom berendelni. Jó régi a fagyláda 10+ éves.
(#) proli007 válasza antikzsolt hozzászólására (») Márc 25, 2021 /

Régi fénycső armatúrában van általában 2.2µF-os fázisjavítás ürügyén, amit ki szoktak pattintani, hogy kevesebbet fogyasszon. Aki villanyt szerel,, annak fiókjában biztos hentereg egy-két ilyen.
Én minden estre átnézném a világítási hálózat kötéseit is. Mert hogy pattan az egy dolog. De hogy hunyorog is, az már nem normális.
(#) Bakman válasza antikzsolt hozzászólására (») Márc 25, 2021 /

Nem normális hogy egy egyszerű fagyasztóláda, még ha régi is, ekkora problémát okozzon.
(#) killbill válasza antikzsolt hozzászólására (») Márc 25, 2021 /

A nagyanyám hűtőgépe, amit 1960-ban vett, az régi volt '95-ben, amikor kidobtuk. De még hűtött. Egy 10 éves hűtő az maximum csak középkorú
(#) Epu2 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 25, 2021 /

Nem csökkenti a fogyasztást a kikötés. Azért szedik ki, mert elromlott. Egyébként növeli az áramot és a meddőteljesítményt. Csarnok méretben kifejezetten káros.
(#) antikzsolt válasza proli007 hozzászólására (») Márc 25, 2021 /

Bezavar a monitornak olyan erősen indul. De nem mindig. Most is bekapcsolt de a monitor nem villant, és a hangszóró is csendes marad.
Átnézem az összes csatlakozást újra. Sőt a konnektort is szétbontom hátha ott vacakol. Bár az is új mint a kábelezés.,
(#) proli007 válasza antikzsolt hozzászólására (») Márc 25, 2021 /

Esetleg egy hosszabbítóval és egy nagyobb terheléssel szimulálhatod a ki-be kapcsolást. És megnézheted hogy a főelosztóhoz közeledve a monitorral (hosszabbítón át) van-e hely ahol a feszültségesés megszűnik. De gondolom, nem csak a hűtő van a házban..
(#) antikzsolt válasza proli007 hozzászólására (») Márc 25, 2021 /

Van bojler is. De az éjszakai áramról megy. Mosógép de az nem csinált még zavart. A feszültségesé nem tapasztalok. Legalábbis nem mutatja műszer A számítógép arról megy 224-239v körüli értékkel. Lézergép a maga kb 200w fogyasztásával és a számítógéptől való közelségével sem okozott bajt. Pedig 1 elosztóra van dugva.
(#) Lamprologus válasza antikzsolt hozzászólására (») Márc 26, 2021 /

Átnézted már a számítógép tápjában a kondikat? Az is okozhat problémát, kiszáradtak, lecsökknet a kapacitásuk, aztán jön a hálózat felől valami kis "zavar" és resetel a gép...
(#) proli007 válasza antikzsolt hozzászólására (») Márc 26, 2021 /

A kompresszor hatalmas áramot tud felvenni induláskor és ha a hőfokszabályzó kapcsolója is besegít, akkor jókora induktív lökést is. (Bár sok baj nem igazán szokott lenni a szabályzó kapcsolójával.) Minden estre egészen más mint bármely más fogyasztó. A feszültség csökkenésen (ha abból adódik a gond) egy zavarszűrés nem sokat tud segíteni. De azt próbaképpen meg tudod tenni, hogy ha van egy hosszú (és értelmes) hosszabbítód, hogy azon keresztül más-más konnektorba/helyiségbe dugod be a fagyasztót és megnézed akkor is hat-e a zavarása. Csak próbálgatással lehet ilyesmit kikeresni. Még egy kisautomata is tud ilyesmit létrehozni ha már el van öregedve. De akkor nyilván akár hova dugid be a számgépet, meg lesz a hatása, mert Ő az "elején van a dolognak".
(#) antikzsolt válasza proli007 hozzászólására (») Márc 26, 2021 /

Mióta a hosszabbítóba van bedugva azóta nem volt gépleállás és szikrázás is csak 2 alkalommal volt pár nap alatt. Kosszabitó nélkül naponta többször is volt akár leállás is.
(#) nedudgi válasza antikzsolt hozzászólására (») Márc 26, 2021 /

Egy jó vékony (és elég hosszú) hosszabbító is lehet lágyindító...
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2021
(#) antikzsolt válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 26, 2021 /

Ez kb 2 méteres volt de sokat javított a helyzeten. Mondjuk az még mindig fura hogy mikor a 2-3 házzal és szemben lévő háznál sterimoval mosták a traktort szinte minden indításnál leállt a gépem. 70-80 méter a távolság. Tehát van még itt a háttérben is valami

Névtelen.jpg

(#) Swarci hozzászólása Márc 27, 2021 /

Sziasztok! Nem tudom jo helyre irok vagy sem DELTASOL E vezérlö programozásában tud valaki segiteni? köszönöm elöre is!
(#) Peet19 hozzászólása Márc 27, 2021 /

Sziasztok!
Mi a különbség az LM1117 és a AMS1117 között? Árban van különbség de gyakorlatilag ugyanaz mind a kettő. Nem?
Mennyire megbízható az AMS? Ajánlanátok ha valami tuti frankó cuccba szeretném beépíteni? Hogy biztosan tartsa stabilan a 3.3V-ot? Persze 1-2 tized csúszkálás azért nem számít, csak nem ismerem és nem tudom mennyire lehet megbízható. Vélemény?
(#) KU202M válasza Peet19 hozzászólására (») Márc 27, 2021 /

Tuti frankó cuccba csak a drágábbat szabad beépíteni.
(#) Peet19 válasza KU202M hozzászólására (») Márc 27, 2021 /

Sejtettem, de van 700.-ft-ért is, meg 70.-ft-ért is és elvileg mindkettő ugyanúgy stab 3.3V-ot tud tartani a kimenetén. Az áramerősség ugyanaz, a működési hőfok tartomány ugyanaz, szinte tök egyforma minden, de akkor mitől van az hogy az egyik 10x drágább?
(#) Epu2 válasza Peet19 hozzászólására (») Márc 27, 2021 /

Szigorúbb technikai fegyelem. Megbízhatóbb működés.
(#) Peet19 válasza Epu2 hozzászólására (») Márc 27, 2021 /

Értem, köszi. A lényeg akkor, hogy az olcsó IC nem véletlenül olcsó
(#) elektroncso válasza Peet19 hozzászólására (») Márc 27, 2021 / 1

Más a gyártó, a gyártási technológia és ha pl. a HEStore-s árakat nézem akkor az ott kapható LM1117I az 0oC alatt is működik, míg a másik nem.
Amúgy a National Semiconductor adatlapján ajánlok figyelmedbe egy mondatot:
Idézet:
„If Military/Aerospace specified devices are required,please contact the National Semiconductor Sales Office/Distributors for availability and specifications.”

Szóval nem véletlen az árkülönbség.
(#) Nanozso hozzászólása Márc 27, 2021 /

Sziasztok,

Szeretném segítségeteket kérni futópadunk javításával kapcsolatban. A tünetek szerint, amint a motort ráteszem a motorvezérlő panelre, lemegy a kismegszakító. Futópad rendben elindul, ha a motort lehúzom a vezérlőről, emelkedik a futóöv, rendben van a kijelző, azonban amint a motor csatlakozásra kerül, jelentkezik a hiba. A motort megnéztem autó akkumulátorra kötve, rendben működik, így arra mertem következtetni, hogy a vezérlőpanelen hibásodhatott meg valami. Új vezérlőpanel beszerzése nagyon nehézkes, így arra gondoltam, hogy a motort külön hajtanám meg, így a futópad továbbra is használható lenne. Természetesen nem az eredeti kijelzőn elhelyezett gombokon keresztül. Segítenétek kérlek, hogy milyen, fordulatszámszabályzóval rendelkező tápegységgel kalkulálhatnék az alábbi motorhoz? Ezen keresztül szeretném meghajtani, valamint szabályozni az öv sebességét.
Motor
Nagyon köszönöm a segítséget ezúton is!
(#) Doctor Béci hozzászólása Márc 28, 2021 /

Sziasztok!

Házon belül el kell vezetnem 16db CAT5E UTP kábelt + 1 HDMI kábelt. Ki milyen megoldást javasol. Nekem hirtelen a kábelcsatornázás jutott eszembe. Ehhez milyen típusú és méretű kábelcsatorna kéne, hogy kényelmesen lazán elférjenek (maradjon hely melletük) és szép is legyen?
(#) Gafly válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 28, 2021 / 1

16 UTP kábel esetében esetében lehet kissé dudorodhat, ami esztétikailag feltűnhet.
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2021
(#) kendre256 válasza Gafly hozzászólására (») Márc 28, 2021 / 1

Ezt benéztem, bocs... A 16 nem tűnt fel.
(#) kendre256 válasza Doctor Béci hozzászólására (») Márc 28, 2021 /

Elsiklottam az előbb a 16 kábel felett, új ötlet:
Színes kábelcsatornák, van 40x25-ös is, abba biztosan belefér.
Meg persze a szokásos fehérek is vannak.
(#) Peet19 válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 28, 2021 /

Így már minden világos, köszi.
(#) vargham válasza Nanozso hozzászólására (») Márc 28, 2021 /

Ez egy 110 voltos DC motor. 12 voltról jóval lassabban / gyengébben foroghat.
Milyen tápról szeretnéd hajtani?
Milyen táp megoldás van az eredeti gépben?
Következő: »»   3594 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem