Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Köszönöm. Az UARThoz- közben kaptam segítséget, 1:1.be összelehet kötni az arduinoval a kijelzőt. Így kiveszem a kapcsolásból. Köszönöm.
Hello!
"A 10k-s felhúzók a bemeneten szerintem hatástalanok, mert a LED és az ellenállása kisöntöli. " Ez nem egészen helytálló.. Mert a Led küszöbfeszültsége alatt szinte "lezár" és a bement a "levegőben lóg". A magas jelszint 10K-val biztosítva lesz.
Érdemes lenne a FET-ek szimbólumait kijavítani(IPD), illetve valami szabványosabb formára hozni(AO)..., mert ez így nem csak helytelen, de megtévesztő is...
A magas jelszint a LED-ekkel is biztosítva lenne(szivárgó áramok!), de abban igazad van, hogy feleslegesen nagy lenne a bemenet impedanciája....
Nem teljesen értek egyet, a kulcsszó a "szinte", ahogy mondod is. Pár uA fog folyni.
De mindegy is, maradjon a 10k, olcsó is, meg kicsi is.
Köszi, bár ettől független volt a kérdés, viszont a kettő hatványai maradékaimat javítottam erre...
Sziasztok!
A char address = “F0101F01” karakterláncot soros monitoron (Serial.print(address, DEC)) miért 21-es értékkel látok?
Gondolom a Serial.print() megpróbálja decimálisként értelmezni. Próbáld a ", DEC" nélkül hívni!
Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2021
Azért írattam ki decimálissal, mert próbálom megérteni a karakterláncok kezelését. A konkrét probléma, hogy van két karakterláncom:
A kettőt össze szeretném hasonlítani, de egyenlőre még nem sikerült elérnem, hogy a kettő között a program az azonosságot felfedezze, pedig ugyan azt a karakterláncot tarttalmazza a két kifejezés. A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2021
Ez sosem lesz egyenlő, mivel ez teljesen hibás: "char address=“F0101F01”;". Char az egy byte, vagyis 8bit. Amit te megadtál utána, az egy sztring vagy tömb, de hibásan van deklarálva.
Értem, és hogy van helyesen deklarálva?
char address[]=“F0101F01”;
Így add meg! De vigyázz, a tömb egy lezáró 0 karakterrel több lesz, mint a másik....
Köszönöm, így már sikerült. Ez lett a kód, működik az összehasonlítás is:
Hali mesterek. Hőmérő programban hogy lehet megoldani, hogy lassú változásnál a relé ne kapcsolgasson ki-be. Tehát hiszterézist beiktatni ( egy-két fokot )
Előre is köszi, ha valaki segít. A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2021
Moderátor által szerkesztve
Fogalmazzuk meg jól a feladatot, majd azt valósítsuk meg. Mi is a hiszterézis? A bekapcsolási és a kikapcsolási érték közötti "távolság". Azaz 2 vizsgálatra van szükség, az egyik azt a feltételt vizsgálja, ami a bekapcsoláshoz kell, a másik vizsgálat pedig azt, ami a kikapcsolásához. De ha a kettő között nincs különbség, akkor a hőmérsékletmérés LSB hibája miatt ki/be fog kapcsolgatni. Próbáld meg 2 külön if-el, - habár az else if is jó, de szerintem átláthatóbb, ha külön van bontva, de ez ízlés kérdése - az egyikkel a be-, a másikkal a kikapcsolást kezeled, ügyelve arra, hogy a 2 érték között ne legyen átfedés. A két érték közötti távolság a hiszterézis.
Köszönöm. Próbálom átírni és szerintem így jó lesz.
Az zavart, hogy lassú változásnál a keringtető szivattyú ki-be kapcsolgatott . Ami gondolom nem tesz jót a csiriviri processzoros Wilo szivattyúnak. Mégegyszer köszönöm , : pittyu
Sziasztok!
Van egy Sonoff TH10 eszközöm, hozzá egy AM2301 érzékelő. Hőmérője rendben van, egy tizeden belül mér. A páramérője viszont nagyon csal felfelé. Lehet valahogy kalibrálni vagy offsetet állítani? Köszi
Sziasztok!
Ugye régen mit összegondolkodtunk, hogy hogyan tudnánk egy fekete fehér tévéből színeset csinálni... Ha nem is tévé, de volt egy játék szintetizátor billentyűzetem, amit már vagy 2 éve megcsináltam midi kontrollernek Arduino Nanoval. Nagyon szeretem, de ugye teljesen a nulláról hoztam vissza, és még a pergésmentesítő kondik sem voltak már benne. A minap megfordult a fejemben, hogy jó-jó, de nem az igazi úgy, hogy nem tudja a leütés erősséget (velocity-sebesség), ezét kéne tenni valamit! Ugye a gyári hangszerekben ilyenkor két érintkező (ma már három is) van egy billentyűnél, és az eltelt időből számítják ki a dinamikát. Hát ugye ez a módszer kizárt, mert dupla annyi vezeték, még multiplexerek, plusz 24 érintkező, kb kezelhetetlen lenne házilag kivitelezve. Viszont megfigyeltem, hogy ezek a játék billentyűzetek nagyon gyorsak. Akár meg is lehet velük "pergetni" egy a hangot, tehát mi lenne ha, használnám a "pergésüket" a dinamika értékek kiszámításához? Azaz csak akkor adom ki a midi hangüzenetet, ha legalább 2-3 mérésnél a kapcsoló lent van, a közben eltelt idő alatt a kapcsolók bizonytalanságból, meg majd tudok következtetni a leütés sebességére... Végül egy egyszerűbb módszert valósítottam meg, mely igazából a játékmódot nézi. Itt nem azonos billentyűket vizsgálok, hanem az egymás utáni leütési sebességeket. Ezt ha jól kalibrálom, akkor elérhetek vele dinamika hatású játékmódot, ez végül is egy egyszerű időmérés lett:
Ha billentyűleütést érzékelek meghívom ezt a függvényt a dinamika értékekhez. Már az első próbálkozásom sikerrel járt. Arra vigyáztam, hogy csak 70-127 között változtattam a dinamikát, tehát inkább csak színesíti a játékmódot. Leginkább az akkordok lefogása közben működik jól... Gondoltam megosztom veletek az örömömet A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2021
De jó ilyet is látni, hogy valaki örül a sikernek!
Köszi, igazából azért írtam, hogy ha nem hardveresen csinálod a pergésmentesítést, akkor egy jó algoritmussal ma már a "pergésből" is kinyerhető információ, ha kell...
Sziasztok!
Van Arduino Uno-m és Mega 2560-am, ezekre már irtam progikat. Nextion debugban milyen könyvtárral tudom összehozni? (Kijelző még beszerzés alatt van) Próbáltam több könyvtárral, de nem akarnak működni. Köszönöm a segítséget!
Sziasztok, egy picit eltanácstalanodtam.
Megépítettem ezt az Arduinós eepromírót:Kapcsolás Rendeltem egy vadonatúj 28c256-eepromot hozzá, amit írnak a rajzon. A megépített áramkört már vagy tízszer kimértem, mindent rendben találtam. Az Arduino adatbitjei megjelennek az eeprom adatlábain, a cím mind a 15 címbuszon a megfelelő érték, a helyi értékek megfelelőek. A "write enabled" láb csak akkor lesz alacsony, amikor a writeEEPROM() eljárásban odaér a kód a delayMicroseconds(1)-résznél. Az output mód értéke mindig a kiadott utolsó művelettől függ, ha írás volt, akkor magas, ha olvasás volt akkor alacsony, ami teljesen jónak tűnik nekem. Tehát a kód, és a hardver is jónak tűnik. Az eepromot nagyon óvatosan tettem a foglalatába... Ennek ellenére teljesen mindegy mit írok egy adott címre, mindig 255-öt kapok vissza. Lehet valami alapvető dolgot nem veszek észre, vagy nem tudok... Az oldalon lévő forrás:eeprom-programmer Itt ugye a setAddress(int address, bool outputEnable) eljárás gondoskodik, arról, hogy a megadott int típusú cím megjelenjen a shiftregiszterek kimenetén.Ráadásul még ugye az írás-olvasás miatt állítja az oe bemenetet. A readEEPROM(int address)-függvény fogja beolvasni a byte-ot az adott címről. A writeEEPROM(int address, byte data) pedig a megadott címre írja ki a megadott adatot. Tehát a legegyszerűbb megoldás, egy írásra és egy olvasásra a 0-ás címe ez:
Sajnos ebben az esetben is 255-öt ír a program, és ha rámérek akkor az adatlábakon is 1-es érték van. Ha bárminemű ötletetek van, megköszönöm, mert én kifogytam...
Ezek a logikai IC-k rendkívül érzékenyek a legrövidebb impulzust is elkapják a vezetékeken!
Nyugtasd meg a 11, 12, 14 lábakat egy kb 100pF kondival az IC GND Lábához közvetlenül..., ha ilyen jellegű a hiba, ez jótékonyan fog hatni....
Köszönöm a segítséget, nem tettem kondenzátort bele.
Ezen a videón sem használ: Videó Ha a delayokat növelem, ugye nyugodtan lassíthatom, az olvasás és az írás sebességét?
Szia!
Honnan van az eeprom? Nem írásvédett?
Akkor elvileg nem. A Kínából érkezők szoktak azok lenni néha.
Én úgy kezdeném a hibakeresést, hogy legalább 3 LED-et rákötnék az áramkörre. Az egyik a OE, a másik egy tetszőleges címre, a harmadik pedig egy tetszőleges adatvezetékre. Majd legalább 1 másodperces késleltetéssel sorban meghívnám a függvényeket, de előtte az Ardu adatvezetékeit bemenetre állítom. Elsőnek a setAddress(0,0)-t 0-ás címmel, majd még egyszer 2047-es címmel (2047,0), majd még egyszer ugyanezt, csak megfordítva az OE bitet, (0,1) és (2047,1). Valamint figyelném folyamatosan az adatbemeneteket. Ezzel a címzést és a OE bit működésének a mechanizmusát tudtad ellenőrizni. A cím és az OE led 4 különböző mintát kellene, hogy adjon. Ha ez rendben van, akkor mennék az írás ellenőrzésére.
Az egy dolog, hogy hol használnak, vagy sem! IC gyártótól is függhet az eredmény, hiába ugyanaz a típus...
Ártani nem árt, max nem segít rajtad... Ha ilyen jellegű a gond, azon nem segít semmiféle delay, mert a probléma az átkapcsolás pillanatában keletkezik, nem random, aszinkron módon... A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2021
|
Bejelentkezés
Hirdetés |