Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Négy led van benne, nem tudom miért eszik ennyit. Ha kijelző nélkül megy, akkor 25-26mA az áramfelvétel műszerrel mérve. Nem tudom, az az 1 mA változás számít e valamit. Másik kijelző nincs sajnos.
Viszonylag egyszerűen visszakövethető, melyik ellenálláshoz vezet a háttérvilágítás(már ha van rajta több is)... Nincs min itt agyalni, ki kell cserélni az ellenállást, és megoldódik a problémád!
Ez a bizonyos orákulum lesz a topic őrangyala én már úgy látom
Az LCD +5V tápja rámegy direktben egy AMS1117-3.3 stabilizátorra.
Az R2 ellenállás egy 2Ω értékű ellenállás (2R00), talán 0603 méretű. Sajna semmilyen SMD ellenállásom nincs, amivel próbálhatnám. Normál ellenállást nem szívesen tennék rá, még kísérlet képen sem, mert nem akarom letépni a forrpontot. De mivel mégis csak egy plusz stabilizátor után van, én nem hinném, hogy ez megoldaná a gondot. Ha minden kötél szakad, talán kipróbálom...
A háttérvil is az ams ről megy? Úgy még érdekesebb a dolog. Nem látok semmi kondit az ams körül, nem lehet hogy az a baj?
Jó értem , akkor legyél szíves 3 DB ledet sorbakötni , mert azt írtad annyi van a kijelzőben.És kösd a kijelző háttér világítás helyére a 3db ledet. Kíváncsian várom mennyi lesz az áramfelvétel ,Mert ha kevesebb mint a kijelzővel , akkor sajnos a kijelzőben lévő ledek haldokolnak.Ja és a függvényeket is hagyd benne a próba erejéig.
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2021
Fel kellene emelned esetleg magát az LCD-t is, mert azon az oldalon is lehet alkatrész.... Vagy valahogy bekukkantani alá...
A 2R ellenállás sz*rt se ér áramkorlát gyanánt, mintha ott sem lenne! A 3,3V határeset a háttérvilágításnál, mivel kb valahol akörül nyitnak a LED-ek is. Mindenképpen emberi értékű ellenállás kell oda, ami 50-70mA körül megfogja az össz-LED áramot, mert az ennél nagyobb érték felesleges és káros is...
Milyen színű LED-ből akarsz te 3-at sorba kötve, 3,3V-ról járatni, hmm??!
Miért variáltok a háttérvilágítással? Oszilloszkópos/logikai analizátoros mérések nélkül csak puffogtatni lehet a levegőbe. Régi motoros írta, ha egy függvény nincs a rendszerben, nincs vibrálás. Abba kellene alaposabban belenézni.
Azon már túl vagyok, semmi nincs alatta. Próbáltam kapcsolási rajzot keresni ehhez a kijelzőhöz, de még az adatlapjában sincs. Az R2 -őt áthidalva csipesszel minimálisan nő a fényerő, szóval szerintem mégis csak az az áramkorlátozó ellenállás... Meg vagyok lőve...
Hát sajna ahhoz én már kevés vagyok...
De szerintem is valami avval kapcsolatban nem stimmel, minden jel arra mutat. Ha valami hardver hiba lenne, a kérdéses függvény nélkül is villódznia kellene...
Ha esetleg pesti vagy, én kicserélem neked megfelelőre... )
Mert ágyúval nem kell lőni verébre, pusztán csak ezért! És mert ez a hiba, a többi valóban csak elvont agyalgatás, finoman szólva...
Akkor elmondom neked direkt, hogy miért vibrál?! Azért mert a nagy háttérvilágítás áram túlterheli valamelyik stabkockát, vagy annak részáramkörét, és már nem fix tápok állnak így elő! Így a plusz 70-80mA függvényhívási áram már jelentékenyen tud hatni erre a feszültségre, amire a LED nyitókarakterisztikája durván reagál(mivel gyakorlatilag nincs előtét ellenállás), hiába viszonylag kicsi a feszültségváltozás a tápján.... Ennyi a nagy talány.... A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2021
Nem csak attól villoghat. Ha berak 1 delay-t akkor is villogni fog, illetve elhalványul X időre.
Nekem ettől villog
ha kiveszem a delay-t nem villog
Szerintem neked itt nem a háttérvilágítás villog, hanem a kiírás maga! Az pedig időbe kerül, ahogy az LCD frissítés is, ami a háttérben zajlik, hardveresen, és ha a kettő kellemetlenül összelebeg, na akkor láthatsz érdekes vibrálásokat is, de nem a háttérfényben...
Rosszul tudod. Ha oldalról nézem akkor csak a háttér világítás látszik ( kis fehér csík ,illetve csak azt nézem) és az bizony villog.
Akkor meglehet ott is hasonló probléma áll a háttérben, mint jelen esetben!
Csodák nincsenek!!! Ettől függetlenül, amit leírtam, az valós gond..., még ha nálad nem is ez a magyarázat!
Nem teljesen érthető, miért ágyúval verébre megmérni valamit, hátha elkerülhető egy-két felesleges kanyar.Úgy látom, nekem is el kellene sajátítanom a csodalátást és a sok felkiáltójel használatát.
Attól tartok ez az AMS1117 stabilizátor nem áll épp a helyzet magaslatán.
5.8V bemenetnél a kimenete már 3.57V. Ha tovább növelem (mert ugye elvileg 15V a max), a kimeneti fesz is nő lassacskán. Már a 3.57V is sok, de nincs itthon ilyenem, hogy kicseréljem. Viszont azt sem értem miért nincs ezen a kijelzőn egy LCD meghajtó (és még ROM) IC sem. Csak két HC245 puffer van rajta, de az 5V kompatibilis. A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2021
Ne hogy azt hidd , hogy mert smd led nem lehet ugyan olyan nyitó áramú , mint például egy 3mm fehér led.
Pont erre tértem egyébként ki az elején is , hogy lehet hiba a kommunikációban is .ÉS erre lettem volna kíváncsi , hogy mivel nem úgy lett tesztelve ,mint vártam , tehát a kijelző teljesen külön tápról , így nem az lett az eredmény. Viszont a három ledes , vagy 4 , most teljesen mindegy arra jó lett volna , még ha halványan i is látszott volna , hogy remeg e , illetve ugyan akkora lett volna e az áramfelvétel. Ebből sok minden kiderült volna , de hát nem lett ez , csak a találgatások mennek.
Az AMS1117 0,8 A annak birnia kell azt az áramfelvételt.
Érdekes. Az enyémen nincs is AMS1117.
Sziasztok!
Először is bocsánat, hogy beleszólok... De! Bakman és sdrlab, főleg Nektek szól jelen pillanatban. Ne vitatkozzatok feleslegesen, igaza van Mindkettőtöknek! Amíg a kérdező nem támasztja alá a probléma forrását, addig csak találgatni lehet. Ez a kijelzős probléma lehet szoftveres és hardveres probléma is, ahogy mondtátok is, de ne Ti akarjátok megjavítani a gép előtt ülve, kell hozzá a kérdező és a kérdéses probléma fizikai kapcsolata. Ne hagyjátok már, hogy ilyen "apróság" miatt kizökkentsenek benneteket és felesleges vitába szálljatok! Amint a Régi motoros méricskél és ellenőriz kicsit, mindjárt okosabb lesz Mindenki.
A csodalátás már most is megy A felkiáltójelekre meg ott a billentyűzeteden a megoldás
Nem esett le úgy látom )))
3,3V-ról semmilyen 3, főleg nem 4 LED sorbakötve nem fog számottevően világítani(max valami infra)! Pláne nem a fehér LED, amivel itt dolog van....
Na látom kapisgálod már , vagy még sem
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2021
Ezeknél a kijelzőknél emlékeim szerint 4 fehér LED van párhuzamosan kötve, közös anód, vagy katód rendszerben.... Így értelemszerűen nem sorban vannak kötve, amire te bíztatod a kérdezőt!
Én már nem tudom mit méricskéljek. De kezd az a gyanúm lenni, hogy ez a nyamvadt AMS stab etet.
Ráforrasztottam a kimenetre egy drótot, és mértem a kimeneti feszkót, szépen ugrál a fényerőváltozás ütemében. Úgyhogy amíg ki nem cserélem, szerintem nincs értelme tovább menni... Köszi mindenkinek a tanácsokat.
Ugy látom elég nehéz eset vagy .Nem az lett volna a cél , hogy a kijelzőben lévő ledek bekötését másoljuk le , hanem az , hogy a háttérvilágítás vonalát ellenőrizzük le ledekkel kijelző nélkül,hogy akkor is megemelkedik e az áramfelvétel illetve megmarad e ekkor is a vibrálás .És szépen kiderült volna már , hogy itt vagy máshol kell keresni a hibát.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |