Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szép napot! Segítséget kérek ha valaki tud, adott egy PROXXON Nr 22000-es fém és vezeték kereső, tönkre ment benne a potméter kapcsoló része, kiváltottam egy kapcsolóval, de a bekapcsolásnól állandó jelleggel gerjed az-az vezetéket. Vagy fémet jelez. Nem néztem bele az elektronikájába, csak tippelek, hogy valamelyik kondenzátor lehet a hibás, esetleg valami tippet tudtok-e adni, előre is köszönöm.Üdv: Gyula
Szép napot!
Tegyél fel képeket a javítás utáni állapotról. Elképzelhető, hogy hibás kivitelezés miatt a kapcsolóra menő vezetékek és a kapcsoló miatt miatt elhangolódik az oszcillátora és ez okozza a problémádat. Valószínű, hogy eredeti csere alkatrésszel továbbra is jó lenne a működése. Ha csak nem keletkezett más hiba a beavatkozás alatt. Üdv. A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2021
Patópali! az a helyzet, hogy a kapcsoló betétele előtt a kérdéses törött poti kapcsoló áthídalásakor, kb 1 cm, is megvolt ez a hiba de azt hittem, hogy a fix kapcsolóval megoldom, nincs más hátra bele kell bujjak az elektronikába, de köszönöm a javaslatot, ha szétszedem és nem boldogulok, vagy felteszem a fotót, vagy kidobom a cumót. Az eredeti elképzelésem szerint azt hittem, hogy elkó hiba, de hangolási probléma is lehet, évek óta ált a ládafiába, csak a lányomék falat akarnak furni a konektor és más kényes helyen. Még az is megeshet, hogy a 10 év körűli állás viselte meg, mégegyszer köszi.
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2021
Sziasztok!
Tudja -e valaki mi az SC (PT) 2260 enkóder ic -dekóder párjának száma? Köszönöm, ha segítetek. Üdv. Pali
Sziasztok!
Tudnátok segíteni abban, hogy a csatolt képeken lévő tápegység milyen kapcsolással és feszültségszabályzóval lehet megvalósítva? Szeretném utánépíteni, de csak képek vannak róla, kapcsolási rajz nincs. Amit biztosan lehet tudni, hogy a táplált eszköz DC 5V-ot kér, párszáz mA áram mellett, ami azért is érdekes, mert egyenirányítást sehol sem látok (hacsak a panel alján nincs), a feszültségszabályzó pedig egy nagyobb áramú FET-nek tűnik, a tokozásából kiindulva.
Ha a tápegység panel fólia oldaláról teszel fel fényképet akkor biztosan meglesz a megoldás. De elsőre egy LM317T IC-vel felépített tápnak tűnik.
A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2021
Szerintem már kifutott LT1083 állítható stabilizátor.
Köszönöm a tippet, ez teljesen elképzelhető és pont az LT1084-et nézegettem, hogy szimpatikus és kapható is, különbség pedig csak a teljesítményükben van!
Sziasztok,
Egy IR LED-et (Kingbright L-53F3C) kapcsolgaték 3,3 Voltról BC537 tranzisztorral. A vezérlő jel szintén 3,3 V (Raspberry Pi-re IR blaster). A LED maximum 50 mA-t bír ki, én kb. 20 mA-rel hajtanám. Az adatlapon is elég sokszor szerepel ez az áram, és kb. 10 centire lenne a távirányított erősítőtől, szerintem bőven elég. Adatlap szerint 20 mA áramnál 1,2 V feszültség esik rajta, szóval 100 Ω-mal korlátoznám az kollektoráramot, ez eddig szerintem rendben van. A tranzisztor meghajtása a kérdésem, a bázist 10k ellenálláson keresztül kötném egy 3,3V GPIO pin-re. A VBE olyan 700 mV körül van, így kb. 250 µA lenne a bázisáram, és ez a (minimum) 110x-es hFE mellett 28 mA kollektoráramot jelentene áramkorlát nélkül, szerintem ennyi elég. A kérdésem az lenne, hogy ennyi bázisáram elég a tranzisztor biztos kapcsolásához? Az adatlapon a "Typical Performance Characteristics" alatt ugyan látok 50 µA bázisáramot is, de nagyon keveset foglalkoztam bipoláris tranzisztorokkal, ezért inkább rákérdezek. Köszi, Tamás
Üdv, ha nem akarod kritikusan csökkenteni az áramfelhasználás, akkor személy szerint többet javasolnék. Sose a minimum, vagy annak közlébe tervezz. Főleg mivel kapcsoló üzemben fog működni, ráadásul nem is folyton. Nyugodtan alkalmazhatsz 1-5mA közt bármit biztos ami biztos. A lényeg, hogy a GPIO maximumot ne haladd meg. Ha már stabilan működik, utána csökkentheted a bázisáramot kedved szerint.
A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2021
Üdv, ilyen alkalmazásra kerámia javasolt, (tehát az első jó választás), nem polarizált elektrolit kondenzátor.
A 10 nF kerámia kondenzátor a jó. Az elektrolit kondenzátor amit linkeltél nem 10 nF hanem 100 nF értékű.
Oké, tehát ez az apró kerámia kondenzáttor jó lesz hozzá? (Bocsi, hogy sokat kérdezek.)
Igen.
Köszike.
Köszi!
Nem kritikus az áramfelhasználás, sőt. A Rpi médialejátszó(osmc), jelenleg PoE meghajtású, de nem 1-2 mA fog problémát okozni. A tranzisztor adatlapja még 50 µA bázisáramra is ad diagramot, ezért gondoltam azt, hogy a 250 µA simán elég lehet. De akkor teszek 2,2k-t, az az 1 mA csak elég lesz. Elvileg valami tizenvalahány mA leadására képes pinenként a SBC, és 2 ágon akarok LED-et hajtani (TV és erősítő), így is bőven beleférek.
Inkább ezt javaslom:
https://www.hestore.hu/prod_10032846.html Ha nincs földelve a készülék, akkor féltáp közelében lebeg, ezt nem bírja ki a 100V-os kondenzátor. Ez jellemző pl. a CRT tévékre.
Nem lesz jó, a kapcsolási rajzon 250 V-os van (nem véletlenül), ez pedig csak 100 V-os.
Kedves Zsombor!
Multkor már javasoltam, hogy tanulj! Így a kérdésedhez kapcsolódva szeretném figyelmedbe ajánlani az alábbi oldalt mint első leckét: Kondenzátorok
Halkan mondom, hogy ez is kevés. Legalább 400 Volt váltófeszültséget tűrő, de inkább nagyobbat kéne betenni. Lásd például a régi tévék antenna leválasztó kondijait ( 1-2 kilovolt). Ki tudja mit szeretne a kérdező leválasztani?
Rectamas -al értek egyet! A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2021
Üdv! Szeretnék beszerezni egy relét ,ami 13-14v/V /-ig húz be. Egy autó szivattyújának adna tápot de csak ha jár az autó vagyis ha van töltés. Ha esetleg tudtok iyen forrást ahol ezt meg tudom rendelni azt megköszönöm!
Ennek az Apróhirdetésben a helye!
Én abba az irányba mennék el, hogy kisebb feszültségű relét (mondjuk 6V-os) választanék, és (zener) diódával állitanám be a "pontos" meghúzást. Ennél kisebbet autóba nem tennék.
Azt tudod, hogy az érintkezőkkel szemben mi az elvárás?
Én nem értek hozzá, de rémliik valami, hogy a "15" vagy valami akkor jelenik meg, ha rá van adva a gyújtás.
Lehet, hogy ez jó lenne a kollégának? A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2021
Mi a hasonlóság egy trimmer és egy lineáris potméter között?
Egy 100k trimmer helyére fog kelleni bevezetékelnem egy 100k lineáris potmétert. A trimmer lábait számokkal, a potméter lábait betűkkel jelöltem. A trimmer melyik lába helyére kössem a potméter melyik lábát?
Kerestem a guglival de nem sok eredményt értem el. Nem tudtok itthon (hun) ilyesmi árammérőt? Nekem kb 1.5 V tól 15 V dc-ig (lehet 24 V is) Az amper viszont 1 mA-töl lenne jó. Az ampernál fontos lenne, hogy minél kisebb értéket tud mérni annál jobb.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |