Fórum témák
» Több friss téma |
VÁM és ÁFA jellegű kérdéseket/hozzászólásokat, indoklás nélkül törlik a moderátorok!
Köszönöm, akkor még az SA kitételben is segíts. Nekem az SA egész mást jelent, még az utolsó világháború idejéből rémlik valami...
Látom már a Posta is alkalmazza a "kilences számrendszeren" alapuló marketinges módszert.
Ezekre az intézkedésekre szépet nem lehet mondani. Nagy érvágás a költségekre nézve.
Remélem a 3. ország eladói, az európai raktáraikat feltöltik majd. Postai összefoglaló
Helpítség!
Az az online fizetés hogyan működik? Köszi: az Értetlen
Szerintem össze kell válogatni viszonylag sok dolgot egy eladótól (akár 10+ EUR) és online kell intézni a vámolást, nincs mese. Az áfa sajnos mindenképp dob rajta 27%-ot, az alapban szívás.
De az, hogy pl. 8 EUR rendelésed 3600 Ft vagy 4000 Ft lesz, hát az már kb. olyan mindegy.
Az EU többi országában nem is 27% az áfa.
De akkor az itthoni termékek is drágulni fognak.
Plusz még ugye hozzájön a 399.- Ft, ha online fizeted...
Szerintem majd csomag adatainak megadásával, csomagszám, stb., kell majd online felülten befizetni a díjat.
A 3600ft,-ra még számold fel a 27%-ot.
Rögtön 4572ft és ahhoz még add hozzá a 400-at és rögtön ott vagy, hogy 5000ft. Na az már nem olyan mindegy.
Neked is, és sector99-nek is megy a válasz: 8 EUR az kb. 2850 Ft középárfolyamon, ez 27% áfával 3600, ha erre még 400 Ft-ot rárak a posta az online vámolásért (jelentsen az bármit), akkor 4000. Ezért mondom, hogy nem akkora tétel, és szerintem nem is igazán drága. 400 Ft-ért a legtöbb helyen kb. hozzád se szólnak, itt meg vámolnak ennyiért.
A legjobb persze az lenne, ha nem kellene ezeket a kis értékű vackokat vámolni, de ebbe nincs beleszólásunk.
Egyetértek veled abban, hogy a 400 Ft az nem halálos érvágás. Jobb helyen egy gombóc fagyit nem adnak érte.
Abban viszont látok egy kis huncutságot, hogy a 400 Ft-ért mit tesz a Posta. Mert nem vámol, hiszen éppen az a lényeg, hogy nincs vámeljárás (VÁM sincs), csak ÁFA fizetési kötelezettség van (ehhez nem kellene a Posta, én magamtól is be tudom fizetni az ÁFA-t). Tehát tulajdonképpen látszólag nem csinál semmit. Illetve ha jól olvasok a sorok között, akkor az ÁFA-t azt nem a nagy kormányzsebbe kell befizetni, hanem a Postának, aki majd továbbítja ezt ahová kell, tehát ennyi teher mégis hárul rájuk.
Bármilyen ár racionalitását úgy érdemes megítélni, ha összehasonlítod mások áraival. Pl. ha egy akármilyen "bigyó" 1000 Ft Kínában ideszállítva, akkor az most 1000+400+270 = 1670 Ft-ra növekszik. De ha itthon vennéd meg a boltban, akkor mondjuk 5000 Ft lenne, tehát még mindig csak 1/3-ába kerül. Ez persze nem annyira jó mint korábban az 1/5-ébe kerülés, de a Magyar ember mohóságának nincs határa (örökös téma a panelgyártáskor, hogy miért nem lehet az akciós méretet szabadon kitölteni a felhasználó kis panelkáival, mikor az ár kb. 30-szor kevesebb mintha itthon gyártanák le).
Érdekes...akkor most marad avagy törlődik!?:
Idézet: „VÁM és ÁFA jellegű kérdéseket/hozzászólásokat, indoklás nélkül törlik a moderátorok!”
Szerintem a tiltás konkrét esetekre, kiskapukra vonatkozik, nem egy általános, az új, megváltozott rendszer működését, használatát kitárgyaló megbeszélésre. Azok a hozzászólások, amik a Postának jutó összeg nagyságát vitatják, valóban feleslegesek.
Magamat minősítem, de az új szituáció nekem magas. Sokadik átolvasás után kezdem kapiskálni a lényegget. Adóügyi, vámjogi és könyvelői ismereteket kell szereznem, hogy átlássam. Idézet: „Mert nem vámol, hiszen éppen az a lényeg, hogy nincs vámeljárás (VÁM sincs), csak ÁFA fizetési kötelezettség van (ehhez nem kellene a Posta, én magamtól is be tudom fizetni az ÁFA-t).” Külföldről (EU-n kívülről) jön az áru, zajlik vele kapcsolatban egy vámeljárás. És ez az, független attól, hogy bizonyos okokból 0% vámot kell rá fizetned. És nyilván be tudnád fizetni, csak ennek a párszáz forintnak szerintem sokezerszeresébe (vagy milliószorosába) kerülne az, hogy megfelelj azoknak a jogszabályi feltételeknek, hogy ezt magadnak intézhesd. Ez meg sajnos nem úgy megy, hogy "Gipsz Jakab állampolgár vagyok, köszönöm szépen a felajánlott segítséget, de megoldom magamnak". A boltban se mondhatod azt, hogy "tessen szépen ideadni nettó áron, majd befizetem én utána az áfát keziccsókolom". Idézet: „éppen az a lényeg, hogy nincs vámeljárás” Van vámeljárás aminek a keretein belül megállapítják, hogy a termék vagy szolgáltatás díja áfa, vagy áfa + vám teher megfizetésé alá tartozó eljárás alá kell vonni. Ez egészen addig lesz igy amíg a kínai vagy egyéb eu-n kívüli kereskedő / szolgáltató nem lesz áfa befizető és vagy nem épít eu raktárat. Igy a termék árá annyi lesz amennyit a kereskedő kér érte. Gondolom az áfát részben vagy egészben nem fogja lenyelni, igy drágulás mindenképpen várható, viszont a vásárlás egyszerűsödik.
A boltos nem is számol fel plusz költséget azért mert ráteszi az áfát, és úgy adja oda!
Ha valaki magánszemély akkor áfát / vámot és vámköltséget fizet, mint ahogy tette azt eddig is 22eur felett, csak most 0 eur-tól..
Aki bolt, webáruház..stb meg azt fizeti és úgy amit eddig, csak most 0 eur-tól. Ennyi a történet, semmi csoda nincs benne A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2021
Minden szavad értem. De arra igyekeztem rávilágítani, hogy nincs szükség a Postára ahhoz, hogy megállapítsa a termék értéke alapján a szükséges befizetni valót.
Poénosan fog hangzani, de komolyan gondolom, hogy én pl. képes vagyok értékelni a termékem árát, és ebből látom, hogy 150 EUR alatt van-e, és könnyű számítással ki tudom számolni a 27%-át is, és még ezt az összeget képes vagyok át is utalni. Tehát minden készségem adott a dolog teljesen korrekt elintézéséhez. Én arra gyanakszom, a bizalom hiánya itt a fő mozgatórugó, mert biztosan lennének akik megpróbálnák kikerülni az eljárást. Egy nagyon fontos kérdést még egyáltalán nem látok tisztán. Honnan tudja a Posta a termék és a hozzá kapcsolódó szállítás általam fizetett valós összegét? Az eljárás automatikus, tehát nincs a birtokukban semmilyen fizetési előzmény, csak a csomagoláson lévő feliratokra tudnak támaszkodni, ami vagy valós, vagy nem. A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2021
Sokkal inkább foglalkoztat az a kérdés, hogy mi van akkor ha a termék amit rendeltem az hibás, törött, sérült, stb.
Az oké, hogy az Ali, ebay, stb visszatéríti az árát, de mi van az áfával meg a posta lehúzásával. Vagy ha az eladó újra küldi, akkor már 2x fizetek egy használható termékért?
Engem meg az érdekel, hogy ha kifizetem rá a dolgoztunkvele díjukat, akkor vajon megérkezik-e, vagy pont olyan esetleges lesz, ahogy eddig is...
Idézet: Finoman és naívan fogalmazol. Biztos, hogy kb. mindenkit bele lehet ebbe érteni, nem sok olyan ember van, aki a saját pénzének az ellensége.„biztosan lennének akik megpróbálnák kikerülni az eljárást” Amit lehet, azt a távolkeletről szerez be boldog, boldogtalan, mert így (volt) olcsó igazán valami, ÁFA nélkül. Szerinted hányan vallanák be csak úgy, poénból, a termék valós árát? Minél magasabb a termék fogyasztói ára, annál nagyobb lehet "szakítani" egy pici füllentéssel. Idézet: Úgy, ahogy eddig is. Ha gyanus nekik a dolog, elkérik a számlát, fizetési bizonylatot stb.„Honnan tudja a Posta a termék és a hozzá kapcsolódó szállítás általam fizetett valós összegét?” Összességében lehet csapkodni mindenféle kalapot a földhöz de perpillanat nagyon úgy néz ki, hogy ezek leszenek a szabályok/törvények. Köszönhető ez a rengeteg becsületes vevőnek és eladónak, akik sokszor a termék valódi ára helyett jelképes összeget írnak a csomagra, akár kérésre is vagy éppen rutinból, kérés nélkül, hiszen így mindenki jól jár. Idézet: „Honnan tudja a Posta a termék és a hozzá kapcsolódó szállítás általam fizetett valós összegét?” Amíg nem fizeted ki az áfát és kezelést nem kapod meg a csomagot. A termék árát pedig a számlával kell igazolnod, ez szinte 100% hiszen más esetben nincs mire megfizetned az áfa értékét. Nem úgy fogsz áfát fizetni, hogy a nav/posta dolgozója megemeli a csomagot, hogy na ez az alkotónak jött kb 20dkg, akkor úgy 5.56$ lehet kb amit fizetett, akkor kérjünk tőle 567Ft áfát. Idézet: „de mi van az áfával meg a posta lehúzásával.” Azt buktad logikusan.
Egy Eu - n kívűli országot Pl Kína nem érdekel az , hogy más országokban bevezetnek ezt azt .Attól nem lesz áremelkedés.És ugyebár a vámolás , és Áfa bevételek sem Kínában , és máshol kötnek ki , hanem az adott országban ahol azt bevezették.Viszont szó volt itt a hazai kereskedőkről , hát ők sem máshonnan mint külföldről szerzik be az áruikat.Legyen ez akár Eu -n kívüli is akár.De egy már itthon eladott árú , és az arra pluszba rákerülő utánvét költsége , és a többi is növekedni fog.Ezt borítékolni lehet.
Viszont akkor ugyan ott leszünk mint most , hogy senki nem fog itthon venni semmit , mert 6x drágább lesz , mint kintről még vámmal , és Áfával együtt is .Ezzel a lépéssel azt érték el , hogy még több hazai kereskedés megy tönkre , és zárnak majd be.Ez a nagy munkahely teremtés gratulálok. A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2021
Egyetértek.
Egyébként érdemes lenne elgondolkodni azon is,hogy a belföldi elektronikai alkatrész kereskedő a 3. országból beérkező csomag után befizeti az áfát és a vámot,majd amikor értékesíti,szintén befizeti az áfát az adott termék után,tehát 2x jobban jár akinél csilingel a lé. Ezt a tisztelt jogakotók hogy-hogy nem látják? Továbbá ha az áfázott és vámolt csomag hiányos,nem a rendelt mennyiség és minőség érkezik,akkor zsákbamacska.
Két független helyen is megnéztem, és egybehangzóan automatikus vámeljárásról beszélnek. Ha neked lenne igazad, akkor arra számítsak, hogy ez az automatizmus minden esetben elkéri tőlem a számlát, aztán ez alapján kiszabják amit kell, értesítenek, befizetem, és utána (nem) hozza ki a Posta?
Mert ha ez így lesz, akkor az nagyon hasonlít a jelenlegi eljáráshoz, amivel tapasztalatom szerint 10-15 nap ráadást szenved az átvehetőség. Ez az igazi veszteség.
Miért is? A kereskedő a beszerzés áfáját visszaigényelheti továbbértékesítés esetén...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |