Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Ne ijesztgess. A felhő nem sokára ideér hozzánk is.
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2021
"Már énnékem beborult az ég,
Elverte a szőlőmet a jég. Elhagyott a szeretőm is, A lovamat elvitte a végrehajtó örökre..."
Őszintén sajnálom!
Mert a tiéd, meg mint borocskának valót is. Én csak a a lavort féltettem Quad fejjel. De jól sikerült a telepítése 12 éve a két ház vinklijében. Azonban a másik oldalon volt miért aggódni, az ablakokért.
Ilyen a bádogtető. Nagyon zörög még esőben is.
Mi az abszolút zörej?
Aminkor két csontváz "iszik" a bádog tetőn.
Ezt a pénzérmét tegnap találtam ásás közben. Először osztrák 3 krajcárosnak gondoltam a kétfejű koronás sas miatt, de a pajzsokon lévő címerek nem stimmelnek. Sajnos elég kopott, a felirat nem nagyon olvasható. Kb. 21mm az átmérője és rendkívül vékony.
Valami ötlet?
Valamilyen ezüst dénár, replika szerintem. Vidd be a legközelebbi múzeumba, majd ott talán megmondják.
Az sajnos a Magyar állam tulajdona.
Nekem kiásott a kutya egy félkrajcárost. Mondtam is neki, hogy ott kaparjon tovább, ahonnan ez jött. Feketepiaci értéke olyan 200 Ft, csak elkallódott...
Azt a Mégáék is mondták a kutyának, de aztán inkább visszautaztak a középkorba.
De olyan rosszul sült el, hogy Géza inkább megígérte, hogy inkább túlórázgat egy kicsit És valóban az állam tulajdona, esetleg kaphatja meg a találó, ha az állam valamiért nem tart rá igényt - de nem tudom, sűrűn van-e ilyen "esetleg" A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2021
Igen, az államé, de könnyen megeshet, ha bejelenti a leletet, kijönnek a régészek, és felássák a kertet. Persze, ha ez a cél, akkor pont jó.
"Most látom csak igazán, milyen nehéz tisztességes úton meggazdagodni!"
Idézet: Igen , de benne ülnek két három évig is a gödörben .... „kijönnek a régészek, és felássák a kertet.”
Ez sok országban így van, csak azzal a különbséggel, hogy ha az állam igényt tart rá, akkor a megtalálónak adott %-nyi jutalom jár (20....50%). Azzal, hogy itt nem jelenleg kapsz többet szóbeli vállonveregetésnél, (és esetleg egy gúnyos mosolynál - ami felér egy lehülyézéssel), az mindenképpen a feketepiac irányába (vagy külföldre) tereli azokat akik ilyesmit találnak.
Azt én inkább a legandák körébe sorolnám, hogy más országokban automatikusan "jár", az pedig, hogy nálunk semmi nem jut, az nem igaz. Juthat 10%, de maximum 2millió Ft (bizonyos szabályokat be kell tartani hozzá)
13/2015 (III. 11.) 12. szakasz...
De honnan tudjátok, hogy eredeti? Az ismert eladó cuccokat hirdető oldalokon 500 Ft-ért árulnak replikát.
Persze szép találat. A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2021
Tehát ha mondjuk valaki talál egy a földjében elásott ládát, 100kg arany érmével, akkor gyakorlatilag jobban jár ha aranyrudakat önt belőle... még akkor is ha aranyrúd formájában esetleg sokkal kevesebbet ér. Persze ez valószínűleg nem lenne törvényes, de érthető...
Itt felmerül a kérdés, mikor kerül az Állam tulajdonába az adott tárgy. Egy elgondolkoztató kérdés:
Szépapám vagy ősapám elásott egy korsó arany, vagy ezüstpénzt a XVIII században valahol, de a saját telkén. Én megtalálom, akkor most mi van? Bonyolíthatja az ügyet, hogy a területet államosították, tsz tulajdon lett, privatizálták, és most visszavásárolom, illetve megveszem a telket jelenleg birtokló személytől. Mit mondhat erre a jog?
Hát jelenleg az a helyzet, hogy az 1700 előtt földbe került tárgyakat, a nagy értékű vagy jelentőségű leleteket a Magyar Államnak be kell szolgáltatni, hacsak nem tudom azt bizonyítani, hogy az valamely ősöm tulajdona volt és engem illet az örökség.
Egyébként már korábban is találtam az udvarban hasonlókat, de azok könnyen azonosíthatók voltak. Az egyiket pl. én söpörtem össze a baromfiudvarban, a másikat meg a tyúk kaparta elő.
Nállam a tyúkudvaron sose kerül elő semmi.
Akkor miért kapirgálnak a tyúkok? Nem találnak semmit?
Tulajdoképp -igen.
És (bizonyos szemszögből) még érthetőnek is tűnik, valóban. Csakhát...
Van arra is jogi megfogalmazás (csak nem emlékszem rá, és most nem fogom előkutatni), hogy melyik év előtti az, ami mindenképp régészeti lelet, és megelőzi az öröklési jogot. Valami 1700-as évek. Azutánit már lehet vitatni, hogy az valójában az örökséged. És ebből a szempontból jó, hogy nem a Tsz időkben találták meg.
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2021
Levesbe az olyan tyúkkal, ami nem talál semmit!
A tyúk dolga, hogy tojjon. A találmány másodlagos.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |