Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Jó. Én most nem jövök sem Bernoulli-val, sem fizikával. Mert nem azok határozták meg a valóságot, hanem fordítva. Azok írták le (a valóságból kiindulva), hogy mi miért történik. Mint mondtam, extrém eltéréseknél nem működik az ideális szabály, de ez nem azt jelenti, hogy az extremitás a követendő.
Köszönöm a tapasztalati infót.
Próbálok magam is tájékozódni a dolgokról, de próbálok tapasztaltabb ismerőst beszervezni magam mellé a válogatáshoz, mert szégyen vagy nem, nekem minden kerti gépem villanyos, szép halk. Nem volt ezzel gond eddig, hiszen két szett akksival simán lenyírom a füvet az egész kertben (Makita), fűkasza is akksis maki, sövényvágó is, stb. Szomszédbarát voltam eddig, ezért benzines kisgépek karbantartásával sincs túl sok tapasztalatom, nem hogy egy fűnyíró traktorral. De 3-4 óra akkus fűnyíróval már amúgy sem szomszéd barát így minden hétvégén. Akkor legyen hangosabb de egy óra.
Tovább bonyolódik a történet. Megjöttek a hajtószíjak, (Powerbelt) ezért kitekertem a főtengelyből az ékszíjtárcsa rögzítő csavarját. Kiderül, hogy egy M10-es csavar végére felhegesztették az eredeti csavar menetes részét. Mivel ez túl hosszú lett egy jó nagy anyát tettek rá távtartónak. Az eredeti menet colos. (UNF 7/16"-20) Egyenlőre ilyen csavart nem találtam. Ahol méret szerint árulnak ilyen csavart ott 50-100 darabot szeretnének eladni belőle ahol meg darabonként kapható főtengelycsavar ott nincs feltüntetve a mérete.
![]()
Egy jó esztergályos gépében minden csavar benne van. Bármit legyárthat.
Székesfehérvárott van egy kis csavarbolt, ott pár éve tudtam venni egy darab UNF csavart. Komoly választékuk volt, de sajnos nem emlékszem a címükre. Pontos csavardefinícót tudsz adni?
Talán akad a topikon Fehérvárt ismerő kolléga, és tud segíteni. A GPS logok alapján még keresni fogom, hátha beugrik. A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2021
Ha ott lakik, ami az adatlapján szerepel, akkor a Róbert Károly krt. és Lehel utca sarkán levő csavarbolt közelebb van hozzá: Bővebben: Link.
Telefonon érdemes lehet megkérdezni őket.
Csak majdnem. Ma voltam annál akit ismerek, (egyébként fórumtag) sajnos nem tudott nekem csinálni.
![]()
Sajnos az oldalon csak metrikus csavarok vannak. Holnap azért felhívom őket hátha. Hacsak szikorapéter fórumtárs nem tud segíteni.
![]() A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2021
Gépfüggő is, komolyabb géppel biztosan lehet. Ha van elérhető közelségben.
Balatonszárszón tudok egy megbízható, precíz szerelőt.
Ha jól értelmezem a dolgot akkor megoldódott a kérdés. Nejem szólt, hogy locsolna kézzel, oldjam meg. Kicseréltem az egyik billegőt kézi sprickolóra. Mivel ez nem állandóan folyik csak amikor húzza a ravaszt (bocsánat, elsütőbillentyű), ekkor a másik billegő megduplázza a magasságát. Amikor két billegő van, akkor pedig fele lesz a magasság. Ebből azt a következtetést vonom le, hogy a kiáramló vízmennyiségnek nem szűk keresztmetszete a szűkebb keresztmetszet, hiszen tudna az menni ha lenne elég víz hozzá. Jól gondolom?
Mezei E1N padon is legyártható akármilyen menet. Nem kell hozzá "atomverda". A régi cserekerekes gépeken is (csak érteni kell hozzá). Ha megvan még a 127 fogú cserekerék, mindent lehet.
Van azért még bőven, postával is gyártanak, csak kell egy rajz, megfelelően méretezett, méretarányos.
Ha kell, adok kontaktot. A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2021
Idézet: „Sajnos az esztergályos kihaló szakma.” Az tényleg ritka, akinek gépe is van. ![]()
Felénk nem igen van. Bijo kollégát nem innen ismerem, hanem már vagy harminc éve hordom hozzá az esztergálni való mindenféle dolgom. Sajnos az Ő gépén ezt nem lehetett megoldani. Mást meg a közelben nem is tudok.
Hát nem ezt mondam vasárnap este fél hét után?
![]() (És ha nagyon prezízek akarunk lenni, akkor kell számolni a súrlódással a csőfalon, tehát a végtelenségig nem szűkíthetünk. De 1"-t 2db 1/2"-ra lehet, ott alig van ellenállás)
Még egyszer megkérdezem:
Pontos specifikációt tudsz adni arra a csavarra?
A szűkítés mértékétől függ. Ha csak a szűkebb keresztmetszet gyorsabb vízsebesség számítana, akkor elég lenne vékony csővel szerelni minden vízhálózatot. Itt egy olyan egyenletet próbálunk megoldani, aminek néhány paramétere nem ismert (áramlási veszteségek). Ezért gondolom, hogy a szivattyú "erőlködését" vizsgálva lehetne biztosan tudni, mennyire bírja a gyűrődést. Háromnegyedes udvari vízcsövünkön egy gyatra vékony lukú (talán 10mm átmérő) csap volt. Ezt cserélve golyós csapra, ami háomnegyedes lukú, nem szűkít, eléggé megnőtt a kijövő vízmennyiség. Tehát az az egy kb. 10 cm hosszú erősebb szűkület már sokat számított. Gyengébb fokú szűkítés esetleg alig vehető észre.
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2021
Tudom hogy ezt mondtad, nem is a fizikájával van bajom. A motor túlélő képessége volt a lényegi kérdés de erre sajnos nem tudtunk egzakt igen/nem választ összehozni. A szomszéd ugyanilyen locsolót használ (tehát szűkített), és majdnem ugyanezt a szivattyút. Locsolja bőszen az eget. Nekem két locsolófejem van feleakkora magassággal. Ebből gondolom, hogy igy nem terhelem annyira a motort, bírnia kellene.
Azt hiszem elengedem a témát, mert amellett hogy egyet értek, nincs lakatfogóm hogy megmérjem. Bízom benne hogy jó lesz..
Nekem sincs a közelemben, de mivel van posta, ezért nem is kell, hogy itt legyen... Egyébként rengeteg cég foglalkozik esztergálással, manapság az ember már nem az utcáról sétál be a műhelybe.
Igen. UNF7/16" 20 Körülbelül 70mm hosszú kell belőle.
Hogyan tudnék a csöves topikból kész panel terveket lementeni mondjuk .lay formátumban mivel layout5-öt használok?
Ha már kész a panel, akkor minek a Layout?
Szerezz be .lay6-ot és megoldódik minden problémád.
Biztosan van a barátaid valamelyikénél, kérd el.
Székesfehérvárott a Sarló, és a Csapó utcában is van tényleg minden ilyesmit áruló bolt. Ebben az időben biztosan nem tudok bemenni, de megpróbálom felhívni őket.
Van egy a gitárhoz, egy a sztereo erősítőhöz. A többi pedig próba darab lenne a többi csővel kipróbálva.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |