Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3292 / 3613
(#) szs válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 4, 2021 /

Jó. Én most nem jövök sem Bernoulli-val, sem fizikával. Mert nem azok határozták meg a valóságot, hanem fordítva. Azok írták le (a valóságból kiindulva), hogy mi miért történik. Mint mondtam, extrém eltéréseknél nem működik az ideális szabály, de ez nem azt jelenti, hogy az extremitás a követendő.
(#) Topi válasza zolika60 hozzászólására (») Júl 4, 2021 /

Köszönöm a tapasztalati infót.

Próbálok magam is tájékozódni a dolgokról, de próbálok tapasztaltabb ismerőst beszervezni magam mellé a válogatáshoz, mert szégyen vagy nem, nekem minden kerti gépem villanyos, szép halk. Nem volt ezzel gond eddig, hiszen két szett akksival simán lenyírom a füvet az egész kertben (Makita), fűkasza is akksis maki, sövényvágó is, stb.

Szomszédbarát voltam eddig, ezért benzines kisgépek karbantartásával sincs túl sok tapasztalatom, nem hogy egy fűnyíró traktorral. De 3-4 óra akkus fűnyíróval már amúgy sem szomszéd barát így minden hétvégén. Akkor legyen hangosabb de egy óra.
(#) zolika60 válasza Topi hozzászólására (») Júl 6, 2021 /

Tovább bonyolódik a történet. Megjöttek a hajtószíjak, (Powerbelt) ezért kitekertem a főtengelyből az ékszíjtárcsa rögzítő csavarját. Kiderül, hogy egy M10-es csavar végére felhegesztették az eredeti csavar menetes részét. Mivel ez túl hosszú lett egy jó nagy anyát tettek rá távtartónak. Az eredeti menet colos. (UNF 7/16"-20) Egyenlőre ilyen csavart nem találtam. Ahol méret szerint árulnak ilyen csavart ott 50-100 darabot szeretnének eladni belőle ahol meg darabonként kapható főtengelycsavar ott nincs feltüntetve a mérete.
(#) Topi válasza zolika60 hozzászólására (») Júl 6, 2021 /

Egyre nagyobb a kérdőjel a fejem felett
(#) nagym6 válasza zolika60 hozzászólására (») Júl 6, 2021 /

Egy jó esztergályos gépében minden csavar benne van. Bármit legyárthat.
(#) nedudgi válasza zolika60 hozzászólására (») Júl 6, 2021 /

Székesfehérvárott van egy kis csavarbolt, ott pár éve tudtam venni egy darab UNF csavart. Komoly választékuk volt, de sajnos nem emlékszem a címükre. Pontos csavardefinícót tudsz adni?
Talán akad a topikon Fehérvárt ismerő kolléga, és tud segíteni. A GPS logok alapján még keresni fogom, hátha beugrik.
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2021
(#) tbarath válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 6, 2021 /

Ha ott lakik, ami az adatlapján szerepel, akkor a Róbert Károly krt. és Lehel utca sarkán levő csavarbolt közelebb van hozzá: Bővebben: Link.
Telefonon érdemes lehet megkérdezni őket.
(#) zolika60 válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 6, 2021 /

Csak majdnem. Ma voltam annál akit ismerek, (egyébként fórumtag) sajnos nem tudott nekem csinálni.
(#) zolika60 válasza tbarath hozzászólására (») Júl 6, 2021 /

Sajnos az oldalon csak metrikus csavarok vannak. Holnap azért felhívom őket hátha. Hacsak szikorapéter fórumtárs nem tud segíteni.
(#) nagym6 válasza zolika60 hozzászólására (») Júl 6, 2021 /

Gépfüggő is, komolyabb géppel biztosan lehet. Ha van elérhető közelségben.
(#) mnyugger válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 6, 2021 /

Balatonszárszón tudok egy megbízható, precíz szerelőt.
(#) zolika60 válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 6, 2021 /

Sajnos az esztergályos kihaló szakma.
(#) sargarigo válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 6, 2021 /

Ha jól értelmezem a dolgot akkor megoldódott a kérdés. Nejem szólt, hogy locsolna kézzel, oldjam meg. Kicseréltem az egyik billegőt kézi sprickolóra. Mivel ez nem állandóan folyik csak amikor húzza a ravaszt (bocsánat, elsütőbillentyű), ekkor a másik billegő megduplázza a magasságát. Amikor két billegő van, akkor pedig fele lesz a magasság. Ebből azt a következtetést vonom le, hogy a kiáramló vízmennyiségnek nem szűk keresztmetszete a szűkebb keresztmetszet, hiszen tudna az menni ha lenne elég víz hozzá. Jól gondolom?
(#) granpa válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 6, 2021 /

Mezei E1N padon is legyártható akármilyen menet. Nem kell hozzá "atomverda". A régi cserekerekes gépeken is (csak érteni kell hozzá). Ha megvan még a 127 fogú cserekerék, mindent lehet.
(#) Kovidivi válasza zolika60 hozzászólására (») Júl 6, 2021 /

Van azért még bőven, postával is gyártanak, csak kell egy rajz, megfelelően méretezett, méretarányos.
Ha kell, adok kontaktot.
(#) Gafly válasza zolika60 hozzászólására (») Júl 6, 2021 /

Idézet:
„Sajnos az esztergályos kihaló szakma.”

Az tényleg ritka, akinek gépe is van.
(#) zolika60 válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 6, 2021 /

Felénk nem igen van. Bijo kollégát nem innen ismerem, hanem már vagy harminc éve hordom hozzá az esztergálni való mindenféle dolgom. Sajnos az Ő gépén ezt nem lehetett megoldani. Mást meg a közelben nem is tudok.
(#) szs válasza sargarigo hozzászólására (») Júl 6, 2021 /

Hát nem ezt mondam vasárnap este fél hét után? Igaz, arra nem tértem ki külön, hogy ha a kettő kimenő csőből az egyiket elzárod, akkor ezzel végeredményben megfelezed a kimenet átmérőjét, amivel kétszeresére növeled a sebességet (egyúttal a nyomás fele lesz ott), tehát magasabbra spriccel természetesen...
(És ha nagyon prezízek akarunk lenni, akkor kell számolni a súrlódással a csőfalon, tehát a végtelenségig nem szűkíthetünk. De 1"-t 2db 1/2"-ra lehet, ott alig van ellenállás)
(#) nedudgi válasza zolika60 hozzászólására (») Júl 6, 2021 /

Még egyszer megkérdezem:
Pontos specifikációt tudsz adni arra a csavarra?
(#) nagym6 válasza sargarigo hozzászólására (») Júl 7, 2021 /

A szűkítés mértékétől függ. Ha csak a szűkebb keresztmetszet gyorsabb vízsebesség számítana, akkor elég lenne vékony csővel szerelni minden vízhálózatot. Itt egy olyan egyenletet próbálunk megoldani, aminek néhány paramétere nem ismert (áramlási veszteségek). Ezért gondolom, hogy a szivattyú "erőlködését" vizsgálva lehetne biztosan tudni, mennyire bírja a gyűrődést. Háromnegyedes udvari vízcsövünkön egy gyatra vékony lukú (talán 10mm átmérő) csap volt. Ezt cserélve golyós csapra, ami háomnegyedes lukú, nem szűkít, eléggé megnőtt a kijövő vízmennyiség. Tehát az az egy kb. 10 cm hosszú erősebb szűkület már sokat számított. Gyengébb fokú szűkítés esetleg alig vehető észre.
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2021
(#) sargarigo válasza szs hozzászólására (») Júl 7, 2021 /

Tudom hogy ezt mondtad, nem is a fizikájával van bajom. A motor túlélő képessége volt a lényegi kérdés de erre sajnos nem tudtunk egzakt igen/nem választ összehozni. A szomszéd ugyanilyen locsolót használ (tehát szűkített), és majdnem ugyanezt a szivattyút. Locsolja bőszen az eget. Nekem két locsolófejem van feleakkora magassággal. Ebből gondolom, hogy igy nem terhelem annyira a motort, bírnia kellene.
(#) sargarigo válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 7, 2021 /

Azt hiszem elengedem a témát, mert amellett hogy egyet értek, nincs lakatfogóm hogy megmérjem. Bízom benne hogy jó lesz..
(#) Kovidivi válasza zolika60 hozzászólására (») Júl 7, 2021 /

Nekem sincs a közelemben, de mivel van posta, ezért nem is kell, hogy itt legyen... Egyébként rengeteg cég foglalkozik esztergálással, manapság az ember már nem az utcáról sétál be a műhelybe.
(#) zolika60 válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 7, 2021 /

Igen. UNF7/16" 20 Körülbelül 70mm hosszú kell belőle.
(#) jani1987 hozzászólása Júl 7, 2021 /

Hogyan tudnék a csöves topikból kész panel terveket lementeni mondjuk .lay formátumban mivel layout5-öt használok?
(#) gkari válasza jani1987 hozzászólására (») Júl 7, 2021 /

Ha már kész a panel, akkor minek a Layout?
(#) Ódenka válasza jani1987 hozzászólására (») Júl 7, 2021 /

Szerezz be .lay6-ot és megoldódik minden problémád.
Biztosan van a barátaid valamelyikénél, kérd el.
(#) nedudgi válasza zolika60 hozzászólására (») Júl 7, 2021 /

Székesfehérvárott a Sarló, és a Csapó utcában is van tényleg minden ilyesmit áruló bolt. Ebben az időben biztosan nem tudok bemenni, de megpróbálom felhívni őket.
(#) jani1987 válasza gkari hozzászólására (») Júl 7, 2021 /

Van egy a gitárhoz, egy a sztereo erősítőhöz. A többi pedig próba darab lenne a többi csővel kipróbálva.
(#) zolika60 válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 7, 2021 /

Köszönöm.
Következő: »»   3292 / 3613
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem