Fórum témák
» Több friss téma |
Helló all
keresnék olyan akkutöltő kapcsolási rajzot amivel ezt a(CSB HR 1221W F2) tipusú aksit lehetne tölteni. Úgy hallottam hogy mezei autó akkutöltővel lehet tölteni.
Szerintem ez egy normál Zselés akksi......
Az adatlapban benne van hogy max 2.1A-el szabad tölteni, szerintem erre gondoltak hogy nem lehet GK akksi töltővel tölteni mert azok általában 4-6A-el töltenek.
Szia!
Ez egy mezei "karbantartásmentes" (kötött elektrolitos) ólomakku. Annyiban kükönbözik az autóakkutól, hogy folyamatos (készenléti,vagy csepptöltés) üzemmódban is szeret dolgozni. Ebben az esetben a töltőfesznek 13,5...13,8V között kell lennie. (riasztók, vészkijárat-lámpák stb). Ha szakaszosan használod (pl: kézilámpa: lemerül, majd töltöd), akkor a töltési végfeszültség megegyezik az autóakkuhoz ajánlottal: 14,4...14,6V, azzal a kikötéssel, hogy a kezdeti áramfelvételt 2A alatt kell tartani (áramkorlát). Fentiek figyelembevételével a "mezei" akkutöltővel való töltésnél nagy körültekintést javaslok, hogy a határértékeket ne lépd túl (pl autóreflektor izzó soros kapcsolása) de megoldható.
jól gondoltam
Sealed lead battery aliász: Sealed lead-acid battery zselés aksi ahogy a többiek is mondják..
Helló
Akkor ezekszerint max 2A autóakkutöltővel lehet tölteni
Szabi, az igen rég volt amikor zselésként jöttek ki ezek, és 12000Ft volt a 12V 6.2Ah-s... A mostaniakban már csak itatóspapír meg némi ólompor leledzik, ettől lett olcsó, de nem bírja tovább 2-3évnél.
Gyupi: töltheted nagyobb áramú töltővel, aminek a végfeszültsége 14,4V, csak ha nagyon kimerült az aksi, akkor az elején korlátozni kell az áramot. Erre javasoltam, hogy köss vele sorba 1 autóizzót, ez az elején erősebben fog világítani, a végén meg mintha ott sem lenne, mivel az én méréseim szerint a jó állapotú akku a töltés végére (14,4V) max. 10...50mA-t eszik.
Jól van akkor nem Zselés.....
Akkor mit mondunk helyette? Talán zártrendszerű gondozásmentes savas ólomakkumulátor? Hát nem rövidebb a zselés akksi kifejezés, meg már szerintem úgyis ezt beszélik a köznyelvben is.
jah ok bocs akkor maradunk a "karbantartásmentes, kötött elektrolitos ólomakku" -nál nehéz szó
Én is érzem, hogy ez már így marad, de legalább tudjuk... Szegény Dr Clarence Zener is hiába kérte, hogy a róla elnevezett diódát nevezzék Z-diódának, mivel Schottky-effektus alapján műxik.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |