Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Autós erősítős kérdések, problémák
Lapozás: OK   180 / 199
(#) Directors válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 15, 2021 /

Csavarról kapja jelenleg, viszont kipróbáltam azt is hogy egy jó vastag kábellel elvittem az aksitól az erősítőig. Semmi változást nem hozott.
(#) dB_Thunder válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 15, 2021 /

Idézet:
„Mert "hozzáértők" szoktak olyat csinálni, hogy keresnek egy csavart a kaszni hátulján és oda kötik. Nem oda kell, ugyanúgy az akkusaruról kell odavinni mint a pozitívot.”

Legalább te nem kezd el a hülyeséget!
1kW-ig nincs hatással, ha jó a kontaktus, tök mind1 hova köti!!
(#) Directors válasza dB_Thunder hozzászólására (») Aug 15, 2021 /

A nagy jelű bemenethez is ment a GND. Szétszedtem az erősítőt. Amúgy a kisjelű bemenetet is leválasztottam a GND-ról. Elvágtam a vezetősávot mind a két helyen. Nem egy bonyolult dolog.
(#) Suba53 válasza Directors hozzászólására (») Aug 15, 2021 /

Esetleg használj két eres árnyékolt vezetéket. Az árnyékolást meg a rádió testjére, meg az erősítő testjére kötheted. Vagy csak az egyikre. Vagy olyan két eres vezetéket, ami erenként árnyékolt, és van plusz közös árnyékolása.
A hátra vitt tápvezetékekre meg zavarszűrőt tehetsz az erősítő előtt. Lehet hogy úgy lesz jó, ha az árnyékolást a zavarszűrő testpontjához kötöd.
Aztán még biztos kapsz ötleteket mástól is.
(#) dB_Thunder válasza Directors hozzászólására (») Aug 15, 2021 /

Erről beszélek... Esőtánc a föld kötögetése ide meg oda...
(#) dB_Thunder válasza Suba53 hozzászólására (») Aug 15, 2021 /

Apa kezdődik!!!

Idézném magam:
Idézet:
„Esőtánc!

Ajánljunk még pár hülyeséget gyorsan!
Pl hova kötözgesse a földet, milyen kábelt vegyen, merre vigye azt, földhurok mentesítőt, meg egyéb varázslatot, amivel elmehet még jópár délutánja, hétvégéje!

De egy normális erősítőt még véletlen se!!
(#) Suba53 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Aug 15, 2021 /

Ezek csak a 40 éves rutin zavarszűrési módszerek. Nem állítottam, hogy egy autóban is ez a tuti. Neked, mint autó erősítőkben gyakorlott embernek mi a véleményed? Konkrétan miben különbözik egy "jő" erősítő, és a somogyi féle erősítő zavarszűrési, földelési megoldása?
(#) Directors válasza dB_Thunder hozzászólására (») Aug 15, 2021 /

Itt van egy két kép.

Amit pirossal jelöltem ott megy a GND. Most akkor kössem a kisjelű bemenethez az RC tagot ?Akkor is ha nem a kis jelű bemenetet használom ?
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2021

Privát vélemény! EZT MOST DOBD KI!!
Suba53! Ez neked is szól...

Van benne egy trafó, ez a határ!

Primérjének a teljesítmény földhöz kell csatlakoznia, erre kapcsolgat a cucc 12 voltot.

A szekunderjéről meg lejön 2x 20 volt környéki feszültség, ennek a tekercsnek a középmegcsapolása viszont már csak a jelföldhöz (Elő erősítő, végerősítő, pufferkondik) kell csatlakoznia!

A kettő közti nyák kapcsolatot kell megszüntetni, mert a fillérb@...ó gyártó nem tette meg, mert akkor még 1 ellenállást kellene beépítenie, vagy módosítania az áramkörön.
(#) dB_Thunder válasza dB_Thunder hozzászólására (») Aug 15, 2021 /

Sztornó az előző válaszom!
Csak az első képet néztem meg hirtelen...

Ebben nincs táp kör, simán 12voltról megy, kb 20W-ot (ha) tud!!
Itt nincs mit átvágni, az egész egy kalap ürülék!!

Már csak az maradt amit legelsőnek ajánlottam!!
Felejts ez ezt a Sal-t, mint 1 rossz álmot!
(#) Suba53 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Aug 15, 2021 /

Úgy látom, hogy a somogyi féle erősítőben nincs DC-DC konverter. Nyilván azért, mert az adott teljesítmény ezt nem igényli. Amit te említettél, azokban a nagyobb kimenő teljesítmény miatt szükséges, amihez kevés a szimpla 12V.
A somogyi egy diódával indul, a fordított polaritás védelem miatt, aztán egy fojtó, és egy jó nagy elkó a zavarszűrésre. Aztán a dual híd kapcsolású végfok IC. Baromi egyszerű, de ettől még nem kellene ennyire zavar érzékenynek lennie.
(#) Ge Lee válasza dB_Thunder hozzászólására (») Aug 15, 2021 /

Ha neked mindegy hogy idd ki vagy vidd ki, akkor tényleg nincs miről vitázni. A kábelszettbe is csak azért teszik bele az ugyanolyan hosszúságú negatívot is, hogy a szag ember tudjon levágni belőle és el tudja vinni haza...
Mint minden más esetben itt is ugyanúgy igaz az, hogy a "földet" a csillagpontból viszed, nem csak 1kW-on hanem 1W-on is, egy darab nyákon is...
(#) Ge Lee válasza Suba53 hozzászólására (») Aug 15, 2021 /

Az hogy SAL, az még önmagában semmit nem jelent, nekem volt SAL erősítőm és tökéletesen meg voltam vele elégedve, sőt jobban tetszett mint a mostani Macrom. Annyi volt csak a különbség hogy a sal-ban semmiféle védelem nem volt, ez meg gyakorlatilag tönkretehetetlen. A zárlatos ládától sem jön zavarba, de még attól se, ha egy darab drótot teszek a hangszóró helyére.
(#) Directors hozzászólása Aug 15, 2021 /

Srácok akkor ez így már tuti hogy menthetetlen ? Nem tudok semmit vele tenni? (Attól eltekintve hogy dobjam ki. )
(#) Suba53 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 15, 2021 /

Szerintem se az erősítőben kell keresni a hibát. Az korrektnek tűnik egyszerűsége mellett is.

Majd írd meg, hogy melyik kukába tetted.

Nincs ennek semmi baja, csak egy kis sziszifuszi zavarmentesítési projectet kell lezavarnod. Ami nem állítom, hogy fél nap, de biztosan meg lehet oldani.

Mondjuk ha drága az időd, akkor lehet hogy érdemes ennek az árát, ami nem egy eszetlen összeg, leírni, és tényleg venni egy tutit.
dB_Thunder biztosan tud javasolni megbízható bevált darabokat.
(#) Ge Lee válasza Directors hozzászólására (») Aug 15, 2021 /

Most mi az ami menthetetlen mert elvesztettem a fonalat? A fejegység makkant meg, az erősítő nem megy vagy egyik se? Vagy csak összekötni nem lehet? Egyébiránt, ránézésre az az "erősítő" avagy végfok IC az éppen ugyanakkora lehet teljesítményre is, mint ami egy fejegységben van, szóval nem értem mit várnál tőle.
Ilyen vackokkal szórakoztok, fillérekért hirdettem régebben hibátlan 4 csatornás erősítőt (minden eredeti benne), 70W kijön belőle csatornánként és a kutyának sem kellett...
(#) Suba53 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 15, 2021 /

Szerintem a fejegységben lévő 4x50W már ki van kábelezve a gyári hangszórókra, de gondolom hátra még be szeretne rakni két hangszórót, amihez kell a plusz erősítő.
( Ami 2x25W )
(#) Directors válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 15, 2021 /

A fejegység RCA kisjelű kimenete ment tönkre az erősítőtől. Az erősítő jól működne ha nem szedne össze mindenféle zavart.
Nem az volt a célom hogy hangos legyen minden, nekem ekkora teljesítmény bőven elegendő lenne. A kalaptartóba szereltem 2 ovál hangszórót hogy legyen egy picivel több mély. Nekem ennyi bőven jó lenne. Na és ugye meg is hallgattam és jól is szólna ha nem szedne össze mindenféle zavart.
(#) Directors válasza Suba53 hozzászólására (») Aug 15, 2021 /

Nagyon jól látod. Úgy ahogy mondod így van.

Hát elgondolkoztam rajta hogy mélyre teszem a kukába.
"Nincs ennek semmi baja, csak egy kis sziszifuszi zavarmentesítési projectet kell lezavarnod. Ami nem állítom, hogy fél nap, de biztosan meg lehet oldani."

Annyira nem drága az időm. Csak tudnám hogy merre induljak el a hibakeresésben.
Esetleg lenne valami ötleted ?

Amúgy azon is gondolkoztam hogy rászánok még egy másik 20 ezer forint körüli Sony erősítőre hátha azzal megúsznám a szívás, de mi a garancia arra hogy az nem fog minden zavart összeszedni ?
Építettem már jó pár szobai erősítőt, de ennyire talán 1 erősítő szívatott csak meg pályafutásom alatt.

Tuti tippem nincs, mert még nem szenvedtem hasonlókkal. Csak amiket korábban írtam általános zavar szűrési dolgokat.
A fejegységben mi ment tönkre? Azt nézted, hogy mi adja ki a jelet az RCA csatikra?
Tranzisztor, vagy IC cserével esetleg az is javítható lenne.

Közben eszembe jutott valami. Lehet hogy a teljesítmény kimenet nálad is híd kapcsolású végfokokkal van megoldva. Akkor viszont földfüggetlen elvileg, így nem is szerencsés azt egy aszimmetrikus bemenetre kötni. Lehet hogy ez is probléma.

SMD majd nem az egész fejegység. Csak az IC THT. Annyira picik a tranzisztorok is hogy nem szívesen esnék neki még hőlégfúvóval sem.

Nem tudom hogy a végerősítő hídban van-e. Azt tudom hogy a fejegység negatívja és a hangszóró kimenetek negatívja között szakadást mérek. Azt hiszem erre gondolsz hogy itt földfüggetlen. Nincs kapcsolat.

Hőlégfúvóval semmiképp se! Tű hegyű páka, tű hegyű csipesz, nagyító.
Azt vissza tudod követni, hogy hol szakad meg a kimenet?

Valóban hídnak tűnik. Akkor azt úgy érdemes bekötni, hogy a meleg ér mondjuk a hangszóró kimenet pozitívja, egy soros 10k körüli ellenállással, a hideg meg a test. Egy 10-100µF körüli kondit is tegyél sorba, pozitívja a hangszóró kimenet felé.
Mindkét csatornán, amit hátra akarsz vinni.
Mindezt árnyékolt vezetékekkel.

Annyira sajna nem tudtam szétszedni a fejegységet.

Ezt az ellenállás kondi párost a nagyjelű bemenenél használjam ugye ? Nem a kisjelűre gondolsz gondolom.
Még egy kérdés. Sima elektrolit kondit használjak ?

Nos lepróbáltam egy 9,1k ellenállással és vele párhuzamosan kötöttem egy 100µF kondit. Ha jól értelmezem akkor a hangszóró kimenet pozitív ágába kellett a kondit is tennem. A pozitív fele a kondinak a hangszórók felé volt, a negatívja pedig az erősítő felé nézett.
Ja igen, sajnos ugyan úgy összeszedi a zavart most is még.

Persze, sima elektrolit megfelel. Mekkora jelszintet kér a nagy jelű bemenet?
Valószínűleg még így is osztani kell a jelet. A fejegység erősítője maximális kivezérlésnél kb 10-11 Vpp ( csúcstól-csúcsig ) szinuszt ad. Ez minden létező bemenetet túlvezérel.
A 10k után a föld felé tegyél egy osztó ellenállást, kb. pár kilo körül. És ezt úgy állítsd be, hogy a fejegység maximális hangerején legyen a SAL erősítő maximuma is.

Sorba kell kötni, és osztani a jelet. Ez csak a szint illesztést oldja meg, a zavart nem.
Az a sziszifuszi munka.
(#) Suba53 válasza Suba53 hozzászólására (») Aug 15, 2021 /

Azt nézd meg, hogy akkor is van-e zavar, ha a meleg eret lekötöd a hangszóró kimenetről, és mondjuk egy 1k ellenálláson keresztül leteszed a földre a fejegységnél.

Idézet:
„Srácok akkor ez így már tuti hogy menthetetlen ? Nem tudok semmit vele tenni? (Attól eltekintve hogy dobjam ki. )”

Megfelelő tudással tervezhetnél hozzá egy új nyákot, az előtte újratervezett előerősítő miatt. Ezzel pár nap alatt meglennél.
De még mindig lehet 5-10 ezerért venni normális használt erősítőt is, ami már nem 20watta... és ami a legjobb, nem zúg!!
Következő: »»   180 / 199
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem