Fórum témák
» Több friss téma |
Nekünk azt tanítják a suliban, hogy az iso képfájlból a Rufus programmal készítünk megfelelő típusú (legacy/UEFI) telepítő pendriveot egy másik számítógépen, és így onnan bootolunk a telepítendő gépen. És amit a suliban tanítanak, azt nekünk tudnunk kell, mert időnként számonkérés is szokott lenni a tanultakból...
Amúgy én írtam már telepítő pendriveot UltraIso programmal is, hát, nem valami szakszerű, de itthoni körülmények között működött.
Sajnos már az iskolák színvonala sem a régi..
Ha az ámítástechnikára gondolsz, az régen se volt sehol... Legalábbis, amikor én tanultam volna, akkor még olyan vitám volt a tanítónénivel, hogy a kislemezem nem vihetem be a terembe, mert vírus van rajta és megfertőzöm vele a benti gépeket (amik közül egy volt kislemezzel és ahhoz nem is volt szabad hozzányúlni, mert az a tanári gép, mindegyik másik gépben 5,25" lemezmeghajtó volt). Igaz ez már általános vége volt, előtte csodaszámba ment a C64 is
Aztán meg gimiben minden órát úgy kezdtem, hogy Fprot lemez elő, teremben a gépeket vírusellenőriztem, aztán megcsináltam az órai feladatot négy-öt perc alatt, a többiben meg játszottam... Régen az iskoláknak nem volt dedikált informatika tanárja, mostanra viszont illene kiforrnia és olyanokat alkalmazniuk, akik értenek is az anyaghoz, amit meg kellene tanítaniuk. Na persze azért a fizetésért amit kapnak, komoly tudású informatikához értő ember elég valószínűtlen, hogy odamegy.
Oktatás. Jártam tízen éve egy tanfolyamra. Nem olcsóra. Kezdőként, de a második órán áttettek a középszintre. Egy csokor definíción kívül nem sokat tanultam belőle. Pedig a tanár, kente vágta, de nem esett zavarba ha kérdeztünk sem. Jó pár dolgot meg sem említettek, ami benne volt a szerződésbe.
Idézet: „Ha az ámítástechnikára gondolsz, az régen se volt sehol...” Nna azért ez eléggé barokkos túlzás tényként állítani 1, azaz egy személyes tapasztalat alapján. 1980-ban érettségiztem gimiben, előtte 2 évig tanultunk számítástechnikát, szinte első fecskékként. TPA 1001 és R20-21 gépeken, nagyon jó oktatóink, tanáraink voltak. Ő volt a gimiben a vezető tanárunk, nyugodjék békében. A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2021
Örülj neki. Én két általános iskola és egy gimi saját tapasztalatát mondtam. De sajnos utána láttam egyetemen az eredményét a mindenhonnan érkezőknek. Komolyan olyan kiváló matekos agyuk volt, hogy le a kalappal, de a számítógépes dolgokat ott látták először (2000-es évek elejéről beszélek). Több volt, akit én korrepőetáltam, hogy esélye legyen ne megbukni.
Üdv!
Van egy laptopom, ami a képen látható hibát produkálja. Bekapcsolom, működik, de pár perc után elkezd csíkozni a kijelző, összevissza ugrál, elszürkül. Ha kikapcsolom és pihentetem pár percet, megint jó lesz egy darabig. Ha nem kikapcsolva pihen, hanem csak összecsukva, kikapcsolás nélkül, akkor is jó pár percig. A gép egy agyon integrált Lenovo Ideapad 320. Csak a RAM van benne, merevlemez, más semmi. Integrált video, saját memória nélkül. CPU át lett pasztázva, semmi nem meleg. RAM hiba? Érdemes köröket futni, vagy egy ilyen gép az kuka?
LVDS kábel. Próbáld meg nem kikapcsolni, csak meghajtogatni (addig, hogy a HALL relé még ne kapcsoljon). Ha így is csinálja, akkor 99%, hogy az.
Életében 50-szer volt talán becsukva. Ennyit bír?
Egyébként még az LVDS kábellel jársz a legjobban, mert ha nem az, akkor ahogy magad is írtad: vagy RAM hiba vagy GPU.
A kábel hibája szerintem kizárható. Játszottam vele, de nem történt változás semmilyen értelemben.
Ha a hibajelenség közben fut a Memtest86+ és nem dob hibát, akkor ne is próbálkozzak másik memória modullal?
A videón valami sercegő hang van: annak mi a forrása, a telefonod mikrofonja rögzítette?
A MemTest-et legalább 12, de inkább 24 órán át kell futtatni modulonként, hogy azt lehessen mondani, hogy jó az adott modul. Mennyi ideig tesztelted?
A sercegő hang nem a gép hangja, hanem a háttérzaj. A Memtest-et talán 10 percig futtattam.
Ne a régi v4 verziót használd (mert az már elavult), hanem a grafikus v9-et (LINK)
Az EFI mappát kimásolod egy fat32 pendrivera (filekezelővel, bármivel) és már bootolhatsz is róla..
Az én gépemen nem Win fut, hanem Linux.
Egyébként a gyártói oldal nem ír olyan változatáról, amiben ne lenne dVGA: NVIDIA GeForce 920MX / NVIDIA GeForce 940MX / AMD Radeon 530 van benne - szóval lehet melegedő GPU.
És ez most hogy jön ide???
Linuxra is van 7zip vagy hasonló progi...
Ha van bármilyen kép kimenet, tegyél rá egy külső monitort és próbáld ki azzal.
Ha ott nem jelentkezik a hiba, akkor a PC hardver része jó, kijelző hiba lesz. Ha szintén műveli, peched van, és VGA hardver hiba vagy ilyesmi lesz a bűnös.
Úgy jön ide, hogy a mellékelt képen a Linux beépített memtesztje látható. Ez egy karakteres változat, felesleges csak ezért letöltenie a grafikusat.
Én meg ugye arra céloztam hogy az OS beépített memtesztje lehet hogy nem találja meg a hibát, amíg a dedikált külön e célra fejlesztett memtest86 (v9) egy óra alatt megtalálja..
Nem csak a Linuxban, de a Windowsban is van saját beépített memtest de én ezekben nem nagyon bízok, de neked jogod van hinni bennük.
Nekem, ha hibás volt a memória, akkor a memtest86 kibökte pár percen belül, de a windows beépített memóriatesztelője se vacakolt vele többet és megtalálta, hogy hibás. Amúgy meg van olyan alaplap/laptop, amiben van külön komponens tesztelő, amit az oprendszer betöltés helyett tudsz előhívni, s az is jól szokott működni.
A különbség kb. ott van a tesztelők között, hogy milyen mintákat ír bele a memóriaterületekre és azt mennyire lehet variálni. Sajnos egyiknél se aprócska emberekék mászkálnak végig a címezhető területeken és fedezik fel a fizikai hibát, csak a program nézi, hogy ugyan azt sikerült-e visszaolvasnia, mint amit beleírt a memóriába A memtest86 alapján amúgy készült egy program, ami a videokártya memóriáját tesztelgeti, nekem egyszer az tudta kihozni, hogy rossz a kártyám. Tünet persze volt, de nem lehetett reprodukálni, mert teljesen véletlen szerűen jött elő, a boltban meg persze még véletlenül se. Amikor viszont az így kimutatott memóriahibát tudtam bizonyítani, akkor cserélték - hejj a régi szép idők
A kérdező is Memtest86+ progit írt (régi elavult) és írta is hogy az nem talált semmit. Nem értem miért zavar az titeket hogy javasoltam neki egy alternatívát..
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2021
Köszi a segítséget. A gép kuka lett. Az integrált mindenség megadta magát.
Mármint ezt miből veszed?
Külső kijelzőn is hibázik? Amúgy van BGAzóm, ha racionális áron eladod érdekelhet szórakozni, ha gpu hiba.
Elvittem szervizbe. Gazdaságosan nem javítható. A megoldás a BGA-zas lenne. Olyan árat mondtak, ami nekem nem éri meg.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |